Πρόσθεσε λαχανικά στην ξηρά τροφή του & μείωσε την πιθανότητα να αναπτύξει καρκίνο έως και 90%!

Από την Κλέα Μοριανού

Αν προσθέτουμε στην ξηρά τροφή που δίνουμε στο σκύλο μας φυλλώδη πράσινα φρέσκα λαχανικά τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα μειώνουμε κατά 90% την πιθανότητα να αναπτύξει καρκίνο.

Ο κύριος λόγος που αποφασίσαμε να βάλουμε τους σκύλους στη ζωή μας είναι το γεγονός ότι τους αγαπάμε, σωστά; Για αυτό, άλλωστε, προσπαθούμε να τους προσφέρουμε τη διατροφή που θεωρούμε καλύτερη για αυτούς. Συνήθως, επιλέγουμε την ξηρά τροφή, καθώς μας την προτείνουν ως ιδανική αρκετοί κτηνίατροι και -προφανώς- όλα τα καταστήματα που την πουλάνε και οι εταιρίες που τις παρασκευάζουν. Είναι, άλλωστε, εξαιρετικά βολικό και εύκολο να έχουμε στο σπίτι ένα σακί τροφή. Με μια μεζούρα και μια κίνηση μεταφέρουμε το φαγητό κατευθείαν στο πιάτο του και το γεύμα του είναι έτοιμο σε λίγα δευτερόλεπτα. Πόσο πιο τέλειο, αφού όλοι οι κατασκευαστές υπόσχονται ότι η δική τους ξηρά τροφή είναι ιδανική για το σκύλο μας, έχει φτιαχτεί ειδικά για τις ανάγκες του και είναι πλήρως ισορροπημένη. Άλλωστε πού να ξέρουμε εμείς, οι κοινοί θνητοί, τις διατροφικές ανάγκες του σκυλίσιου οργανισμού (εδώ που τα λέμε, δεν ξέρουμε καλά καλά τι κάνει καλό σε εμάς τους ίδιους, κι ακόμα κι αν το γνωρίζουμε συνήθως δεν το τηρούμε). Άρα, εκτός από βολικό, είναι και λογικό να πιστεύουμε ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο με σπιτική δίαιτα να του προσφέρουμε όλα τα συστατικά που έχει ανάγκη η σκυλίσια φύση του. Εύλογο, λοιπόν, να εμπιστευόμαστε τη διατροφή τους στους ειδικούς. Αρκετοί μάλιστα εξ ημών δηλώνουν ότι ζηλεύουν το σκύλο τους -καθώς αυτός βρίσκει πάντα φαγητό στο σπίτι- και εύχονται να υπήρχε μια αντίστοιχη (εξίσου εύκολη, γρήγορη και υγιεινή) λύση και για εμάς.

Πάντως, παρά τον επιστημονικό τρόπο που τρέφονται οι σκύλοι μας δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα ακόλουθα στοιχεία:

  • 40% των σκύλων είναι υπέρβαροι
  • 46% των σκύλων, πλέον, πεθαίνουν από καρκίνο
  • Καρδιακά, νεφρικά και υπατικά προβλήματα στην σκυλίσια κοινότητα έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας

Για να μην αναφερθούμε στην υγεία των δοντιών τους…

Μήπως, τελικά, η φροντίδα και το φαγητό που τους προσφέρουμε δεν είναι τόσο καλή όσο νομίζαμε;

Σύμφωνα με νέες έρευνες, μπορούμε να βελτιώσουμε τη διατροφή και την υγεία τους -ακόμα κι αν δεν έχουμε το χρόνο και τις  εξειδικευμένες γνώσεις που απαιτούνται για να ετοιμάζουμε σπιτικό φαγητό για σκύλους- με μια απλή κίνηση:

Προσθέτοντας φρέσκα πράσινα λαχανικά στο γεύμα τους.

Όπως υποστηρίζει ο διατροφολόγος ζώων συντροφιάς Rodney Habib:

Προσθέτοντας στην ξηρά τροφή που τους δίνουμε φυλλώδη πράσινα φρέσκα λαχανικά τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα μειώνουμε κατά 90% την πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο. Επίσης, αν συμπληρώσουμε το σιτηρέσιο με κίτρινα και πορτοκαλί φρέσκα λαχανικά, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, οι πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο μειώνονται στο 70%.

Ειδικά για την αποφυγή του καρκίνου της ουροδόχου κύστης –που παρουσιάζεται συχνά σε φυλές όπως Scottish terriers, West Highland white terriers, Wire hair fox terriers, Shetland sheepdogs, Beagles- το Πανεπιστήμιο Purdue των Η.Π.Α. προτείνει:

  • Αποφυγή αντιπαρασιτικών προϊόντων παλαιάς τεχνολογίας, όπως αντιπαρασιτικά λουτρά (που αφήνουμε πάνω στο σκύλο χωρίς ξέπλυμα)
  • Αποφυγή πρόσβασης σε χώρους πρασίνου/ γκαζόν που έχουν ραντιστεί με ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα
  • Προσθήκη λαχανικών στη διατροφή των σκύλων, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα

Τους αναγκάζουμε να συμβιβαστούν με το δικό μας τρόπο ζωής, να ακολουθούν τους δικούς μας κανόνες, το πρόγραμμα που μας βολεύει, να ακούν τη μουσική που μας αρέσει και να τρώνε το φαγητό που τους δίνουμε. Και αυτοί συμβιβάζονται, γιατί θέλουν να μας βλέπουν χαρούμενος. Δεν είναι τόσο δύσκολο να προσθέσουμε λίγα φρέσκα λαχανικά στην διατροφή τους.

διαφήμιση

Φρέσκα λαχανικά, αλλά πόσα και ποια;

Ποια λαχανικά είναι κατάλληλα για το σκύλο μας;

Φρούτα να τρώει;

Μπορεί να φάει φρούτα;

Μπορείς να μάθεις περισσότερα για τη διατροφή των σκύλων παρακολουθώντας το επόμενο σεμινάριο διατροφής της Marilyn Peters:

Ξηρά Τροφή: Ο δημοφιλέστερος τρόπος σίτισης

Φυσική Διατροφή και Ωμοφαγία στα Σκυλιά

 

Σχολιαστε