Του δίνετε κονσέρβες; Προσοχή στην ετικέτα!

Από την Ελένη Κεφαλοπούλου

Η έρευνα και το σωστό διάβασμα των συστατικών στην κονσέρβα θα μας βοηθήσουν να δώσουμε στους αγαπημένους μας τετράποδους την ποιοτική τροφή που έχουν ανάγκη. Τα ψιλά γράμματα κρύβουν, κάποιες φορές, εκπλήξεις.

Πανέμορφες γάτες και υγιή, δραστήρια σκυλιά κοσμούν τις συσκευασίες των τροφών για κατοικίδια και μας κάνουν να αισθανόμαστε ευτυχείς για την επιλογή μας. Είναι, όμως, όλα τόσο ρόδινα ή πρέπει να διαβάσουμε καλύτερα όσα αναγράφονται με ψιλά γράμματα στην πίσω πλευρά;

Η διατροφή των ζώων έχει τόση σημασία για την ευζωία τους, όση και στον άνθρωπο. Όπως λοιπόν προσπαθούμε να αποτρέψουμε τα παιδιά μας από τροφές κακής ποιότητας, έτσι και για τα ζώα μας θα πρέπει να επιλέξουμε το καλύτερο.

 

Κονσέρβα σκύλου

  • Ο σκύλος στην καθημερινή του δίαιτα χρειάζεται 70% κρέας και 30% φυτικές ίνες, λίπη και άλλα στοιχεία. Πολλοί ιδιοκτήτες πιστεύουν ότι η κονσέρβα είναι μια εύκολη και ισορροπημένη διατροφή, όμως οι περισσότερες προσφέρουν περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται το ζώο και λιγότερα θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν 80 85% υγρασία, 4 12% πρωτεΐνη, ενώ τα υπόλοιπα είναι έλαια, τέφρα, μεταλλικά άλατα κ.ά. Αυτό σημαίνει ότι, με 20% στερεά συστατικά, μια κονσέρβα με πρωτεΐνη 8% περιέχει μόνο 40% πρωτεΐνη επί του στερεού, άρα σε αναλογία μικρότερη από τις ανάγκες του σκύλου. Επιπλέον, πληρώνοντας μια κονσέρβα που ζυγίζει 250 γραμμάρια, αγοράζουμε 200 γραμμάρια υγρασία και μόλις 20 γραμμάρια πρωτεΐνη.
  • Εκτός από το ποσοστό πρωτεϊνών, πρέπει να ελέγξουμε και την πηγή τους: μπορεί να προέρχονται από προϊόντα σφαγείου που δεν καταναλώνονται από ανθρώπους (από νεκρά ή άρρωστα ζώα, από δέρμα και κόκαλα). Ή μπορεί να είναι κυρίως φυτικές πρωτεΐνες από τριμμένο καλαμπόκι, υποπροϊόντα άλεσης, τσόφλια φιστικιών (αναφέρονται συνήθως ως κυτταρίνη) που δεν αποδίδουν στο σκύλο ό,τι οι ζωικές. Επιλέγουμε λοιπόν κονσέρβες με ποσοστό ζωικής πρωτεΐνης πάνω από 8% και προσέχουμε την προέλευσή της.
  • Οι κονσέρβες γίνονται πιο γευστικές με προσθήκη λιπών και ενισχυτικών γεύσης, ενώ κάποιες περιέχουν ως σταθεροποιητή-πηκτικό υποβιβασμένη καραγενάνη, που με τα χρόνια εγκαθίσταται στο παχύ έντερο προκαλώντας καρκίνο.

 

Κονσέρβα γάτας

  • Η γάτα, ως καθαρά σαρκοφάγο ζώο, χρειάζεται στην καθημερινή δίαιτά της σχεδόν 90% κρέας. Επομένως, οι κονσέρβες με ποσοστό πρωτεΐνης 6 8,5% είναι εντελώς ακατάλληλες. Θα αναζητήσουμε αυτές που έχουν πάνω από 9%.
  • Ελέγξτε την πηγή των πρωτεϊνών. Κάποιες εταιρείες χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν κινεζική πρωτεΐνη ρυζιού, εμπλουτισμένη με μελαμίνη, ουσία που αποδείχτηκε θανατηφόρα (στις ΗΠΑ πριν από τέσσερα χρόνια πέθαναν χιλιάδες κατοικίδια μέχρι η FDA να ανακαλύψει την αιτία). Καλή επιλογή αποτελούν οι κονσέρβες με ψαρικά, που συνήθως προέρχονται από την Ασία και έχουν ποσοστό πρωτεΐνης μέχρι 14%.
  • Επειδή οι γάτες είναι πιο δύσκολες στη γεύση, οι κονσέρβες, για να είναι πιο νόστιμες, περιέχουν πολλά βελτιωτικά και λίπη 3 6%. Προσοχή λοιπόν· πολλά λιπαρά σημαίνει τροφή χαμηλότερης ποιότητας.
  • Οι περισσότερες είναι εμπλουτισμένες με βιταμίνες και οι καλύτερες με ταυρίνη.  

 

ΕΙΔΗ ΚΟΝΣΕΡΒΑΣ

Ετικέτες ιδιωτικών εταιρειών: Κυκλοφορούν σε μεγάλη γκάμα τιμών και οι ακριβότερες έχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά και την προέλευσή τους.

Ετικέτες των σούπερ μάρκετ: Φθηνότερες μεν, αλλά χωρίς αναφορά στο πού και ποιος τις παράγει.

Κτηνιατρικές κονσέρβες: Πωλούνται στα κτηνιατρεία ή σε επιλεγμένα pet shops. Η μόνη περίπτωση στην οποία ο καταναλωτής μπορεί να έχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι περιέχουν.  

 

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ

Υγρασία: Όσο μεγαλύτερο ποσοστό έχει μια κονσέρβα, τόσο μικρότερη η περιεκτικότητά της σε στερεά θρεπτικά συστατικά.

Προέλευση πρωτεΐνης: Να είναι κυρίως ζωική. Η φυτική πρωτεΐνη δεν απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό των σαρκοφάγων και αποβάλλεται, δημιουργώντας ογκώδη κόπρανα.

διαφήμιση

Χώρα προέλευσης: Αν και πολλές κονσέρβες αναφέρουν Ε.Ε. (Ευρωπαϊκή Ένωση), έχετε υπόψη ότι χώρες όπως η Γαλλία, η Δανία, η Γερμανία και η Ολλανδία κάνουν πιο συστηματικούς ελέγχους στις ζωοτροφές από ό,τι οι Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Ισπανία.

Ημερομηνία λήξης: Οι κονσέρβες αντέχουν και 2 – 3 μήνες μετά τη λήξη, με την προϋπόθεση ότι είναι αποθηκευμένες σε σωστό χώρο. Καλύτερα να μην κάνετε πειράματα.

Συντήρηση: Η ανοιχτή κονσέρβα διατηρείται 1 – 2 μέρες στο ψυγείο, σκεπασμένη, για να μην πάρει μυρωδιές από άλλα τρόφιμα.

Απομεινάρια: Πετάμε πάντα ό,τι έχει μείνει στο πιάτο του ζώου από προηγούμενο τάισμα και το πλένουμε καλά, για να μην αναπτυχθούν μικρόβια.

 

Διάβασε επίσης…

Ισορροπημένη διατροφή σημαίνει υγεία

Πόσο κοντά είναι στο «ιδανικό βάρος»; Επίσης, 10 συμβουλές για να αδυνατίσει χωρίς να πεινάει.

Μπορώ να το βοηθήσω να ζήσει παραπάνω με δίαιτα και συμπληρώματα;

Παρουσίασε γαστρεντερικά προβλήματα -έμετο ή διάρροια- και δεν βρίσκω τον κτηνίατρο.

 

Σχολιαστε