Ταιριάζοντας τους αταίριαστους, το σκύλο με τη γάτα

Από την Αναστασία Αραβαντινού

∆εν είναι απλό· αλλά, όταν πετύχει, είναι η ομορφότερη συγκατοίκηση. Όλα τα βήματα για να μην τρώγονται σαν... το σκύλο με τη γάτα.

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Αν αποφασίσατε να υιοθετήσετε γατάκι, ενώ έχετε ήδη σκύλο ή το αντίστροφο, είναι πολύ σημαντικό να σχεδιάσετε την πρώτη τους συνάντηση. Βάζοντας ξαφνικά το γατάκι στον ίδιο χώρο με το σκύλο σας χωρίς να έχετε λάβει τα απαραίτητα μέτρα, τότε η πρώτη συνάντηση θα είναι τραυματική για τα ζώα.

Σύμφωνα με τις στατιστικές, είναι ευκολότερο να υιοθετηθεί σκύλος από οικογένεια που έχει ήδη γάτα, παρά το αντίστροφο.

Γάτες και σκύλοι καταλαβαίνουν ο ένας τη γλώσσα του σώματος του άλλου. Μάλιστα αντιλαμβάνονται ότι κινήσεις όπως το κούνημα της ουράς έχουν αντίθετη σημασία για το άλλο είδος (για το σκύλο συνήθως θετικό, ενώ για τη γάτα αρνητικό). Γι’ αυτό και συνιστούν να τα φέρνουμε σε επαφή σε μικρή ηλικία, για να μάθουν πιο γρήγορα ο ένας τη «γλώσσα» του άλλου. Η γάτα συνηθίζει ευκολότερα στην ιδέα αν είναι μέχρι 6 μηνών, ο σκύλος αν είναι μέχρι ενός έτους.

 

Συμφωνία χαρακτήρων

  • Προσπαθούμε να βρούμε ζώο που να έχει έρθει σε επαφή με το άλλο είδος στο παρελθόν.
  • Αν ο σκύλος έχει την τάση να κυνηγά επιθετικά τις γάτες ή να τις αρπάζει στο στόμα του ή να τους γαβγίζει ασταμάτητα, ίσως δεν θα πρέπει να υιοθετήσουμε ποτέ γάτα. Αντίστοιχα, αν η γάτα αγριεύει ή δείχνει δόντια, ή επιτίθεται στον σκύλο, ή εξαφανίζεται μόλις αντιληφθεί την παρουσία του, μάλλον δεν θα δεχτεί ποτέ να συγκατοικήσει με αυτόν. Μπορεί να τον ανεχτεί, αλλά θα είναι δυστυχισμένη.
  • Αν στο σκύλο αρέσει να κυνηγάει, τότε μια γάτα που κινείται πολύ και κρύβεται δεν αποτελεί καλή επιλογή. Αν είναι επιφυλακτική ή ντροπαλή και κρύβεται για να τον αποφύγει, θα τον προκαλεί να την ξετρυπώσει και να την ξεφωλιάσει. Και αν είναι πολύ παιχνιδιάρα, θα σκαρφαλώνει, θα χοροπηδάει και θα τρέχει, και έτσι θα τον προκαλεί να την κυνηγήσει. Μια ήρεμη γάτα που δεν θα τρέξει ούτε από φόβο ούτε για παιχνίδι θα είναι καλή λύση για παρέα ενός τέτοιου σκύλου.
  • Αν ο σκύλος παίζει άγρια, αποφεύγουμε τα νεαρά γατάκια ή μια ηλικιωμένη γατούλα, γιατί πάνω στο παιχνίδι μπορεί να τραυματιστούν. Οι ενήλικες γάτες μπορούν να παίξουν με αυτόν τον τύπο σκύλου και να τον αντιμετωπίσουν αν χρειαστεί.
  • Σε κάθε περίπτωση, πιο εύκολο είναι να ταιριάξουμε δύο ήρεμα ζώα, που με τη δική μας βοήθεια θα γίνουν καλοί φίλοι.

 

Συμπαθεί τις γάτες;

∆εν έχει κανένα νόημα να «δοκιμάσουμε» το σκύλο μαζί τους πηγαίνοντάς τον σε καταφύγιο ή σε σπίτι με πολλές γάτες. Εκτός από το ότι θα αγχώσουμε τις γάτες, ούτε η αντίδραση του σκύλου θα είναι η ίδια με αυτήν που θα έχει αργότερα στο σπίτι.

Αν αδιαφορήσει για τις γάτες σε άλλο χώρο, δεν σημαίνει πως θα τις δεχτεί στον δικό του ούτε το αντίθετο.

 

Οι συστάσεις

Βήμα πρώτο: Επιλέγουμε το κατάλληλο μέρος για την πρώτη συνάντηση

  • Σκύλος σε οικογένεια που έχει γάτα: Η πρώτη συνάντηση θα πρέπει να γίνει σπίτι μας.
  • Γάτα σε οικογένεια που έχει σκύλο: Καλύτερα να υιοθετήσουμε γάτα από σωματείο, καθώς οι εθελοντές συνήθως γνωρίζουν ποια είναι ήδη εξοικειωμένη. Για την πρώτη συνάντηση είναι προτιμότερο να πάμε στο χώρο όπου φιλοξενείται η γάτα. Επιλέγουμε ένα ασφαλές δωμάτιο (χωρίς ανοιχτές πόρτες ή παράθυρα), χωρίς την παρουσία άλλων ζώων. Θα πρέπει συνεχώς να είμαστε παρόντες εμείς και ο εθελοντής, ενώ ο σκύλος θα είναι πάντα στο λουρί.

Βήμα δεύτερο: Χωρίζουμε τα ζώα

  • Για μερικές ημέρες θα είναι ελεύθερα στο σπίτι σε βάρδιες, για να έχουν αρκετό χρόνο να εξερευνήσουν και να συνηθίσουν ο ένας τις μυρωδιές του άλλου.
  • Ο σκύλος θα πρέπει να είναι ή εκτός σπιτιού (στην αυλή ή στον κήπο), ή στο κλουβί του (crate), ή σε άλλο δωμάτιο, με την πόρτα ελεγχόμενα ανοιχτή (με σύρτη ή ειδικό χώρισμα) που δεν θα του επιτρέπει να πλησιάσει τη γάτα. Αν ο σκύλος γαβγίζει ασταμάτητα, «σκάβει» ή γδέρνει το χώρισμα, θα χρειαστούμε βοήθεια ειδικού για να τα φέρουμε σε επαφή.
  • Όταν δεν είμαστε στο σπίτι, τα ζώα θα πρέπει να είναι σε διαφορετικούς χώρους. Ειδικά στην αρχή, κάθε τους επαφή θα πρέπει να γίνεται πάντα με δική μας επίβλεψη.
  • Όταν ο σκύλος ηρεμήσει και η γατούλα τρώει κανονικά και πηγαίνει στην τουαλέτα της, μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.

Βήμα τρίτο: Η αδιαφορία είναι το «κλειδί»

διαφήμιση

  • Επιτρέπουμε στα ζώα να είναι στο ίδιο δωμάτιο, για λίγο, αλλά κρατάμε το σκύλο πάντα από το λουρί.
  • Συνεχίζουμε έτσι μέχρι ο σκύλος να αδιαφορήσει για τη γάτα και αυτή να έχει φυσιολογική συμπεριφορά. Συχνά χρειάζεται να περάσει πάνω από μήνας πριν αποφασίσουμε να λύσουμε, δοκιμαστικά, το σκύλο.
  • Αν ο σκύλος ξαναδείξει διάθεση να κυνηγήσει τη γάτα, τους χωρίζουμε και πάλι και ξεκινάμε από την αρχή. Αν έχει την ίδια συμπεριφορά και με πιο ήρεμη γατούλα, τότε μάλλον δεν κάνει και θα πρέπει, δυστυχώς, να εγκαταλείψουμε το εγχείρημα.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ

  • Οι γάτες αγχώνονται πολύ πιο εύκολα. Αν σταματήσει να τρώει και να χρησιμοποιεί την τουαλέτα ή αν κρύβεται, είναι σημάδια πως δεν είναι καθόλου ευτυχισμένη. Θα πρέπει ή να εγκαταλείψουμε την ιδέα της συγκατοίκησης ή να μιλήσουμε με ειδικό συμπεριφοράς.
  • Αν ο σκύλος κοιτάζει επίμονα τη γάτα και μας αγνοεί, επιχειρούμε να του αποσπάσουμε την προσοχή με κάποια λιχουδιά, μιλώντας του γλυκά. Αν συνεχίζει να τον ενδιαφέρει παραπάνω η γάτα, πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο μαζί του πριν υιοθετήσουμε γάτα.
  • Σε καμία περίπτωση δεν τιμωρούμε και δεν μαλώνουμε το σκύλο για τη συμπεριφορά του. Αντίθετα, όσο η γάτα είναι παρούσα, θα πρέπει ο σκύλος να περνάει καλύτερα μαζί μας, ώστε να συνδυάσει την παρουσία της με κάτι θετικό.
  • Φροντίζουμε η γάτα να έχει πάντα δρόμο διαφυγής, ώστε να νιώθει ασφαλής, κατά προτίμηση κάπου ψηλά, όπου δεν θα μπορεί να τη φτάσει ο σκύλος.

Ως διαδικασία, η γνωριμία τους είναι αρκετά χρονοβόρα και κοπιαστική. Αν πάντως ο σκύλος ταιριάξει με τη γάτα, θα αναπτύξουν μια τόσο τρυφερή σχέση, που εμείς δεν θα χορταίνουμε να τους καμαρώνουμε και να τους φωτογραφίζουμε.

 

Διαβάστε επίσης

Όταν ο σκύλος γνώρισε τη γάτα

Δεν θέλει την καινούργια γάτα!

Πότε δύο σκυλιά είναι καλύτερα από ένα;

Mια γάτα για τη γάτα μας

Γατάκι… εισβολέας

Η ζήλια τους είναι… μεταδοτική

dance



Σχολιαστε