Πόσο κοντά είναι στο «ιδανικό βάρος»; Επίσης, 10 συμβουλές για να αδυνατίσει χωρίς να πεινάει.

Από την κτηνίατρο Φέη Ζερβουδάκη

Ιδανικό βάρος για το ζώο μας σημαίνει καλή υγεία και περισσότερα χρόνια ποιοτικής ζωής.

shutterstock_110706899 www

Η παχυσαρκία, δηλαδή η υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα, είναι η συχνότερη μορφή διατροφικής διαταραχής στα ζώα συντροφιάς του δυτικού κόσμου. Υπολογίζεται ότι το 24 – 30% των σκύλων και το 19 – 40% των γάτων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ενώ έντονα προβληματίζει το γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες παχύσαρκων ζώων δεν συνειδητοποιούν το πρόβλημα.

 

Πώς προκαλείται

Η παχυσαρκία είναι συνήθως αποτέλεσμα της υπερβολικής πρόσληψης θερμίδων σε συνδυασμό με μείωση της άσκησης. Ορισμένες φυλές σκύλων εμφανίζουν αυξημένη προδιάθεση. Επίσης, τα στειρωμένα αλλά και τα ηλικιωμένα ζώα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα, ενώ μερικές ασθένειες, όπως ενδοκρινοπάθειες, μεταβολικές διαταραχές ή παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, καθώς και η λήψη ορισμένων φαρμάκων, μπορούν να προδιαθέσουν ή να οδηγήσουν σε αυτήν.

 

Τι συνέπειες έχει

Τα παχύσαρκα ζώα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν:

 • Οστεοαρθρίτιδα
 • Σακχαρώδη διαβήτη
 • Καρδιοαναπνευστικές διαταραχές
 • Θερμοπληξία
 • Προβλήματα στη νεφρική και την ηπατική λειτουργία
 • Επιπλοκές κατά τη διάρκεια γενικής αναισθησίας

 

Πώς διαπιστώνεται

Ο πιο απλός τρόπος υπολογισμού του ιδανικού σωματικού βάρους είναι η χρήση του δείκτη θρεπτικής κατάστασης (Body Condition Scoring), ο οποίος κατατάσσει το ζώο με βάση την εικόνα του και την εναπόθεση λίπους στο σώμα του.

 

Πώς αντιμετωπίζεται

Αν υποψιαστούμε ή αν διαπιστώσουμε ότι το ζωάκι μας είναι υπέρβαρο, θα πρέπει πρωτίστως να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρό μας. Εκείνος θα μας βοηθήσει να αποκλείσουμε τυχόν ιατρικά προβλήματα και θα μας προτείνει ένα ειδικό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης, ώστε η ελάττωση του βάρους να γίνει με σωστό τρόπο, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία του μικρού μας φίλου.

shutterstock_34701850 www

10 Συμβουλές για να αποκτήσει το ιδανικό βάρος

1. Μειώνουμε σταδιακά την ποσότητα τροφής. Ξεκινάμε δίνοντας 10 – 20% λιγότερη σε κάθε γεύμα.

2. Αν χρειαστεί να την αλλάξουμε με μια άλλη, πιο χαμηλοθερμιδική, καλό είναι να γίνει σταδιακά, ώστε να αποφύγουμε πεπτικές διαταραχές.

3. Μπορούμε να προσθέσουμε στη διατροφή λαχανικά και φρούτα, όπως ωμό ή βρασμένο καρότο, ωμό αγγούρι ή μήλο, βρασμένο σέλινο, μπρόκολο ή μπιζέλια. Οι τροφές αυτές είναι εύγευστες και πλούσιες σε φυτικές ίνες. Αποφεύγουμε το καλαμπόκι και τα εσπεριδοειδή και θυμόμαστε ότι το σκόρδο, το κρεμμύδι, το σταφύλι και οι σταφίδες, το ραβέντι, το αβοκάντο και οι ωμές πατάτες είναι τοξικά για τα ζώα μας.

4. Χορηγούμε πολλά, μικρά γεύματα. Μπορούμε επίσης να «ξεγελάσουμε» την πείνα του με φρέσκο δροσερό νερό. Για να αυξήσουμε την πρόσληψη νερού, μπορούμε να δοκιμάσουμε διαφορετικά δοχεία (μεταλλικά, πλαστικά, ρηχά, βαθιά), ώστε να βρούμε ποιo προτιμά, καθώς και το ειδικό σιντριβανάκι (κυρίως για γάτες).

5. ∆εν αφήνουμε το πιάτο γεμάτο τροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προσφέρουμε φαγητό και το αφήνουμε στη διάθεσή του για 15 – 30 λεπτά, επιβλέποντάς το.

6. ∆εν προσφέρουμε μεζεδάκια ανάμεσα στα γεύματα. Στην εκπαίδευση αντικαθιστούμε τις λιχουδιές με λαχανικά ή μέρος της ημερήσιας ποσότητας της τροφής του.

7. Ασκούμε το ζώο συστηματικά και σταθερά, αυξάνοντας σταδιακά την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης. ∆εν πρέπει να αδρανεί μέσα στην εβδομάδα και να ασκείται εξαντλητικά το Σαββατοκύριακο.

8. Το ζυγίζουμε κάθε μήνα, για να εκτιμήσουμε την πρόοδό του. Στο σπίτι μπορούμε να ζυγιστούμε αρχικά μόνοι μας, στη συνέχεια κρατώντας αγκαλιά το ζώο μας και, τέλος, να υπολογίσουμε τη διαφορά.

9. Η απώλεια βάρους πρέπει να γίνεται σταδιακά, σε βάθος τουλάχιστον 6 – 8 μηνών. Η απότομη απώλεια βάρους μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του.

10. Για να είναι επιτυχής η προσπάθειά μας, θα πρέπει όλα τα μέλη της οικογένειας να συμμορφώνονται στην τήρηση του προγράμματος διατροφής και άσκησής του.

 

Μήπως πεινάει;

Είναι πολύ πιθανό να μας στενοχωρεί όταν νομίζουμε ότι ο μικρός μας φίλος πεινάει, ενώ μοιραζόμαστε τον ενθουσιασμό και τη χαρά του όταν του προσφέρουμε ένα μεζεδάκι. ∆εν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι, κρατώντας το ζωάκι μας σε φόρμα, του εξασφαλίζουμε περισσότερα και καλύτερα χρόνια ζωής.

 

Πόσο κοντά είναι το ζώο σας στο ιδανικό βάρος;

paxysarkia 1

Απισχνασμένο
Τα πλευρά, οι σπόνδυλοι της μέσης και τα οστά της λεκάνης είναι ευδιάκριτα. ∆εν υπάρχει ψηλαφητό λίπος. Η μέση και η κοιλιά «μπαίνουν» προς τα μέσα. Υπάρχει απώλεια μυϊκής μάζας.

paxysarkia 2

Αδύνατο
Τα πλευρά και οι σπόνδυλοι είναι εύκολα ψηλαφητά. Η εναπόθεση λίπους είναι ελάχιστη. Η μέση είναι πολύ ευδιάκριτη, αν κοιτάξουμε το ζωάκι από πάνω. Η κοιλιά «μπαίνει» προς τα μέσα.

paxysarkia 3

Ιδανικό
Τα πλευρά είναι ψηλαφητά, αλλά δεν φαίνονται. Η εναπόθεση λίπους είναι κανονική. Η μέση διαγράφεται, αν κοιτάξουμε το ζωάκι από πάνω.

paxysarkia 4

Υπέρβαρο
Μικρή εναπόθεση λίπους πάνω από τα πλευρά, τα οποία ψηλαφούνται. Η μέση διακρίνεται ελάχιστα, αν κοιτάξουμε το ζώο από πάνω. Η κοιλιά είναι στρογγυλεμένη.

paxysarkia 5

Παχύσαρκο
Μεγάλη εναπόθεση λίπους πάνω από τα πλευρά, τα οποία ψηλαφούνται με δυσκολία. Επίσης, λίπος στη μέση, στη βάση της ουράς, στην κοιλιά και στο στήθος. Η μέση δεν διακρίνεται, αν κοιτάξουμε το ζώο από πάνω. Η κοιλιά εξέχει.

 

Διαβάστε επίσης

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για την άσκηση του σκύλου μας

Αποφεύγοντας τη θερμοπληξία

Η σωστή ιατρική φροντίδα του ηλικιωμένου ζώου

Παρουσίασε γαστρεντερικά προβλήματα -έμετο ή διάρροια- και δεν βρίσκω τον κτηνίατρο.

ΙΔΕΑ – Χοντρός τετράποδος, ένοχος συγκάτοικος

Ατυχήματα στο σπίτι

Μέρες καύσωνα: Πώς θα βοηθήσουμε τους τετράποδους να τον αντιμετωπίσουν

 

 

6 Σχολια

 1. Η μπουμπού μου είναι κοκόνι, είναι 11 μηνών και είναι 11 κιλά. Δείχνει να είναι υπέρβαρη. Ολο πεινάει και ζητιανεύει για λιχουδιές. Πείτε μου σας παρακαλώ τι να κάνω διότι δεν θέλω η μικρή μου να γίνει σαν μπαλίτσα.😭😂❤

  • Δεν πρέπει ποτέ να της δίνεις λιχουδιές επειδή σε κοιτάει με εκείνα τα γλυκά μάτια, ούτε εσύ ούτε κανένας άλλος στο σπίτι.
   Και γενικά όταν δίνουμε πράματα εκτός της μετρημένης καθημερινής ποσότητας φαγητού τους πρέπει να θυμόμαστε να μειώσουμε την ποσότητα αυτή!
   Και μπορείς να αυξήσεις και την εκτόνωσή της με μεγάλες βόλτες και παιχνίδι.
   Δες εδώ:
   Δεν ζητιανεύω φαγητό
   ∆εν ζητιανεύω στο τραπέζι

  • Ευγενία Πανοπούλου says:

   κι εγώ έχω μια κοκονίτσα 5 χρόνων, που έχει πάρει 4 κιλά στον 1,5 χρόνο που την έχω κοντά μου, δείχνει συνέχεια να πεινάει, βρίσκεται συνεχώς στα πόδια μου όταν μαγειρεύω ή απλά κάνω κάτι στην κουζίνα, τρέχει πρώτη όταν ακούσει την λέξη “θα φάμε” και ήταν έτσι και πριν στειρωθεί. Ο κτηνίατρος που το συζήτησα μου είπε ότι απλά είναι βουλιμική και δεν πρέπει να ενδίδω στις ζητιανιές της… προσπαθώ να χάσει τα 4 κιλά που πήρε, ή έστω τα μισά..αλλά δεν το βλέπω να γίνεται… έχω κι άλλο σκύλο και όταν εκείνος τρώει τον παραφυλάει μήπως και αφήσει κάτι στο πιάτο του, οπότε για να την απασχολήσω ή να μην ζηλεύει της δίνω λιχουδίτσα …

   • Πόσα κιλά είναι η κοκονίτσα σου; Γιατί αν σκεφτείς ότι κανονικά είναι 4,5-7 κιλά ένα κοκόνι, αν έχει 4 παραπανίσια είναι υπερβολή!!!

 2. Jasondimi says:

  Απο ποσα κιλα και πανω το ζώο ειναι υπέρβαρο ?

 3. Η παχυσαρκία αφαιρεί χρόνια από: το σκύλο τη γάτα αλλά και τον ανθρωπο

Σχολιαστε

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*