Πόση τρίχα χάνει αυτός ο ημίαιμος σκύλος;

Από την Κλέα Μοριανού

Πώς θα καταλάβουμε αν ο σκύλος που μας ενδιαφέρει να υιοθετήσουμε θα χάνει μπόλικη, μέτρια ή ελάχιστη τρίχα; 

Δεν πρέπει, βέβαια, να παραβλέψουμε ότι…
Υπάρχει λόγος που οι σκύλοι ΕΧΟΥΝ και χάνουν τρίχα!

Έχετε προσέξει ότι στα καταφύγια οι σκύλοι μαδάνε πολύ; Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μαδάνε το ίδιο και στο σπίτι σας! Σκεφτείτε, στα καταφύγια οι σκύλοι είναι συνήθως αχτένιστοι, τρώνε χειρότερης ποιότητας τροφή από αυτή που εμείς θα του δίνουμε στο μέλλον και, το κυριότερο στρεσάρονται επειδή:

  • Περνάνε τη μέρα τους μέσα στα κλουβιά ή/και
  • Οι άλλοι σκύλοι τους αγχώνουν ή/και
  • Η παρουσία μας τους φοβίζει, αφού ακόμα δεν μας γνωρίζουν

Και όλοι αυτοί είναι λόγοι για να χάνουν παραπάνω τρίχα.

Έτσι, αν ψάχνουμε να υιοθετήσουμε ένα ζώο που θα χάνει λίγη τρίχα, είναι καλύτερα να μην επιλέξουμε βάσει του πόσο μαδάει τώρα. Ένα ακόμα κλασσικό λάθος είναι να θεωρούμε δεδομένο ότι τα κοντότριχα ζώα χάνουν λιγότερη τρίχα από τα μακρύτριχα.

Ο πιο ασφαλής τρόπος να συμπεράνουμε αν ένα ζώο θα χάνει λίγη ή πολλή τρίχα είναι μελετώντας την υφή και την πυκνότητα της γούνας του.

Πώς;

Αν είναι κουτάβι…
Θα χρειαστεί να κάνουμε υπομονή μέχρι να ενηλικιωθεί, για να δούμε το τρίχωμά του στην τελική του εμφάνιση. Το κουταβίσιο τρίχωμα που «φοράει» ακόμα δεν είναι ενδεικτικό του πόσο θα μαδάει στο μέλλον, όταν αυτό αντικατασταθεί με το ενήλικο «παλτό» του. Μόνο τότε θα μπορούμε, με σχετική ακρίβεια, να κατατάξουμε τον ημίαιμο σκύλο μας σε συγκεκριμένη κατηγορία τριχώματος. Αν, λοιπόν, στην επιλογή σκύλου η ποσότητα της τρίχας που θα χάνει παίζει καθοριστικό ρόλο, να ένας καλός λόγος για να υιοθετήσουμε ενήλικο ζώο!

Αν είναι ενήλικος…
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε
α) Αν έχει μονό ή διπλό μανδύα τριχώματος καθώς και
β) Τι υφή έχει η γούνα του. Είναι κανονική, στιλπνή, μεταξένια, κατσαρή ή κυμματοειδής, τραχιά, σκληρή ή συρματοειδής;

ΔΙΑΒΑΣΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ:   Γιατί κάποιες τρίχες πέφτουν… περισσότερο από άλλες;

Αν η εμφάνιση του τριχώματος ξεχωρίζει από το συνηθισμένο τρίχωμα ενός Λαμπραντόρ ή ενός Ποιμενικού η υφή της τρίχας θα μας δώσει πρόσθετες πληροφορίες για το πόση θα βρίσκουμε, αργότερα, στα χαλιά μας.

Για παράδειγμα, αν έχει κατσαρό ή κυμματοειδές μαλακό τρίχωμα το πιο πιθανό είναι να μαδάει ελάχιστα, αλλά είναι αρκετά δυσεύρετα αυτά τα ζώα και χρειάζονται τακτικό γκρούμινγκ.

διαφήμιση

Πιο συνηθισμένα είναι τα ημίαιμα σκυλάκια που χαρακτηρίζονται στις αγγελίες ως «γκριφόν». Έχουν υπέροχα μουστάκια ή/και φρύδια και το τρίχωμά τους είναι σκληρό, τραχύ ή συρματοειδές. Μαδάνε αρκετά, αλλά… χάνουν ελάχιστη τρίχα! Η περισσότερη, αντί να πέφτει στο πάτωμα, αιχμαλωτίζεται από το υγιές τρίχωμα και μένει πάνω στο ζώο. Αυτός είναι ο λόγος που τα γκριφόν είναι τόσο δημοφιλή, αλλά για αυτό είναι που χρειάζονται και παραπάνω περιποίηση τριχώματος, ώστε να αφαιρεθεί η νεκρή τρίχα και να μη γεμίσουν κόμπους.

Η πυκνότητα του τριχώματος είναι καθοριστική για την ποσότητα των τριχών που πέφτουν και καθορίζεται από το αν ο σκύλος (ή η γάτα μας) έχει διπλό ή μονό μανδύα τριχώματος.

 

Πώς θα καταλάβουμε αν ένα ζώο έχει διπλό μανδύα τριχώματος;

 

 

Διαβάστε επίσης

Κάθε τρίχα θέλει τη βούρτσα της. Σίγουρα χρησιμοποιείτε τη σωστή;

Πες μου τη φυλή του σκύλου σου να σου πω πόση τρίχα χάνει!

Οι σκύλοι και οι γάτες έχουν και χάνουν τρίχα, αλλά γιατί;

10 αλήθειες για τις τρίχες που χάνουν οι τετράποδοι

Ούτε τρίχα χαμένη! 6 πρακτικές χρήσεις για τις τρίχες του σκύλου ή της γάτας σας που αξίζει να δοκιμάσετε.

Εκπαιδεύστε το σκύλο καθαρίζοντας το σπίτι

Αλλεργικός στα ζώα; Διώξτε τις τρίχες κι όχι το σκύλο, ούτε τη γάτα!

 



Σχολιαστε