Ψύλλοι στο σκύλο; Φταίει η βροχή!

Από την Κλέα Μοριανού

Ίσως χρειαστεί να αλλάξουμε πλέον το αντιπαρασιτικό σκεύασμα που χρησιμοποιούμε για το σκύλο μας.

Πολλοί παρατηρήσαμε φέτος αυτά τα μαύρα ενοχλητικά μικροσκοπικά ζωύφια να κυκλοφορούν στο τρίχωμα του σκύλου μας, και μάλιστα όταν ήταν απολύτως καλυμμένος από την αντιπαρασιτική αγωγή (την είχε «φορέσει» πρόσφατα). Και απορήσαμε τι δεν πήγε καλά. Κάποιοι πιθανώς να μην τα είδαμε καν, αλλά απορήσαμε γιατί το ζώο μας ξύνεται υπερβολικά (ή τρίβεται στο έδαφος ή “μασάει” σημεία στο σώμα του σε προσπάθεια… αποψύλλωσης. Διαβάστε περισσότερα εδώ).

Κουτάβι επιδίδεται σε επιχείρηση αποψύλλωσης.

Ο λόγος που φέτος αυξήθηκε ο πληθυσμός των ψύλλων επάνω του (αλλά και στο περιβάλλον που ζούμε, διαβάστε πώς θα απαλλαγείτε εδώ) είναι η αλλαγή του κλίματος με τις βαριές βροχοπτώσεις και τις έντονες καταιγίδες, που μας έχουν ταλαιπωρήσει πολύ φέτος το καλοκαίρι. Αυτός ο υγρός καιρός πραγματικά βοηθάει τους ψύλλους να ευδοκιμήσουν.

Κάποιοι πιστεύουν ότι η βροχή μπορεί να διώξει ή να πνίξει τους ψύλλους που κρύβονται στο χορτάρι. Στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Η βροχή δημιουργεί το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για αυτά τα παράσιτα που πλήττουν τόσο συχνά σκύλους, γάτες και ανθρώπους.

Η αύξηση του πληθυσμού των ψύλλων στο περιβάλλον -λόγω της αλλαγής του κλίματος- μας αναγκάζει να ασχοληθούμε πιο σοβαρά με τον έλεγχο των ψύλλων στο χώρο μας και στην προστασία του σκύλου μας από αυτούς.

 

Τόσα χρόνια «δούλευε» η αντιπαρασιτική αγωγή…

Την είχαμε επιλέξει για να τον προστατεύει καλά από τσιμπούρια και σκνίπες, αλλά τόσα χρόνια δεν υπήρχε σοβαρό πρόβλημα ψύλλων στην περιοχή που ζούμε. Τώρα όμως υπάρχει. Πλέον έχει μεγαλώσει το πρόβλημα λόγω αυξημένης υγρασίας και  βροχοπτώσεων και θα πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρότερα με τους ψύλλους.

Μέχρι τώρα, σωστά αποτελούσε προτεραιότητά μας η καταπολέμηση των τσιμπουριών (προστασία από την ερλιχίωση. Διαβάστε εδώ) και των σκνιπών (προστασία από το καλααζάρ / λεϊσμανίαση). Πλέον είναι σημαντικό το σκεύασμα που χρησιμοποιούμε να «πιάνει» καλά ΚΑΙ τους ψύλλους. Και, μάλιστα, αν το κλίμα συνεχίσει να μεταβάλλεται προς το υγρότερο θα προστεθεί δυστυχώς άλλος ένας κίνδυνος για τους σκύλους μας, η διροφιλάρια (Διαβάστε περισσότερα για τη διροφιλάρια εδώ).

 

Τι προτείνουμε;

Αν είδατε ψύλλους επάνω στο ζώο σας, συζητήστε με τον κτηνίατρο το ενδεχόμενο να αλλάξετε αντιπαρασιτικό προϊόν (δραστική ουσία). Εναλλακτικά, αν δεν θέλετε να αλλάξετε σκεύασμα (αν είστε ευχαριστημένοι από τον τρόπο που τον καλύπτει από τα τσιμπούρια και δεν έχει παρενέργειες σε εσάς και τα άλλα μέλη της οικογένειας) μπορείτε να προσθέσετε ένα δεύτερο σκεύασμα στην αντιπαρασιτική του προστασία, που να πιάνει καλά τους ψύλλους, για παράδειγμα σε μορφή σπρέι (δοκιμάστε τη σπιτική μας συνταγή εδώ) ή να χρησιμοποιείτε δυο σκευάσματα εναλλάξ (δείτε τι «πιάνει» καλύτερα κάθε αμπούλα εδώ).

 

Γιατί επάνω στη γάτα δεν είδαμε ψύλλους;

Η απάντηση είναι απλή: τα σκευάσματα για γάτες έχουν ως προτεραιότητα την προστασία τους από ψύλλους, καθώς αυτός είναι ο πιο σημαντικός εχθρός τους, ανάμεσα στα παράσιτα. Άρα από ψύλλους τις κάλυπταν μέχρι τώρα και συνεχίζουν το ίδιο αποτελεσματικά.

 

Διαβάστε επίσης

7 συμβουλές για να κρατήσετε το σκύλο μακριά από τις σκνίπες του καλααζάρ

 

διαφήμιση

Σπιτικό σπρέι για να διώχνουμε ψύλλους, σκνίπες & τσιμπούρια από τη γούνα των τετράποδων

 

Με τι κριτήρια να επιλέξω αντιπαρασιτική αμπούλα για το σκύλο και τη γάτα μου;

 

Προστατεύστε τα από τη διροφιλαρίωση

 

Γέμισε το σπίτι ψύλλους!

 

Ψύλλοι, τσιμπούρια, ακάρεα, ψείρες, ταινίες ή άλλα παράσιτα; Ποτέ ξανά!

 

 

 


Σχολιαστε