Σπιτικό σπρέι για να διώχνουμε ψύλλους, σκνίπες & τσιμπούρια από τη γούνα των τετράποδων

Από την Κλέα Μοριανού

Γιατί να αγοράζουμε ακριβά φαρμακευτικά αντιπαρασιτικά προϊόντα, όταν μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας ένα οικολογικό σπιτικό σκεύασμα, και μάλιστα με ελάχιστο κόστος; Κατάλληλο για σκύλους & γάτες.

Photo courtesy of Anastasia Voutyropoulou | www.anastasiav.com

Photo courtesy of Anastasia Voutyropoulou | www.anastasiav.com

Οι δύο μεγαλύτεροι καλοκαιρινοί εχθροί του σκύλου μας είναι πλέον γνωστοί σε όλους. Ο πρώτος είναι η φλεβοτόμος σκνίπα, που προκαλεί τρόμο στους περισσότερους ιδιοκτήτες, καθώς ευθύνεται για τη λεϊσμανίαση, ευρέως γνωστή και ως καλααζάρ. Ο δεύτερος εχθρός είναι τα τσιμπούρια, που, αν και παραγνωρισμένα, ευθύνονται για την εξίσου συνηθισμένη και θανατηφόρο ερλιχίωση.

Λιγότερο επικίνδυνοι, αλλά πολύ ενοχλητικοί, είναι και οι ψύλλοι, οι οποίοι, σε αντίθεση με τα τσιμπούρια και τις σκνίπες που δεν πολυσυμπαθούν τα αιλουροειδή, πολιορκούν στενά και τις γάτες. Αυτοί οι μικροί λαθρεπιβάτες της γούνας προκαλούν στα κατοικίδιά μας συμπτώματα όπως έντονο κνησμό, έλκη, αλλεργική δερματίτιδα και ταινίωση.

Για να θωρακίσουμε σκύλους και γάτες απ’ όλους αυτούς τους παρείσακτους ξενιστές, συνιστάται συνήθως να χρησιμοποιούνται δραστικά φαρμακευτικά σπρέι και αμπούλες, ειδικά σχεδιασμένα για να εξολοθρεύουν τα παράσιτα. Πόσες φορές, όμως, δεν έχετε αναρωτηθεί εάν αυτά τα προϊόντα περιέχουν τυχόν βλαβερά συστατικά για την υγεία του κατοικιδίου σας;

Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, σας προτείνουμε μια εναλλακτική συνταγή απώθησης των εξωπαρασίτων, που περιέχει μόνο φυσικά συστατικά, άκακα για το σκύλο και τη γάτα σας. Σας εγγυόμαστε ότι ο χρόνος, ο κόπος και τα χρήματα που απαιτούνται για την παρασκευή του είναι αμελητέα.

 

Φυσικό απωθητικό για παράσιτα

Υλικά
1 λίτρο νερό
5 φύλλα ευκαλύπτου*
1 κουτ. σούπας ξίδι
1 κουτ. σούπας βότκα
4 – 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο neem (ψευδομελέλαιο, από το φυτό Azadirachta Indica, περιέχει αζαδιραχτίνη. Αν το βρείτε ως έλαιο βάσης προσθέστε περίπου 5ml) για σκύλους και γάτες ή, μόνο για σκύλους, 4-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο  τεϊόδεντρου (tea tree oil)*. Η χρήση του tea tree oil δεν ενδείκνυται για γάτες.

Θα τα βρείτε στα καταστήματα υγιεινής διατροφής. Τα φύλλα ευκάλυπτου μπορείτε επίσης να βρείτε στην παραλία, στο νησί ή στη Λαϊκή ή σε αρκετά πάρκα (όπως για παράδειγμα στο Δάσος Συγγρού). Πρόσφατη διαπίστωση: συνήθως οι οδοί Ευκαλύπτου και οι πλατείες Ευκαλύπτου έχουν ευκάλυπτους!

Διαδικασία
Βάζουμε το νερό στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε τα φύλλα του ευκαλύπτου και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν. ∆έκα λεπτά αργότερα αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξίδι, τη βότκα και το αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου. Αφού κρυώσει το μείγμα, αφαιρούμε τα φύλλα, βάζουμε το υγρό σε ένα ψεκαστήρι και ψεκάζουμε καθημερινά το τετράποδο – το σκύλο κατά προτίμηση πριν από τη μεγάλη απογευματινή βόλτα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε αδιάλυτα αιθέρια έλαια – ούτε στα ζώα αλλά και ούτε σε εμάς! Υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις στον κανόνα αυτό.
Είναι πολύ σημαντικό να τα αραιώνουμε, πάντα στην αναλογία που προτείνεται, πριν τα χορηγήσουμε στα ζώα μας. Επίσης, αντιστεκόμαστε στην ιδέα να προσθέσουμε περισσότερες σταγόνες αιθέριου από τις προτεινόμενες για να ενισχύσουμε τη δράση του σκευάσματος.

 

Κοιμάται έξω;

Ένα οικολογικό σπρέι δεν αρκεί για να προστατέψει το σκύλο σας από τη σκνίπα. Θα χρειαστεί να πάρετε όλα τα μέτρα ασφαλείας που συστήνονται από τους κτηνιάτρους.

διαφήμιση

Ας μη γελιόμαστε. Ανεξάρτητα από το απωθητικό προϊόν που χρησιμοποιείτε και από το πόσο τυπικοί είστε με τους ψεκασμούς, είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποια στιγμή τα ζώα που κοιμούνται έξω θα νοσήσουν από καλααζάρ.

Αν πραγματικά ανησυχείτε για την υγεία του σκύλου σας και θέλετε να του προσφέρετε μια ισχυρή ασπίδα προστασίας, η αποτελεσματικότερη μέθοδος είναι αναμφισβήτητα η μετακόμισή του εντός του σπιτιού, έστω μόνο για το βράδυ.

 

Διαβάστε επίσης

7 συμβουλές για να κρατήσετε το σκύλο μακριά από τις σκνίπες του καλααζάρ

Ποιo αντιπαρασιτικό Spot On να επιλέξω για το σκύλο και τη γάτα μου;

Τι να προσέξω κατά την τοποθέτηση του αντιπαρασιτικού κολάρου ή αμπούλας;

Μην πετάτε ότι περισσεύει από το αντιπαρασιτικό κολάρο του.

Γέμισε το σπίτι ψύλλους!

 

 



76 Σχολια

  1. αριαδνη says:

    ευχαριστουμε για το αρθρο
    θα ηθελα να ρωτησω αν αυτο το σπρευ κάνει και για το χώρο και τα πραγματα μου εκτός από το κατοικιδιο;

  2. Ευαγγελία says:

    μια απορία και από μένα.. έχω ενα κουταβι κοντα 2 μήνων.. .κ έχω παρατηρήσεις πως ξύνεται …αρκετες φορές .. ( eίχε βρεθεί στα σκουπίδια κ μια φίλη μ τν βρηκε κ τν μαζέψαμε) τι θα προτείνατε να κάνω γ ενα σκυλι τετοιας ηλικίας. εχοντας επίγνωση πως είναι πολυ ευαίσθητο τ ανοσοποιητικό τς αυτο τν καιρό δν είμαι σιγουρη τι να τ δωσω γ να παψει το ξυσιμο.

  3. Καλησπερα σας
    Εβαλα effipro σπρει χτες στη γατουλα μου γιατι εχει δυο τσιμπουρια στο λαιμο της ..δεν εφυγαν ομως σημερα..τι κανω ; να τα τραβηξω με ενα τσιμπηδακι; ποσες μερεσ να τα αφησω πανω της;μην παθει τιποτα

  4. ανθη says:

    βοτκα γιατι?? και ειναι τοσο “αθωα” ωστε να μη βλαψει το ζωο μας? κι αν αντι για βοτκα βαλουμε πχ οινοπνευμα? δε θα κανει την ιδια δουλεια?

  5. Πέτρος says:

    Μπορούμε να βάλουμε citronella μαζί με το neem και εάν ναι πόσο ;Ευχαριστούμε πολύ για της λύσης που προτείνετε!

    • Πέτρο αν έχεις βρει το neem είναι πολύ πιο αποτελεσματικό (διώχνει και τσιμπούρια) και ασφαλές και δεν χρειάζεται η σιτρονέλα. Αν θες, βάλε σιτρονέλα σε ένα φουλάρι και δέσε το στο λαιμό του σκύλου σου για έξτρα προστασία από τις σκνίπες.

  6. Μαρία says:

    Καλημερα, έχω ένα σκυλάκι ενός μηνών και έχει κολλήσει ψύλλους και την έβαλα προχθές ένα σπρέι αλλά ακόμα ξινετε αν και σε μικρότερο βαθμό. Να βάλω κι άλλο σπρει;

  7. Να σας ρωτησω κάτι; Ο δικός μου σκύλος είναι από χωρίο. Μετά μόλις τον ψεκασω να τον πληνω η να τον αφήσω όπως είναι με το φαρμακο; Κάτι ακομα μπορώ να τον πιάσω η θα παθω κάτι δερματολογικο;

    • Όχι δεν τον πλένεις για τουλάχιστον 2 μέρες ούτε 2 μέρες πριν. Καλό είναι τη μέρα που τον ψέκασες (για 6 περίπου ώρες) αφού τον πιάσεις να πλένεις αμέσως τα χέρια σου και να μην τα βάζεις καθόλου στο στόμα ή στα μάτια.

  8. ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗ says:

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΓΙΑ ΣΚΝΙΠΕΣ?

  9. Kalispera sas ithela na rotiso an balo Ola ta ipolipa tis sintagis ektos ta Elea tha exi drastikotita? Episeis akousa Kai già to miloksido oti skotoni Kai dioxni ta parasita sto skilo isxi?

  10. βασια says:

    χωρις τα ελαια που αναγραφονται τι αποτελεσματα εχει το σκευασμα?? ευχαριστω 🙂

  11. dimitris says:

    παιδιά βάλτε τους DE και τελειώνει η υπόθεση για ολα αυτα, ειναι φυσικό και οχι χημικό
    To DE ειναι Diatomic Earth , Γη Διατόμων, ψάξτε το και θα δείτε..
    η χρήση απλή απλα το βάζετε πανω στο τρίχωμα τους σαν πούδρα ειναι κ επαναλαμβάνετε καθε 2-3 ημέρες και μετα καθε μια την εβδομάδα.

  12. Θα ηθελα να με ενειμερωνετε για οτι αφορά τα σκυλιά .

  13. ΔΙΟΝΥΣΙΑ says:

    Καλησπέρα! Καταρχάς ευχαριστώ κι εγώ για αυτή την εκπληκτική συνταγή που θα απαλλάξει τους τριχωτούς μας φίλους από επιπλέον χημικά παρασκευάσματα. Θα ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις:

    1) Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένα φύλλα ευκαλύπτου αν δεν βρούμε φρέσκα, και, αν ναι, σε τι ποσότητα;

    2)Σε ποιες περιοχές να δώσω έμφαση (είναι μεσαίο προς μεγαλόσωμο και με μακριά τρίχα)

    Ευχαριστώ!!

  14. βαλτε μεσα και μερικα φιλα αμπαροριζας…

  15. Βίκη says:

    Εξαιρετικό σαν ιδέα αλλά ρώτησα σε κάποια φαρμακεία και μου είπαν ότι το
    κάθε ένα έλαιο (πρώτης ποιότητας – μικρό μπουκαλάκι) έχει περίπου 20€. Άρα δεν είναι και πολύ οικονομικό τελικά… Αν μπορείτε να μου προτείνετε κάπου αλλού που θα μπορούσα να τα βρω στα Βόρεια Προάστεια.. Σας ευχαριστώ πολύ!

    • Ένα έλαιο θα πάρεις και θα σου κρατήσει πολύ πολύ καιρό – χρόνια. Μπορείς να το μοιραστείς και με φίλους. Καλή ιδέα μας έδωσες, να προτείνουμε και άλλα κόλπα με τα ίδια έλαια για να πιάσει ακόμα πιο πολύ τόπο!

    • Καλημέρα, όντως τα έλαια κρατάνε πολύ καιρό. Εγώ χρησιμοποιώ το teatree τοπικά με μια μπατονέτα σε κάποιο σπυράκι αν βγάλω. Και όντως τα ξεραίνει και βοηθάει.
      Επίσης, μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει γενικά σαν αντιβακτηριακό και σε ποδόλουτρο. Υπάρχει μεγάλη χρησιμότητα από αυτά τα έλαιο.

      Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει εναλλακτικό έλαιο για το έλαιο neem.

  16. Μπορούμε να το βάλουμε σε γάτες μαζί με άλλα παρασιτοαπωθητικά και κολλάρα για ψύλλους, ή θα μειώσει τη δράση τους; Το λέω γιατί έχω δύο γάτες κι όλο ξύνονται

  17. ειρηναιος says:

    Nα ρωτησω κατι???? το οινοπνευμα αν ριξεις εκει οπου εχει τσιμπουρια ο σκυλος θα φυγουν.γιατι ενας φιλος μου το κανει πολλες φορες και ειναι λεει αποτελεσματικο,ειναι σιγουρο ομως αυτο?

    • Δεν το έχουμε δοκιμάσει αλλά η βιβλιογραφία δεν συμφωνεί με το φίλο σου. Αυτό που σίγουρα πετυχαίνει το οινόπνευμα είναι να σκοτώσει το τσιμπούρι αφού το αφαιρέσεις πρώτα προσεκτικά με τσιμπιδάκι ή/και σαπούνι από το δέρμα του ζώου και το ρίξεις σε ένα δοχείο με οινόπνευμα. Ωραία ιδέα για να κάνουμε θεματάκι, πάντως. Αν το δοκιμάσεις και δουλεύει, στο μεταξύ, πες το μας!

  18. giannis says:

    Για γαϊδούρια τι αναλογία χρειάζεται?

  19. Geia sas tha ithela tin gnomi sas gia to skordo, idios gia tous skilous. Me tin katalosi tou kathimerina mesa sto fagito tou( 1 skelida) den kolane kanena parasito, to ksero giati to xrisimopiouse diko mou atomo sto skillo tou ke den xriastike pote na tou vali farmaka, panta itan kathari i skilitsa( german shepherd) alla zousane stin Agglia, to dermatis mirize skordo 🙂 alla den ksero ean ine arketa kalo gia tin ugiea tou skilou, pia ine i apopsi sas? Kai an ine apotelesmatiko sto diko mas klima?
    Euxaristo.

  20. dimitris says:

    ego exo peripou 3 mines ena skilaki to opoio den me afinoun se kamia periptoso na to balo mesa sto spiti eimai 17 xronon…(asxeto) diabasa ayto me to kalaazar kai tis sknipes…ti allo mporo na kano gia na to apofigo..tou exo kanei eidh to proto embolio..kai gia ta tsimpouria tou eixa balei mia abula..apo trofi tou dino kroketes idias markas sinexos kai konserves.merikes fores omos periseboun apo to fagito orismenes trofes kai to tis dinw einia kako..?

    • Κάποια φαγητά είναι εντελώς ακατάλληλα και κάποια άλλα τοξικά για το σκύλο μας. Θέλει γενικά προσοχή τι του δίνεις και τι όχι.
      Διάβασε τα σχετικά μας άρθρα:
      Για το καλαζάρ:

      Για τα ανθρώπινα φαγητά:

  21. ανδριάνα says:

    που πρέπει να φυλάξω το σπρέι μέτα

  22. Κατερινα Αργυροπουλου says:

    Καλησπερα!Μετα την βολτα βρηκα στον σκυλο μου ενα κ μονο ψυλλο..την ψεκασα κατευθειαν με σπρευ effipro που ειχα σπιτι κ τωρα δεν βρισκω τιποτα…τι να κανω;;να ανυσηχω;;

  23. Κατερινα Σιρινσκα says:

    Ο γατος μου μενει στο σπιτι αλλα ολη την ημερα ειναι εξω στην αυλη εχει ψηλους και του βαζουμε αμπουλες αλλα δεν βοηθανε και γλυφεται συνεχεια οποται φοβαμε μη παθει κατι απο το σπρεϊ τι να κανω?

  24. Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου αντί για τα φύλλα; Και αν ναι, θα πρέπει και πάλι να βράσω το νερό προτού προσθέσω τα υλικά;

  25. Συγχαρητήρια για το άρθρο…πάντα λυπόμουν που έβαζα χημικά πάνω στο σκυλάκι μου…….για πόσο καιρό διατηρείται το σκεύασμα;

    • Το βοηθά το αλκοόλ να διατηρηθεί αλλά με τον καιρό ξεθυμαίνει το άρωμα και συνεπώς μειώνεται η δραστικότητα. 7-10 μέρες θα αντέξει πάντως. Και θα αντέξει ακόμα περισσότερο αν χρησιμοποιήσετε φιλτραρισμένο νερό και σουρώσετε το μείγμα πολύ πολύ καλά. Μην αυξάνετε την αναλογία των αιθέριων για να μυρίζει πιο έντονα το σπρέι. Προτιμήστε να φτιάχνετε μικρότερες ποσότητες πιο συχνά.

  26. Κατερινα says:

    Στο παρακατω site http://www.vita.gr/ygeia/article/11031/tea-tree-h-stagona-poy-ta-kanei-ola/ αναφερει οτι
    Μην το περιλάβετε σε εντομοαπωθητικά μείγματα για το τρίχωμα των ζώων, γιατί, αν το γλείψουν, είναι τοξικό και μπορεί να τους προκαλέσει ακόμα και θάνατο.
    Ισχυει?

  27. Κατερινα says:

    Καλησπερα
    μολις το εφτιαξα με tea tree αιθεριο ελαιο.διαβασα ομως στο παρακατω συνδεσμο http://www.vita.gr/ygeia/article/11031/tea-tree-h-stagona-poy-ta-kanei-ola/
    Οτι ειναι τοξικο κ δεν πρεπει να χρησιμοποιειται για κατοικιδια!ισχυει???

    • Κατερίνα η τοξικότητα αφορά χρήση αιθέριου χωρίς διάλυση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό,τα αιθέρια έλαια να μην χρησιμοποιούνται ποτέ αδίαλυτα! Σε δίαλυση 1% και μικρότερη μπορείς να το χρησιμοποιείς άφοβα σε σκύλους. Υπάρχουν άλλωστε αρκετά προϊόντα pet εμπορίου που το περιέχουν. Θα το προσθέσουμε στο άρθρο μας. Ευχαριστούμε.

  28. μυρτώ says:

    Γεια σας κι από μένα! Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή, μια ερώτηση μόνο! Σαν υποκατάστατο της βότκας μπορούμε να βάλουμε άλλο αλκοολούχο; Έχω πάρει όλα τα υλικά εκτός από τη βότκα αλλά δε συμφέρει να πάρω ολόκληρο μπουκάλι μονο για αυτό το λόγο, οπότε μήπως κάνει να βάλω πχ. ρακί ή gin??

    • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο καθαρό οινόπνευμα, μισή κουταλιά της σούπας. Ή να μην βάλετε καθόλου αλκοόλ, απλά τότε το σκεύασμα θα έχει μικρότερη διάρκεια ζωής. Δεν θα έβαζα ρακή μόνο και μόνο γιατί προέρχεται από σταφύλι, χωρίς να ξέρω κάτι παραπάνω. Σε τόσο μικρή αναλογία πιστεύω μπορείτε να χρησιμοποιήσετε gin χωρίς πρόβλημα, για σκύλους και για γάτες.

    • christina says:

      Μπορείς να αγοράσεις από κάβα μπουκαλάκι μινιατούρα (ατομική μερίδα) βότκα.

  29. Το δοκιμάσαμε και κάνει πολύ καλό στο σκυλάκο μας.

    Ευχαριστούμαι Κλέα 🙂

  30. Καλησπερα, ο σκυλος μου εχει πολυ ευαισθητο δερμα κ ταλεπωρουνταν καιρο απο δερματιτιδες, οι οποιες σταματησαν μετα απο χρηση υποαλεργικης τροφης ενω παραλληλα εχω μηνες να του βαλω αμπουλα(χειμερινους) χρησιμοποιουσα την advantix η οποια εφερνε φαγουρα, υπαρχει αμπουλα κ για τις σκνιπες αλλα πιο φιλικη; ακομα κ το σπρευ το φυτικο πιθανον να του προκαλεσε δερματιτιδα..ευχαριστω

  31. προδρομος says:

    καλησπερα,αυτο το σπρει καθε ποσο το βαζουμε?

  32. ρε παιδια εγω εχω σκυλο 14μιση χρονων,τον ψεκαζουμε μονο τετοια εποχη με ενα σπρει που κραταει 3 μηνες (frontline) μια φορα και δεν κολλαει τιποτα! αλλα ψεκαζουμε και το χωρο γενικα με ενα φαρμακο γυρω απο το σπιτι μας για να ψωφανε τα ζουζουνια! αλλα σκνιπες κουνουπια κλπ εχουμε!το σκυλι δεν εχει κολλησει ποτε τιποτα!ουτε τσιμουρια!

    • Το συγκεκριμένο προϊόν σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή πρέπει να χρησιμοποιείται κάθε μήνα και όχι κάθε τρείς. Επίσης ενδείκνυται να προσθέτουμε λίγο κάθε 15 μέρες στα πιο επιρρεπή στα τσιμπούρια σημεία όπως πατούσες, ανάμεσα στα δάχτυλα, στις 4 μασχάλες, πίσω από τα αυτιά, στη μουσούδα (προσοχή να μην πάει μέσα στο στόμα ή στα μάτια).

      • Όντως, έχεις δίκιο,γράφει ότι 3 μήνες κρατάει για τ ψύλλους και 5 βδομάδες για τσιμπούρια! Αλλά τόσα χρόνια που το παίρνω τον ψεκάζουμε την άνοιξη και δεν κολλάει τίποτα όλο το καλοκαίρι! Και έχω μια απορία αν γνωρίζεις να μου απαντήσεις, το κολάρο που βάζουμε για τσιμπούρια,ψύλλους κλπ. τι κάνει? Δεν πλησιάζουν του ζώο ή απλά δεν κολλάνε πάνω του και φεύγουν?

        • Πράγματι τα περισσότερα κολάρα είναι απωθητικά, δεν σκοτώνουν τα παράσιτα. Θα παρατηρήσεις συχνά να περπατάνε πάνω στο ζώο τσιμπούρια (ακόμα και με αμπούλα). Το ζητούμενο είναι να μην το τσιμπήσουν. Τα κολάρα συχνά έχουν προτεινόμενη διάρκεια 6 μήνες αλλά… ξεθυμαίνουν στη χρήση συνήθως πιο γρήγορα -ειδικά αν έρθουν σε επαφή με νερό. Είναι καλή ιδέα να τα συνδυάζεις με τακτικούς ψεκασμούς (είτε τον εναλλακτικό της συνταγής μας καθημερινά είτε κάποιο παρασιτοκτόνο σπρέι κάθε 15-20 μέρες) στα απομακρυσμένα από το λαιμό σημεία -ανάμεσα στα δάχτυλα, στις 4 μασχάλες, στην περιοχή κοντά στην ουρά.

  33. αννα says:

    ειχα ενα γατακι..εδω και μερικες μερες νιωθω σαν κατι να περπαταει στο κεφαλι μου και επειδη το γατακι ειχε ψυλους αν εχω και εγω πως μπορω να απαλλαγω?

  34. Σταματία says:

    Ερωτήσεις:
    1) Στη συνταγή είναι διαζευκτικό το αιθέριο έλαιο neem και το αιθέριο έλαιο tea tree, δηλαδή θα μπεί ή το ένα ή το άλλο, ή και τα δύο μαζί;; (στην πόλη μου δεν βρήκα πουθενά αιθέριο έλαιο neem).
    2) Ενδείκνυται ο ψεκασμός και σε άλλα οικόσιτα ζώα (π.χ. κατσίκια);;
    3) Αντί για αιθέριο έλαιο αρμπαρόριζας, μπορούμε να βράσουμε τα φύλλα αρμπαρόριζας μαζί με του ευκαλύπτου και αν ναι, πόσα;;
    Ευχαριστώ πολύ, έψαχνα πολύ καιρό για εναλλακτική λύση σχετικά με τα εξωπαράσιτα…

    • 1) Σωστά. Το ένα αρκεί. Αν δυσκολεύεσαι να βρείς neem σε αιθέριο έλαιο ίσως μπορέσεις να το εντοπίσεις ως έλαιο βάσης. Βάλε άφοβα μια κουταλιά της σούπας.
      2) Το υγρό αυτό είναι απόλυτα ασφαλές για όλα τα οικόσιτα ζώα, αν χρησιμοποιήσεις neem oil. Το tea tree oil είναι πάντως ασφαλές και για τις κατσίκες. Το ζήτημα είναι πόσο αποτελεσματικό θα είναι. Αν το δοκιμάσεις θα μας πεις εσύ!
      3) Μην χρησιμοποιήσεις φύλλα αρμπαρόριζας αντί για αιθέριο έλαιο. Υπάρχουν περισσότερα από 200 είδη αρμπαρόριζας αλλά τα είδη που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του ελαίου είναι λίγα και πολύ συγκεκριμένα.

  35. Ματίνα says:

    Επειδή εδώ στο εξωτερικό είναι δύσκολο να βρω φύλλα ευκαλύπτου φαντάζομαι ειναι το ίδιο να χρησιμοποιήσω 3-4 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου, έτσι?

    • Ματίνα μπορείς να χρησιμοποιήσεις αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου για να ψεκάσεις σκύλους, αλλά καλύτερα ΟΧΙ σε γάτες. Αν και αρκετός κόσμος το χρησιμοποιεί, στα εγχειρίδια αναφέρεται ως τοξικό για τις γάτες επειδή περιέχει φενόλες και Άλφα πινένιο (Alpha-pinene) σε σχετικά υψηλά ποσοστά.
      Πολύ χαίρομαι που μας παρακολουθείς από μακριά. Τιμή μας!

  36. Vita Marouda says:

    Ένα κατάστημα με πολύ μεγάλη γκάμα αιθέριων ελαίων και εξαιρετικά καλές τιμές είναι το Sensities στο Σύνταγμα στην οδό Απόλλωνος.

  37. georgia says:

    mporite na ginete poio sikgekrimeni giato pou vriskoume to e8erio eleo k ta fila efkaliptou???euxaristw!

  38. βάλε
    ‘ και αρμπαρόριζα μεσα …

    • Πράγματι το αιθέριο έλαιο Rose geranium (Αρμπαρόριζα) απωθεί σκνίπες, κουνούπια, ψείρες και άλλα εξωπαράσιτα. Είναι ασφαλές για σκύλους & για γάτες.
      Αντίθετα το αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου (tea tree oil) που προτείνουμε στη συνταγή ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ για χρήση σε γάτες,
      Ευχαριστούμε Γιώργο για την πρόταση.

Σχολιαστε