Τιμωρώντας την κακοποίηση των ζώων σώζουμε ανθρώπινες ζωές

Από την Κλέα Μοριανού

Να γιατί πρέπει να είμαστε κατά της βίας στα ζώα, ακόμα κι αν δεν τα πολυσυμπαθούμε.

IssuesCompanionCruelViolence

Κάθε χρόνο αυξάνονται οι καταδικαστικές αποφάσεις στην Ελλάδα, εις βάρος ανθρώπων που κακοποίησαν ζώα. Και κάθε φορά γίνεται μεγαλύτερος ντόρος από τα media. Παράλληλα, όλο και περισσότερα ζώα κατάσχονται από ακατάλληλα «αφεντικά». Υπάρχει πλέον μια γενική αίσθηση ότι, «επιτέλους, κάτι αλλάζει στη χώρα μας προς το καλύτερο».

Φέτος είχαμε και δυο δικαστικές πρωτιές:

  • Την 1η καταδικαστική απόφαση για κακοποίηση γάτας. Πρόκειται για την περίπτωση 55χρονου καφετζή που κλειδώθηκε στο μαγαζί του και χτύπησε μέχρι θανάτου -με σκουπόξυλα, με λάστιχο και με μια καρέκλα- ένα ανυπεράσπιστο αδέσποτο γατάκι μπροστά στα μάτια δεκάδων ανθρώπων. Του επιβλήθηκε τρίχρονη φυλάκιση (με αναστολή) και πρόστιμο 5.000 ευρώ.
  • Την 1η καταδίκη σε φυλάκιση (1 χρόνος) χωρίς αναστολή. Επιβλήθηκε σε «αφεντικό» που έσυρε το σκύλο του με αυτοκίνητο, στην Κάτω Καμήλα Σερρών (ο σκύλος σώθηκε και κατασχέθηκε). Ήταν κακό το timing για τον κύριο αυτό, αφού η δίκη του συνέπεσε χρονικά με την σκληρή περίπτωση κακοποίησης ενός κουταβιού, της Μάγκι, μέχρι θανάτου, από ταβερνιάρη στα Νέα Στείρα Ευβοίας στην οποία δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα.

 

Τι άλλαξε τα τελευταία χρόνια;

Περισσότερες υποθέσεις φτάνουν στα δικαστήρια.

  • Τα φιλοζωικά σωματεία, που παλαιότερα είχαν μόνο μέλημα να σώσουν τα ζώα που κακοποιούνταν, πλέον στρέφονται δικαστικά κατά των ατόμων που τα κακοποιούν.
  • Οι αυτόπτες μάρτυρες, έχοντας οργανωμένη στήριξη από τις φιλοζωικές οργανώσεις, δεν κρύβονται πια (επειδή «μικρός είναι ο τόπος» ή επειδή φοβούνται για το δικό τους ζώο ή επειδή «δεν αξίζει τον κόπο» να μπλέξουν για ένα ζώο). Αντίθετα, συλλέγουν αποδεικτικά στοιχεία και δίνουν συγκλονιστικές καταθέσεις στα δικαστήρια.
  • Η αστυνομία παίρνει στα σοβαρά την κακοποίηση των ζώων. Δεν είναι απλώς συνεργάσιμη. Βοηθά ουσιαστικά, εκδίδοντας εγκυκλίους που μας προτρέπουν να μην αφήνουμε τέτοια εγκλήματα ατιμώρητα.
  • Από το 2012 υπάρχει αρμόδιος εισαγγελέας για τα ζώα.
  • Ο νόμος του 2012 επιβάλλει με σαφήνεια μεγάλες ποινές και χρηματικά πρόστιμα σε περίπτωση κακοποίησης ζώου.

 

Τι δεν άλλαξε;

Αυτοί που δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τους τετράποδους.

Παραμένουν πολλοί και θεωρούν ως «μη έγκλημα» περιπτώσεις σαν αυτές της άτυχης γατούλας ή του κουταβιού Μάγκι. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσω το γεγονός ότι καμία επίπτωση δεν έφερε στις δουλειές του ταβερνιάρη στα Νέα Στείρα Ευβοίας η κακοποίηση του κουταβιού. Αντίθετα, όπως μας ενημέρωσαν φιλόζωοι, λίγες μέρες μετά τη δολοφονία η συγκεκριμένη ταβέρνα ήταν γεμάτη.

 

διαφήμιση

Γιατί θα έπρεπε να παίρνουμε την κακοποίηση των ζώων στα σοβαρά ακόμα κι αν δεν τα συμπαθούμε;

Γιατί:

  1. Η βία στα ζώα σημαίνει βία στο σπίτι. Ας δούμε τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στις Η.Π.Α. Το 71% των γυναικών που ζήτησαν προστασία από το κράτος δήλωσαν ότι το άτομο που τις κακοποιούσε είχε κακοποιήσει ζώα, μάλιστα 87% των περιστατικών είχαν συμβεί μπροστά στα μάτια τους. Ένα ακόμα λυπηρό νούμερο, το 32% των γυναικών αυτών παραδέχτηκαν ότι ΚΑΙ τα παιδιά τους είχαν ασκήσει βία σε ζώο -το μήλο κάτω από τη μηλιά;
  2. Όποιος κακοποιεί ζώα σπάνια σταματά εκεί. Σύμφωνα με στοιχεία το 70% όσων κακοποιούν ζώα έχουν φάκελο για άλλα εγκλήματα. Κάτι, κάπως πιο ακραίο για να σας πείσει; Το 99% των κατά συρροή δολοφόνων ξεκίνησαν πειραματιζόμενοι με βία σε ζώα πριν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε πράξεις βίας με ανθρώπινα θύματα.

Μην κλείνετε τα μάτια σε τέτοια περιστατικά ακόμα κι αν δεν πολυσυμπαθείτε τα ζώα. Όχι μόνο για τα ίδια, αλλά και γιατί το επόμενο θύμα μπορεί να είστε εσείς ή ένα μικρό παιδί.
Λάβετε τα μέτρα σας:
1. Αποφεύγοντας να συχνάζετε σε στέκια ατόμων που έχουν παρελθόν βίας εις βάρος των ζώων γιατί είναι άτομα επικίνδυνα.
2. Καταγγέλλοντας περιστατικά κακοποίησης ζώων ώστε να τιμωρούνται οι ένοχοι. Διαβάστε τι χρειάζεται να κάνετε, βήμα-βήμα, σε περίπτωση που γίνετε μάρτυρες κακοποίησης ζώου.
3. Μαθαίνοντας στα παιδιά σας να σέβονται κάθε μορφή ζωής. Δεν έχει πλάκα να σέρνουν, να σκοπεύουν, να χτυπούν ανυπεράσπιστα ζώα. Σήμερα είναι ένα γατί, μια χελώνα ή ένα κοτοπουλάκι. Αύριο;

 

Διαβάστε επίσης

Το FBI κατατάσσει την κακοποίηση ζώων στα πιο σοβαρά κακουργήματα

Η νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς

Πόσο αθώα βασανίζει ζώα ένα παιδί;

Πώς πρέπει να αντιδράσετε αν γίνετε μάρτυρες κακοποίησης ή θανάτωσης ζώου

Πειράματα σε ζώα· βλάπτουν τα ζώα και τον άνθρωπο

 

 



1 Σχολιο

  1. Για να μην υπάρχει περιθώριο αμφισβήτησης από κανέναν, είναι καλό οι στατιστικές να συνοδεύονται και από συνδέσμους προς τις πηγές τους.

Σχολιαστε