Σιχαίνονται οι σκύλοι;

Από τον Γιώργο Φραντζεσκάκη

Τα σκυλιά στη βόλτα όχι μόνο μυρίζουν συνεχώς τις ακαθαρσίες που βρίσκουν, αλλά κολλούν και τη μύτη τους πάνω σε αυτές. Γιατί επιμένουν να χώνουν τη μουσούδα τους εκεί όπου εμείς θα φρίτταμε ακόμα και αν πατούσαμε;

Η απάντηση είναι εύκολη, αν κατανοήσουμε το μηχανισμό της αποστροφής που ισχύει -με μικρές λειτουργικές αποκλίσεις- σε όλα τα ζώα. Πολύ απλά, πρόκειται για μια μορφή αυτοάμυνας, που μας κρατάει μακριά από οτιδήποτε θα έβλαπτε τον οργανισμό μας, αν το καταναλώναμε. Στη φυσική επιλογή, πολλά φυτά και ζώα ανέπτυξαν αυτή την άμυνα για να επιβιώσουν σε έναν κόσμο τροφικού ανταγωνισμού, εξελισσόμενα σε δηλητηριώδη ή απλώς αηδιαστικά.

Οι άνθρωποι σιχαίνονται τα περιττώματα των άλλων ζώων, γιατί η επαφή μαζί τους ενέχει σοβαρούς κινδύνους βακτηριδιακών μολύνσεων, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές ασθένειες ή και θάνατο. Δυστυχώς για εμάς τους ιδιοκτήτες, τα σκυλιά δεν διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο και μπορούν με άνεση να χώνουν τη μουσούδα τους εκεί μέσα, για να «διαβάσουν» το ιδιότυπο αυτό επισκεπτήριο που άφησε ο προηγούμενος σκύλος στη βόλτα του.

Τα σκυλιά, επίσης για λόγους αναγνώρισης, δεν σιχαίνονται τα σάλια, τις υπόλοιπες εκκρίσεις του ανθρώπινου σώματος, τα σκουπίδια (το πεπτικό τους σύστημα ανέχεται με ευκολία μισο-χαλασμένα κρέατα και άλλα τρόφιμα που για εμάς έχουν πάψει να είναι εδώδιμα για μέρες) ή τα ψοφίμια.

Άρα, δεν σιχαίνονται κάτι; Λάθος.

Τι σιχαίνονται και γιατί

Ο αμυντικός μηχανισμός του σκύλου τον πληροφορεί με αξιοθαύμαστη ακρίβεια για οτιδήποτε δεν ανήκει στον φυσικό κόσμο. Ότι δεν παρήγαγε η γη ή ένα άλλο ζώο δεν μπορεί να αποτελέσει πηγή τροφής για κάποιο σκύλο, και ο σκύλος θα το απορρίψει αμέσως μόλις το βάλει στο στόμα του ή το μυρίσει. Όλα τα πολυμερή υποπροϊόντα του πετρελαίου (πλαστικά, βακελίτες, νάιλον κ.λπ.), τα οικιακά χημικά καθαριστικά, η αμμωνία, η χλωρίνη, αναδίδουν οσμές πολύ «σιχαμένες» για το σκύλο. Εξαίρεση αποτελεί -και προσέξτε το αυτό, είναι άκρως τοξικό για το ζώο- το παραφλού, το ειδικό αντιψυκτικό υγρό πλήρωσης των κινητήρων αυτοκινήτων, επειδή περιέχει κυρίως αιθυλογλυκόλη, μια ουσία που είναι γλυκιά σαν ζάχαρη.

Επίσης, τα σκυλιά σιχαίνονται τις μεταλλικές επιφάνειες, πάλι για λόγους επιβίωσης. Τα μέταλλα, λόγω υψηλής μοριακής πυκνότητας, έχουν πολύ μεγάλη θερμοαγωγιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι η επαφή μαζί τους αντλεί θερμότητα από το σώμα του σκύλου και τη μεταφέρει στο μέταλλο για να το εξισορροπήσει θερμοκρασιακά, όπως απαιτούν οι νόμοι της θερμοδυναμικής.  Στα σκυλιά δεν αρέσει να ξοδεύουν τη θερμότητά τους τζάμπα και βερεσέ, γιατί το ένστικτό τους λέει ό-τι η αλόγιστη δαπάνη ενέργειας σημαίνει νέες ανάγκες αναζήτησής της: κυνήγι, τρεχάλα και ξενύχτι.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα θεωρήσετε ότι το σκυλί σας δεν έχει τρόπους και δεν δείχνει την απαιτούμενη αποστροφή σε μυρωδιές και γεύσεις που εσείς απεχθάνεστε, δεχτείτε το σαν μια φυσική επιταγή, βαθιά ριζωμένη μέσα στα ένστικτά του, γιατί αυτό ακριβώς είναι.

 

Διάβασε επίσης…

Κάτι μου μυρίζει…

διαφήμιση

Γίνομαι η σκιά σου

Πώς βλέπουν τα σκυλιά μας;

Πόσο «ανθρώπινα» μπορώ να νιώσω;

«Ζω. Το ξέρω όμως;» Έχουν υπαρξιακά οι τετράποδοι;

 

 



Σχολιαστε