Η νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς

Ο πρόσφατος νόμος 4235/2014 (Α'32) όπως δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, καθώς και οι προκάτοχοί του, 4039/2012 & 3170/2003.

Διαβάστε εδώ τον πιο πρόσφατο νόμο για τα ζώα συντροφιάς, αδέσποτα και δεσποζόμενα, καθώς και για τα βαρύτατα διοικητικά πρόστιμα που προβλέπονται σε περίπτωση που τον παραβούμε: ν. 4235/2014 (Α’32), όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Συμπεριλαμβάνεται ο νέος πίνακας διοικητικών κυρώσεων και προστίμων που αντικαθιστά τον πίνακα του άρθρου 21 του ν. 4039/2012.

Χρειάζεστε επίσης τον πλήρη ν. 4039/2012 (Α΄ 15), όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αφού ο ν. 4235/2014 (Α’32) αποτελεί τροποποίηση αυτού. Συμπεριλαμβάνεται ο πίνακας διοικητικών κυρώσεων και προστίμων καθώς και 5 παραρτήματα – υποδείγματα (πιστοποιητικό ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, διαβατήριο ή βιβλιάριο υγείας, δήλωση υιοθεσίας ζώου από νέο ιδιοκτήτη & δήλωση αγοράς ζώου).

Για το αρχείο σας, ο παλαιότερος  ν. 3170/2003 (Α’191), όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

 

Διαβάστε επίσης

Πώς πρέπει να αντιδράσετε αν γίνετε μάρτυρες κακοποίησης ή θανάτωσης ζώου

διαφήμιση

Σκυλιά στη θάλασσα και νόμοι; Μαγική εικόνα.

Απαγορεύονται τα «απαγορεύονται τα σκυλιά»

Τι ορίζει ο Ποινικός Κώδικας για τους ανήλικους δράστες που κακοποιούν ζώα

Τι προβλέπει ο νόμος για τα «σκυλόκουτα» των αυτοκινήτων;

Εκτροφείς «της πίσω αυλής» υπάρχουν σε όλες τις γειτονιές. Πώς θα τους «κλείσουμε»;

 



50 Σχολια

  1. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Σταματοπούλου says:

    Καλησπέρα σας θα ήθελα κ γω τη βοήθεια σας τη γνώμη σας. Μένω σε μια πενταόροφο πολυκατοικία στον δεύτερο όροφο εγώ εδώ κ ένα χρόνο έχει έρθει στο τρίτο όροφο μια γυναίκα με δύο σκυλιά κ μια γάτα το ένα το σκυλί είναι πολύ άγριο κ οι γείτονες κ όλας ζήτησαν να βγαίνει με (αυτό που κλείνει το άτομο του σκύλου δε ξέρω πως λέγεται) εγώ όπως σας είπα μένω ακριβώς από κάτω κ μου τινάζει καθημερινά τα πατάκια του σκύλου είτε πάνω στα ρούχα που έπλυνα του μωρού κ τα δικά μας μετά από πολλές προσπάθειες να καταλάβει ότι με ενοχλεί η τρίχα του σκύλου κ όχι ο σκύλος πλέον τα βάζει σε μια κουβέρτα τα σκυλιά να ξαπλώνουν η οποία είναι μέσα στην τρίχα κ την τινάζει στο μπαλκόνι δεν μπορείτε να φανταστείτε τ χαμός γίνεται με την τρίχα που αιωρείται παρεπιπτόντως όλοι οι όροφοι από επάνω Μ έχουν σκύλο αλλά κατεβαίνουν κ τινάζουν κάτω τα πατάκια σκύλου η άλλες φορές το βάζουν ηλεκτρονική σκούπα κ όπως κ την είπα κ η απάντηση της ήταν απλά ότι μένουμε σε πολυκατοικία κ αυτά έτσι πάνε. Τι μπορώ να κάνω ?εχτές που έκανε πάλι το ίδιο κ ήμουν στο μπαλκόνι με φίλες μου κ τα παιδιά μας μωρά ενός έτους που βγάζουν όλα τα παιχνίδια έξω αναγκάστηκα να πλύνω όλα τα παιχνίδια κ να φύγουμε όλοι από το μπαλκόνι γτ δεν έλεγε να καταλάβει με τίποτα. Τι μου προτείνετε να κάνω παρακαλώ δε ξέρω ποια λύση να βρω

    • Δυστυχώς η συγκατοίκηση σε περιορισμένο χώρο είναι δύσκολη για όλους. Άλλοι ενοχλούνται με τα ζώα, άλλοι με τη σπασμένη εξάτμιση, άλλοι με τη δυνατή μουσική, άλλη με τα μωρά που κλαίνε, με το ποδοβολητό παιδιών που τρέχουν πάνω κάτω, τις βρισιές των εφήβων… Έχω μια λίστα ατέλειωτη, αλλά το χειρότερό μου είναι οι σκύλοι της γειτόνισσας όταν αποφασίζουν να καλωσορίσουν στις 4 το πρωί τον γιό που επιστρέφει από διασκέδαση. Είναι η ώρα που κοιμάμαι πολύ βαθειά…

      Πρέπει όλοι να κάνουμε παραχωρήσεις, αναγκαστικά. Και να προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε, γιατί στο κάτω-κάτω η δική μας διάθεση είναι που χαλάει και είναι κρίμα.

      Σχετικά με τον άγριο σκύλο, το φίμωτρο (έτσι λέγεται) δεν είναι υποχρεωτικό για την βόλτα, ωστόσο είναι υποχρεωτικό να βγάζει το σκύλο δεμένο, κάτι που υποψιάζομαι ότι κάνει έτσι και αλλιώς.

      Σχετικά με το τίναγμα της τρίχας των ζώων, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι το ίδιο ακριβώς που μπορούμε να κάνουμε όλοι για το τίναγμα των χαλιών του από πάνω, γενικά. Σε βρώμα δεν είναι χειρότερη η τρίχα από όσα φέρνουν τα παπούτσια μας μέσα στο σπίτι. Και όλους μας ενοχλεί να τινάζουν τα χαλιά στο κεφάλι μας, όταν καθόμαστε στο μπαλκόνι. Και απαγορεύεται.
      Δες εδώ τι απάντησε ο δικηγόρος Ιωάννης Π. Αλαβάνος σε αντίστοιχο ερώτημα στη σελίδα https://www.infokids.gr:
      Σύμφωνα με τον κανονισμό της πολυκατοικίας και τις διατάξεις του νόμου, δεν είναι επιτρεπτή η ρίψη αντικειμένων, ακόμη και στους κοινόκτητους χώρους αποκλειστικής χρήσης, που είναι το μπαλκόνι του διαμερίσματός σας. Συνεπώς, μπορείτε να διαμαρτυρηθείτε καταρχήν στη συγκεκριμένη ένοικο και στη συνέχεια στη διαχείριση της πολυκατοικίας, η οποία είναι επιφορτισμένη για την επιβολή του κανονισμού της πολυκατοικίας. Αν και σε αυτή την περίπτωση δεν έχετε αποτέλεσμα, τότε μπορείτε να την καλέσετε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας, με εισαγγελική παραγγελία, την οποία μπορείτε να ζητήσετε από την κατά τόπο αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών. Αν και πάλι συνεχιστούν οι οχλήσεις και οι προσβολές προς εσάς, μπορείτε να καταθέσετε μήνυση και αγωγή κατά της ενοίκου. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να κάνετε ένα από αυτά ή όλα μαζί.
      https://www.infokids.gr/meno-se-polykatoikia-kai-i-kyria-toy-t/
      ΠΡΟΣΟΧΗ όμως, δεν μπορείς να επικαλεστείς το άπλωμα των ρούχων του μωρού, καθώς το άπλωμα των ρούχων στο μπαλκόνι απαγορεύεται ΚΑΙ αυτό!
      Δες σχετική απόφαση της αστυνομίας (ΑΠΟΦΑΣΗ 1023/2/37-κε/1996) για άπλωμα ρούχων και τίναγμα χαλιών:

      5. Απαγορεύεται το άπλωμα ειδών ιματισμού, κλινοσκεπασμάτων και συναφών ειδών
      σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, εκτός από τους εσωτερικούς χώρους των
      εξωστών και τις ταράτσες των οικοδομών.
      6. Απαγορεύεται το τίναγμα ειδών ιματισμού, κλινοσκεπασμάτων και συναφών ειδών
      σε δημόσιους χώρους και από τις θύρες, το παράθυρα, τους εξώστες των οικιών και
      από τις άλλες προεξοχές και τις ταράτσες των οικοδομών. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται
      τούτο κατά τις ώρες 7.30′ έως 8.30′ κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Οκτωβρίου
      έως την 31 η Μαρτίου και κατά τις ώρες 7.00′ έως 8.00′ κατά το χρονικό διάστημα
      από την 1η Απριλίου έως την 30η Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, ο καθορισμός των
      ταπήτων, στρωμάτων και συναφών ειδών, με ραβδισμό, επιτρέπεται μόνο στις αυλές
      και στις ταράτσες των οικιών και εκτός των ωρών κοινής ησυχίας.

  2. ΚΑΤΕΡΙΝΑ says:

    Καλημέρα σας

    θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση. Στη πολυκατοικία μου μένει μια κυρία με 2 μεγάλα σκυλιά. Τα σκυλάκια δε με έχουν ενοχλήσει καθόλου σε αντίθεση με την ιδιοκτήτρια τους. Η κυρία λοιπόν καθημερινά μαζεύει με τη σκούπα τις τρίχες των σκύλων της από το διαμέρισμά της και τις πετάει στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας με αποτέλεσμα αυτές να μπαίνουν μέσα στα σπίτια μας. Να αναφέρω ότι καθημερινά μαζεύω μια σακούλα super market από τρίχες. Η κατάσταση είναι τραγική. Έχω και εγώ σκύλο και φροντίζω να το χτενιζω καθημερινά και τις τρίχες να της μαζεύω με ηλεκτρική σκούπα. Η κατάσταση της πολυκατοικίας μας είναι άθλια και ήδη μας έχουν εγκαταλείψει 2 συνεργεία καθαρισμού. Η κυρία δε παίρνει από λόγια θεωρώντας τη πολυκατοικία ιδιοκτησία της. Υπάρχει κάποιος νόμος που να μας προστατέψει από όλα αυτό το χάλι.

    • Μου φαίνεται πολύ κουφό κάποιος να μαζεύει τις τρίχες και να τις πετάει στην πολυκατοικία! Αν ισχύει σαφώς υπάρχει σχετική νομοθεσία. Δεν αφορά τα ζώα αλλά τους κανόνες υγιεινής.
      Από όσο γνωρίζω, θα πρέπει να κάνετε καταγγελία στο υγειονομικό.
      Υγειονομικός έλεγχος ασκείται, τακτικά ή έκτακτα ή κατόπιν καταγγελίας, στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών και στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος και γενικότερα στις δραστηριότητες οι συνθήκες λειτουργίας των οποίων είναι δυνατόν να επιδράσουν δυσμενώς στην Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον γενικότερα.

      Ειδικότερα υγειονομικός έλεγχος κατά την έννοια της παρούσας διάταξης ασκείται:

      ι) σε ανοικτούς, δημοσίους ή ιδιωτικούς, χώρους (δρόμοι, πλατείες, φυσικές ή τεχνητές κοιλότητες του εδάφους, αυλές, φωταγωγοί πολυκατοικιών και μεγάρων, ακτές ομαδικής κολυμβήσεως, κολυμβητικές δεξαμενές, πλωτά ναυπηγήματα, κ.τ.όμ.), καθώς και στις κατοικίες, σε περιπτώσεις καταγγελίας για δημιουργία ανθυγιεινών εστιών.

      Κατά τη διάρκεια των ελέγχων και γενικότερα της εφαρμογής της παρούσης, οι Υγειονομικοί επιθεωρητές, για την είσοδό τους στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οφείλουν να επιδεικνύουν τα σχετικά διοικητικά έγγραφα (υπηρεσιακή ταυτότητα, εντολή ελέγχου, προτυποποιημένα έντυπο ελέγχου κ.λπ.).

      • ΚΑΤΕΡΙΝΑ says:

        Καλησπέρα σας

        το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει επισημανθεί από από 2 συνεργεία καθαρισμού. και δεν είναι παράλογο να συμβαίνει μιας και όλη η πολυκατοικία είναι γεμάτη τρίχες. μετά από συνεννόηση με τη διαχείριση θα προβούμε σε γενική συνέλευση και στη συνέχεια σε καταγγελία στο υγειονομικό.

  3. Δημητρα says:

    Γεια σας!
    Θα ηθελα να κανω μια ερωτηση.
    Θελω να εχω στο διαμερισμα μου μια γατα.Δεν εχω δει το καταστατικο της πολυκατοικιας(αν και δεν πιστευω οτι επιτρεπεται γιατι οι ενοικοι ειναι παραξενοι) και η ιδιοκτητρια του διαμερισματος μισει τα ζωα.Μπορει να με καλυψει ο νομος?Τονιζω οτι η γατα ειναι πολυ ησυχη και φροντιζω για την διατηρηση της καθαριοτητας.

    • Ναι! Ο νόμος είναι σαφής. Μπορείς να έχεις μέχρι δυο γάτες ή δυο σκύλους ή ένα σκύλο και μια γάτα σε διαμέρισμα στην περίπτωση που ο κανονισμός της πολυκατοικίας ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ με την προϋπόθεση ότι τηρείς τους κανόνες υγιεινής, ευζωίας του ζώου και κοινής ησυχίας. Οπότε σου ευχόμαστε καλή συγκατοίκηση και σύντομα να υιοθετήσεις και ένα δεύτερο γατί!

  4. Christina says:

    Καλημέρα σας! Μένω σε μονοκατοικία με αυλή όπου έχουν μαζευτεί αρκετές γάτες,1 δικιά μου , 5 που έχουν μεγαλώσει στη γειτονιά αλλά τις ταΐζω καμιά φορά όταν έρχονται στην αυλή και 4 μωρά γατάκια που κάποιος αφησε πριν 2 βδομάδες στο σπίτι μου! Ειδικά τα μικρά τα λυπηθηκα γιατί ήταν σε άθλια κατάσταση οπότε τα πήγα στο γιατρό και τα φροντίζω μέχρι να βρω να τα δώσω κάπου. Το θέμα είναι ότι 2 κυρίες που μένουν στην πολυκατοικία δίπλα από το σπίτι μου κάνουν παράπονα ότι οι γάτες περνάνε από το σπίτι μου στο κήπο της πολυκατοικίας και τον λερώνουν! Λένε ότι θα φέρουν το υγειονομικο επειδή έχουν μαζευτεί πολλές γάτες τι μπορώ να κάνω; ειδικά με τις γάτες της γειτονιάς που καποιες φορες κοιμούνται στον κήπο μου ; Μπορούν να μου κάνουν μήνυση;

  5. Anastasia says:

    Καλησπέρα κ συγχαρητήρια!! Έχω ένα κουτάβι 3+μηνων ,μένω σε πολυκατοικία!Ο γείτονας από κάτω μου με έκανε παρατήρηση ότι την νύχτα τρέχει το κουτάβι Κ δεν τους αφήνει να κοιμηθούν.κ με είπε ότι αν δεν κάνω κάτι θα πάει αστυνομία. Πως μπορώ να είμαι καλυμμένη? Κ να αναφέρω ότι κ η διπλανή μου έχει 2 μεγάλα σκυλιά Κ κάποτε την κάνανε κ αυτην παρατήρηση! Όμως ο από κάτω μου γενικός έχει θέματα! Τι μπορώ να κάνω; ευχαριστώ εκ τον πρότερον

    • Θα είχε το ίδιο πρόβλημα αν ήταν μωρό παιδί; Εαν το κουταβάκι δεν γαβγίζει, τότε το πρόβλημα είναι μικρό. Άλλωστε σύντομα το κουτάβι θα συνηθίσει στο δικό σας πρόβλημα και θα κοιμάται τα βράδια. Δοκίμασε να το κουράσεις με μπόλικο παιχνίδι λίγο πριν πάτε για ύπνο και να του δώσεις να φάει. Αυτές οι δύο κινήσεις θα το κάνουν να νυστάξει περισσότερο και να κοιμηθεί αντί να παίζει όλο το βράδι!

  6. καλημερα και συγχαρητηρια για την πρσπαθεια που κανετε για να μας ενημερωσετε. εχω μπλεχτει παρα πολυ ψαχνοντας στο ιντερνετ ακουγοντας απο διάφορους. θα μπορουσατε να με ενημερωσετε σχετικα με το θεμα σκυλος και θαλλασα εαν επιτρεπεται και που? επισης καποιος νομους που να με καθοχυρωνουν καπως και ενα τελευταιο θα ηθελα να μου πειτε εαν υπαρχει νομος που απογορευει στο λιμενο να κοβει κλησεις για παραμονη του ζωου στην παραλια.

  7. γεωργιοςς says:

    οταν υιοθετηθει ενα σκυλακι σε ενα ατομο , το ατομο αυτο εχει το δικαιωμα να το υιοθετησει αλλου? εννοω σε ενα ζευγαρι που μενει στο ιδιο σπιτι αν στην αρχη το συμβολεο υιοθεσιας γινει στην γυναικα μετα η γυναικα μπορει να κανει το συμβομαιο στον αντρα ?

    • Αρχικά το ζώο υιοθετήθηκε από σωματείο; Εάν υπάρχει συμβόλαιο υιοθεσίας εξαρτάται από αυτό αν έχει δικαίωμα ο ιδιοκτήτης να μεταβιβάσει σε άλλον το ζώο, χωρίς την έγκριση του σωματείου. Αν δεν υπάρχει συμβόλαιο υιοθεσίας, φυσικά μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μεταβίβαση, αρκεί να δηλωθεί η αλλαγή ιδιοκτησίας στα στοιχεία του μικροτσίπ από τον κτηνίατρο, δηλαδή να ενημερωθεί η βάση δεδομένων που πλέον βρίσκεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

  8. Καλησπέρα σας. Επιθυμώ να αποκτήσω ένα σκύλο. Διαμένω σε πολυκατοικία και το ισόγειο διμαέρισμά μου διαθέτει κηπάκο, οπότε σκέφτομαι να τον έχω εκεί. Καλύπτομαι από τον νόμο σε μια τέτοια περίπτωση; Επειδή θα είναι κουτάβι σε περίπτωση που κλαίει τι μπορώ να κάνω ώστε να μην έχω πρόβλημα με τους υπόλοιπους ένοικους; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  9. ΚΑΤΑΛΙΝΑ says:

    Καλησπερα σας, θα ηθελα να σας ρωτησω 2 πραγματα. Πρωτον, αν στο καταστατικο της πολυκατοικειας που μενω (δικο μου το σπιτι) ΔΕΝ αναφερεται καπου για το ποσα κατοικιδια μπορω να εχω στο σπιτι μου, μπορω να εχω δυο σκυλια και δυο γατια οπως τωρα συμβαινει? και μια αλλη ερωτηση: εχω μαλωσει με γειτονες γιατι ισχυριζονται οτι τα σκυλια δεν πρεπει να μπαινουν στο ασανσερ γιατι λερωνουν και καλα το χωρο. Αν και παλι το καταστατικο δεν αναφερει κατι, εγω ειμαι κατοχυρωμενη? Εκτος απο αυτα υπαρχει και αλλος γειτονας με σκυλο και τον πηγαινοφερνει με το ασανσερ. Ευχαριστω πολυ.

    • Εφόσον δεν υπάρχει περιορισμός στο καταστατικό μπορείτε να έχετε περισσότερα από δυο ζώα στο σπίτι. Απαγόρευση εισόδου στο ασανσέρ δεν υπάρχει εκτός αν πάλι το προέβλεπε το καταστατικό. Όμως, επειδή έχουν δει πολλά τα μάτια μας προσπαθήστε να τους το εξηγήσετε ευγενικά. Γνωρίζουμε περίπτωση που για το ασανσερ πήγε κάποιος στο δικαστήριο ιδιοκτήτη ζώου προσκομίζοντας αποδεικτικά ότι ήταν αλλεργικός και κέρδισε. Οπότε, με το μαλακό…

      • καλημέρα,η αλήθεια είναι όμως γιατί και γώ΄σε πολυκατοικία μένω, και ζώο έχω και άλλοι κατοικίδια έχουν, δεν είναι λίγες οι φορές που το ζώο κάποιου λέρωσε και ο ιδιοκτήτης δεν γύρισε να τα μαζέψει. Και ξέρουμε πολύ καλά πόσο άσχημο γίνεται αυτό που “αφήνει” ένας σκύλος πίσω και με τον καιρό δεν καθαρίζεται και δεν απολυμαίνεται σωστά. Προτεραιότητα σε αυτά έχει ο άνθρωπος και τυχόν επίσης και μικρά που μπορεί να ζούν σε ένα κοινόχρηστο χώρο. Στο ιδιωτικό σου χώρο, κάνε ότι θέλεις.

  10. Dimitris says:

    Διάβασα το νόμο 4235/14 Α32 ψάχνοντας να βρω το σημείο που λέει ότι επιτρέπονται τα σκυλιά στις παιδικές χαρές υπό την προϋπόθεση να είναι δεμένα και να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες. Δεν βρήκα κάτι σχετικό. Είναι απλώς συμπέρασμα απλώς επειδή δεν το απαγορεύει ή το λέει κάπου ρητά και δεν μπόρεσα εγώ να το βρω?
    Έχω σοβαρό θέμα με τους περίοικους της παιδικής χαράς. Δεν υπάρχει ταμπέλα που να λέει απαγορεύονται τα σκυλιά. Διαμαρτύρονται με ευγενικό τρόπο και πρέπει να ομολογήσω ότι συμμερίζομαι σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες τους. Υπάρχουν σε πολλά σημεία της παιδικής χαράς ακαθαρσίες και αυτό έχει εκτοπίσει εντελώς τα παιδιά από την παιδική χαρά και την έχει μετατρέψει σε τουαλέτα σκύλων. Επειδή πάντα έχω σακούλα μαζί μου και μαζεύω, αυτό τους ηρεμεί κάπως, αλλά, όπως ισχυρίζονται, δεν μπορούν αυτοί να ελέγχουν τον καθένα αν τα μαζεύει ή όχι. Επίσης, όσο και να μαζέψεις, πάντα κάτι μένει, εκτός αν μείνεις εκεί με τις ώρες να ξεραθούν τελείως.
    Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ για τη δουλειά σας και να ζητήσω τα σχόλιά σας επι των ανωτέρω προβληματισμών.
    Δημήτρης

  11. Σχετικό είναι το άρθρο 6 του Νόμου 3170/2003, ΦΕΚ 191 που λέει τα εξής:

    Επιτρέπεται η διατήρηση σε κάθε κατοικία μόνο ενός σκύλου και μίας γάτας ή δύο σκύλων ή δύο γατών. Προκειμένου για πολυκατοικίες (αποτελούμενες από δύο διαμερίσματα και άνω) επιτρέπεται επίσης η διατήρηση ενός σκύλου και μίας γάτας ή δύο σκύλων ή δύο γατών σε κάθε διαμέρισμα αυτών, ακόμα και εκεί που ο κανονισμός της πολυκατοικίας απαγορεύει τη διατήρηση τέτοιων ζώων, με την προϋπόθεση ότι τα ζώα αυτά θα διατηρούνται στο ίδιο διαμέρισμα όπου διαμένει ο ιδιοκτήτης, και δεν παραμένουν μόνιμα στις βεράντες του διαμερίσματος. Απαγορεύεται η διατήρηση των κατοικίδιων ζώων στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας (πυλωτή, ταράτσα, ακάλυπτους χώρους κ.λπ.). Επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς στους ανοικτούς χώρους των μονοκατοικιών, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 1197/1982 (ΦΕΚ 240 Α΄) και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

  12. Aris Pateras says:

    Συγχαρητήρια για τη σελίδα σας! Θέλω να ρωτήσω αν επιτρέπονται τα ζώα σε γήπεδο μπάσκετ ή τένις. Περιφραγμένο γήπεδο και με πινακίδα από το Λιμενικό Ταμείο ότι απαγορεύονται τα ζώα εντός των γηπέδων. Θεωρώ ότι έχουν δίκιο μιας και εμένα δεν μου αρέσει να βλέπω τα σκυλιά εκεί που παίζουν παιδιά ή αθλείται κόσμος. Τόσο νησί έχει εδώ τριγύρω. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας!

    • Βάνα says:

      Δεν βρήκα κάπου την απάντηση. Θέλω κι εγώ με τη σειρά μου να ρωτήσω: εφόσον υπάρχει άπλετος χώρος γύρω από ένα πάρκο γιατί θα πρέπει να μπούν και μέσα? Ποιές προϋποθέσεις πρέπει να ισχύουν ώστε να ισχύει και η απαγόρευση εισόδου των σκύλων στα πάρκα?

  13. Γιώργος says:

    Καλησπερα. εχω ενα σκυλο και οταν τον βγαζω βολτα κανει την αναγκη του στο δρομο οπως ολα τα σκυλια. Εννοειται οτι εχω σακουλακια παντα μαζι μου για να τα μαζευω αλλα και μπουκαλακι με νερο για να ξεπλενω τα ουρα(δεν εχω δει κανεναν αλλο να το κανει στη γειτονια μου τουλαχιστον).Εχω ενα γειτονα ο οποιος εχει γινει πολυ κουραστικος. Μου λεει να μην βαζω τον σκυλο μου να κατουραει στο δρομο. Μπορω να κανω κατι η να του πω κατι ωστε να σταματησει να με πρηζει? Εφτασε στο σημειο να παει να ποιασει αλλους δυο γειτονες ωστε να με αναγκασουν να διωξω το σκυλι απο το σπιτι μου. Παρακαλω βοηθηστε με.

    • Έμπλεξες λιγάκι… Η μέθοδος που ακολουθώ εγώ σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η αδιαφορία. Εφόσον έχεις το νόμο με το μέρος σου δεν υπάρχει λόγος να χαλιέσαι και ούτε περίπτωση να πείσεις το γείτονα ότι έχεις δίκιο. Προσποιήσου τον βαρύκοο ή κάνε πως ξέχασες τα ελληνικά… Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Μόνο μήπως κάποιος αναγνώστης μας έχει κάτι καλύτερο να προτείνει;

      • Ραία says:

        Εκπαίδευση του σκύλου να κάνει την ανάγκη του στο μπάνιο του σπιτιού σας, θα ήταν μια καλή ιδέα. Και ο σκύλος δεν θα χρειάζεται να κρατιέται για ώρες μέχρι να τον βγάλετε βόλτα στο δρόμο, και δεν θα χρειάζεται να τα κάνει στον δρόμο.

        • cecilia says:

          mia aplh aporia….ta peristeria kai ta poulia….otan xezoun petwntas kai katourane…..pou peftoun ola auta;;;; emena mou exei tuxh ston wmo …tuxh tuxh ….leme…..kai otan ta agorakia bgazoun to poulaki tous na katourane orthoi stis plateies….me dettol psekasoun;;;;….. oloi auth h istoria anhkei mono se usterikous agrammatous…..otan eisai eksw apo to spiti sou….kai polles fores mesa…..tha rtheis se epafei me ta mikrobia twn pontikwn…pouliwn….antrhopwn…..pou exoun perissotera mikrobia apo ta skulia mas pou einai emboliasmena kai mpaniarismena……gia na legomaste politismenoi ….prepei na mathoume na sumbibastoume oti o kosmos kai o koinoxristos xwros den mas anhkei apoklhstika……alloios….tha prothmousa na mhn kukloforoun agrammatoi, ageneis, mpromiarides pou murisoun dusodia, pou petane tis mukses tous h thn roxala tous otan einai kai den einai kruomenoi……alla kai emeis pou exoume skulakia na ta mazepsoume ta xontra tous………

  14. Pingback: Πώς σώζουμε ένα δηλητηριασμένο ζώο από φόλα & πώς πρέπει να αντιδράσετε αν γίνετε μάρτυρες κακοποίησης ή θανάτωσης ζώου - MySalonika

  15. Καλησπέρα!
    Να σας ενημερώσω πως ΕΝ μια νυχτή αποφασίστηκε οτι οτι απαγορεύονται τα δεσποζομένα κατοικίδια στις κατοικίες των στρατιωτικών ή αλλιως ΣΟΑ . Ο Στρατός απαγόρευσε τα κατοικίδια ,τι νόμοι και αποφάσεις ; Εμεις τι μπορούμε να κανουμε;
    Σας επισυνάπτω ενα έγγραφο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο

    Υπουργό Εθνικής Άμυνας Αρ.Πρωτ.90/2015 κ. Παναγιώτη Καμμένο Θεσσαλονίκη, 28/05/2015
    ΚΟΙΝ : ΑΝΥΕΘΑ, ΥΦΕΘΑ
    Βουλευτές Κ. Μακεδονίας, ΜΜΕ,
    Φιλοζωικές Οργανώσεις
    ΘΕΜΑ : Δεσποζόμενα Ζώα Συντροφιάς σε ΣΟΑ, ΣΟΜΥ, ΣΟΕΠΟΠ, και ΚΑΑΥ
    ΣΧΕΤ. : α. Φ.900/67/233969/Σ.943/10 Απρ 15/ΓΕΣ/ΔΥΔΜ/1ο β. Ν.4039/2012
    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
    Σύμφωνα με το (α) σχετικό όσα στελέχη στεγαστούν εφεξής σε ΣΟΑ, ΣΟΜΥ, ΣΟΕΠΟΠ καθώς και σε ΚΑΑΥ (είτε σε παραθεριστικές περιόδους είτε τον υπόλοιπο χρόνο κάνοντας χρήση των οικημάτων των ΚΑΑΥ ως ξενώνες),τους απαγορεύεται ρητά η διατήρηση κατοικίδιων ζώων (πλην ωδικών πτηνών). Το παραπάνω έρχεται σε αντίθεση με τον Νόμο 4039/2012 για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων (άρθρο 8 – Διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κατοικίες). Συγκεκριμένα στο άρθρο 8 παράγραφος 1 αναφέρεται ότι επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε κάθε κατοικία.
    Στο ίδιο (α) σχετικό αναφέρεται ότι τα ΣΟΑ, ΣΟΜΥ, ΣΟΕΠΟΠ και τα ΚΑΑΥ, υπόκεινται σε ιδιαίτερο νομικό καθεστώς και διαφέρουν από την έννοια της μονοκατοικίας ή της πολυκατοικίας η οποία εκλαμβάνεται ως ιδιωτική κατοικία. Το παραπάνω όμως δεν διαφοροποιεί σε κάτι ή δεν αλλάζει τον όρο «κατοικία» που αναφέρει ο Νόμος 4039/2012.
    Θεωρούμε ότι η απαγόρευση διατήρησης κατοικίδιων ζώων στα ΣΟΑ, ΣΟΜΥ, ΣΟΕΠΟΠ και ΚΑΑΥ, προσβάλει τη συνταγματική αρχή της ισότητας που επιβάλλει την ίση μεταχείριση και δεν πρέπει οι φιλόζωοι στρατιωτικοί των παραπάνω οικιών να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο απ’ότι όλοι οι άλλοι «προσωρινοί» ένοικοι, οποιουδήποτε άλλου είδους οικίας.
    Ελπίζουμε στα φιλοζωικά σας αισθήματα και πιστεύουμε πως θα επιληφθείτε του θέματος και θα άρετε τη συγκεκριμένη απαγόρευση.
    Η Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας Ευμορφύλη Ασλανίδου Δημήτριος Καμπουρίδης

  16. Νικολ says:

    Καλησπέρα σας θα ήθελα να θέσω το εξής ερώτημα: έχω ενα μικρό σκυλάκι το οποίο ζει μέσα στο διαμέρισμα. Βγαίνει στο μπαλκόνι και μερικές φορές γαβγίζει με διάφορες αφορμές όπως γάτες, γαύγισμα άλλων σκύλων , φωνές απο τρίτους κλπ. Αυτο γίνετε παντα τις ώρες ΕΚΤΟΣ κοινής ησυχίας γιατί τις ώρες κοινής ησυχίας το βάζω μέσα και κλείνω τις πόρτες. Έχω ενα γείτονα ο οποίος έχει θέμα και διαμαρτυρετε για το γάβγισμα με αποτέλεσμα να αναγκάζομαι να το κλείνω μέσα. Υπάρχει νόμος η κάποια διάταξη που να με καλύπτει για τις βρες μη κοινής ησυχίας;;; Σας ευχαριστω εκ των προτέρων.

    • Ραία says:

      http://koinoniodikeio.blogspot.gr/2013/08/692013.html
      εδώ θα βρείτε απάντηση στο ερώτημά σας

      • Ραία says:

        καλό θα ήταν βέβαια, παρόλα αυτά να μην ταλαιπωρείτε και πολύ το γείτονα και τις μη ήσυχες ώρες. θα μπορούσατε, να διδάξετε στο σκύλο να είναι πιο ήσυχος, αν π.χ. όταν αλαλιάζει στο μπαλκόνι δεν έχει λιχουδιά ενώ αν είναι πιο λογικός έχει, οπότε βάσει συνήθειας θα συνετιστεί. θέλει χρόνο όμως. εγώ έχω κόκορα ο οποίος ξέρει την εντολή “φτάνει” που σημαίνει σώπα, και σταματάει το κράξιμο κατ’εντολή όταν είμαι σπίτι. άρα, γιατί να μην το μάθει κ ο σκύλος σας?
        επιπλέον, θα μπορούσατε να τον κοινωνικοποιήσετε με τις γάτες ώστε να μην συγχίζεται όποτε τις μυρίζει ή τις βλέπει. το είδος τροφής είναι το κλειδί σε αυτό.

      • Ευχαριστούμε για την πληροφορία!

  17. Pingback: Έρχεται το τέλος της φιλοζωίας στην Ελλάδα | Ένατο Κύμα

  18. Καλησπέρα σας,
    η είσοδος σε αρχαιολογικό χώρο επιτρέπεται στα σκυλιά με λουρί;
    Ευχαριστώ

  19. Κοτσιανούλης Ιωάννης says:

    Καλημέρα σας
    Ο Δήμος Γαλατσίου απαγορεύει την είσοδο των σκύλων στο πάρκο Γαλατσίου.Τους είπα ότι θα έχω το σκύλο πάντα δεμένο κι έχω μαζί μου πλαστικές σακκούλες αλλά και πάλι αρνούνται!!
    Τι μπορώ να κάνω;
    Ευχαριστώ πολύ!
    Κοτσιανούλης Ιωάννης

  20. Τι εννοείτε δημότης και το καταστατικό πως μπορώ να το αλλάξω; Είναι από το 70. Στο θέμα των ζώων έλεγε ότι απαγορεύονται, εκτός από μία γαλί ανά διαμέρισμα. Όσο για φόλα δεν πιστεύω να το φτάσουν εκεί, αλλά έτσι και αλλιώς τα προσέχω τα παιδάκια μου. 🙂

    • Αν ψηφίζεις στο δήμο που κατοικείς έχεις μεγαλύτερη δύναμη. Επίσης, δεν έχει σημασία πότε έγινε το καταστατικό. Αυτό που πρέπει να προσπαθήσεις είναι μήπως πείσεις τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες να αλλάξει.
      Προς το παρόν, επιτρέπεται να έχεις δυο ζώα, ανεξάρτητα αν είναι σκύλοι, γάτες ή ένα κι ένα. Πόσα έχεις; Μένουν μέσα; Έχεις κηπάκο;

  21. Ξέρει κανείς τι γίνεται με το πρόστιμο των 500 ευρώ όταν έχεις πάνω από 2 ζώα σε πολυκατοικία που δεν επιτρέπεται; Και πως πάει,500 το άτομο (δηλαδή το ένα ζώο); Και αφού το πληρώσεις, μπορείς να τα κρατήσεις μετά ή σου τα παίρνουν έτσι και αλλιώς;

    • Το πρόστιμο ΔΕΝ σου δίνει το δικαίωμα να κρατήσεις τα ζώα. Είναι πρόστιμο που επιβλήθηκε; Μένεις σε πολυκατοικία που δεν επιτρέπονται τα ζώα από το καταστατικό; Το έχεις δει; Είναι στην ευχέρεια του Δήμου να αποφασίσει αν θα πάει αθροιστικά το πρόστιμο αλλά ναι, ο Δήμος έχει δικαίωμα να το επιβάλλει ανά ζώο.

      • Το σπίτι όπου μένω το κληρονόμησα, οπότε ουσιαστικά είναι δικό μου.Το πρόβλημα είναι, ότι είδα το καταστατικό όταν ήταν αργά πλέον. Δεν μου έχει επιβληθεί ακόμα κάτι, μόνο μια φορά μου κάνανε παρατήρηση οι γείτονες, αλλά από τότε φοβάμαι και θέλω να είμαι προετοιμασμένη.
        Πως μπορεί να φτάσει σε αυτό το σημείο, δηλαδή στο πρόστιμο;

        • Δε νομίζω ότι θα το τραβήξουν τόσο μακριά οι συγκάτοικοι. Προσπάθησε πάντως κι εσύ να μη δίνεις δικαιώματα. Δηλαδή, να έχεις τα μπαλκόνια καθαρά, τα ζώα να είναι μέσα στο διαμέρισμα τον περισσότερο χρόνο και να μην κάνουν θόρυβο. Και ναμίζω ότο έτσι όλα θα πάνε καλά.
          Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβληθεί ποτέ τέτοιο πρόστιμο. Δεν είναι άλλωστε και τόσο απλό. Έχει αρκετό τρέξιμο για τους συγκάτοικους. Θα πρέπει η αστυνομία να το εξακριβώσει και ο Δήμος να πειστεί να το επιβάλλει. Και θα επέλθει και οριστική ρίξη στη σχέση σας, στην πολυκατοικία, κάτι που κανείς δεν θέλει. Στο μεταξύ η συμβουλή μας είναι α) να γίνεις δημότης (εφόσον ακόμα δεν είσαι), β) να επιχειρήσεις να αλλάξει το καταστατικό και γ) να προσέχεις μη ρίξει κανείς φόλα στο μπαλκόνι σου. Φύλαγε τα ζώα σου…

  22. Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για το υπέροχο έργο σας! Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι σχετικά με τον νόμο για κατοικίδια στο σπίτι. Αν ο κανονισμός της πολυκατοικίας ΔΕΝ απαγορεύει τα ζώα, πόσα σκυλιά μπορώ να έχω αλλά αν τα απαγορεύει και έχω πάνω από δύο, τι μπορεί να συμβεί; Να σας ενημερώσω ότι το σπίτι είναι δικό μου.

Σχολιαστε