Γέρος σκύλος, νέα κόλπα; Γίνεται!

Από την Jean Glover

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την πνευματική άσκηση των σκυλιών μας, ώστε να παραμείνουν υγιή, καλοδιάθετα και να προστατευτούν από το σύνδρομο της γνωστικής δυσλειτουργίας (CDS). Ήρθε η ώρα να τους μάθουμε νέα κόλπα, τους κάνει καλό.

shutterstock_60490423 www

Τα κόλπα που θα επιλέξουμε πρέπει να είναι κατάλληλα για την ηλικία και τη φυσική κατάσταση του σκύλου μας. Η εκπαίδευση με κλίκερ (με την προϋπόθεση ότι ακούει το «κλικ») είναι ιδανική, γιατί τον παροτρύνει να σκέφτεται. Επίσης, παίρνει πολλά «μπράβο», λιχουδιές, με άλλα λόγια κερδίζει περισσότερη προσοχή και η ζωή του ανανεώνεται. Φυσικά, θα του πάρει περισσότερη ώρα να μάθει από ό,τι όταν ήταν νεαρός, αλλά… τόσο το καλύτερο, αφού ο κύριος λόγος του μαθήματος είναι να περάσουμε περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί. Αφού μάθει τα κόλπα του, ζητάμε να τα εκτελέσει για τους επισκέπτες, να γίνει ξανά το επίκεντρο της προσοχής, να κερδίσει το θαυμασμό και τα χάδια που αξίζει, όπως όταν ήταν κουτάβι. Όσο για την επιβράβευση, προτιμάμε τρόπους που δεν παχαίνουν ούτε έρχονται σε αντίθεση με κάποια ειδική κτηνιατρική διατροφή, του δίνουμε ένα φιλί, μια αγκαλιά ή το αγαπημένο του παιχνίδι.

 

Ταιριαστά κόλπα για… παππούδες

shutterstock_60490423 crop

«Κόλλα το»

1. Τον βάζουμε να καθίσει μπροστά μας και κρατάμε μια λιχουδιά ή μπάλα στο χέρι μας.

2. Μόλις σηκώσει την πατούσα του και πριν μας ακουμπήσει, απλώνουμε το άλλο χέρι και το κολλάμε στην πατούσα του.

3. Κάνουμε «κλικ» ή λέμε «μπράβο» και επιβραβεύουμε.

4. Επαναλαμβάνουμε πολλές φορές, τείνοντας το άδειο χέρι για «κόλλα το» προκαταβολικά.

5. Επιβραβεύουμε μόνο όταν σηκώνει ψηλά την πατούσα και πετυχαίνει το ανοιχτό μας χέρι.

6. Μετά από πολλές επιτυχημένες επαναλήψεις, μπορούμε να προσθέσουμε την εντολή «κόλλα το!».

 

«Μίλα μου»

Στην ουσία, του μαθαίνουμε να γαβγίζει κατά παραγγελία.

1. Τον βάζουμε να καθίσει μπροστά μας.

2. Κρατάμε ένα μεζέ ή μια μπάλα -αυτό που τον ενθουσιάζει περισσότερο- μέσα στην παλάμη. Αγνοούμε συμπεριφορές όπως χτύπημα με τη μουσούδα ή μύρισμα ή προσπάθεια να πάρει αυτό που κρατάμε.

3. Το ζητούμενο είναι να γαβγίσει. Περιμένουμε μέχρι να συμβεί.

4. Κάνουμε «κλικ» ή λέμε «μπράβο» και επιβραβεύουμε.

5. Μετά από πολλές επαναλήψεις προσθέτουμε την εντολή «πες» και ξανά πολλές επαναλήψεις.
Προτιμάμε το «πες» από το «μίλα», γιατί μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα στην πρόταση: «Πες ευχαριστώ», «πες πως μ’ αγαπάς», «πες καλημέρα» κ.λπ. Επίσης, μπορούμε να τον ρωτήσουμε: «Θες να πάμε βόλτα; Πες μου». Και τέλος να του μάθουμε να… μετράει, για παράδειγμα τα δάχτυλα που του δείχνουμε. «Πες, πόσα είναι;» ή «Πες, πόσο κάνει π.χ. 2+3;»

6. Θα χρειαστεί να προσθέσουμε και ένα νεύμα, με το οποίο θα του δείχνουμε πότε να σταματήσει το γάβγισμα. Αν για παράδειγμα «μετράει» δάχτυλα στο χέρι μας, μόλις γαβγίσει όσες φορές πρέπει, κλείνουμε την παλάμη και γυρνάμε το βλέμμα αλλού, ενώ του δίνουμε μια λιχουδιά με το άλλο χέρι. Ο σκύλος θα σταματήσει να γαβγίζει για να φάει τη λιχουδιά. Αργότερα θα συνδυάσει την αποστροφή του βλέμματος (ή του κεφαλιού, αν δεν βλέπει καλά) με την επιθυμία μας να σταματήσει να γαβγίζει και τότε το «μέτρημα» θα δείχνει πιο φυσικό.

 

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

«Τι έκανες;» ή «Ντροπή σου»

1. Τον βάζουμε να καθίσει ή να ξαπλώσει.

2. Ακουμπάμε κάτι μικρό και ενοχλητικό στη μουσούδα του, όπως ένα κομμάτι κολλητική ταινία.

3. Θα προσπαθήσει να το βγάλει, χρησιμοποιώντας τις πατούσες του. Μόλις το δοκιμάσει, κάνουμε «κλικ» ή λέμε «μπράβο» και επιβραβεύουμε.

4. Επαναλαμβάνουμε πολλές φορές.

διαφήμιση

5. Αργότερα, τον επιβραβεύουμε μόνο όταν και οι δύο πατούσες είναι στη μουσούδα του.

6. Μετά από πολλές επαναλήψεις, προσθέτουμε την εντολή «Τι έκανες;» ή «Ντροπή σου» ή αυτή που μας φαίνεται πιο ταιριαστή στο στυλ του. Και χρησιμοποιούμε την έκφραση κάθε φορά που βάζει τις πατούσες στη μύτη του.

7. Αργότερα, και μετά από πολλές επιτυχημένες επαναλήψεις, δοκιμάζουμε να δώσουμε την εντολή χωρίς τη βοήθεια της κολλητικής ταινίας.

8. Κάθε φορά που κρύβει τη μουσούδα στις πατούσες του, τον επιβραβεύουμε με μια πολύ σπέσιαλ λιχουδιά.

 

«Βρες τα κλειδιά μου»

Επειδή στους περισσότερους σκύλους δεν αρέσει η αίσθηση του μετάλλου στο στόμα τους, μπορούμε να βάλουμε ένα μαλακό παιχνίδι πάνω στην κλειδοθήκη μας και να αφαιρέσουμε τα κλειδιά, πριν του μάθουμε να τη βρίσκει.

1. Βάζουμε το σκύλο να καθίσει σε μικρή απόσταση από εμάς.

2. Κρύβουμε την κλειδοθήκη σε εμφανές σημείο, την ώρα που μας παρακολουθεί.

3. Τον ενθαρρύνουμε να έρθει και τον επιβραβεύουμε μόλις αγγίξει την κλειδοθήκη ή καθίσει μπροστά της ή της γαβγίσει ή τη βάλει στο στόμα του.

4. Επιλέγουμε αυτό που του έρχεται πιο φυσικά – σκοπός δεν είναι να μάθει τα δύσκολα, αλλά να περάσει καλά και να εισπράξει πολλά «μπράβο».

5. Σταδιακά αυξάνουμε τη δυσκολία. Την κρύβουμε πιο μακριά, κάτω από ένα μαξιλάρι, σε μια τσέπη, και τέλος προσθέτουμε τα κλειδιά.

shutterstock_80493811 www

 

Διαβάστε περισσότερα για τα γηρατειά

Συμβουλές, ασκήσεις και παιχνίδια που θα τον κρατήσουν σε εγρήγορση, χωρίς να τον κουράζουν.

Τετράποδοι… παππούδες: Πώς αλλάζει η συμπεριφορά τους όταν γερνούν;

CDS – Το Αλτσχάιμερ των σκύλων

Η σωστή ιατρική φροντίδα του ηλικιωμένου ζώου

Στη δύση της σκυλίσιας ζωής μου

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για την άσκηση του σκύλου μας

Πόσων (ανθρώπινων) χρόνων είναι;

Περιοδοντική νόσος: η συχνότερη πάθηση των ενήλικων σκύλων

 



5 Σχολια

  1. Ρουλα says:

    Σας ευχαριστω πολυ για τις στα αρθρα.Ηδη βρηκα αρκετα ενδιαφεροντα κ τωρα τα εχω σαν οδηγο..Ο γυιος μου ,εφερε εκπαιδευτες(2) κ του ειπαν πανω κατω τα ιδια.Υπαρχει καποια βελτιωση στην συμπεριφορα του -δεν κλαιει τοσο γοερα- κ ναιιι,αρχησε κ να γαυγιζει. Ισως ακουγεται παραξενο αλλα μονο τα κλαμα του ξεραμε.Ελπιζω να τα καταφερουμε.Βεβαια εγω ,εχω θεμα με την ,αλλα, που θα παει θα εκπαιδευτω.χαχαχα.

    • Χαίρομαι Ρούλα! Ο χρόνος και η υπομονή είναι μεγάλα “όπλα” για τη βελτίωση της συμπεριφοράς ενός ζώου και της σχέσης μας μαζί του. Σκεφτείτε τι έχει περάσει το συγκεκριμένο ζώο. Πόσο θα έχει φοβηθεί και θα έχει μπερδευτεί/προβληματιστεί από την ανθρώπινη συμπεριφορά. Άλλοι να το κακοποιούν και άλλοι να το συμπονούν και να το προστατεύουν.
      Ο στόχος μας με κακοποιημένα αλλά και με μπερδεμένα (λάθος εκπαιδευμένα) ζώα είναι να νιώσουν ασφάλεια στο νέο τους σπίτι, να αλλάξουν άποψη για το ανθρώπινο είδος (δηλαδή να μας συμπαθήσουν, να πάψουν να μας φοβούνται) και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση. Καλή συνέχεια και μπράβο και πάλι για την απόφασή σας.

  2. Ρουλα says:

    Συμπληρωματικα να πω, οτι ειναι ημιαιμο βελγικο τσοπανοσκυλο. Πηρε κιλακια στεκεται καμαρωτος πλεον κ ειναι πανεξυπνος.

  3. Ρουλα says:

    Καλησπερα σας. Ομολογω ,βρηκα τυχαια το site,αλλα χρειαζομαι την συμβουλη σας. Ο γυιος μου ,υιοθετησε απο φιλοζωικη, εναν σκυλακο, 2 ετων. Τον ειχαν παρει με εντολη εισαγγελεα. Το σκυλι δεν ειχε βγει ποτε βολτα ,δεν ηξερε να παιζει κ το εδερναν για τα παντα ολα.!!Το προβλημα τωρα.(μαλλον ΤΑ προβληματα). Ο γυιος εργαζεται με βαρδιες. Μολις μενει μονο το σκυλι ξεκιναει ο θρηνος της Μ.Παρασκευης. Αποτελεσμα. Πηγαινοερχομαι η ,τον φερνει σπιτι μου, οπου εχω γατα 14 ετων .Καλο;;Πηρε crate. Ματαιοτητα.!Βγαινει εξω τουλαχιστον 1 φορα για αρκετη ωρα κ αλλη μια για λιγοτερο (30λ)Πως σταματαει το κλαμα + το γαυγισμα;; Πως μαθαινει να λερωνει στην πανα κ οχι γυρω απο αυτην;; Μπορει να κανει τις αναγκες του εξω αλλα κ το μπαλκονι δεν το αφηνει παραπονεμενο. Ειναι καλος χαρακτηρας κ καθολου επιθετικος. Εχουν περασει ομως πανω απο 2 μηνες κ ο θρηνος εξακολουθει.Καμμια ιδεα;;

    • Καταρχήν συγχαρητήρια για την απόφαση να υιοθετήσετε έναν κακοποιημένο ενήλικο σκύλο. Τα ερωτήματά σας είναι πολλά. Θα προσπαθήσω να σας δώσω κάποιες κατευθύνσεις μέσα από σχετικά άρθρα αλλά σίγουρα θα βοηθούσε να σας επισκεφθεί κάποιος ειδικός. Μήπως η φιλοζωική από την οποία υιοθετήσατε το ζώο μπορεί να σας προσφέρει συμβουλευτική στήριξη; Μήπως συνεργάζεται μαζί τους εθελοντικά κάποιος ειδικός για τέτοιες περιπτώσεις;
      1) Για την τουαλέτα καλό είναι να μη λερώνει στην πάνα, αλλά να μάθει να κρατιέται και να βγαίνει 3 φορές ημερησίως για τις ανάγκες του. Δείτε πώς θα μάθει εδώ: Ταχύρρυθμα μαθήματα τουαλέτας για ενήλικους σκύλους
      2) Για το άγχος αποχωρισμού, θα βελτιωθεί σιγά-σιγά όσο θα υπάρχει σταθερή ρουτίνα και το ζώο θα νιώθει ασφάλεια στο σπίτι. Δείτε εδώ: Δυσκολεύεται να μείνει μόνος στο σπίτι;
      3) Γάτα και σκύλος θα συνηθίσουν, αλλά μην τους αφήνετε ΠΟΤΕ ΜΟΝΟΥΣ ΜΑΖΙ, ποτέ χωρίς επίβλεψη. Ρίξτε μια ματιά εδώ: Όταν ο σκύλος γνώρισε τη γάτα
      και… Ταιριάζοντας τους αταίριαστους, το σκύλο με τη γάτα

      Ένα επίσης πολύ σημαντικό άρθρο είναι αυτό για την αδιαφορία. Μελετήστε το προσεκτικά: Η μεγάλη αξία της… αδιαφορίας για το σκύλο μας!

      Και θα πρότεινα να κοιτάξετε γενικά την ενότητά μας που σχετίζεται με νέο συγκάτοικο. Δεν σας αφορούν και τα 28 άρθρα αλλά σίγουρα κάποια από αυτά θα σας φανούν χρήσιμα. Δείτε εδώ: https://trihes.gr/category/welcome/

      Μελετήστε/δοκιμάστε τα παραπάνω και πείτε μας αν υπάρχει κάποια βελτίωση και φυσικά αν έχετε άλλες απορίες.

      Οπλιστείτε με υπομονή, επιμονή, αισιοδοξία, φτιάξτε ρουτίνα για να νιώσει ασφάλεια, χρησιμοποιήστε μπόλικη εκτόνωση και την τεχνική της “αδιαφορίας” και όλα θα πάνε καλά!

Σχολιαστε