Σκασμένη ή ξεφλουδισμένη μύτη;

Ενδέχεται να οφείλεται στην... ηλιοθεραπεία αλλά όχι μόνον. Υπάρχουν κι άλλα πιθανά αίτια για τις αλλοιώσεις που παρουσιάζει ένας σκύλος στη μύτη του. Εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν.

nose2

Ερώτηση: «Αντιμετωπίζω πρόβλημα με τον σκύλο μου που είναι λευκός με ροζ μυτούλα. Εδώ και ένα χρόνο έχει πάντα σκασμένη και ξεφλουδισμένη μύτη, ακόμη και εσωτερικά εκεί που αρχίζουν τα ρουθούνια. Νομίζω ότι το παθαίνει από τον ήλιο, ακόμη και το χειμώνα.

Έχω δοκιμάσει βαζελίνη και μια αναπλαστική κρέμα αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ προσωρινό και ούτε το θεραπεύει εντελώς. Έχετε να μας προτείνετε κάποιο αντηλιακό; Υπάρχει κάποιο προϊόν εξειδικευμένο για σκυλιά, γιατί το γλύφουν αμέσως.

Μήπως πρέπει να το ψάξω και κάπως αλλιώς, πχ. μπορεί να του λείπει κάποια θρεπτική ουσία;»

 

Απαντά η γκρούμερ Φλώρα Σαρτζετάκη

Στα σκυλάκια βάζουμε συνήθως ένα αντηλιακό ειδικό για κατοικίδια (κυκλοφορούν κάποια εξειδικευμένα προϊόντα στο εξωτερικό). Διαφορετικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα παιδικό αντηλιακό με μεγάλο δείκτη προστασίας. Το θέμα όμως είναι ότι όταν το ζώο έχει πολύ μακριά μαλάκια τρίχα είναι πολύ δύσκολη η εφαρμογή εκτός και αν διαλέξουμε ένα διάφανο σπρέι, μη λιπαρό.

Το αντηλιακό θα το προστατεύσει από τον ήλιο αλλά δεν πρόκειται να διορθώσει τυχόν προβλήματα όπως η ξεφλουδισμένη μυτούλα, όπως άλλωστε δεν συμβαίνει και σε εμάς κάτι αντίστοιχο. Οι λύσεις, όπως αναφέρετε και εσείς, είναι η βαζελίνη αφού βρέξουμε την μυτούλα (για να συγκρατήσει την υγρασία η βαζελίνη) ή μια αναπλαστική κρέμα ειδική για ζώα (paw butter). Αν το πρόβλημα δεν διορθώνεται θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν κτηνίατρο.

drynose

Απαντά η κτηνίατρος Φέη Ζερβουδάκη

Το σκάσιμο και ξεφλούδισμα στην άκρη της μύτης του κατοικιδίου σας (ακρορρίνιο), ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα της έκθεσής του στο ηλιακό φως. Η πάθηση αυτή ονομάζεται φωτοδερματίτιδα, παρουσιάζεται συχνότερα σε λευκότριχα σκυλάκια στην περιοχή της μύτης, της κοιλίας και γενικότερα των άτριχων σημείων του σώματος, και συνήθως παρουσιάζει έξαρση στις εποχές με αυξημένη ηλιοφάνεια. Επειδή η φωτοδερματίτιδα -σπάνια- μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρότερες παθήσεις του δέρματος (ακτινική κεράτωση, ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα ή άλλα νεοπλάσματα) θα πρέπει να αποφεύγετε την έκθεση του σκύλου σας στον ήλιο. Σε ζώα μάλιστα που είναι πολύ ευαίσθητα, συστήνεται η αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως ακόμα και μέσα από τα παράθυρα του σπιτιού. Επικουρικά, και επειδή η απόλυτη αποφυγή του ήλιου δεν είναι εφικτή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντιηλιακά σκευάσματα με υψηλό (>30) δείκτη προστασίας, και καλύτερα είναι αυτά που προορίζονται για κτηνιατρική ή παιδιατρική χρήση. Το αντιηλιακό θα πρέπει να εφαρμόζεται τουλάχιστον 30-60 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο και να ανανεώνεται 2 φορές την ημέρα. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος, ή αν υπάρχουν δευτερογενείς επιπλοκές, ο κτηνίατρός σας ενδέχεται να χορηγήσει επιπλέον τοπική αγωγή ή φάρμακα από το στόμα για την αντιμετώπιση της δερματίτιδας αυτής.

Η φωτοδερματίτιδα όμως, δεν είναι το μοναδικό πιθανό αίτιο για τις αλλοιώσεις που παρουσιάζει το ζωάκι σας στη μύτη του.

Παθήσεις όπως ο δερματικός και ο συστηματικός ευθηματώδης λύκος, η ερυθηματώδης πέμφιγα και το ιριδοδερματικό σύνδρομο είναι αυτοάνοσα νοσήματα στα οποία παρατηρούνται αλλοιώσεις στο ακρορρίνιο, οι οποίες συχνά επιδεινώνονται μετά από έκθεση στον ήλιο.

διαφήμιση

Επιπλέον, πολλές παθήσεις, όπως η ιδιοπαθής υπερκεράτωση του ακρορρινίου, ορισμένες λοιμώξεις του δέρματος, συστηματικά νοσήματα όπως η νόσος του Carre και η Λεισμανίωση, ο τραυματισμός ή η ερεθιστική από επαφή δερματίτιδα του ακρορρινίου, ορισμένα νεοπλάσματα, και πολλά άλλα δερματικά και συστηματικά νοσήματα, ενδέχεται να προκαλέσουν αλλοιώσεις στην περιοχή αυτή του προσώπου.

Μερικά από τα προαναφερθέντα νοσήματα είναι ήσσονος σημασίας και δεν χρειάζονται ειδική αντιμετώπιση. Κάποια άλλα όμως είναι σοβαρά και χρειάζονται εντατική θεραπεία. Είναι λοιπόν σκόπιμο να εξεταστεί το σκυλάκι από τον κτηνίατρό σας, ώστε να διαπιστωθεί το αίτιο της δερματίτιδας που παρουσιάζει.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε πολλές από τις παραπάνω περιπτώσεις όπως και στη φωτοδερματίτιδα, οριστική διάγνωση μπορεί να τεθεί μόνο μετά από βιοψία και ιστοπαθολογική εξέταση δείγματος από την πάσχουσα περιοχή.

 

Διαβάστε επίσης

Πάμε παραλία, διατηρώντας το τρίχωμα και τα πατουσάκια του σε άριστη κατάσταση.

Είναι τα μαύρα σκυλιά πιο επιρρεπή στη ζέστη και τη θερμοπληξία;

Πώς θα απαλλαγεί από τα δερματικά προβλήματα;

Άνοιξη και κούρεμα γουλί; Καλύτερα όχι!

Πώς θα μάθουμε στο σκύλο μας να κολυμπάει;

sunburneddog



3 Σχολια

  1. καλησπερα!Το ιδιο αντιμετωπιζει και η σκυλιτσα μου,αντηλιακο βαζουμε μονο στην περιοχη της μυτης?και οταν βαζουμε αντηλιακο η βαζελινη πως μπορουμε να αποφυγουμε το να το γλειφει και να φευγει?

  2. θεοδωρα says:

    Εχω ενα κουταβι γκριφον κανις 5 μηνων, τον προηγουμενο μηνα η κτηνιατρος μου ειπε οτι πρεπει να του βαλω λουρακι για παρασιτα ( αφου ειχε τελειωσει ολα τα εμβολια) αλλα και αμπουλα ( vectra 3d). Αφου επιστρεψαμε στο σπιτι μεσα σε δυο ωρες αρχισε να ξινεται με μανια σαν τρελλο σε σημειο που απελπιστικα. Ευτυχως μου εκοψε και εδωσα ενα αντισταμινικο που μου ειχε δωσει η κτηνιατρος για καποιο εμβολιο αν του προκαλουσε αλλεργια. Δεν επιθυμω να ξαναδω το κουταβι μου αυτην την αμπουλα το οποιο εξεφρασα και στην γιατρο του η οποια μου προτεινε ενα χαπι το οποιο ειναι για τα εξωπαρασιτα; Εσεις τι λετε; Εγω δεν τρελενομαι στην ιδεα για καθε πραγμα να χρησιμοποιω χημεια. Ευχαριστω. Δωρα.

  3. ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ says:

    Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντησή σας! Θα ακολουθήσω τις συμβουλές σας και ήδη παίρνει αγωγή και θα ακολουθήσει βιοψία.

Σχολιαστε