Ταχύρρυθμα μαθήματα τουαλέτας για ενήλικους σκύλους

Από την Κλέα Μοριανού

9 Συμβουλές για να μάθει να κρατιέται και να λερώνει μόνον έξω

Οι σκύλοι είναι συνήθως καθαρά ζώα, δεν τους αρέσει να λερώνουν στο χώρο που κατοικούν. Αν ο δικός σας είναι… «βρώμικος» κάτι θα έγινε λάθος στην αρχή. Είτε γιατί μικρός ζούσε μόνιμα στη βιτρίνα ενός pet shop και ήταν αναγκασμένος να λερώνει εκεί, είτε γιατί δεν έβγαινε βόλτα όσο συχνά χρειαζόταν.

Για όποιον λόγο κι αν απέκτησε τη συνήθεια να λερώνει μέσα, έφτασε η ώρα να του την κόψετε. Το αποφασίσατε, επιτέλους, και είστε έτοιμοι να κάνετε ότι χρειαστεί. Σωστά;

Το κυριότερο είναι να του προσφέρετε στο εξής αρκετές ευκαιρίες να λερώνει έξω. Ακολουθήστε όσο περισσότερες από τις συμβουλές που ακολουθούν, για όσο διάστημα χρειαστεί:

1. Κρατήστε σταθερές τις ώρες ταΐσματος και αποσύρτε το φαγητό στα ενδιάμεσα. Παρατηρήστε τη σχέση ταϊσματος με το λέρωμα. Υπάρχει;

2. Φτιάξτε πρόγραμμα για τις ώρες εξόδου. Όλοι οι ενήλικοι σκύλοι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να λερώσουν τουλάχιστον 4 φορές τη μέρα, νωρίς το πρωί, αργά το βράδυ και πριν χρειαστεί να τους περιορίσετε ή να μείνουν μόνοι για αρκετή ώρα. Αν λείψατε ώρα και τον βρήκατε «καθαρό» μια ακόμα μικρή βόλτα είναι ταυτόχρονα επιβράβευση και ευκαιρία για τουαλέτα.

3. Μην τον χάνετε απ΄τα μάτια σας. Φροντίστε να ξέρετε που βρίσκεται κάθε στιγμή. Μόλις παρατηρήσετε σήματα όπως ρυθμικό (νευρικό) περπάτημα ή περπάτημα σε κύκλους, κλαψούρισμα, μύρισμα, αυξημένη αναστάτωση ή έξοδο από το δωμάτιο δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Βγάλτε τον έξω (εκεί που θέλετε να λερώνει)… αστραπιαία!.

4. Αν σας είναι αδύνατο να τον παρακολουθείτε συνεχώς θα χρειαστεί να περιορίσετε τις κινήσεις του. Βάλτε τον σε κλουβί μεταφοράς (μποξ) ή σε ένα μικρό δωμάτιο (ίσα που να χωράει) ή δέστε τον πάνω στο πόδι σας με ένα λουρί βόλτας περίπου 2,5 μέτρων. Στους σκύλους δεν αρέσει να λερώνουν εκεί που ξεκουράζονται. Αν ο χώρος δεν είναι αρκετά μικρός, ίσως βρει μια γωνία να πηγαίνει. Αφού λερώσει έξω και πριν κάθε περιορισμό αφήστε τον ελεύθερο στο σπίτι για 15-20 λεπτά αρχικά, και αυξήστε σταδιακά το χρόνο, αν όλα πάνε καλά.

5. Κάθε φορά που βγαίνει για τουαλέτα, θα πρέπει να είστε παρόντες, για να τον επιβραβεύσετε – βρέξει χιονίσει. Βοηθά να πηγαίνει πάντα στο ίδιο μέρος, λόγω της προ-εγκατεστημένης μυρωδιάς, αν και κάποιοι σκύλοι χρειάζεται πρώτα να κινηθούν λίγο και να εξερευνήσουν.

6. Αν τον πιάσετε στα πράσα, να λερώνει μέσα, κάντε ένα θόρυβο για να τον ξαφνιάσετε – χτυπήστε δυνατά παλαμάκια. Το πιθανότερο είναι να σταματήσει, έστω προσωρινά. Αρπάξτε τον στην αγκαλιά σας ή δέστε τον στο λουρί και έξω γρήγορα. Αν χρειαστεί να τον πιάσετε από το κολάρο, με το μαλακό. Ενθαρρύνετέ τον σε όλη τη διαδρομή να σας ακολουθήσει. Αφήστε τον έξω να συνεχίσει το «έργο του» και επιβραβεύστε τον με ενθουσιασμό και μια λιχουδιά. Αν νιώθετε ότι τα παλαμάκια σας τον αναστάτωσαν ή τον φόβισαν, δοκιμάστε πιο μαλακά την επόμενη φορά.

7. Αν είναι αδύνατο να βγάλετε το σκύλο έξω… ακαριαία (λόγω κινητικής δυσχέρειας -δικής σας ή δικής του- ή ψηλού ορόφου), σκεφτείτε το ενδεχόμενο να εκπαιδευτεί, έστω προσωρινά, να πηγαίνει στο μπαλκόνι, σε πάνα ή σε εφημερίδα.

διαφήμιση

8. Αν ανακαλύψετε ένα «ατύχημα», κατόπιν εορτής, μην κάνετε τίποτα. Είναι αδύνατο, για αυτόν, να συνδυάσει οποιαδήποτε τιμωρία με κάτι που έκανε νωρίτερα.

9. Εξαφανίστε τις μυρωδιές από τα «ατυχήματα» με ειδικά ενζυματικά καθαριστικά.

 

Τι δεν πρέπει να κάνετε

  • Μην τρίβετε τη μουσούδα του στις ακαθαρσίες.
  • Μην τον μαλώνετε επειδή λέρωσε μέσα.
  • Πότε μη χρησιμοποιείτε φωνές και βία για λάθη που έγιναν.
  • Ο περιορισμός σε μικρό χώρο δεν αρκεί, χωρίς τα υπόλοιπα μέτρα για τη διόρθωση του προβλήματος.
  • Ο περιορισμός σε μικρό χώρο ή μποξ δεν είναι κατάλληλη μέθοδος για ζώα που λερώνουν εκεί. Προτιμήστε το δέσιμο πάνω σας.
  • Αν του αρέσει να βρίσκεται έξω μην τον φέρνετε μέσα, αμέσως αφού ξαλαφρώσει -θα μάθει να κρατιέται ώστε να μένει έξω περισσότερο. Κάντε πρώτα μια μικρή βόλτα ή παίξτε λίγο μαζί του.
  • Μην καθαρίζετε «ατυχήματα» με καθαριστικά που περιέχουν αμμωνία γιατί το πιπί περιέχει αμμωνία.

 

Διαβάστε επίσης

Τα 10 συχνότερα λάθη στην εκπαίδευση

Η μεγάλη αξία της… αδιαφορίας για το σκύλο μας!

Η ώρα του φαγητού είναι καλή ευκαιρία για εκπαίδευση

Πώς θα μάθει τουαλέτα το κουτάβι μας; – Από τον εκπαιδευτή Θωμά Αναστασιάδη

Πώς να μάθω στο κουτάβι μου να πηγαίνει «τουαλέτα»; – Από τον εκπαιδευτή Κώστα Μαρτίνη

Γέρος σκύλος, νέα κόλπα; Γίνεται!

 



2 Σχολια

  1. ΝΙΚΟΣ ΝΕΟΦΥΤΟΣ says:

    Πως μπορω να μαθω ενα θηλυκο κοκονι 1 ετους να πηγαινει τουαλετα στο μπαλκονι σε μεγαλο τετραγωνο ταψι που του εφτιαξα γεματο με αμμο την στιγμη που προτιμα να πεθανει παρα να ουρησει η να κανει το χοντρο του στο μπαλκονι? Την ειχα 32 ωρες στο μπαλκονι χωρις να την βγαλω την συνηθισμενη βολτα (πρωι και βραδυ) και στο τελος αναγκαστηκα να την παω εξω για να μη σκασει. επι 32 ωρες ουτε κατουρησε ουτε εκανε το χοντρο της που καθε μερα αφοδευει κανει 2 φορες το πρωι. Δοκιμασαμε κατι αλλο Την πηγα αποψε το απογευμα στη ταρατσα (το πρωι βεβαια την πηγα στο παρκο) εβαλα και εκει τα κοπρανα της απο αλλη φορα και ουρησα ο ιδιος αλλα τιποτα επι μια ωρα καναμε βολτες και τελικα αναγκαστικα την πηγα εξω στο παρκο οπου ουρησε 3 –4 φορες ως συνηθως κανονικα. Ξεχασα στο ταψι με την αμμο εχω τα κοπρανα της μαζεμενα απο το παρκο αλλα ουτε πλησιαζει. Υπαρχει διαμαχη για αυτο το ζητημα δνε θελω να την δωσουμε την εχουμε απο τον Αυγουστο του 2017 θελω να την κρατησω αλλα δυστυχως δεν εχουν ολοι την ιδια γνωμη εξαιτιας αυτου του προβληματος. Υπαρχει καποια συμβουλη?
    Το προβλημα ειναι οτι δεν μπορουμε να την πηγαινουμε 2 φορες στο παρκο το πρωι ναι μια ωρα ανετα αλλα το απογευμα καπως δυσκολα και προσπαθουμε να την μαθουμε να τα κανει στο μπαλκονι η την ταρατσα αλλιως παει για δοσιμο. Δεν μπορω να την βγαλω να κατουρα και να χεζει στο δρομο γιατι θα σκοτωθω με τους γειτονες που εδω μισουν τα σκυλια.

    • Αν μαζεύεις τις ακαθαρσίες της από το δρόμο δεν θα έχεις πρόβλημα με τους γείτονες. Ισως στην πουν μια – δυο φορές αλλά αν τους εξηγήσεις ήρεμα, τελικά θα σε αφήσουν ήσυχο. Είσαι τυχερός που η κοκονίτσα σου κρατιέται και δεν τα κάνει στα…κρεβάτια. Όπως πολλές μικρόσωμες φυλές, παρουσιάζουν συχνά και αυτό το πρόβλημα. Βάλτης και ένα σακουλάκι φιόγκο (δες εδώ: https://trihes.gr/kratiste-ta-pezodromia-kathara-denont/) για να δείξεις στους γείτονες τις προθέσεις σου.

      Αυτό που ζητάς μάλλον δεν είναι εύκολο να το πετύχεις εκτός αν ξέρει να λερώνει ήδη σε εφημερίδα ή πάνα.

      Επίσης μπορεί να μην της αρέσει η άμμος για να λερώνει. Ίσως αν την αντικαταστήσεις με χώμα ή χώμα με γρασίδι να το προτιμήσει.

      Εγώ θα δοκίμαζα να ξεκινήσω την εκπαίδευση από το μηδέν σα να είναι κουτάβι και να αντικαταστήσω το έξω με το μπαλκόνι, αλλά θα πάρει χρόνο να σβύσει η φυσική συμπεριφορά (που όλοι οι υπόλοιποι επιθυμούμε από το ζώο μας) του να λερώνει στη βόλτα. Αρα, προτείνω να ακολουθήσεις τις συμβουλές από το άρθρο μας για τα κουτάβια: https://trihes.gr/%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%AC%CE%B8%CF%89-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%AC%CE%B2%CE%B9-%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%B7%CE%B3%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9/
      Μόνο αφού λερώσει στην αμμολεκάνη θα την έβγαζα βόλτα. Αλλά χρειάζεται μπόλικος χρόνος και υπομονή για κάτι τέτοιο.

      Από την άλλη υπάρχει ο κίνδυνος να μπερδέψετε το ζώο και “να το χαλάσετε” (εφόσον τώρα κρατιέται και λερώνει μόνο στη βόλτα) με αποτέλεσμα όταν αποφασίσετε να τη δώσετε, να λερώνει πλέον παντού! Οπότε σκέψου σοβαρά πόσο χρόνο έχεις για να μάθεις στη σκυλίτσα αυτή τη συμπεριφορά πριν αποφασίσεις να προχωρήσεις σε αυτό το εγχείρημα.

      Κλέα

Σχολιαστε