Γιατί ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού επιλέγει: “Κανένα ζώο στο δρόμο”;

Από την Κλέα Μοριανού-Αλμπάνη*

Ακούγεται ξένο, αν όχι ανέφικτο, οι αδέσποτοι σκύλοι που περισυλλέγονται σε μια περιοχή της χώρας μας να μην επανεντάσσονται. Κι όμως, αυτή είναι η πολιτική που ακολουθείται εδώ και δεκάδες χρόνια στο Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού. Και ελπίζουμε να συνεχίσει και στο μέλλον.

Για μένα “Επανένταξη”=”Εγκατάλειψη”. Για σένα;

Είναι ιδιαίτερα δαπανηρή ως λύση, τα αδέσποτα ζώα που περισυλλέγονται προκειμένου να στειρωθούν να πρέπει να φιλοξενηθούν σε καταφύγια ή σπίτια εθελοντών μέχρι να βρεθεί ανάδοχη οικογένεια. Η “επανένταξη” θα ήταν πολύ πιο απλή και οικονομική και για αυτό έχει τη στήριξη του νόμου. Είναι, όμως, πολλές οι περιπτώσεις που η επανένταξη ισοδυναμεί με εγκατάλειψη· ειδικά όταν τα ζώα αυτά υπήρξαν στο παρελθόν δεσποζόμενα.

Σκεφτείτε πόσο απάνθρωπο είναι: αφήνοντάς τα πίσω στο δρόμο, μετά τη στείρωση και τη σήμανση είναι ουσιαστικά σα να τα ξανα-εγκαταλείπουμε.

Ο νόμος και το υπουργείο δεν κάνει διαχωρισμούς, δεν ενδιαφέρεται αν το κάθε ζώο που «επανεντάσσεται» έχει τις ικανότητες να επιβιώσει στους δρόμους.

Ζώα γέρικα, άρρωστα ή νεαρά δεν μπορούν να επιβιώσουν ακόμα κι αν γεννήθηκαν στο δρόμο.  Ζώα που χάθηκαν ή εγκαταλείφθηκαν δεν γνωρίζουν πώς.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η επανένταξη εκτός από απάνθρωπη είναι και επικίνδυνη.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού και το τοπικό σωματείο Ζω.Φι.Ψυ. κάνουν ό,τι μπορούν για να μην επιστρέφουν αυτά τα ζώα στο δρόμο. Όμως, ας μην κρυβόμαστε, κάποιες στιγμές τα κονδύλια τελειώνουν και τότε πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ, κάποια στιγμή στο παρελθόν που χρειάστηκε, ως σωματείο, να πάρουμε τη σκληρή απόφαση να δοκιμάσουμε την “επανένταξη” τριών σκύλων στο Ψυχικό, ακολουθώντας το γράμμα του νόμου. Άλλωστε, το συγκεκριμένο προάστιο είναι θεωρητικά, «μια σχετικά ασφαλής περιοχή, μακριά από δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, με χαμηλά όρια ταχύτητας για τα αυτοκίνητα και πολλούς φιλόζωους κατοίκους». Έτσι πιστεύαμε. Πόσο έξω πέσαμε. Οι συνέπειες ήταν δραματικές, καθώς και τα τρία επανενταγμένα ζώα χτυπήθηκαν από αυτοκίνητο μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα -ευτυχώς, δεν κινδύνεψαν και συνάνθρωποί μας. Το ένα ζώο κατέληξε ενώ τα δυο άλλα χρειάστηκαν δύσκολα και ακριβά χειρουργεία για να μπορέσουν να ξανα-περπατήσουν. Αυτό το πείραμα της επανένταξης απέτυχε παταγωδώς. Έκτοτε δεν έχει επαναληφθεί. Και ελπίζουμε να μη χρειαστεί να επαναληφθεί στο μέλλον. Αλλά πόσο εφικτό είναι;

Οι χώροι φιλοξενίας και η φροντίδα των αδέσποτων θα έπρεπε να είναι απλή υπόθεση· τα καταφύγια να επιδοτούνται, να αδειοδοτούνται εύκολα και να βρίσκονται κοντά μας ώστε:

  • Να μπορούν οι εθελοντές να επισκέπτονται και να φροντίζουν καθημερινά τα φιλοξενούμενα ζώα (θα έπεφτε σημαντικά το κόστος φιλοξενίας λόγω ανάγκης λιγότερων έμμισθων υπαλλήλων)
  • Να είναι εύκολο να επισκεφτούν τα ζώα όσοι ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν ένα από αυτά (θα μειωνόταν πολύ ο χρόνος παραμονής στο καταφύγιο, θα αυξανόταν ο αριθμός υιοθεσιών)

Δυστυχώς, ο ελληνικός νόμος δεν είναι με το μέρος μας (διάβασε περισσότερα εδώ). Συγκεκριμένα για τα καταφύγια:

διαφήμιση

  • Δεν επιτρέπει τη δημιουργία τους σε κατοικημένες περιοχές (για προφανείς λόγους).
  • Οι απαιτούμενες προδιαγραφές είναι ξεπερασμένες και δαπανηρές.
  • Η αδειοδότηση, ένας πραγματικός γολγοθάς.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες και το μεγάλο κόστος, ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού και το σωματείο μας (Ζω.Φι.Ψυ.) επιμένουμε στην πολιτική “Κανένα ζώο στο δρόμο”. Όμως τα κονδύλια που προσφέρει ο δήμος είναι, προς το παρόν τουλάχιστον(!), πεπερασμένα και κάθε τόσο τελειώνουν (ακόμα δεν έχει εφευρεθεί η βρύση που τρέχει χρυσάφι ούτε φύεται στη χώρα μας το δέντρο “λεφτιά”). Έτσι, κάθε τόσο το σωματείο καλείται από μόνο του να αναλάβει τα έξοδα φιλοξενίας των 40 και πλέον ζώων που φροντίζει κατά μέσο όρο. Για αυτό, χρειαζόμαστε τη συμβολή όλων όσων ενδιαφέρεστε, ώστε να συνεχίσουμε το έργο μας.

Πώς μπορώ να βοηθήσω;

  • Υιοθέτησε, φιλοξένησε, βρες οικογένεια για τα ζώα μας (επισκέψου τα διαδικτυακά εδώ.)
  • Γίνε εθελοντής της Ζω.Φι.Ψυ. Σε έχουμε ανάγκη, για τις επισκέψεις κοινωνικοποίησης στα καταφύγια, μεταφορές ζώων, TNR γατιών (παγίδευση, μεταφορά στο κτηνιατρείο για στείρωση και επανένταξη), προώθηση αγγελιών, έλεγχο οικογενειών, οργάνωση φιλοζωικών μπαζάρ, κ.ά.
  • Ενίσχυσε οικονομικά το έργο μας.
  • Γίνε η φωνή μας, εξηγώντας στους πιο δύσπιστους συνδημότες μας γιατί το πρόγραμμα που επιλέξαμε να ακολουθήσουμε είναι τόσο δαπανηρό αλλά και παράλληλα τόσο σημαντικό για τους τετράποδους. Στήριξε την πολιτική “Κανένα ζώο στο δρόμο” και την έγκριση των σχετικών κονδυλίων στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο νυν δήμαρχος, Παντελής Ξυριδάκης, και η Συμμαχία Πολιτών (ο συνδυασμός με τον οποίο κατεβαίνει ξανά στις εκλογές) δεσμεύονται να συνεχίσουν την πολιτική “Κανένα ζώο στο δρόμο”. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που αποφάσισα, κι εγώ, να θέσω την υποψηφιότητά μου ως δημοτική σύμβουλος με τη «Συμμαχία Πολιτών».

Το  σχέδιό μας για την επόμενη τετραετία περιλαμβάνει:

  • Ψηφιοποίηση μητρώου αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων.
  • Παροχή ανταποδοτικών κινήτρων σε δημότες που τηρούν ορθές πρακτικές (στείρωση, τοποθέτηση ηλεκτρονικής σήμανσης).
  • Δημιουργία και υλοποίηση ενημερωτικής καμπάνιας για την υπεύθυνη κηδεμονία κατοικίδιων, τα αδέσποτα ζώα και τα δικαιώματα τους.
  • Συνέχιση και ενίσχυση του προγράμματος προστασίας αδέσποτων ζώων για την περισυλλογή, καταγραφή, σήμανση, κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο υγείας, εμβολιασμό, υιοθεσία αδέσποτων ζώων.
  • Ενίσχυση προγράμματος στειρώσεων γατιών και προληπτικά μέτρα για αποφυγή τραυματισμών και θανάτων.
  • Συνέχιση του προγράμματος φιλοξενίας ζώων σε ειδικά καταφύγια, αλλά και σπίτια εθελοντών, έως ότου βρεθεί η ανάδοχη οικογένεια.
  • Δημιουργία περιφραγμένου «πάρκου σκύλων», όπου θα μπορούν τα ζώα μας να παίζουν με ασφάλεια -μακριά από αυτοκίνητα και άλλους κινδύνους- σε κάθε κοινότητα της πόλης μας.

Ακολούθησέ με!
Facebook Page
Instagram

 

* Η Κλέα Μοριανού-Αλμπάνη είναι απόφοιτος της Σχολής Μωραΐτη, αρχιτέκτων – μηχανικός (ΕΜΠ) με MSc στο Cornell University (Η.Π.Α.).

Εργάστηκε σε μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία και στο μεταπτυχιακό της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Υπήρξε μάνατζερ του Ελληνικού Δικτύου Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών (SDSN Greece) και του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για το Περιβάλλον και την Οικονομία (ICRE8).

Έχει σημαντικό φιλοζωικό έργο. Ιδρυτικό μέλος της φιλοζωικής του δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού (Ζω.Φι.Ψυ.), υπήρξε γραμματέας της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Ο.), διευθύντρια των περιοδικών ΓΑΒ (Εκδόσεις Παπαγεωργίου) και «Σκύλος & Γάτα» (Εκδόσεις Καθημερινή) και αρχισυντάκτρια – παρουσιάστρια της εκπομπής «Παρατρίχα» (ΣΚΑΪ Τηλεόραση). Είναι δημιουργός της ιστοσελίδας «ΤΡΙΧΕΣ» (www.trihes.gr).

#psychiko #filothei #symmaxiapoliton #xyridakis_symmaxiapoliton

Σχολιαστε