Απαγορεύονται τα «απαγορεύονται τα σκυλιά»

Από τον Γιώργο Φραντζεσκάκη

Παρά τις πινακίδες σύμφωνα με τις οποίες «απαγορεύονται τα σκυλιά» σε πλατείες και πάρκα, να ένας νόμος που είναι με το μέρος των φιλόζωων και επιτρέπει την είσοδό τους παντού. Πάντα, όμως, υπό όρους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ουδέν σχόλιο για όποιον εμπνεύστηκε, επιμελήθηκε καλλιτεχνικά και τοποθέτησε τη συγκεκριμένη πινακίδα.

Στην Ελλάδα χαιρόμαστε δύο πρωτιές σε σχέση με τις πινακίδες στους δρόμους: είμαστε η μόνη χώρα όπου διάφοροι «καλλιτέχνες του σπρέι» καλύπτουν με σύμβολα και συνθήματα τις πινακίδες της τροχαίας («tagging» λέγεται αυτή η ανοησία στην αργκό του δρόμου), στέλνοντας ανυποψίαστους οδηγούς ανάποδα στο μονόδρομο ή αναγκάζοντάς τους να μαντέψουν «τι έλεγε κάποτε» αυτό το ρυπαρό ντενεκεδάκι που μοιάζει με STOP.

Επίσης, είμαστε η μόνη χώρα όπου ο καθένας -στην απόλυτη κυριολεξία- μπορεί να αναρτήσει μια πινακίδα απαγορεύοντας ό,τι τον ενοχλεί προσωπικά. Υπάρχουν πινακίδες που γράφουν «ιδιωτικός δρόμος – απαγορεύεται η είσοδος» σε γειτονιές όπου η στάθμευση είναι δύσκολη και το αδιέξοδο μπροστά στην πολυκατοικία μάς βολεύει για «ιδιωτικό πάρκινγκ». Πινακίδες σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας που γράφουν με τεράστια γράμματα «STOP!» (και από κάτω, με μικρότερα, «Η στάση της γεύσης. Το καλύτερο σουβλάκι»). Και φυσικά, πινακίδες σε κάθε παρτέρι, πάρκο και δημόσια έκταση πρασίνου που απαγορεύουν την είσοδο ζώων, με τους πιο ευφάνταστους -κάθε φορά- τρόπους: «Οχι ζώα», «Απαγορεύονται τα ασυνόδευτα ζώα». Μέχρι και «Νo dog» έχω συναντήσει σε περιοχή-θέρετρο της Πελοποννήσου, έναν ευφυή γλωσσικό συνδυασμό λακωνικής διατύπωσης και τουριστικής αγγλικούρας.

 

Τι λέει όμως ο νόμος;

Λοιπόν. Ο νόμος είναι ένας. Εχει αναγνωριστικό αύξοντα αριθμό –4235/2014-, καθολική ισχύ και αναφέρει ρητώς ότι τα σκυλιά πρέπει να κυκλοφορούν δεμένα στο χέρι του ανθρώπου συνοδού τους.* Επίσης, υποχρέωση του συνοδού είναι να μην επιτρέπει στο σκύλο του να λερώνει σε δημόσιους χώρους ή, αν λερώσει, να καθαρίζει με τη γνωστή μέθοδο «ανεστραμμένη σακούλα», όταν το ζώο του «κάνει τη δουλειά του». Πουθενά δεν αναφέρονται δημόσιοι χώροι-άβατα και πουθενά δεν παραχωρείται το δικαίωμα στους δήμους να «αγκαζάρουν» τα πάρκα για τους δίποδους ψηφοφόρους τους και μόνο.

 

Ωστόσο…

Το 1985, ένα Προεδρικό ∆ιάταγμα έκανε μια αναφορά στην υποχρέωση των κατά τόπους δημοτικών αρχών να προστατεύουν από φθορές τη δημόσια περιουσία. Αυτό το περίφημο Π.∆. 85 χρησιμοποιούν, με την πιο χαλαρή ερμηνεία του, κάποιοι δήμοι για να απαγορεύσουν τα σκυλιά στα πάρκα τους.

Εχουν δίκιο; Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι 9 στους 10 ιδιοκτήτες κάνουν το κορόιδο όταν τα σκυλιά τους λερώνουν το χώρο ή παρενοχλούν τους υπόλοιπους επισκέπτες, πρέπει να παραδεχτεί κανείς, αν θέλει να είναι δίκαιος, ότι έχουν δίκιο να ανησυχούν. Οταν όμως οι δημοτικοί άρχοντες ενδιαφέρονται για το νόμο (και δεν φυτεύουν, ας πούμε, παράνομα νεκροταφεία σε δασικές εκτάσεις), οφείλουν να μετατρέψουν την ανησυχία τους σε αναγκαστική επιβολή του. Ενας αστυνομικός να βολτάρει σε κάθε μεγάλο πάρκο, τρία πρόστιμα των 50 ευρώ να πέσουν (τώρα που οι καιροί είναι δύσκολοι), και τα πράγματα θα πάρουν τη νόμιμη οδό τους. Ή, τουλάχιστον, έτσι ελπίζουμε εμείς οι υπόλοιποι, που κυκλοφορούμε με τη σακούλα στην τσέπη.

Το καλοκαίρι του 2006, ένας αναγνώστης δικηγόρος μού έγραψε για μια υπόθεση που θα έπρεπε να λειτουργήσει ως νομικό προηγούμενο. Σε μια επαρχιακή πρωτεύουσα της Θράκης, ένας άνθρωπος έβγαλε βόλτα το σκύλο του στο πάρκο. Ο φύλακας προσπάθησε να τον αποτρέψει με το γνωστό «απαγορεύεται» και, όταν είδε ότι δεν κατάφερνε να τον πτοήσει, κάλεσε την αστυνομία. Ο «παραβάτης» συνελήφθη και παραπέμφθηκε σε δικάσιμο. Στο δικαστήριο, οι μάρτυρες του δήμου πιστοποίησαν ότι η είσοδος ζώων στο πάρκο απαγορευόταν με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ύστερα από ένα δυσάρεστο περιστατικό επίθεσης σε ποδηλάτη. Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι, εφ’ όσον τηρούσε το νόμο κατά γράμμα (λουρί, σακούλα, εκπαιδευμένο σκυλί), η απαγόρευση ήταν αδίκως επιβληθείσα από ένα φορέα που επέβαλλε «τεκμήρια», επειδή ήταν ανίκανος να ελέγξει το χώρο και να κάνει τη διάκριση ανάμεσα στους παραβάτες και τους νομιμόφρονες περιπατητές. Ο πρόεδρος δέχτηκε την αιτιολογία του και τον αθώωσε.

Οι δήμοι δεν είναι νομοθέτες. Σ’ αυτήν τη χώρα νομοθετεί, ακόμα, η Βουλή. Και οι πρωτοβουλίες του τύπου «βάζω μια ταμπέλα και μαζί με τα χλωρά γλιτώνω και από τα ξερά» μπορεί να βολεύουν προσωρινά, αλλά, εν τέλει, το μόνο που καταφέρνουν είναι να αποκαλύπτουν τη γύμνια ενός συστήματος που δεν είναι σε θέση να επιτηρεί, να επιβάλλει και να τιμωρεί κατά περίπτωση. Μια μικρογραφία της Ελλάδας δηλαδή, με περισσότερα δέντρα, κούνιες και γκαζόν…

 

* Στο νόμο 4235/2014… προβλέπεται η προσθήκη της περίπτωσης γ΄ στην παράγραφο 3 του άρθρου 5 του ν. 4039/2012 (που σημειωτέον προϋπήρχε στον 3170/03!)…: «γ) για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του.»

Διαβάστε εδώ τους τρείς νόμους (4235/2014, 4039/2012,  3170/03) που προαναφέραμε.

διαφήμιση

 

Υ.Γ.1. Το 2010, ο ∆ήμος της Νέας Χαλκηδόνας έκανε την υπέρβαση: Στην πινακίδα με το «απαγορεύεται» κότσαρε και τον σχετικό νόμο, για να προσθέσει νομικό βάρος: «Ν. 3170/03, Αρθρο 2, Παράγραφος 8». Το σχετικό άρθρο έχει μόνο επτά παραγράφους…

Υ.Γ.2. Να και μια πινακίδα του Δήμου Βούλας που προκαλεί παρεξηγήσεις μεταξύ δημοτών:

APAGOREVETAI DIMOS VOULAS

Δήμε Βούλας γιατί αδικείς τους σκύλους; Δεν γνωρίζεις ότι:

  1. Απαγορεύονται οι πινακίδες που απαγορεύουν τα σκυλιά στα πάρκα;
  2. Η παράγραφος του νόμου που αναφέρεις στην πινακίδα σου αναφέρει ΜΟΝΟ την υποχρέωση των συνοδών να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες τους;
  3. Ο νόμος 3170/2003 έχει αντικατασταθεί με 2 νεώτερους, τους 4039/2012 και 4235/2014;

 

Διαβάστε επίσης

Σκυλιά στη θάλασσα και νόμοι; Μαγική εικόνα.

Τι προβλέπει ο  νόμος για τα κατοικίδια στα ξενοδοχεία;

Μετακινήσεις των τετράποδων με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Πώς πρέπει να αντιδράσετε αν γίνετε μάρτυρες κακοποίησης ή θανάτωσης ζώου

Η νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς

 



85 Σχολια

  1. Χρύσα says:

    Προσωπικά ξέρω ότι μπορείς να έχεις το σκύλο σου μαζί σε υπεραστικά λεωφορεία και τρένα με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και το έχω κάνει, ( ο οδηγός έχει πάντα αντίρρηση, αλλά εφόσον γνωρίζω το νόμο πάντα υποχωρεί θέλοντας και μη). Στη συγκοινωνία της πόλης τώρα, επειδή δεν ξέρω αν υπάρχει συγκεκριμένος νόμος και επειδή άλλοι μας αφήνουν και άλλοι μας επιτίθενται, δεν ξέρω πως πάει το θέμα. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, που μπήκαμε απλώς μέσα στο χώρο που αγοράζεις τα εισητήρια, δεν καταλαβαίνω για ποιό λόγο να δέχομαι επίθεση, (αφού δεν υπάρχει προειδοποίηση) και να μην μπορώ να πω και κάτι εφόσον δεν υπάρχει ξεκάθαρος νόμος.
    Ευχαριστώ για την απάντηση. Θα φροντίσω να μην ξαναπάω με το σκύλο μου εκεί μέσα… μας αξίζει να μας φέρονται καλύτερα 😉

    • Για τα ΜΜΜ έχουμε ειδικό άρθρο:
      https://trihes.gr/pet-travel-public-transport-greece/

      Δες επίσης εδώ: https://trihes.gr/boroun-i-skili-sintrofias-na-boun-sto-metro-me-fimotro/

      Δεν έχει αλλάξει κάτι στο νόμο από τη στιγμή που γράφτηκαν τα άρθρα αυτά.

      Έχεις απόλυτο δίκιο στον τρόπο που βλέπεις τα πράματα. Κανείς μας δεν έχει καμία όρεξη να του χαλάνε τη διάθεση ανίδεοι και αδιάφοροι υπάλληλοι δημοσίων και… περίπου δημοσίων υπηρεσιών. Θα συσκεφθούμε, θα ζυγίσουμε τα πράματα και θα αποφασίσουμε αν μας συμφέρει ή όχι να προχωρήσουμε σε κάποια μαζική διαμαρτυρία για την απαράδεκτη συμπεριφορά με την οποία μας αντιμετωπίζουν…

      • Χρύσα says:

        Ευχαριστώ πολύ για τα άρθρα! Είναι καλό να γνωρίζεις συγκεκριμένα και τα άρθρα του νόμου σε περίπτωση που χρειαστούν, διότι ορισμένοι δεν πείθονται μόνο με τα λόγια…και ας έχουμε δίκιο. Μάλιστα μου έχει τύχει οδηγός ΚΤΕΛ υπεραστικού, που ενώ στην αρχή ”δεν ήξερε τίποτα”, όταν είδε ότι δεν έβαζα το σκύλο στη μπαγκαζιέρα εκνευρίστηκε και άρχισε να μου αναλύει το νόμο που ”δεν ήξερε”, με δικές του προσθήκες φαντασίας 😛
        Εύχομαι να αλλάξουν σύντομα τα πράγματα!

  2. Χρύσα says:

    Ήθελα και εγώ να ρωτήσω σχετικά με ορισμένες απαγορεύσεις που μου έτυχαν. Συγκεκριμένα σε κλειστό χώρο- πρατήριο εισιτηρίων συγκοινωνίας, που μπήκα δύο λεπτά να αγοράσω εισιτήρια και έτυχε να έχω το σκύλο μου μαζί, η κοπέλα μου απαγόρευσε, ( με ύφος αλλά τέλος πάντων), την επόμενη φορά να ξαναφέρω σκύλο μέσα. Κατανοώ ότι τα κτελ είναι ιδιωτικά στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά ήθελα να ρωτήσω αν όντως έχει το δικαίωμα αυτό αυθαίρετα να απαγορεύει κάτι τέτοιο, χωρίς να υπάρχει κάποια σήμανση ή οτιδήποτε που να σε προετοιμάζει σχετικά.

    • Είναι κάπως γκρι το πού απαγορεύεται η είσοδος σκύλων. Κανονικά, μόνο σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, τουαλέτες κ.λπ.) αλλά όλοι όσοι έχουμε τολμήσει να έχουμε το σκύλο μας μαζί έχουμε φάει μπόλικες πόρτες στη ζωή μας. Ειδικά στο ΚΤΕΛ είναι ακόμα πιο περίεργο (από την εφορία πχ) καθώς επιτρέπονται οι σκύλοι σε συγκεκριμένα δρομολόγια. Ίσως να ήταν καλή ιδέα να απαιτήσουμε την ύπαρξη σήμανσης όπου δεν επιτρέπουν τα ζώα (όπως υπάρχει σε αρκετά σούπερ μάρκετ) αλλά μπορεί να μας κάνει και κακό μακροπρόθεσμα. Μήπως προχωρήσουμε, τελικά, σε κάποια τέτοια ενέργεια; Θα το σκεφτούμε λίγο και θα επανέλθουμε!

    • Είναι κάπως γκρι το πού απαγορεύεται η είσοδος σκύλων. Κανονικά, μόνο σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, τουαλέτες κ.λπ.) αλλά όλοι όσοι έχουμε τολμήσει να έχουμε το σκύλο μας μαζί έχουμε φάει μπόλικες πόρτες στη ζωή μας. Ειδικά στο ΚΤΕΛ είναι ακόμα πιο περίεργο (από την εφορία πχ) καθώς επιτρέπονται οι σκύλοι σε συγκεκριμένα δρομολόγια. Ίσως να ήταν καλή ιδέα να απαιτήσουμε την ύπαρξη σήμανσης όπου δεν επιτρέπουν τα ζώα (όπως υπάρχει σε αρκετά σουπερ μάρκετ) αλλά μπορεί να μας κάνει και κακό μακροπρόθεσμα. Μήπως προχωρήσουμε, τελικά, σε κάποια τέτοια ενέργεια; Θα το σκεφτούμε λίγο και θα επανέλθουμε!

  3. Φωτης says:

    Καλησπέρα σας, έχω μια ερώτηση να κάνω. Επιτρέπεται σε ιδιωτικό παρκινγκ πολυκατοικίας να υπάρχει σήμανση απαγόρευσης σκυλιών? Επαναλαμβάνω, μιλάω για ιδιωτικό παρκινγκ πολυκατοικίας. Ευχαριστώ

    • Ευχαριστούμε για το ερώτημα. Κάποιες φορές αναρωτιέμαι τι άλλο θα δουν τα μάτια μας…;! Φυσικά και δεν είναι νόμιμο να απαγορεύσεις τη διέλευση σκύλων δεμένων με λουρί προκειμένου να μεταφερθούν με το αυτοκίνητο ή να επιστρέψουν στο σπίτι τους! Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι μήπως εννοεί τη διαμονή σκύλων εκεί. Μήπως, δηλαδή, στο παρελθόν κάποιος είχε εγκαταστήσει κάποιο ζώο εκεί; Στους δημόσιους χώρους πολυκατοικιών δεν επιτρέπεται η διαμονή σκύλων εκτός αν υπάρχει απόφαση της γενικής συνέλευσης. Και προφανώς για να εγκατασταθεί μια πινακίδα θα χρειαζόταν επίσης απόφαση γενικής συνέλευσης, ανεξάρτητα αν είναι νόμιμη ή όχι…

      • Φωτης says:

        Η ιστορία έχει ως εξής, στην πολυκατοικία που έχω το κατάστημα μου, τοποθετήθηκε στην είσοδο του υπαίθριου γκαραζ της πολυκατοικιας ενα σημα-απαγορευτικό εισόδου σκύλων. Οι ένοικοι της πολυκατοικιας διαμαρτηρύθηκαν ότι επανειλημμένα έχουν δει διάφορους με τα σκυλια τους να κάνουν την βόλτα τους αργα το βραδυ μέσα στο παρκινγκ, τα σκυλια τους να κανουν την ανάγκη τους και οι ιδιοκτήτες τους να μην μαζεύουν τις ακαθαρσίες τους. Εγω αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι το εξης, εφόσον μιλάμε για ιδιωτικό χώρο και ΟΧΙ υπαίθριο, οι ένοικοι δεν έχουν το δικαίωμα να επιτρέπουν η να απαγορεύουν την είσοδο σε όποιον θελουν αυτοί? η να το θέσω αλλίως, δεν ειναι το ίδιο με μια μονοκατοικια που εχει περιφραγμένη αυλή και εξωτερική πόρτα? επιτρέπεται να μπει όποιος θέλει με το σκύλο του για να κάνει την ανάγκη του?

        • Φωτης says:

          ιδιωτικό υπαίθριο χώρο και όχι δημόσιο (διορθωση)

          • Φώτη είναι σα να απαγορεύουν την είσοδο σε παιδιά ή σε ανθρώπους με κόκκινο αυτοκίνητο. Η απάντηση είναι και πάλι όχι, εφόσον αυτοί που μπαίνουν με τους σκύλους τους τούς έχουν δεμένους και μαζεύουν τις ακαθαρσίες τους. Μια πινακίδα που θα έλεγε “Ιδιωτικός χώρος: Απαγορεύεται η είσοδος.” ίσως να έχει καλύτερη τύχη…

  4. κωστας says:

    γεια σας .. λογω το οτι μας τα εχει πρήξει ο φυλακας ενος σχολειου, ξερει καποιος να μας απαντησει αν οντως απαγορευονται ,σε ωρες που ειναι κλειστο, αργα το βραδυ, να τα πηγαινουμε βολτα .. φυσικα τα μετρα υγιινης τα γνωριζω .. επισης οτι ειναι παρανομη η πινακιδα απο εξω και αυτο το ξερω .. απλα πριν παω στον διευθυντη και τα κανω ολα μπαχαλο, ξερει καποιος μηπως εχω αδικο ?

    • Φοβάμαι πως ειδικά στην περίπτωση του σχολείου, έχεις άδικο. Τυπικά η είσοδος σκύλων σε σχολικές εγκαταστάσεις προβλέπεται μόνο μετά από σχετική άδεια. Οπότε καλύτερα… μην τα κάνεις μπάχαλο!!!

  5. sofia_aris says:

    Καλησπερα. Εχθες εβγαλα το σκυλο μου σε ενα βοηθητικό γηπεδο ποδοσφαιρου του Δημου στο οποιο σχεδον ποτε δεν εχει κοσμο. Εννοειται πως ηταν αδειο και παντα εχοντας μαζι μου τα απαραιτητα σακουλακια συλλογης περιττωματων, (να σημειωσω οτι ο σκυλος ειχε κανει ηδη τις αναγκες του πριν εισελθω στο γηπεδο) τον αφησα λιγο ελευθερο να τρεξει. Μετα απο λιγη ωρα ήρθε ενας αστυνομικος και μου ειπε οτι κανουν παραπονα κ οτι επρεπε να φυγω. Το εχω ψαξει κ δεν εχω βρει καποιο νομο που να απαγορευει αυτο που εκανα. Υπαρχει καποιος που μπορει να μου πει κατι παραπανω? Ευχαριστω

    • Δεν προβλέπεται κάτι παρά μόνο για σχολεία και παιδικές χαρές. Ωστόσο. αν ο χώρος είναι περιφραγμένος, έχει χαρακτηριστικά ιδιωτικού χώρου και μπορούν να υποστηρίξουν ότι έκανες παραβίαση. Αν πάλι είναι περιφραγμένος και υπάρχει απαγορευτικό για σκύλους, τότε πρέπει κανονικά να το τηρήσεις. Στην περίπτωσή σου, η αίσθησή μου είναι ότι η “παρανομία” σου ήταν ότι τον άφησες ελεύθερο. Δυστυχώς, τυπικά δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα παρά μόνο στα πάρκα σκύλων (ή στους κήπους μας) και για αυτό μπορούν να μας κόψουν ένα γερό πρόστιμο… Πολεμάμε να αλλάξει όπως είχε συμβεί για λίγο καιρό στο παρελθόν, αλλά επανήλθε η απαγόρευση. Δυστυχώς.

  6. Χρήστος says:

    Θα ήθελα παρακαλώ μία διευκρίνηση, εάν κατάλαβα καλά νόμος που να λέει ακριβώς οτι δέν επιτρέπεται το σκυλί σε κάποιο πάρκο δέν υπάρχει;;; Πρότων και δεύτερων οπότε μπορώ άνετα σε κάποιο πάρκο που δέν έχει κάν πινακίδα, να πάω άνετα τα σκυλιά μου αρκεί φυσικά να τα έχω κοντά μου και να έχω σακούλα δλδ να φροντίζω οπωσδήποτε για τα περιττόματά του, έτσι;;;;;Σωστά;; Ακόμα κι εάν κάποιος με πάρει φωτό ενώ κάνουν αυτά τα τσίσα τους, απειλόντας με να δείξουν τις φωτό στον Δήμο μου;;;;;;;;

    • Ναι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Κανονικά ούτε και πινακίδα να υπάρχει, αλλά ποιος έχει όρεξη να διαπληκτίζεται. Καλύτερα να πιέσετε τους δήμους σας να αφαιρέσουν τις πινακίδες πρώτα. Ψηφοφόροι είστε άλλωστε… Μόνο στις παιδικές χαρές, εφόσον είναι περιφραγμένες δεν επιτρέπεται να μπαίνουν οι σκύλοι μας.

  7. Ίρις says:

    https://www.facebook.com/876542279060997/photos/a.876546842393874.1073741826.876542279060997/979690665412824/?type=3&theater
    ‘Εξω απο το Δημαρχείο Ελληνικού- Αργυρούπολης εχουν βάλει πινακίδα οτι απαγορευονται τα σκυλιά στο χώρο. Στην περιοχή υπάρχουν πολλές ίδιες πινακίδες ακόμη και στην κεντρική πλατεία.

  8. Βασίλης says:

    Μόνο για τις παιδικές χαρές υπάρχει νόμος που ορίζει ότι αποαγορεύονται τα σκυλιά

  9. Τις ακαθαρσίες τις μαζεύουμε με τη σακκούλα…τα ούρα πώς τα μαζεύουμε???Γιατι ο σκύλος μου με τον που το βγάζω απο το σπίτι τα κάνει στην άκρη του δρόμου μεν… λερώνει το δρόμο δε…..Τι απαντώ εγώ σ’ αυτόν που μου κάνει παρατήρηση??

    • Είναι ένα πρόβλημα πράγματι. Το βασικό είναι να μη λερώνει τις… πραμάτιες του περιπτέρου. Εγώ έχω μάθει το σκύλο, σε κρίσιμα σημεία, αν με εντολή του πώ όχι, να μην λερώνει. Τώρα αν σου την πουν για το δέντρο ή το θάμνο… Επίσης, αν είμαι αφηρημένη και κάνει κάπου που δεν πρέπει θα πάρω λίγο νερό να το ξεπλύνω. Αν είναι αδικαιολόγητος αυτός που γκρινιάζει και είναι από αυτούς που τους φταίνε όλα το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι ή την ξένη ή την βαρύκοη. Έτσι, για να μη σου χαλάσει και η διάθεση. Το δίκιο σου πάντως δεν θα το βρεις αν αρχίσεις τις συζητήσεις.

  10. Για τις γάτες και τα απαγορευτικά σήματα τι γίνεται; Στο “No dog” που αναφέρατε οι γάτες επιτρέπονται;

    • Τις γάτες με λουρί εννοείτε ή τις αδέσποτες; Βγάζετε τη γάτα σας βόλτα με λουρί;
      Προφανώς ισχύουν τα ίδια. Άλλωστε, αν η πινακίδα γράφει ότι απαγορεύονται οι σκύλοι, οι γάτες επιτρέπονται. Αν γράφει ότι απαγορεύονται τα ζώα, απαγορεύεται να το γράφει.

      • κάποιες γάτες όπως οι Τσόσι (Chausie) βγαίνουν βόλτα και με λουρί αλλά, αν και φανατική γατόφιλη, δεν θέλω να το κάνουμε θέμα…

        • Το θέμα δεν είναι αν κάποιοι στο εξωτερικό βγάζουν γάτες με λουρί, αλλά αν εδώ, σε χώρους όπου κυκλοφορούν τόσοι σκύλοι αδέσποτοι ή απλά μόνοι τους, βγάζει κάποιος γάτα με λουρί. Γιατί το είδα πριν χρόνια σε πάρκο με πολλούς σκύλους και μου φάνηκε πολύ μεγάλο ρίσκο χωρίς λόγο. Εφόσον όμως λέμε ότι οι πινακίδες είναι παράνομες τότε είναι προφανώς ότι η παρανομία της παρανομίας γενικεύεται. Η Λουίζα βγάζει τον τυφλό γάτο της με λουρί, αλλά όχι σε πάρκα. Δες εδώ: Ευτυχώς που δεν γαβγίζει! – Μέρος 3ο (Επεισ. 5)

  11. Nikoleta says:

    Με συγχωρείτε πολύ όλοι οι σκυλογονείς αλλά δεν μπορώ να βάλω τη γυμναστική και το παιχνίδι του συμπαθέστατου κατά τα άλλα κατοικιδίου σας, πάνω από το παιχνίδι και την ασφάλεια και την υγιεινή του παιδιού μου!!! Δεν είναι δυνατόν κάθε μεσημέρι και κάθε βράδυ όποτε δηλαδή είναι άδεια η παιδική χαρά που παίζουμε να μαζεύονται παρέες 4-5 σκυλογονέων όπως λέτε που γυμνάζουν τα σκυλάκια τους και ότι άλλο συνεπάγεται αυτό επάνω στην τσουλήθρα που κάθεται και βάζει τα χεράκια του το δικό μου το παιδί και τόσα άλλα.Δε μιλάω για τα πάρκα αλλά αποκλειστικά για τις παιδικές χαρές . Είναι τουλάχιστον γαιδουριά να μην καταλαβαίνετε κάποιοι ότι όσο φιλόζωος και να είναι κάποιος δεν είναι υποχρεωμένος να μυρίζει τη σκατίλα και την κατρουλίλα εκεί που σκάβει το παιδάκι του . Εγώ η ίδια μαζεύω κάθε μέρα ακαθαρσίες ενώ ευγενικά έχω ζητήσει επανειλλημένα να απομακρυνθούν τα σκυλιά μέσα από την παιδική χαρά και η απάντηση ήταν πως τα δικά τους ζωάκια δεν κάνουν τίποτα και πως είναι πολύ καθαρά !!!!! Και οι ακαθαρσίες έρχονται από τον ουρανό …και τέλος πάντων δεν είναι θέμα συζήτησης αν τα σκυλάκια έχουν εμβόλια η αν κάνουν μπανιο κλπ….αν είναι τόσο καθαρά ας τα πάμε και μέσα στα μαιευτήρια μαζί με τα βρέφη. Ο καθένας να χρησιμοποιεί τη λογική του και να καταλαβαίνει και να μη γίνεται κατώτερος από το ζωάκι του

    • Christy says:

      Εγω παντως βλεπω με την ιδια συχνότητα μανάδες να ξεβρακωνουν τα παιδια τους για να κατουρήσουν στα πάρκα…. Ο Σκυλος μου γιατι να μη σιχαίνεται απο αυτο δηλαδη; Ασε που φοβάμαι κ για την υγεία του σκύλου μου άλλωστε δε ξερω ποσο καθαρά ειναι τα παιδια κάποιας που τα αφήνει να κατουραν στα δέντρα…. Ασε μας κουκλίτσα μου

    • pwlinapan says:

      Nikoleta δυστυχως εισαι αλλη μια απο τις πολλες ανημερωτες διοτη και στα μαιευτηρια ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑ Ι!!! ΚΑΙ ΣΕ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ!!!!!!!!!! αλλα αυτα μονο στην ΕΛΛΑΔΑΡΑ δεν ισχυουν.. Αναρωτιεμαι λοιπον το παιδι σου εχει κανει ολα του τα εμβολια? οταν παιζει στην παιδικη χαρα δεν κατουριεται? στην φυση δε το βαζεις να κατουρησει αν δεν υπαρχει κοντινο wc? παει αμεσως μετα το Χ Ψ σκυλι η γατι το γλυφει? και?? οταν παει στο σπιτι σας να κατουρησει δεν αγγιζει την λεκανη? δεν κολλαει μικροβια? το 90% των παιδιων που μεγαλωνουν με σκυλια αναπτυσουν πολλα αντισωματα και δεν υποφερουν απο αλεργιες.. επιτελους ενημερωθειται γιατι καταστρεφετε την νεολαια με τα οπιστοδρομικα μυαλα σας! ΥΓ για τα σκατα που μαζευεις μπραβο σου αλλα δε μπορεις να παραπονιεσαι για κατι που δεν εισαι σιγουρη και δνε εχεις δει με τα ματια σου… ξεχνασ μαλλον οτι υπαρχουν και τα αδεσποτα που ειναι αποτελεσμα ανευθυνων ανθρωπων.. με Τον ανθρωπο βαλτα οχι με τα ζωα…

    • Nausikaa says:

      Εγώ, πάντως, Νικολέτα μου, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! Δεν πρέπει να πάνε τα σκυλιά μας στις παιδικές χαρές! Αυτό ελοιπε, να πάει η Πριγκίπισα μου, η τέλεια, γλυκιά, ομροφη, αγαπημένη, καλό μαθημένη και υγιέστατη σκυλίτσα μου στην ίδια παιδική χαρά που πάνε τα βρωμόπαιδα σου! Δεν αφινάωoute να την ακουμπησουνε τα παιδιά…μέ τα βρώμικα τους χαίρια, τα ηλίθια, κακομαθημένα σας παιδιά!

      • Marina Petropoulou says:

        Καμιά γεροντοκόρη θα είσαι, που έχει αραχνιάσει το… της γιά να επιτίθεσαι στην ευγενέστατη Νικολέτα, που ζήτησε τα αυτονόητα! Αντε μου να ζήσεις σε καμιά Ελβετία ή Σκανδιναβία να δεις εκεί τι πρόστιμο θα έτρωγες και αν θα επιτρέπονταν τα βρωμόσκυλά σας εκεί μου παίζουν παιδιά. Αντε μου στον διάλολο!

      • Σοφία says:

        Νομίζω ότι έχετε χάσει το μέτρο και την αίσθηση της λογικής. Προσβάλλεστε επειδή κάποιος σας λέει το φυσιολογικό… όσο κι αν αγαπάμε τα ζώα, ΔΕΝ είναι ίδια κι όμοια με τα παιδιά μας. Επειδή εσείς ζείτε αγκαλιά μαζί τους, κοιμάστε μαζί τους, τρώτε μαζί τους, κάνετε μπάνιο μαζί τους ή ό,τι άλλο, αρνείστε να κατανοήσετε ότι δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει το ίδιο και ο υπόλοιπος κόσμος. Κι όσο φέρεστε κι αντιδράτε μ’αυτόν τον ηλίθιο και σπασμωδικό χωρίς λογική τρόπο, τόσο θα βρίσκετε αντιδράσεις μπροστά σας. Η κοπέλα σας μίλησε ευγενέστατα, απαντάτε με άσχημο τρόπο. Και να θέλω να πάρω το μέρος σας, δεν μπορώ. Όπως και όλοι οι άλλοι. Έχετε χάσει κάθε μέτρο.

        • Σοφία είναι απόλυτα φυσιολογικό να κοιμάται κάποιος με το ζώο του. Οι Έλληνες και πολλοί άλλοι λαοί το έκαναν από την αρχαιότητα. Μάλιστα, σε κρύα κλίματα είναι αναγκαίο για την επιβίωση. Κανένας δεν σε υποχρεώνει, φυσικά, να το κάνεις κι εσύ, αλλά μη νομίζεις ότι είναι αφύσικο και ότι εμείς που το κάνουμε είμαστε… ανώμαλοι.
          Διάβασε: Εσείς με ποιον μοιράζεστε το κρεβάτι σας;

          • Στράτος says:

            Δεν με αφορά το debate για τα πάρκα , οπου προφανώς θα συνυπάρξουν παιδάκια και σκυλάκια, όπως γίνεται σε κάθε πολιτισμένη χώρα.

            Θελω να προειδοποιήσω τους ιδιοκτήτες σκύλων, οτι με το νόμο 3245/2014 είναι υποχρεωτικό το λουρί σε κάθε δημόσιο χωρο (πάρκα, μονοπάτια, χωράφια κλπ). Δεν υπάρχει δικαιολογία, ήμερος, εκπαιδευμένος κλπ. Υποχρεωτικό!

            Έφαγα πρόστιμο 300ευρώ από την αστυνομία Παπαγου και το έμαθα με πόνο στην τσέπη μου.

            Ας το έχουν υπόψη οι συμφορουμίτες, για να μην δίνουμε δικαιώματα, στον κάθε ζωοφοβικό να καλεί την αστυνομία.

      • ΣΤΕΛΛΑ says:

        Λυπάμαι που ταδιαβάζω αυτά, αλλά πιστεύω πως ένας κανονκός φιλόζωος αγαπάει τους ανθρώπους και τα παιδια μαζί με τα ζώα. Μιας και είμαι και δασκάλα αναγνωρίζω τέτοιους ανθρώπους που όταν τελικά κάνουν δικά τους παιδιά στις παιδικές χαρές τα βάζουν με τα αλλα παιδάκια που τολμούν να σπρώξουν(πάνω στο παιχνίδι)ή να στραβοκοιτάξουν την καινούργια πριγκίπισσά τους και έρχονται και μας πρήζουν στα σχολεία αν τολμήσουμε να βάλουμε το παιδί τους σε ίδια ομάδα με κανένα αλβανάκι ή κάποιο ” προβληματικό”γιατα δικά τους δεδομένα!Να χαρώ εγώ πολιτισμό!!(η λέξη προβληματικό τη χρησιμοποιούν αυτοί και όχι εγώ. Εγώ απλά τη μεταφέρω)

  12. ΕΓΩ ΣΕ ΠΑΡΚΑ ΒΛΕΠΩ ΜΟΝΟ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΑ ΣΥΡΙΓΚΕΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ Κ.Τ.Λ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΑΚΑΘΑΡΣΙΕΣ ΖΩΩΝ..ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΜΟΙΡΑ ΣΚΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΩΜΑ ΝΑ ΤΑ ΚΡΥΨΟΥΝ..ΑΝΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ…

  13. να μαζευουν οι ανθρωποι τις δικες τους ακαθαρσιες σκουπιδια κτλ..και μετα να λενε για τα ζωα..γιατι οι ανθρωποι κανουν περισσοτερες ακαθαρσιες ενα σωρο σκουπιδια..και ειναι νροπη γιατι εχουν νοημοσυνη..και μετα να λενε για τα ζωα..

    • Τζωρτζίνα says:

      Νομίζω πως καλό θα ήταν όμως, ο καθ’ ένας μας να κάνει ότι καλύτερο μπορεί και να μαζεύει τις ακαθαρσίες του σκύλου του, γιατί με την λογική “Οι άλλοι κάνουν χειρότερα.” δεν θαβελτιοθούμε ποτέ σαν λαός. Είμαι σίγουρη ότι συμφωνείς και εσύ με αυτό! 🙂

  14. Τζωρτζίνα says:

    Να ρωτήσω κάτι, σε πάρκο που έχει κλειστή περίφραξη χωρίς να έχει πινακίδα που να λέει ότι είναι παιδική χαρά, ωστόσο διαθέτει μια ξεχαρβαλωμένη μπασκέτα και 5 όργανα γυμναστικής , επιτρέπονται τα ζώα??

    • Τυπικά, σε κανέναν δημόσιο χώρο δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν οι σκύλοι ελεύθεροι, εκτός λουριού δηλαδή. Οπότε σε περιφραγμένο χώρο, αν κάποιος παραπονεθεί πρέπει αμέσως να μαζέψεις το σκύλο κοντά σου και να τον δέσεις. Δεν είσαι υποχρεωμένη να φύγεις. Δηλαδή, όπως θα έκανες και σε μια παραλία.

  15. Εγω εχω ενα τυφλο σκυλακι π γεννηθηκε ετσι κ δεν δεχετε τ λουρι ουτε βημα δεν κανει κ τ βγαζω χωρις υπαρχει προβλγμα αυτο?

  16. Φαιη says:

    Γεια σας και καλως σας βρηκα! Μπαινω κατ’ευθειαν στο ψητο..
    Πριν 2 μηνες απεκτησα το πρωτο μου σκυλακι και εχω ενθουσιαστει, φυσικα μαζι με ολα τα καλα ομως αρχιζω να βιωνω στο πετσι μου και τα προβληματα που αντιμετωπιζουν οι σκυλογονεις.

    Η μικρη μου ειναι 6 μηνων, επισημα υιοθετιμενη, με το τσιπακι της, τα εμβολια της, το ταμπελακι, το λουρι, τα σακουλακια μου, και ολα καλα. Πρεπει ομως να ασκειται! Κοντα στο σπιτι μου λοιπον, υπαρχει μια μικρη παιδικη χαρα οπου μαζευομασταν τα βραδια 2-3 ανθρωποι με τα σκυλια μας για να τρεξουν και να χαρουν, καθως ηταν ο μονος ασφαλης χωρος που ειχα βρει, επειδη ειχε πορτα. Ασφαλης οσο θα μπορουσε βεβαια στη χωρα αυτη, γιατι η παιδικη χαρα ηταν γεματη με αγριοχορτα που εκρυβαν σκουπιδια, σακουλες σκουπιδιων, μεχρι και προφυλακτικα. Πηρα μια μερα την πρωτοβουλια και μαζεψα την παιδικη χαρα μονη μου, γιατι αν περιμενα απο τον δημο, ακομα ετσι θα ηταν. 14 μαυρες σακουλες σκουπιδιων ο απολογισμος για να παρετε μια ιδεα.
    Καμια βδομαδα μετα, περνουσα ενα πρωι απ’εξω, και ειδα την πορτα ξηλωμενη και σπασμενη απο τους μεντεσεδες -αργοτερα εμαθα οτι εγινε απο δυσαρεστημενους γειτονες που θεωρησαν τα σκυλια και οχι τα σκουπιδια τους υγεονομικο κινδυνο.

    Τις τελευταιες μερες πηγαινω με μια αλλη κοπελα που γνωρισα σε ενα γηπεδο/μπακετα το βραδυ και παιζουν τα σκυλια μας, αλλα και παλι τσακωνομαστε με κατι θειτσες που λενε οτι τα γηπεδα δεν ειναι για τα σκυλια κλπ, αν και στο ιδιο μερος εχει αλλα 4 και ποτε δεν μπηκαμε καπου που ειχε ηδη κοσμο.

    Γνωριζω καλα οτι ο νομος λεει παντα με λουρι, αλλα δεν μπορω να φτασω την ταχυτητα της μικρης για να τρεξουμε μαζι, ουτε και να αντεξω οσο αυτη. Ειναι ελαχιστα τα μερη που μπορω να την βγαλω ελευθερη να τρεξει για λιγο, και δεν εχω μεταφορικο μεσο για να την παω σε καποιο επισημο παρκο σκυλων, ουτε μπορω να την βαλω σε ΜΜΜ.

    Πού επιτρεπεται λοιπον να τη βγαζω βολτα χωρις λουρι;

  17. Χριστίνα says:

    Ρε παιδιά υπάρχει κάποιος νόμος που να λεει απαγορεύονται τα σκυλιά στο προαύλιο του σχολείου κατα τις νυχτερινές ώρες ;; Ήρθα αντιμέτωπη με υστερικούς γονείς χωρίς να πειράξει κανέναν ο σκύλος μου που απλα έπαιζε σε μια γωνία με την μπάλα του ..ούτε ακαθαρσίες έκανε ούτε τίποτα εκει μέσα ….κ απλα μας έβρισαν κ όλας…πως μπορώ να αντιδράσω για αυτο απο το να μαλώνω κάθε φορά ;; Υπάρχει νόμος ;

    • Ο νόμος δεν επιτρέπει τα ΑΔΕΣΠΟΤΑ ζώα στα σχολεία. Για να είμαστε ακριβείς δεν επιτρέπει την επανένταξη αδέσποτων κοντά σε σχολεία. Επίσης, ο σκύλος σας πρέπει να είναι μονίμως δεμένος με λουρί. Τώρα, αν ο χώρος του σχολείου είναι περιφραγμένος ίσως να μην θεωρείται δημόσιος – είναι, πιστεύω, θέμα ερμηνείας. Θα ρωτήσουμε, πάντως, σχετικά τη δικηγόρο μας.
      Προσοχή όμως, αν οι γονείς αντιδρούν υπάρχει, λέτε, κίνδυνος να ρίξουν φόλα; Μήπως πρέπει να αλλάξετε στέκι;

      • Χριστίνα says:

        ειτε έτσι είτε αλλιώς θα αλλάζαμε διότι η αντιμετώπιση αυτήν δεν μας αξίζει …απλα θα ήθελα να ενημερωθώ αν υπάρχει αυτός ο νόμος που μας έλεγαν ξανά κ ξανά πως υπάρχει …!

    • Χρήστος says:

      ‘Οοοχι δέν υπάρχει απόοοτι βλέπω και στα προηγούμενα σχόλεια!!!! Παντού μπαίνει και ναι πάντα θέλει λουρί είναι το θέμα αυτό ήταν το λάθος σου όοοχι ελέυθερο αυτό είναι το θέμα εξαιρείται άν ειναι και εκπεδευμένο αλλα καί ποιμενικός ταυτοχρόνως!!!!! Και μο΄νο για αυτό θα μπορούσαν να στη πούνε!!

  18. Stavros says:

    “Ενας δημοτικός αστυνομικός να βολτάρει σε κάθε μεγάλο πάρκο…”
    Ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει με ευκολία τόσους και τόσους νόμους αλλά αγνοεί το γεγονός πως η δημοτική αστυνομία έχει καταργηθρί ως υπηρεσία απο τον Σεπτέμβριο του 2013.
    Εκτός αν το copy-paste είναι απο ένα πολύ παλαιότερο άρθρο!

    • Το άρθρο είναι όντως παλαιότερο, αποτελεί αναδημοσίευση από το περιοδικό «Σκύλος & Γάτα», Τεύχος 2, Οκτώβριος-Νοέμβριος 2011. Προσθέσαμε υποσημείωση για να μην υπάρχει παρεξήγηση. Ευχαριστούμε για την παρατήρηση.

      • Τελικά, για να μην μπερδεύεται ο αναγνώστης, αποφασίσαμε να αφαιρέσουμε την υποσημείωση και τη λέξη «δημοτικός» αφού πλέον η αρμοδιότητα της δημοτικής αστυνομίας να επιβάλλει τα διοικητικά πρόστιμα έχει μετακυλίσει στην Ελληνική Αστυνομία. ΄Αλλωστε και τότε η επιβολή προστίμου δεν μπορούσε να γίνει χωρίς παρουσία αστυνομικού αφού η δημοτική αστυνομία δεν είχε δικαίωμα εξακρίβωσης στοιχείων για να μπορεί να κόψει το πρόστιμο.

  19. ΠΑΝΤΕΛΗΣ says:

    θελω να μου πειτε αν απαγορευεται ο σκυλος να πινει νερο σε διμοσια πλατια απο βριση ( γουρνα )γιατι κοντεβω να ερθω στα χερια με κοσμο..ευχαριστω.!!!

    • Δεν υπάρχει τέτοια απαγόρευση. Το ζήτημα είναι όμως πώς θα συμβιώσουμε με όλους αυτούς που «έχουν πρόβλημα» με τα ζώα χωρίς να θέσουμε τη ζωή μας ή αυτή του σκύλου μας σε κίνδυνο. Δυστυχώς, όπως θα διαπιστώσατε κάποιοι επιστρέφοντας από διακοπές δεν είναι όλα τα μέρη φιλόξενα για εμάς. Μήπως πρέπει εντέλει να προτιμούμε τα άλλα, τα πιο πολιτισμένα;

  20. Πανος says:

    Ο δικαστής βασίστηκε στην αρχή της ισότητας: Όπως απαγορεύεται η διάκριση ανάμεσα στους παραβάτες και τους νομιμόφρονες πεζούς ιδιοκτήτες ζώων, έτσι απαγορεύεται η διάκριση ανάμεσα σε ιδιοκτήτες ζώων και μη ιδιοκτήτες.
    Η απαγόρευση ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ στα όρια κάθε δήμου ΕΦΟΣΟΝ υπήρχε σε κοντινή απόσταση και εύκολα προσβάσιμος χώρος για ζώα συντροφιάς. Καλά κρασιά λοιπόν, γιατί θα αιώνες να έρθει….
    Εν τω μεταξύ πού ακριβώς στην Πελοπόννησο συνδιάζουμε λακωνική διατύπωση και τουριστική αγγλικούρα;
    .

  21. Vasilis says:

    Μόνο στις παιδικές χαρες επιτρέπεται η υπαρξη τετοιων πινακιδων και απαγορευονται βάσει νόμου η εισοδος στα ζώα;

    • Μιλάμε για ελεύθερους χώρους πρασίνου (πάρκα, νησίδες, δάση, πλατείες, πεζοδρόμους). Κάθε χώρος δημόσιας χρήσης διέπεται από διαφορετικούς νόμους ανάλογα με την κύρια χρήση. Για παράδειγμα μπορεί να αναρτηθεί τέτοια πινακίδα σε χώρους ιδιωτικούς ή υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, αγορές…) ή σε οργανωμένες παραλίες με αντίτιμο εισόδου ή σε σχολεία ή γήπεδα κ.ά.

  22. Αφροδίτη says:

    Μια από τις πιο γελοίες αντιμετωπίσεις που έχω συναντήσει ήταν στα πλοία της ΑΝΕΚ όπου ενώ είχα κλείσει pet friendly καμπίνα για εμένα και τη σκυλίτσα μου,με ανάγκασαν να ανεβω-κατέβω τα καταστρώματα με το σκύλο των 35 κιλών στα χέρια μου για να μην….λερώσει τη μοκέτα… Λέμε λέμε για τους Γερμανούς αλλά όντως φέρονται πολύ πιο σωστά… (με εξαίρεση την αγάπη τους για την κτηνοβασία βέβαια…)
    Άλλες φορές επιτρέπουν την είσοδο σε διάφορα μέρη μόνο σε συγκεκριμένες ράτσες (τσιουάυοα κλπ) και όχι σε ένα πιο μεγάλο σκυλί… Είναι γελοίο! Είναι απλά γελοίο το όλο θέμα!

    • Πανος says:

      Την επόμενη φορά που θα σου το κάνουν αυτό καλείς επί τόπου τη λιμενική αρχή (και κάποιο σωματείο για να ενημερώσεις) και του ζητάς να συλλάβει στο πλαίσιο του αυτοφώρου τον υπεύθυνο (του τομέα, δεν ξέρω ποιος είναι…)….
      βάσει του αρθρου 16 του 3304/2005 ( η διάκριση σε αγαθά και υπηρεσίες τιμωρείται με χρημ ποινή και φυλάκιση):)

  23. Vita Marouda says:

    Προς Έλενα: αρκεί το ψεκαστηράκι. Έχε το – δε βαριέσαι…. Παρά να τσακώνεσαι με κάθε απολίθωμα, κάθε σάψαλο, δεν ξέρω τι σκυλί έχεις εσύ, αλλά το δικό μου κτηνώδες Ντόμερμαν δεν ΑΝΕΧΕΤΑΙ τον οποιονδήποτε να ωρύεται υστερικά στα μούτρα μου και τον αρχίζει στα κάλαντα. Για να προστατέψω και να μην εκθέσω ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΣΚΥΛΟ είμαι εξοπλισμένη με όσα ίσως προλάβουν να μου προσάψουν τα απολειφάδια της Κατοχής που βλέπουν σκύλο και δεν θυμούνται ότι φτάσανε κάποια στιγμή να τους τρώνε κιόλας. Ε, μη μας περνούν και για ανιστόρητους κιόλας, εκτός από μακάκες! Όσο για το “νομικά”, μόνο με Αστυνομία Ζώων. Τώρα οι Δήμοι θα τη συστήσουν; Το Υπουργείο Γεωργίας; Πάντως είναι από τους ελάχιστους θεσμούς που χρειάζεται αυτή η χώρα. Όλοι οι άλλοι είναι κομφετί και σερπαντίνες. Μιά Αστυνομία Ζώων, στελεχωμένη από ΙΚΑΝΟΥΣ και ΓΝΩΣΤΕΣ των Νόμων με αυτεπάγγελτο δικαίωμα παρέμβασης και επιβολή προστίμων και Εισαγγελέα, θα ισορροπήσει τα πράγματα. Γι αυτό ψηφίστε μόνο εκείνους τους δημάρχους που δεσμεύονται να προασπιστούν τα δικαιώματα των ζώων. Μη ζητάτε ευθύνες για όσους βλάχους στέλνετε σεις στην εξουσία. Αυτά από Ουρουγουάη.

  24. Καλησπέρα. Έχω μια ερώτηση να κάνω.Όταν βγάζουμε τον σκύλο μας βόλτα πάντα κουβαλάμε 2-3 σακούλες για τα περιττώματα του και τα μαζεύουμε. Τα τσίσα του τι τα κανουμε? Που μπορεί να τα κάνει το σκυλί το οποίο είναι αρσενικό και ψεκάζει σε κάθε δυνατή ευκαιρία? ΟΚ δεν τον αφήνουμε ποτέ σε ρόδες αυτοκινήτων και γωνίες τοίχων αλλά στην Αθήνα είναι λίγο δύσκολο να βρεις χώμα και χορτάρια..
    Η γιαγιά που ωρύεται(σε κάθε δρόμο υπάρχει μία) “Να μην μου κατουρήσει το δεντράκι” νομικά πως αντιμετωπίζεται?
    Σας ευχαριστώ

    • Τι άγχος παλαιότερα, με τα αρσενικά σκυλιά και τις καρτ ποστάλ στα τουριστικά! Είχατε προσέξει τις κάτω κάτω στα σταντ, που ήταν πιο κιτρινισμένες από τις άλλες και κάπως σκεβρωμένες, σα να είχανε βραχεί;…

  25. Trelo Geladi says:

    Ο Νόμος 3170/2003 δεν έχει μόνο 7 άρθρα. Έχει 20!!! Απλά το άρθρο 8 λέει για την υποχρέωση των ιδιοκτητών σφαγείων κρεοπωλείον μαζικής εστίασης κλπ στην αποτροπή της πρόσβασης των αδέσποτων στους χώρους απορριμάτων ΤΟΥΣ!!! Καμία σχέση. Πέραν τούτου ο Ν.4039/12 και ο Ν.4235/14 είναι καθολικοί και παύουν την ισχύ των παλαιότερων…

  26. The Torch says:

    Θα μπορούσε κάποιος να μας διαλευκάνει τί συμβαίνει και στις παραλίες όπου αλωνίζει το λιμενικό και λέει ό,τι θέλει;

    • Είναι πολύ μεγάλο το μπέρδεμα με το λιμενικό λόγω μιας περίεργης εγκυκλίου. Θα ανεβάσουμε σύντομα σχετικό άρθρο. Πάντως το βασικό είναι ότι οι σκύλοι μπορούν να αλωνίζουν στις παραλίες ανεμπόδιστα, εκτός από τις οργανωμένες πλαζ -με την προϋπόθεση να τους έχουμε υπό έλεγχο, στο λουρί, και να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες τους. Όχι όμως μέσα στο νερό εφόσον υπάρχουν λουόμενοι που ενοχλούνται…

    • kikitsa says:

      ξερω σιγουρα αυτο:μπορεις να τον εχεις στην παραλια αλλα,οχι σε πλαζ ομως,μπορει ο σκυλος σου να μπαινει στο νερο αν δεν ενοχλει τον κοσμο που μπορει να κανει εκεινη την ωρα μπανιο.αλλιως θα πρεπει να τον εχεις δεμενο.εγω ημουν τυχερη με το θεμα παραλια γιατι βρηκα ενα μερος στη χαλκιδικη οπου ολοι οι γειτονες φερναν τα σκυλια τους για μπανιο στη θαλασσα…ειμαστα 10-12 παρεες ολοι με σκυλια κ καποια στιγμη που ετοιχε να ερθουν για μπανιο κατι περαστικοι απλα τα μαζεψαν κ εφυγαν οταν ενοχληθηκαν….

      • Που στην χαλκιδική? Πριν 6 μηνες αποκτήσαμε τον πρωτο μας σκυλο, μενουμε θεσσαλονικη και απο συζητησεις που εχουμε κανει εωσ τωρα με αλλος σκυλογονεις τα πραγματα το καλοκαιρι δεν ειναι πολυ ευκολα!!! Ετσι ψαχνουμε που μπορουμε να πηγενουμε ανενοχλητοι για μπανιο..

  27. Στελλα says:

    Ο Δήμος Αθηναίων πρόσφατα εγκατέστησε πινακίδες με τη σήμανση “Απαγορεύεται η είσοδος των ζώων – Δήμος Αθηναίων” στη γειτονιά μου.
    Σύμφωνα με τον νόμο, αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση που τηρούνται οι κανόνες που πρέπει να τηρούνται. Συνήθιζα να πηγαίνω με το σκυλάκι μου, αργά το βράδυ προτού κλειδωθούν και αφού είχε κάνει τις ανάγκες της, αλλά τώρα πλέον δεν με αφήνει η φύλακας. Της είπα για το νόμο, αλλά μου είπε ότι πράττει όπως της έχουν πει οι ανώτεροί της.

    Εντός ολίγου, πρόκειται να απευθύνω γραπτό ηλεκτρονικό μήνυμα στην ιστοσελίδα του Δήμου Αθηναίων, για τη νομιμότητα της τοποθέτησης των προαναφερόμων πινακίδων. Μπορείτε να μου πείτε που αλλού μπορώ να απευθυνθώ για τη νομιμότητα των πράξεων του Δήμου Αθηναίων; Εφόσον ο Νόμος είναι νόμος δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να αυθαιρετεί ο καθένας όπως νομίζει, είτε αυτός είναι δήμος είτε οποιοδήποτε άλλο θεσμικό ή μη πρόσωπο. Ευχαριστώ,

    • Μήπως στο συγκεκριμένο πάρκο υπάρχει παιδική χαρά; Διαφορετικά πρέπει να γίνει κάτι πιο δραστικό από ένα απλό mail.
      Κάτι αντίστοιχα τραγελαφικά ακούσαμε και για το δήμο Νέας Σμύρνης. Σύνεχίζονται τα προβλήματα εκεί; Ή λύθηκαν;
      Ίσως θα πρέπει στην καμπάνια της Animal Action για την τήρηση του νόμου οι υποψήφιοι δήμαρχοι να ΥΠΟΣΧΕΘΟΥΝ ότι θα κατεβάσουν και τις παράνομες πινακίδες…

  28. giannis says:

    Ναι ειναι αληθεια… Οι γερμανοι σεβωνται πολυ τα ζωα…
    Τα σεβονται τοσο πολυ που εχουν και νομους υπερ της ΚΤΗΝΟΒΑΣΙΑΣ!!!!!
    (Η καθε χωρα εχει τα καλα και τα κακα της…εδω μας αρεσει να μιξοκλαιμε και να λεμε ποσο κακοι ειμαστε σε σχεση με τους πολιτισμενους ευρωπαιους η τους αμερικανους…)

    Η ευθανασια παει συννεφο στο εξωτερικο…. Πολιτισμος…

  29. Chryssa says:

    Εχω ενα γλυκητατο τερατακι κοπρο-κυνηγοσκυλακι που απο ναζι κανει και το γατακι (αν και αρσενικο)… σε αντιθεση δυστυχως ομως με τα αλλα πλασματακια του φυλλου του, αυτος οταν βγαινουμε βγαζει ολοκληρα ποταμια και καταρρακτες τα οποια δε μαζευονται τοσο ευκολα οπως τα στερεα απορριματα του σκυλου με τη σακουλα-γαντι ή την εφημεριδα/διαφημιστηκο φυλλαδιο – σκουπακι και η αληθεια ειναι οτι και τα τσισακια ειναι ειδος ρυπανσης… δυστυχως εδω ο νομος μας εχει αφησει καπως ακαλυπτους και δε θελω να πω τι επιθεση εχω δεχτει περα απο γειτονες μεχρι και δημοτικους συμβουλους κλπ…. (δε σχολιαζω για τους δηθεν φιλοζωους που δε σκεφτονται οτι ακομη και να μην πηγαινε αλλος ανθρωπος ή σκυλος στο παρτερι που χεζει το δικο τους, αν δεν τα μαζεψουν τοτε το δικο τους ζωο θα πατα τα δικα κου κακα…)

  30. Πρόσφατα γύρισα από ολιγοήμερες διακοπές στη Γερμανία..Οφείλω να ομολογήσω, παρόλο που περνάμε πολλά δεινά από τους Γερμανούς τα τελευταία χρόνια, δεν μπορώ να μην τους δώσω ΑΡΙΣΤΑ για την αντιμετώπιση που έχουν για τα ζώα…Μπαίνουν ΠΑΝΤΟΥ!!! Πολυκαταστήματα,συγκοινωνίες,εστιατόρια,ξενοδοχεία,super market..! ΠΑΝΤΟΥ! Το μόνο μέρος που είδα πινακίδα η οποία ζήταγε συγνώμη από τα ζώα που δεν μπορούσαν να μπουν ήταν ένα μουσείο!! Εννοείται βέβαια πως τα σκυλιά,δεν ενοχλούσαν και σε περίπτωση ακαθαρσιών τα αφεντικά καθάριζαν αστραπιαία….Μακάρι να το δούμε και στη χώρα μας κάποια στιγμή..και να καταφέρουμε κι εμείς οι ιδιοκτήτες σκύλων να δείχνουμε τον αρμόδιο σεβασμό που πρέπει και στους άλλους, αλλά και σε μας τους ίδιους….

    • Εγώ εκεί θα μετακομίσω, και μπαίνουν παντού και χωρίς φύμοτρο φυσικά.

    • Ελένη says:

      Το είδα κι εγώ αυτό στην Αυστρία πρόσφατα.. Παντού έβλεπες σκυλιά μικρά μεγάλα με τους ιδιοκτήτες τους. Η μονη ταμπέλα που είδα ηταν σε ενα πολυκατάστημα που έλεγε “παρακαλώ αν ο σκύλος σας δαγκωνει , να εισέρχεται στο κατάστημα με φιμωτρο για να μην δαγκώνει τα ρούχα”!!! Ουτε καν να σκεφτούν την απαγόρευση εισόδου!! Δυστυχώς μονο σε Ελλάδα και Κύπρο γίνονται αυτά τα απαράδεκτα..

  31. Ο κύριος και η κυρία που αναφέρατε διέπραξαν σε βάρος σας έργω εξύβριση, έγκλημα πλημμεληματικής μορφής που τιμωρείται από το νόμο. Η μη αντίδρασή σας σε αυτήν την συμπεριφορά (όχι μόνο η δική σας αλλά και πολλών άλλων είτε από ανωτερότητα ή διότι έδωσαν τόπο στην οργή κλπ) είναι που αποκτηνώνει αυτούς τους ανθρώπους και τους αφήνει να συνεχίζουν την απαράδεκτη συμπεριφορά τους.

    • Κάνετε λάθος πως δεν αντέδρασα. Έχω επανηλειμένως φωνάξει την Ελληνική Αστυνομία επί τόπου, και οι οποίοι δεν καταγράφουν ούτε τα περιστατικά, παρά μόνο κορουδεύουν εμένα και τον σκύλο μου και με κοιτάνε με μισό μάτι.

    • periergos kai perastikos says:

      ααααααα ρε, όταν εγώ λέω πως είστε μισάνθρωποι κριμένοι πίσω από τη φιλοζωία…..
      ελάτε , δείτε το και σεις και παραδεχτείτε το.δεν αγαπάτε τα ζώα στην πραγματικότητα μισείτε τους ανθρώπους…. τόσο πολύ μάλιστα που έχετε οργανωθεί σε σωματεία και έχετε να κάνετε με το ποιος στραβοκοίταξε το σκύλο του γείτονα!!!
      ….και όλοι οι ψυχοπονιάρηδες ,ζωόφιλοι σοκαρίστηκαν…και μετά πήγαν να φάνε πιτόγυρα και σουβλάκια ,φορώντας δερμάτινα μπουφάν και παπούτσια. Και το Πάσχα αφού σφάξουν αρνιά και κατσίκια θα τα περάσουν στην σούβλα για να τα ξεκοκαλίσουν…
      Μη τυχόν όμως ακουμπήσεις κανέναν σκύλο γιατί άμα λάχει κάνουμε και συλλαλητήριο…
      Βρε δε μας αφήνετε ήσυχους .
      Ένας ανθρωπιστής ζωόφιλος!

      p.s. εεύχομαι να περάσει τη λογοκρισία και να δημοσιευτεί

  32. Εμένα μου έχοθν πετάξει καρύδια ολόκληρα με το κέλυφος, επειδει περνούσα απο το σπίτι τους στον δρόμο (ούτε στο πεζοδρόμιο), γείτονας μάλιστα, και μία άλλη (κότα) με εβρεξε με το λάστιχο που πότιζε τον κήπο της επειδη περνούσα απο το πεζοδρόμιο της….και άλλα πολλά…. Σε αυτή τη χώρα δυστηχώς δεν αλλάζει τίποτα γιατί είναι στο DNA του Έλληνα η έλειψη σεβασμού στον διπλανό, εγώ θα μετακομίσω οπώτε και δεν με ενδιαφέρει πλέον καθόλου, καλό κουράγιο στους υπόλοιπους….

    • veronica says:

      Αλλάζει, φίλη μου, αλλά πολυυυυ αργά. Όταν εγώ μετακόμισα στην Ελλάδα 15 χρόνια πριν και δοκίμασα να κάνω ποδηλασία στους δρόμους της Αθήνας, με βρίζανε και γιούχαραν, και τώρα – εδώ και 4 χρόνια έχουν αυξηθεί οι ποδηλάτες και δεν θεωρούνται τόσο πολύ αξιοπερίεργοι ούτε επικίνδυνοι. Το ίδιο και με τους σκυλογονείς (εγώ είμαι η σκυλομάνα, και το ίδιο τραβάω όπως και εσύ).
      Τώρα όλοι παίρνουν τα φουκαριάρικα, επειδή είναι της μόδας, περισσότεροι τα πετάνε στους δρόμους μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Αλλά όταν αυξηθούν και σταθεροποιηθούν πραγματικοί φιλόζωοι και κάτοχοι των pets (πάρε άλλα 15-20 χρόνια – η επόμενη γενιά δηλαδή) τότε θα μπορέσουμε να μιλάμε για σεβασμό και κατανόηση. Τα μυαλά αλλάζουν πολύ ποιο αργά από τα αγαθά.

      • Αγαπητή φίλη, έχεις απόλυτο δίκιο. Εδω τα αγοράζουν απο τα μαγαζιά για δώρα στα παιδιά τους, και μώλις διαπιστώσουν τη δουλειά που θέλει ένας σκύλος τα πετάνε στον δρόμο και δεν τους νιάζει τίποτα. Έχω πραγματικά αηδιάσει.
        Φιλικούς χαιρετισμούς

        Μπέττυ

Σχολιαστε