Σαμογιέντ – Ο σκληραγωγημένος σκύλος που ζέσταινε τα παιδιά

Ο λευκός σύντροφος από τις πεδιάδες της Σιβηρίας

Photo courtesy of Kiriakos Kontadakis

Photo courtesy of Kiriakos Kontadakis

Τα Σαμογιέντ πήραν το όνομά τους από τις ημινομαδικές φυλές των Samoyedes, που κατοικούσαν στη βορειοδυτική Σιβηρία. Επρόκειτο για ανθρώπους καλόκαρδους και ήσυχους, με μεγάλη αγάπη για τους σκύλους τους. Τους χρησιμοποιούσαν στο κυνήγι, το ψάρεμα, για να διώχνουν τους λύκους, να οδηγούν τους ταράνδους και, κατά καιρούς, για να ρυμουλκούν σκάφη και έλκηθρα. Ποτέ δεν σήκωναν χέρι στους λατρευτούς τετράποδους συντρόφους τους και τους εκπαίδευαν να υπακούν μόνο με τη φωνή. Τους συμπεριφέρονταν με τρυφερότητα, τους είχαν στα σπίτια τους, και μάλιστα τις κρύες νύχτες του χειμώνα τούς έβαζαν στα κρεβάτια τους, για να κρατούν ζεστά τα παιδιά τους. Είναι μια ιστορία αμοιβαίας αγάπης, εμπιστοσύνης και αφοσίωσης, που κρατάει πάνω από 3.000 χρόνια. Θα μπορούσε κανείς να διακρίνει αυτή την αγάπη που έχει το Σαμογιέντ για τους ανθρώπους στο χαρακτηριστικό χαμόγελο που σχηματίζουν οι γωνίες του στόματός του, που είναι μονίμως προς τα πάνω.

Συμπεριφορά: Όπως όλα τα ελκηθρόσκυλα, έτσι και η ανεξάρτητη σκέψη του Σαμογιέντ μπορεί να είναι πρόκληση για τον ιδιοκτήτη του. Έχοντας εκτραφεί για να παίρνει αποφάσεις για το καλό και την προστασία των ανθρώπων που υπηρετεί, δεν είναι εύκολο να τον πείσει κανείς να υπακούει σε εντολές. Επειδή ανταποκρίνεται εξαιρετικά στην αγάπη και την υπομονή, τα καλύτερα αποτελέσματα μπορούμε να τα πετύχουμε εφαρμόζοντας αποκλειστικά και μόνο θετικές μεθόδους εκπαίδευσης. Με τα παιδιά τα πηγαίνουν πολύ καλά, το ίδιο και με τα άλλα ζώα.
Είναι σκύλοι με αστείρευτη ενεργητικότητα, που έχουν ανάγκη να τραβήξουν την προσοχή σας και, φυσικά, να ασκούνται. Εάν δεν τους δοθεί η κατάλληλη άσκηση, θα βαρεθούν και θα αναζητήσουν άλλους τρόπους για να διοχετεύσουν την περίσσια ενέργειά τους.
Επίσης, πρόκειται για βιρτουόζους του σκαψίματος. Τον «παλιό καλό καιρό» στις παγωμένες εκτάσεις της Σιβηρίας είχαν μάθει να σκάβουν στο χιόνι, για να μπορούν να κάνουν φωλιά και να προστατεύονται από το κρύο. Γι’ αυτό μην παραξενευτείτε εάν το Σαμογιέντ σας θελήσει να εκτονώσει την ενέργειά του σκάβοντας τον κήπο σας ή όπου αλλού βρει.

Εμφάνιση: Τα αρσενικά έχουν ύψος (στο ακρώμιο) περίπου 57 εκατοστά (+/- 3 εκατοστά) και βάρος περίπου 23 – 30 κιλά, ενώ τα θηλυκά φτάνουν τα 53 εκατοστά (+/- 3 εκατοστά) και περίπου τα 17 – 25 κιλά. Μορφολογικά ξεχωρίζουν για το βαθύ στήθος, που είναι περίπου το μισό του ύψους τους. Δεδομένου ότι ήταν σκύλοι που έπρεπε να έχουν αντοχή για να κάνουν τις διάφορες εργασίες, δεν υπάρχει «μικρό» Σαμογιέντ.
Το χρώμα τους είναι ολόλευκο ή κρεμ, αλλά ποτέ δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση του ξεθωριασμένου καφέ.

Κληρονομικά προβλήματα: Εάν αποφασίσετε να αποκτήσετε ένα Σαμογιέντ, οι γενετικές παθήσεις από τις οποίες θα πρέπει να είναι απαλλαγμένοι οι γεννήτορες του κουταβιού σας είναι οι εξής: ελλείμματα του μεσοκολπικού διαφράγματος της καρδιάς, σακχαρώδης διαβήτης, αιμορροφιλία Α, στένωση της πνευμονικής αρτηρίας, δυσπλασία ισχίων και κληρονομική σπειραματοπάθεια των Σαμογιέντ.

 

Διαβάστε περισσότερα για:

Eλκηθρόσκυλα: Γεννημένα για χιόνι

διαφήμιση

Λάικκου, ένα ξεχωριστό ελκυθρόσκυλο

Χάσκι Σιβηρίας

Αλάσκαν Μάλαμουτ

Σκύλος Γροιλανδίας

 



Σχολιαστε