Στη βόλτα τρέχει, τρέχει, τρέχει ασταμάτητα

Εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν.

shutterstock_28640059 www

Ερώτηση: «Έχω ένα αρσενικό West Highland Terrier 14 μηνών. Αξιολάτρευτο και πανέξυπνο σκυλάκι με όλα τα χαρακτηριστικά της φυλής του -εξυπνάδα, πονηράδα – και, παρά τα πολλά παιχνίδια του, βαριέται εύκολα. Έχουμε φροντίσει να μη μένει σχεδόν καθόλου μόνος του, πάντα κάποιος ενήλικος της οικογένειας βρίσκεται μαζί του.

Στη βόλτα τρέχει, τρέχει, τρέχει, τρέχει ασταμάτητα. Τον βγάζω τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα (πάντα με λουρί), από είκοσι λεπτά κάθε φορά. Ό,τι κι αν έχω δοκιμάσει (κρατάω το λουρί τεντωμένο και μένω ακίνητη, για να καθίσει και να τον επιβραβεύσω επειδή κάθισε) έχει αποτύχει και εκείνος ξανακάνει τα ίδια. Αυτό ίσως συνδέεται και με μια άλλη συμπεριφορά που εμφανίζει από 4 μηνών: ενώ είναι ήσυχος, ξαφνικά, μυρίζοντας στον αέρα, τρελαίνεται και τρέχει σε κατάσταση πανικού από το ένα μπαλκόνι στο άλλο, χωρίς να συμβαίνει τίποτα. Στην αρχή είχαμε φοβηθεί, τώρα απλά δεν του δίνουμε σημασία. Αυτό το κάνει και στο εξοχικό. Ο κτηνίατρος μας είπε ότι το κάνει γιατί μυρίζει τις θηλυκές, αλλά το επαναλαμβάνει από πολύ μικρός. Να επισημάνω ότι δεν είναι στειρωμένος.»

 

Ο εκπαιδευτής Κώστας Μαρτίνης απαντά:

Τα West Highland Terrier εκτράφηκαν για να κυνηγούν κυρίως αλεπούδες και ασβούς στη φωλιά τους. Χρησιμοποιούν τις ανεπτυγμένες αισθήσεις της όσφρησης και της ακοής, για να μπορέσουν να βρουν και να ξετρυπώσουν αυτά τα ζώα. Το κυνήγι απαιτεί σκύλους με μεγάλη αντοχή και αυτοπεποίθηση. Ο σκύλος σας είναι πολύ φυσιολογικό, πέραν της ιδιότητάς του ως σύντροφος, να διατηρεί αυτά τα ένστικτα του κυνηγού. Έχει ανάγκη να παίξει, αλλά με τέτοιον τρόπο που να εκτονώνει αυτά τα ένστικτα. Το μέγεθος της έντασής τους είναι γενετικό, κληρονομείται δηλαδή από τους προγόνους του και διαφέρει από Γουέστι σε Γουέστι.

Ο σκύλος σας τρέχει και τραβάει στη βόλτα επειδή έχει πολλή ενέργεια. Τρέχοντας μπροστά, τεντώνει το λουρί του και εκείνος αντιδρά τραβώντας ακόμα πιο πολύ.

 

Για να μην τραβάει στη βόλτα:

Φροντίζουμε να εκτονώνει την ενέργειά του στο σπίτι μας πριν από τη βόλτα, π.χ. με τη διελκυστίνδα, την οποία τα Γουέστι παίζουν πολύ καλά. Αφού μάθει να παίζει σωστά, κρύβουμε το ίδιο το παιχνίδι και τον ενθαρρύνουμε να ψάξει να το βρει για να ξαναπαίξουμε.

Στη συνέχεια θα πρέπει να μάθει να περπατάει δίπλα μας. Σε αυτό χρειάζεστε βοήθεια από εκπαιδευτή, ο οποίος θα σας δείξει την καταλληλότερη τεχνική εκμάθησης της εντολής «δίπλα» για το χαρακτήρα του σκύλου σας.

διαφήμιση

Στο μπαλκόνι χρησιμοποιεί την όσφρησή του, για να κυνηγήσει κάτι που τον διέγειρε οσφρητικά (εσείς δεν μπορείτε να το αντιληφθείτε, εκείνος μπορεί). Για να μην τρέχει στο μπαλκόνι, πρέπει να μάθει πού επιτρέπεται να παίζει και να έχει ενέργεια και πού δεν επιτρέπεται. Και σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει ο εκπαιδευτής.

Τέλος, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι βόλτες των 20 λεπτών, τρεις φορές την ημέρα, είναι πολύ μικρές για Γουέστι. Χρειάζεται να βγαίνει δύο μεγάλες βόλτες. Προγραμματίστε μια μέρα να τον βγάλετε μια πολύ μεγάλη βόλτα και παρατηρήστε τα αποτελέσματα της συμπεριφοράς του στα προβλήματα που μας περιγράψατε.

 

Διαβάστε επίσης

«Στη βόλτα με το σκύλο μου είναι σα να μην υπάρχω»

ΧΑΛΤΙ – Το θαυματουργό κολάρο για να μην τραβάει στη βόλτα

Δικαίωμα στη βόλτα για τους «μια σταλιά μάγκες»

Γιατί ο σκύλος μου δεν έρχεται όταν τον φωνάζω;

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για την άσκηση του σκύλου μας

 



Σχολιαστε