Τι ορίζει ο Ποινικός Κώδικας για τους ανήλικους δράστες που κακοποιούν ζώα

child dog toy

Πολύ συχνά το τελευταίο χρονικό διάστημα η ιστοσελίδα www.zoosos.gr φέρνει στη δημοσιότητα εγκλήματα εις βάρος των ζώων που διαπράχθηκαν από παιδιά.

Σχετικά με τη νομοθεσία σε περίπτωση που ανήλικος κακοποιεί ζώο αναδημοσιεύουμε από το zoosos.gr:

«Για να λυθούν οι απορίες των αναγνωστών μας οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων γενικώς – σύμφωνα με τη νομοθεσία που βρίσκεται σε ισχύ – είναι αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Οι δράστες μπορεί να μην φτάσουν καν στο δικαστήριο αν ο αρμόδιος εισαγγελέας μπορεί να εξακριβώσει την ηλικία του κατηγορούμενου.

Μάλιστα το αν θα ασκήσει δίωξη για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου στους γονείς ή τους κηδεμόνες του ανήλικου δράστη κρίνεται κατά περίπτωση από τον εισαγγελέα.

Ο ποινικός κώδικας στο άρθρο 121 αναφέρει ότι: «ανήλικοι νοούνται αυτοί που, κατά το χρόνο τέλεσης της πράξης, έχουν ηλικία μεταξύ του όγδοου και του δέκατου όγδοου έτους της ηλικίας τους συμπληρωμένων».

Στο άρθρο 126 του ποινικού κώδικα ξεκαθαρίζεται ότι:

“1. Η αξιόποινη πράξη που τελέστηκε από ανήλικο οκτώ έως δεκατριών ετών δεν καταλογίζεται σε αυτόν.
2. Σε ανήλικο που τέλεσε αξιόποινη πράξη χωρίς να έχει συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας του επιβάλλονται μόνο αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα.
3. Σε ανήλικο που τέλεσε αξιόποινη πράξη και έχει συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας του επιβάλλονται αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα, εκτός αν κρίνεται αναγκαίο να επιβληθεί ποινικός σωφρονισμός κατά το επόμενο άρθρο”.»

Στο άρθρ0 127 επισημαίνεται, μάλιστα ότι:

διαφήμιση

“Αν το δικαστήριο ερευνώντας τις περιστάσεις υπό τις οποίες τελέστηκε η πράξη και την όλη προσωπικότητα του ανηλίκου που έχει συμπληρώσει το δέκατο τρίτο έτος της ηλικίας του κρίνει ότι είναι αναγκαίος ο ποινικός σωφρονισμός του για να συγκρατηθεί από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων, τον καταδικάζει σε περιορισμό σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων.”

 

Πηγή: Τι ορίζει ο Ποινικός Κώδικας για τους ανήλικους δράστες που κακοποιούν ζώα | www.zoosos.gr

 

Διαβάστε επίσης

Πόσο αθώα βασανίζει ζώα ένα παιδί;

Το FBI κατατάσσει την κακοποίηση ζώων στα πιο σοβαρά κακουργήματα

Τιμωρώντας την κακοποίηση των ζώων σώζουμε ανθρώπινες ζωές

Πώς πρέπει να αντιδράσετε αν γίνετε μάρτυρες κακοποίησης ή θανάτωσης ζώου

Η φωνή τους εκφράζει τα ζώα του πλανήτη

stuffed dog



2 Σχολια

  1. Μια διορθωση θα ηθελα να επισημανω στο αρθρο ως νομικος που ασχολειται με το δικαιο ανηλικων αλλα και ως ιδιοκτητρια ζωου. Ο ποινικος κωδικας δεν εννοει οτι παυει η ποινικη διωξη εις βαρος ανηλικου αν αυτος τελεσει αδικημα στην ηλικια πχ των δωδεκα ετων. Αντιθετως στους ανηλικους μεταξυ 8 εως δεκαπεντε ετων (μετα την πιο προσφατη τροποποιηση του ΠΚ) ο κωδικας προβλεπει ειδικα μετρα διαπαιδαγωγησης που ονομαζονται αναμορφωτικα μετρα. Αρα βεβαιως και παραπεμπτεται ο ανηλικος δραστης στο Δικαστηριο ανηλικων.

Σχολιαστε