«Η γάτα μου πιπιλάει υφάσματα.» Τι προκαλεί το «wool sucking» και πώς θα σταματήσει;

Εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν.

woolsucking2

Ερώτηση: «Έχω μια πολύ σημαντική απορία όσον αφορά τη γατούλα μου. Ζει 11 μήνες μαζί μας και ακόμα δεν έχει κόψει το συνήθειο του θηλασμού. Συνεχώς και καθημερινά όπου βρει ύφασμα πάει και το πιπιλάει. Αρχικά λέγαμε ότι το έκανε γιατί την έτρωγαν τα δοντάκια της, μιας και εκείνη την περίοδο άλλαζε δόντια. Ευτυχώς για ένα μικρό χρονικό διάστημα το σταμάτησε. Αλλά δυστυχώς μετά από 1 μήνα περίπου ξαναξεκίνησε με αποτέλεσμα αυτή τη φορά να σαλιώνει κάθε τι που πιπιλάει..
Τι μπορώ να κάνω για να το σταματήσει;»

 

Απαντά η σύμβουλος συμπεριφοράς Marilyn Peters

Χωρίς να έχω αρκετά στοιχεία για «διάγνωση», ενδέχεται η γατούλα σας να εκδηλώνει μια συμπεριφορά γνωστή ως «wool sucking» (πιπίλισμα μαλλιού). Κατατάσσεται στην κατηγορία των στερεοτυπικών συμπεριφορών, είδος δηλαδή ψυχαναγκαστικών διαταραχών (όπως για παράδειγμα είναι όταν ο σκύλος κυνηγάει την ουρά του).
Επαναλαμβάνοντας αυτή τη γνώριμη συμπεριφορά η γάτα προσπαθεί να καθησυχάσει τον εαυτό της, αφού κάθε φορά που την επιχειρεί παράγονται ενδορφίνες στον εγκέφαλό της. Η συμπεριφορά συνήθως εκδηλώνεται για πρώτη φορά σε μικρή ηλικία κάτω του ενός έτους, ως συνέχεια του θηλασμού. Ένα γατί, όταν δε μπορεί να θηλάσει τη μαμά του διαλέγει να θηλάσει υφάσματα, ως δεύτερη επιλογή, σε μια προσπάθεια να την αναπληρώσει.

Λόγοι που μπορεί να οδήγησαν στη συμπεριφορά αυτή: Μήπως η γάτα σας απομακρύνθηκε νωρίς από την μαμά της; Μήπως υπέστη κάποιο στρες την περίοδο που πρωτο-ξεκίνησε τη συμπεριφορά; Μήπως, δηλαδ,ή άλλαξε κάτι στην ζωή της ή στην οικογένεια σας εκείνη την εποχή (μετακόμιση, νέο μέλος, απώλεια, επισκευές, νέα θορυβώδης οικοδομή στην περιοχή κ.λπ.);

Πώς θα σταματήσει;

Κάποια γατιά σταματάνε από μόνα τους το «wool sucking»καθώς μεγαλώνουν και ωριμάζουν. Είναι όμως μια συμπεριφορά που μπορεί να γίνει επικίνδυνη, στην περίπτωση που η γάτα αρχίσει να «θηλάζει» με τέτοια εμμονή, ώστε να καταπίνει κομμάτια από τα χνουδωτά πράγματα που πιπιλάει και αυτά, κάποια στιγμή, να φράξουν το έντερό της.
Για αυτό θα πρέπει να την βοηθήσετε να κόψει τη συνήθεια.

Λίγες συμβουλές:

1) Βρείτε τι μπορεί να της προκαλεί άγχος και στρες και αφαιρέστε το από την ζωή της

2) Απομακρύνετε ότι υπάρχει πιθανότητα να θελήσει να θηλάσει, όπως χνουδωτά αρκουδάκια, ρούχα, οτιδήποτε μάλλινο, κουβάρια από μαλλί κ.λπ.

διαφήμιση

3) Την ώρα που πιπιλάει, αφαιρέστε το ακατάλληλο ύφασμα και δώστε της κάτι άλλο να μασουλήσει, π.χ. κάποιο γατίσιο παιχνίδι με catnip, ένα γατίσιο μπισκοτάκι ή ακόμα το γεύμα της. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να της τραβήξετε την προσοχή σε κάτι άλλο που διασκεδάζει, π.χ. ένα αγαπημένο παιχνίδι.

4) Αυξήστε το καθημερινό παιχνίδι. Παίξτε μαζί της 2 φορές την ημέρα με παιχνίδια όπως ραβδί με φτερά στο τέλος έντονα, μέχρι να κουραστεί.

5) Περάστε περισσότερες ώρες μαζί της διότι μπορεί να χρειάζεται περισσότερη προσοχή. Προσθέστε δραστηριότητες μέσα στην ημέρα της γιατί μπορεί να βαριέται.

6) Αυξήσετε το ενδιαφέρον της για το περιβάλλον. Εμπλουτίστε δηλαδή το σπίτι με διάφορα έπιπλα για γάτες, παιχνίδια και πράματα που την ενδιαφέρουν. Προχωρήστε δηλαδή σε αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν «catification» του σπιτιού (γατοανακαίνιση;).

 

Ακολουθεί βίντεο μιας γάτας που επιδίδεται σε «wool sucking».

Προσοχή: Τη συμπεριφορά αυτή δε θα πρέπει με κανένα τρόπο να την ενθαρρύνουμε ούτε να ενισχύουμε, επειδή, για παράδειγμα, «μας φαίνεται χαριτωμένη».

 



3 Σχολια

  1. θελω να ρωτησω ,γιατι η γατα μου προσπαθει να σκεπασει το φαγητό της , και κάνει τις ιδιες κινησεις σαν να ηταν τα περιττώματα της?

  2. ΟΤΙ ΘΕΛΗ ΑΣ ΚΑΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΠΙΜΠΕΛΟ ΜΑΣ
    .ΜΑΣ ΧΩΡΥΕΙ ΣΤΟ ΤΑΨΗ

  3. ανθη says:

    ο μικρος μου που βρηκα 2μηνων περιπου -τωρα ειναι 9μηνων- συνεχιζει και το κανει καμια φορα.. μαλιστα πριν κανα μηνα λιγο πριν στειρωθει το κανε με αστειρευτη ενταση… και λιγο μετα εβγαινε το πεος του εξω, κυρτωνε το σωμα.. κι ολη η εικονα εμοιαζε με κατι σαν σεξουαλικη πραξη.. εχουν περασει 3 βδομαδες που’χει στειρωθει και γενικα μπορω να πω οτι εχει ηρεμησει σα χαρακτηρας.. δηλαδη δεν απομακρυνεται για ωρες οταν βγαινει βολτα, δεν τρελαινεται συνεχεια μες τη μερα και να θελει να μας αρπαξει, κι ευτυχως δεν μαρκαρει (βασικα δε προλαβε ποτε να το ξεκινησει). μπορει το πιπιλισμα της κουβερτας να σχετιζεται και με σεξουαλικες ορεξεις κατα καποιον τροπο;;

Σχολιαστε