Θύματα λαθροθηρίας περισσότερα από 25.000.000 αποδημητικά πτηνά κάθε χρόνο στη Μεσόγειο

Από το Econews και την Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Η Ιταλία καταγραφεί το μεγαλύτερο ποσοστό λαθροθηρίας στην Ευρώπη. Το Ιόνιο παίρνει την αρνητική πρωτιά στην Ελλάδα.

Econews apodimitika

Με ξόβεργες, με δίχτυα, με σανίδες που έχουν αλειφθεί με κόλλα, αλλά και με κυνηγετικά όπλα σκοτώνονται κάθε χρόνο περισσότερα από 25.000.000 αποδημητικά πτηνά στο ταξίδι τους από την Αφρική στην Ευρώπη και στο αντίστροφο.

Στην Αίγυπτο σκοτώνονται 5.7 εκατομμύρια πουλιά το χρόνο με τη χρήση διχτυών.  Μάλιστα, τα δίχτυα απλώνονται σε έκταση 700 χιλιομέτρων κατά μήκος της ακτής, από ανθρώπους που προσπαθούν έτσι να συμπληρώσουν το εισόδημά τους ενώ η Ιταλία καταγραφεί το μεγαλύτερο ποσοστό λαθροθηρίας της Ευρώπης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του περιβαλλοντικού προγράμματος του ΟΗΕ μόνο στην Ιταλία σκοτώνονται 18 πουλιά ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Και στην Κύπρο τα δίχτυα και οι ξόβεργες αποτελούν μια προσφιλή τακτική.  Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο πουλιά σκοτώνονται με αυτόν τον τρόπο κάθε χρόνο, πολλά εκ των οποίων καταλήγουν παράνομα στα εστιατόρια.

διαφήμιση

Στην περιοχή του Ιονίου, επίσης κατά καιρούς, υπάρχει έξαρση της λαθροθηρίας των αποδημητικών πτηνών, πολλές φορές με την ανοχή των αρχών.

Ο Φερνάντο Σπίνα, επιστημονικός υπεύθυνος του Ιταλικού Ινστιτούτου Προστασίας και Περιβαλλοντικής Έρευνας (Institute for Environmental Protection and Research – ISPRA) και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Σύμβασης για τα Αποδημητικά Είδη, εξηγεί: «Δυστυχώς, τόσο κατά φάση της φθινοπωρινής μετανάστευσης, όταν πολλά από τα πουλιά είναι νεογέννητα και άπειρα, όσο και κατά την εαρινή αποδήμηση, εκατομμύρια πουλιά σκοτώνονται παράνομα στη Μεσόγειο.  Αυτή η πρακτική θέτει σε κίνδυνο εξαφάνισης πολλά από τα είδη πουλιών και πρέπει να σταματήσει».

Η παράνομη λαθροθηρία των αποδημητικών πτηνών έχει πλέον ξεφύγει από κάθε έλεγχο ενώ παράλληλα αναπτύσσεται μια τεράστια μαύρη αγορά παράνομου εμπορίου.  Εκπρόσωποι των χωρών της Μεσογείου, που συναντήθηκαν στο Κάιρο για αυτόν το σκοπό, αποφάσισαν να ανακόψουν αυτή την πρακτική αυστηροποιώντας τις ποινές για όσους εντοπίζονται, αυξάνοντας τα πρόστιμα που καταλογίζονται για το παράνομο κυνήγι και ενισχύοντας τη φύλαξη στα 20 hot spots που αναγνωρίστηκαν ως περιοχές έκρηξης της λαθροθηρίας, συγκεκριμένα σε Κύπρο, Αίγυπτο, Συρία, Μάλτα, Λίβανο και Ιταλία.

Από το Econews της 18/07/2016, στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ

 



Σχολιαστε