Από κυνηγοί… οικολόγοι: σκύλοι στην υπηρεσία της άγριας φύσης

Από την Ιφιγένεια Βιρβιδάκη

Εκπαιδευμένα σκυλιά εντοπίζουν ίχνη ειδών υπό εξαφάνιση, βοηθώντας τους επιστήμονες στην προστασία τους.

0511wagtail04

Ο Twister είναι ένα 8χρονο Σπρίνγκερ Σπάνιελ με δυνατή μύτη (photo courtesy of Conservation Dogs).

 

H τρίχρονη Luna, μαύρο Λαμπραντόρ, τρέχει πάνω-κάτω με τη μουσούδα κολλημένη στο έδαφος. Σύντομα εντοπίζει το στόχο της: ίχνη από κουνάβι πεύκης (Martes martes), ένα θηλαστικό που ζει στη βόρεια Ευρώπη και θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση. Κυνηγοί, χρυσαετοί, κόκκινες αλεπούδες, αλλά και η καταστροφή των βιοτόπων του, είναι οι βασικοί λόγοι γι’ αυτό. Συνεπώς, τα ευρήματα της Λούνα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους Βρετανούς επιστήμονες. Από τη μελέτη του DNA που θα πάρουν από τα περιττώματα του κουναβιού θα μπορέσουν να καταγράψουν πόσα άτομα υπάρχουν, αν είναι αρσενικά ή θηλυκά, σε ποιες περιοχές, αν είναι υγιή ή απειλούνται από κάποια ασθένεια, ποια είναι η συχνότητα αναπαραγωγής τους.

Η μέθοδος της χρήσης σκύλων για τον εντοπισμό ίχνους (σκελετού ή περιττωμάτων) από ζώα υπό εξαφάνιση (αλλά και φυτά που δεν είναι ιθαγενή και απειλούν τη βιοποικιλότητα) κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο. Δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να εκτιμήσουν τον πληθυσμό αλλά και τους λόγους που απειλούν με εξαφάνιση ένα είδος και να προτείνουν μέτρα. Η οργάνωση στην οποία «εργάζεται» η Luna είναι η πρώτη που εκπαιδεύει και χρησιμοποιεί σκυλιά γι’ αυτόν το σκοπό στη M. Βρετανία. Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2011 από τη Louise Wilson, η οποία, ύστερα από πανεπιστημιακές σπουδές στη συμπεριφορά των σκύλων, έγινε εκπαιδεύτρια. «Η ιδέα για τους Conservation Dogs (www.conservationdogs.com) γεννήθηκε έπειτα από ένα ταξίδι στη Νότια Αφρική, όπου εκπαιδεύσαμε σκυλιά να ανιχνεύουν ίχνη από τσιτάχ», μου λέει. Η πιο πρόσφατη επιτυχία της Λούνα σημειώθηκε στην Ιρλανδία. «Ένας μεταπτυχιακός φοιτητής έψαχνε ίχνη από σκουρόχρωμο κουνάβι. μέσα σε 6 μήνες είχε εντοπίσει μόνο δεκαέξι. Πήγαμε εκεί και σε δύο ημέρες η Luna βρήκε άλλα οκτώ», διηγείται η κ. Wilson.

Ο Twister, εν ώρα εργασίας, στην αεροπορική βάση RAF Sealand της Βόρειας Ουαλίας.

Ο 8χρονος Twister και η Louise Wilson, επί τω έργω, στην αεροπορική βάση RAF Sealand της Βόρειας Ουαλίας (photo courtesy of Conservation Dogs)

Είναι όλα τα σκυλιά κατάλληλα γι’ αυτόν το σκοπό; «Όλα έχουν πολύ καλύτερη όσφρηση (μέχρι 100.000 φορές πιο δυνατή) από τους ανθρώπους», μου είπε η ιδρύτρια της οργάνωσης. «Εμείς δουλεύουμε κυρίως με Λαμπραντόρ και Σπρίνγκερ Σπάνιελ». Ανάμεσα στους συνεργάτες της Luna είναι ο Archie (Σπρίνγκερ Σπάνιελ), η Kim (Γερμανικός Ποιμενικός) και ο 8χρονος Twister (Σπρίνγκερ Σπάνιελ, επίσης – στη φωτογραφία). Η κ. Wilson υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία για να εκπαιδεύσει και να στείλει στην Αφρική σκυλιά που μπορούν να ανιχνεύσουν προϊόντα ζωικής προέλευσης ή προϊόντα από άγρια ζώα (ελεφαντόδοντα κ.λπ.).

Ποιες είναι οι συνθήκες «εργασίας» για τα σκυλιά της; Καθένα εργάζεται 6 – 8 ώρες με διαλείμματα, ανάλογα με τη φυσιολογία του εδάφους. Η εκπαίδευση διαρκεί 6 – 12 εβδομάδες και γι’ αυτήν η Louise χρησιμοποιεί δείγματα από περιττώματα ζώων που προμηθεύεται από ζωολογικούς κήπους ή οργανώσεις προστασίας της άγριας ζωής.
Για τον επίλογο θα δανειστώ αυτό που έγραψε η Sue Corfield στον Independent: «Πολύ σύντομα, τα σκυλιά θα θεωρούνται οι καλύτεροι φίλοι όχι μόνο του ανθρώπου αλλά και της μητέρας Φύσης».

διαφήμιση

 

Διαβάστε επίσης

Σκυλιά που εντοπίζουν καρκίνους;

Τάι: η τετράποδη θεραπεύτρια

Πώς θα διώξουμε τα ποντίκια χωρίς να κινδυνεύσουν οι σκύλοι;

Φως από… σκυλογκάζ



Σχολιαστε