Πώς θα μάθουμε στο κουτάβι μας να παίζει χωρίς να μας δαγκώνει;

Από τον εκπαιδευτή Θοδωρή Τριάντη

Το δάγκωμα είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά, αλλά έχει και όρια. Άσε που τα πρώτα δοντάκια του είναι και πολύ μυτερά...

 

Photo courtesy of Chrysoula Chasapi

Photo courtesy of Chrysoula Chasapi

«Έχω ένα κουτάβι δύο μηνών και μου έχει καταφάει τα χέρια. Τα δοντάκια του είναι σαν βελόνες και με δαγκώνει συνεχώς. Γιατί το κάνει; ∆εν καταλαβαίνει ότι πονάω; Κι εγώ τι πρέπει να κάνω; Να το αφήνω να με δαγκώνει ή να το σταματήσω; Και αν ναι, με ποιον τρόπο;»

Πρόκειται για το αιώνιο παράπονο των περισσότερων ιδιοκτητών κουταβιών. Η ένταση του δαγκώματος εξαρτάται κυρίως από το χαρακτήρα του κουταβιού και λιγότερο από τη φυλή στην οποία ανήκει ή από το εάν είναι ημίαιμο. Τα αρσενικά, επειδή είναι πιο κυριαρχικά, το εκδηλώνουν εντονότερα.

Είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά και δεν έχουμε λόγο να ανησυχούμε, φτάνει να αντιδράσουμε σωστά και να θέσουμε όρια. Αν αδιαφορήσουμε ή την ενισχύσουμε, υπάρχει ο κίνδυνος να μεγαλώσουμε ένα σκυλί το οποίο θα απαιτεί καθετί δαγκώνοντας ή απειλώντας, εκδηλώνοντας έτσι επιθετικότητα, κυρίως προς εμάς.

Γενικά, θυμόμαστε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα κουτάβι και ότι στο στάδιο αυτό βάζουμε τα θεμέλια μιας πολύχρονης και ζωντανής σχέσης.

 

Γιατί το κάνει;

  • Είναι η συνέχεια του αγαπημένου παιχνιδιού που συνήθιζε να παίζει όσο βρισκόταν με τα αδελφάκια του. Για μερικά κουτάβια, όσο μεγαλώνουν, το παιχνίδι αυτό μετατρέπεται σε παιχνίδι κυριαρχίας και επιβολής.
  • Προσπαθεί να μας «φιλήσει», για να δείξει την αγάπη του, να αναγνωρίσει τη «γεύση» μας και να μάθει τη μυρωδιά μας.
  • Είναι ο τρόπος που εξερευνά και αναγνωρίζει αντικείμενα και υλικά. Μην έχοντας αφή, χρησιμοποιεί το στόμα και τη γλώσσα.
  • Προτιμά να μασουλά τα χέρια μας και τα πόδια μας απ’ ό,τι τα παιχνίδια του, πολύ απλά γιατί κινούνται περισσότερο.
  • Θέλει να προκαλέσει το ενδιαφέρον μας.
  • Αλλάζει τα δόντια του και ανακουφίζεται με το να δαγκώνει.

 

διαφήμιση

Πώς να το αντιμετωπίσουμε;

  • Τη στιγμή που μας δαγκώνει, δοκιμάζουμε με τη σειρά τα παρακάτω, για να δούμε τι απ’ όλα θα φέρει αποτέλεσμα: 1. Του δίνουμε ένα δικό του παιχνίδι για να ασχοληθεί. 2. Τραβάμε τα χέρια μας, γυρίζουμε την πλάτη και αδιαφορούμε. 3. Φωνάζουμε δυνατά «όχι», εκφράζοντας έτσι ότι δυσαρεστηθήκαμε. 4. Το περιορίζουμε σε κάποιο χώρο μέχρι να του περάσει η ένταση.
  • Οι βόλτες βοηθούν στην εκτόνωσή του. Το ίδιο και το παιχνίδι της διελκυστίνδας, εκτός αν γίνεται πολύ νευρικό και γρυλίζει έντονα.
  • Πιο δυναμικοί τρόποι που χρησιμοποιούμε, αφού προηγουμένως έχουμε εξαντλήσει τους παραπάνω και έχει περάσει διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων, είναι οι ακόλουθοι: 1. Του γυρίζουμε επίμονα το κεφάλι στο πλάι με το εξωτερικό μέρος της παλάμης μας. 2. Το «τσιμπάμε» με τις άκρες των δαχτύλων μας όπως θα το δάγκωνε η μητέρα του για να το «μαζέψει». 3. Το ταρακουνάμε λίγο από το σβέρκο φωνάζοντας «όχι».
  • Προσοχή στους δυναμικούς τρόπους! Αν δεν δείτε αποτέλεσμα από την τρίτη-τέταρτη φορά, σταματήστε, διότι σε μερικά κουτάβια δημιουργείται εκνευρισμός και αντιδρούν χειρότερα.

 

Τι πρέπει να αποφύγουμε;

  • ∆εν παίζουμε με το κουτάβι βάζοντας τα χέρια μας στο στόμα του. Ιδιαίτερη προσοχή σε μερικά παιδιά που το συνηθίζουν.
  • ∆εν του δίνουμε να δαγκώσει τα χέρια μας για να παίξει. ∆εν το αφήνουμε να παίρνει τα πράγματά μας και μετά να «δίνουμε μάχη» για να τα πάρουμε πίσω. ∆εν αφήνουμε να «φυλάει» το φαγητό του δαγκώνοντάς μας όταν πλησιάζουμε.
  • Ποτέ δεν το χτυπάμε με το χέρι, με εφημερίδα ή με οτιδήποτε άλλο.
  • ∆εν χάνουμε την υπομονή μας. Οπως σε όλα τα στάδια της εκπαίδευσης, έτσι και εδώ χρειάζονται υπομονή και χρόνος.
  • ∆εν το αφήνουμε να μεγαλώνει αποκτώντας τη συνήθεια να μας δαγκώνει, σκεπτόμενοι «θα του το ξεμάθω αργότερα». Αν δούμε ότι δεν τα καταφέρνουμε μόνοι σας, απευθυνόμαστε σε κάποιον εκπαιδευτή.

 

Διαβάστε επίσης

Πότε θα αντικαταστήσει τα νεογιλά δόντια του με τη μόνιμη σκυλίσια οδοντοστοιχία;

Όταν παίζουμε, το κουτάβι μου με δαγκώνει παντού

Πώς θα μάθουμε στο κουτάβι μας:

Πώς θα πρέπει εμείς:

 



39 Σχολια

  1. Λύσανδρος says:

    Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για το site.
    θέλω να σας ρωτήσω, υπάρχει χάπι για σκυλάκι που να προστατεύει ταυτόχρονα από ενδοπαράσιτα και εξωπαράσιτα ή πρέπει να παίρνει δύο διαφορετικά; Για τα εξωπαράσιτα είναι αρκετό ένα κολάρο τους ζεστούς μήνες αντί για χάπι; Με τις αμπούλες είμαι λίγο επιφυλακτικός. Αναφέρομαι στο θέμα της πρόληψης, όχι της αντιμετώπισης.
    Ευχαριστώ!

  2. ΛΙΝΑ says:

    Καλησπερα εχω παρει ενα κουταβι 2 μηνων…ειναι ημιαιμο…το πηραν απ τη μαμα του οταν ηταν 40 ημερων….δαγκωνει παρα πολυ….γαβζιζει οταν της λες μη ..παρα πολυ εντονα… δν δεχεται χαδια και παει να δαγκωσει αμεσως… τι μπορω να κανω?

    • Καλά κάνεις που ρωτάς και που αναφέρεις το παρελθόν του. Το συγκεκριμένο άρθρο δεν ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωσή σας καθώς το κουτάβι σου έχει πρώτιστα πρόβλημα κοινωνικοποίησης ΚΑΙ με ανθρώπους ΚΑΙ με ζώα, επειδή της στέρησαν τα μαθήματα που θα έπαιρνε από τη μαμά και τα αδέρφια της (Διάβασε εδω). Το ρόλο αυτό πρέπει πλέον να αναλάβετε εσείς, και ταυτόχρονα καλείστε να της δείξετε και τον ανθρώπινο κόσμο. Χρειάζεται καθοδήγηση, υπομονή, ρουτίνα και να είστε μεθοδικοί και σταθεροί σε αυτά που της ζητάτε. Ολοι στην οικογένεια!
      Η συμπεριφορά της πηγάζει από ανασφάλεια και σύγχιση καθώς δεν καταλαβαίνει τη συμπεριφορά σας. Το μάλωμα δεν βοηθάει. Απλά, την μπερδεύει και τη φοβίζει ακόμα περισσότερο. Θα πρέπει να τη βοηθήσετε να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ισχυρότερο δεσμό με εσας. Άρα πρέπει να ξεκινήσετε την κοινωνικοποίηση και την απευαισθήτοποίηση. Προτείνω να ξεκινήσετε από το μηδέν, σα να ήρθε σήμερα στο σπίτι. Να μοιώσετε αρχικά τα ερεθίσματα και να τα προσθέτετε σταδιακά. Μη βιάζεστε και μην έχετε την απαίτηση να καταλαβαίνει με μιας πράματα τόσο ξένα για αυτήν.
      Ξεκίνα διαβάζοντας αυτό:
      3 πολύτιμες συμβουλές ώστε το κουτάβι μας να γίνει «Σούπερ Σκύλος» όταν μεγαλώσει
      Και μετά διάβασε τα ακόλουθα άρθρα μας:
      Η συµβίωση με το κουτάβι σας θέλει τρόπο. Ξεκινήστε νωρίς και ξεκινήστε σωστά.
      Κοινωνικό κουτάβι = ισορροπηµένος σκύλος

      Και ξεκίνα σιγά-σιγά να ενισχύεις και τη σχέση σας μέσα από το παιχνίδι. Δες εδώ:
      Παίζοντας φτιάχνετε τον χαρακτήρα του

  3. Μαρίνα says:

    Γειά σας εγω έχω ένα κουτάβι ημίαιμο μοιάζει με beagle και είναι 4,5 μηνών και δαγκώνει μερικές φορές όταν της χαϊδεύω το κεφαλάκι και όταν της τρίβω την κοιλίτσα (πάντα) γιατί προφανώς γαργαλιέται υποθέτω και θέλει να σταματήσω να της τρίβω την κοιλίτσα αλλά ταυτόχρονα της αρέσει. Επίσης έχει μία μανία να μου δαγκώνει τα κορδόνια και τα παππούτσια και όταν με βλέπει ανεβαίνει πάνω μου από την χαρά της μου δαγκώνει την μπλούζα!!! Τι να κάνω;

  4. Βασιλική says:

    Καλησπέρα έχω ενα ημίαιμο pitbull 1,5 δαγκώνει συνέχεια χέρια και πόδια και δεν δέχεται χάδια παρά μόνο όταν θέλει να κοιμηθεί.της λέω την φράση όχι και μη σπρώχνοντας από τον λαιμο(στο λαρύγγι) αλλά αυτή ξανά έρχεται για να δαγκώσει Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω help!!!!

    • 1,5 έτους εννοείς; Αν ναι, χρειάζεται να αυξήσεις την εκτόνωση και τις βόλτες κατά πολύ (είναι ένας σκύλος γεμάτος ενέργεια την οποία πρέπει να ξοδεύετε καθημερινά) και άμεσα βοήθεια εκπαιδευτή για να σου δείξει πώς θα αποκτήσεις τον έλεγχο και πώς θα κατευθύνεις την ενέργεια αυτή σε άλλες συμπεριφορές πιο ασφαλείς! Τα χάδια, όταν λες δεν τα δέχεται, εννοείς ότι αντιδράει σε αυτά ή απλά απομακρύνεται;

  5. Αγγελική says:

    Καλημέρα εχω και εγω μια σκυλίτσα περίπου πέντε μηνών θα ήθελα συμΒουλή να την κάνω να μην ανεβαίνει επάνω μου ή και στον κόσμο που μπαίνει σπίτι και να μην δαγκώνει γιατί τα δόντια της ειναι αιχμηρά .ευχαριστώ πολύ

  6. Κατερίνα Νταβελιδου says:

    Γειά σας έχω ένα κουτάβι 1 μισή μηνών ράτσα Μαλτεζ και όταν θέλει να παίξει δαγκώνει και μετά το συνεχίζει και όταν της λέω “όχι” με κόφτη φωνή και σηκώνομαι όρθια και της λέω πάλι με κόφτη φωνή όχι για να το σταματήσει αυτή αρχίζει και μου δαγκώνει το πόδια. Δεν σταματάει και δαγκώνει ακόμα πιο πολύ . Τι να κάνω δεν μπορώ να της επιβληθω…

    • Δοκίμασε να το εξουθενώσεις με πολύ πολύ παιχνίδι και να αντικαθιστάς τα χέρια σου στα… δόντια του με ένα μαλακό σκυλίσιο παιχνίδι-μασουλητήρι. Το κουτάβι σου έχει ανάγκη κάτι να δαγκώνει και να μασουλάει αυτή την περίοδο για να ανακουφίσει τον πόνο από τα δοντάκια που αλλάζουν. Πάρ’του κάποιο σχοίνινο παιχνίδι για να εκτονώνει εκεί τις μασητικές ανάγκες του. Δοκίμασε επίσης να του δώσεις ένα κομμάτι dentastix. Πάει και κολλάει στα μυτερά δόντια του και στην προσπάθεια να το “ξεκολλήσει”, κουράζεται και εκτονώνει το μάσημα εκεί. Αλλά μην το αφήνεις μόνο, χωρίς επίβλεψη με παιχνίδια που μπορεί να κόψει σε μικρότερα κομμάτια που μπορεί να καταπιεί!!!

  7. Αγγελος says:

    Geia sas!!
    Exw ena skuli 3-4 mhnwn.Einai polu agrios
    Kai dagkwnei polu.Otan paw na ton xaidepsw me dagkonei kai ponaw egw tou fonazwtou deinw kai kamia ston popo alla autos gabgizei
    Den xerw ti na kanw to diko tou paixnidi einai mono na me dagkwnei
    Mou exei skusei polla rouxa
    Parakalw an eiste prothimei na me boithhsete tha xarw poly
    Euxaristw!!

  8. Τανια says:

    Εγω πειρα ενα κουταβακι 1με 1,5 μηνων η ρατσα του ειναι Λαμπραντόρ με κατι αλλο που δεν γνωριζουμε. Πρωτη φορα πειρα σκυλο έχοντας στο μυαλο μου οτι τα σκυλια ειναι ευθύνη και θελει πολυ υπομονη.Το εχω 3 μερες και τις 2 τελευταιες μερας δαγκωνει μπλουζες χερια ποδια και καπια πραγματα οπως σεντονια πανες τραπεζομάντιλα και χαλακια.Τωρα που ειναι μικρο το εχω μεσα στο σπιτι. Επεισης αυτό που ηθελα να σας ρωτησω αν μασουλαεο οτιδήποτε πραγμα πρεπει να του το τραβαμε έκτος απο το παιγνιδι του?

  9. WolfPaw93 says:

    Γεια σας. Εγώ έχω ένα σκυλάκι που το έχω μαζέψει από τον δρόμο. Είναι κουτάβι το πολύ 4 μηνών. Συνεχώς όταν πάω να το χαϊδέψω χαίρεται αλλά με δαγκώνει παιχνιδιάρικα και επειδή είναι τα πρώτα του δοντάκια πονάει και μου έχει σκίσει πολλά ρούχα γιατί πολλές φορές προσπαθεί να μου δαγκώσει το χέρι ακόμα κι όταν δεν το χαϊδεύω αλλά απλά κάθομαι δίπλα του. Της λέω “μη” αλλά εκείνη συνεχίζει. Τι μπορώ να κάνω για να μην συνεχίσει να το κάνει αυτό;

  10. eftyhia says:

    Visas..exw ena arseniko skilo 5 minwn pudle mixi me kati allon pou se gnwrizoume..ekane 6 mathimata vasikis ypakois kai ta pugene mia xara..edw k logo kairo dagkwnei epimona grilizei k prspathei na epirethei xors logo kai aitia epian kathimerinis basis kai meta apo kamia wra ene pio iremos.dokimasa k voltes k periorismo k antalagi me paixnid ala den vlepw lisi..Opws episis na trwei tis akatharsies tou an den ton vlepw kai sin Volta den kamei pore tin anagki tou mono sti pana..mporeite na me simvoulevsete?? Efxaistw

  11. Ιωαννα says:

    Έχω ένα dogo argentino 2 μηνών…δαγκώνει συνέχεια στο παιχνίδι..μου χουν πει ότι θα γίνει άγριο αλλά δεν θελω να επιτίθεται σε όποιον βλέπει…τι να κάνω?

  12. Δεσποινα says:

    Καλησπερα εχω ενα κοταβι λαμπραντορ θυληκο 3 μηνων και δαγκωνει τα χερια μας συνεχεια εγω και η οικογενεια μ εχουμε δοκιμασει καθε τροπο που διαβασα παραπανω αλλα δεν σταματαει να δαγκωνει τα χερια μας… Τι να κανουμε;

  13. ΓΙΩΤΑ says:

    γεια σας.. προσφατα πηρα ενα γερμανικο ποιμενικο 6 μηνων απο μια πικογενεια καθως δεν μπορουσαν να τον κρατησουν.. εχει ομως καποια προβληματα με την συμπεριφορα του… δαγκωνει συνεχεια.. στην αρχη ηταν χειροτερα γιατι δεν με ακουγε αλλα τωρα τουλαχιστον ακουει οταν του λεω μη καποιες φορες.. ωστοσο και παλι δαγκωνει μερικες φορες και δεν με ακουει.. γινεται να τη ξεπερασουμε τελειως αυτην την συνηθεια??

    • ΓΙΩΤΑ says:

      επισης το παλιο του σπιτι βρισκοταν σε καπως απομερο μερος… αυτο εχεο ως αποτελεσμα να φοβαται τα αυτοκινητα και δυστυχως το σπιτι μου βρισκεται διπλα σε κεντρικο δρομο.. εχω προσπαθησει κανα δυο φορες να περασουμε τον δρομο για να παμε βολτα σε ενα παρκακι αλλα αυτος γαβγιζε και κλαψουριζε.. δεν ξερω πως να τον βοηθησω…

  14. Καλημέρα !
    Έχω ενα Ιαπωνέζικο Spitz και είναι περίπου 3-4 μηνών. Οι γονείς μου απο μικρό το άφηναν να κρατάει τα δάχτυλα τους στο στόμα του , αφού εκείνο τα πρόσεχε και δεν πονούσε γιατί δεν είχε δοντάκια. Τώρα πλέον μόλις πάω να την χαιδεψω εκείνη γυρνάει αμέσως το κεφάλι για να κρατήσει στο στόμα του το δαχτυλο μου και να το δαγκώσει.Φαίνετε οτι δείχνη ενοχλημένη στην ιδέα οτι την χαιδέυω. Με αφήνει μόνο όταν ειναι νυσταγμένη ,μόνο στην κοιλίτσα και τότε πάλι θα θέλει να δαγκώνει κατι παράλληλα. Δεν ξέρω τι να κάνω !!!

  15. Dionisis says:

    geia sas.. vrhka enan koutavo 2-2.5minwn ston dromo kai ton kratisa.. i ktiniatros mu ipe ine imiemo likoskilo kai etsi opws to vlepw egw to allo miso tou ine pitbull.. ekana to lathos na tu vazw to daxtilo mou sto stoma tou.. kai otan to dagwne malaka tou elega mi kai to afine. twra apo oti diavasa sto internet den prepi na to kanw afto to pragma gt tha theli na dagwni olh tin wra meta.. kai afto p diapistwnw einai pws ontws dagwni pio polu apo oti to ekane apo mono tou. ti na to kanw gia na min dagwni? kai episis pws na ton kanw na akoui ta vasika? kai otan ton vgazw apo to spiti gia volta stamatai kai dn proxarai kai dn kserw ti na kanw se ekines tis periptwsis.. gia ta kakakia tu kai ta katourlia tou ti kanw? kai telos mu fenete oti prospathi na to peksi ligaki afentiko.. isws epidi ine kutavi k dn katalaveni polla?

    Y.G prwti fora exw skilaki kai dn kserw ti na kanw paidia voithia.. (ton exw 3 meres pleon sto spiti alla ton afinw na kimate sto mpalkoni katurai ta xalia kai exw thematakia me ta katurlia tou sta xalia apo tin mitera mou) Help please.

  16. Ioustini says:

    Ego exo ena arseniko american staff mix ke ine 5 minon ala otan pezi dagoni dinata xoris na to theli vevea ala dagoni… Entometaksi ine entelos akakos ine me olus poli kalos akoma ke me ta kunelia exi poli kales sxesis ke me tus gatus ala otan pezi xoris na to katalaveni mas dagoni dinata…. Akoma xthes dagose ena pedaki tin ora pu pezane … vasika ton egdare me ta dontia tu ke mas thimose o pateras tu pediou apilontas mas den ksero pos na ton ekpedefso …… tu afierono poli xrono den ksero giati kani aftes tis anoisies … VOITHISTE ME!!!!

  17. Καλησπερα.εχω ενα πομερανιαν σχεδον 3μηνων είναι πολυ ζωηρό. .δαγκωνει διαρκως κ οσον αφορα την τουαλετα ..παρολο που το βγαζω εξω στο παρτέρι …..τα κάνει πολλες φορες μεσα στο σπίτι. Το εχω ενα μηνα κ ακομα να καταλαβει οτι εξω ειναι το σωστο…μεσα στο σπιτι πηγαινει σε απομερα μερη που δεν το βλεπουμε , τα κανει κ ερχεται αμεσως πισω σε μας για παιχνιδι.το σπιτι του ειναι κλουβακι για σκυλους κ το βραδυ κοιμαται κει καθως κ οποτε νυσταξει μες στην ημερα μπαινει μονο του να κοιμηθρι κ δεν το λερωνει ..αλλα λερωνει το σπιτι μας.

  18. εγώ έχω ένα γκριφόν-κανισάκι είναι 2 χρονών κ το κακό με αυτόν είναι ότι είναι πολύ αντικοινωνικός θα πάμε να μείνουμε σε σπίτι όπου υπάρχει κ άλλος αρσενικός σκύλος ο οποίος είναι φιλικός κ θέλει να παίξει μαζί του αλλά ο δικός μου φοβάται κ του είχε κάνει επίθεση (επίσης τον πείραμε 8 μηνών και φοβόταν από τότε πολλά πράγματα) γενικά είναι λίγο φοβιτσιάρης. Τι να κάνω?

  19. sotiri eleni says:

    kalispera sas exo ena maltez 5 misi minon kai mas dangoni otan tou valoume to samari tou na kani volta ti boro na kano parakalo dangoni episis to louri tou kai den 8eli na paei konta me skilous den ksero gt den eixe tpt progoumeno kako apo afta ton pira apo moro 1 minon mipos egw ekana kapia la8i sas parakalo ti na kano

  20. viviana says:

    γεια σας εχω ενα αρσενικο πινσερ 11 μηνων και μενα ο δικος μου με δαγκωνει παιζουμε η δεν παιζουμε!! και οταν λειπω μου κανει διαφορες αταξιες οπως να μου φαει ενα μολυβι η στυλο μεχρι και που μου εφαγε την δερματινη της κρεββατοκαμαρας και ολα αυατ επειδη ελειπα φοβαμαι για το τι θα αποκολουθησει το χειμωνα γιατι πηγαινω σχολη και φροντιστηρια και θα λειπω αρκετα εχουμε μεγαλη αγαπη ο ενας προς τον αλλο εχω δοκιμασει ολους τους τροπους μαλωματος και τωρα ειμαι στο να του μιλαω λιγο φωναχτα και μετα να τον αποφευγω.δεν ξερω τι αλλο να κανω εν τω μεταξυ ειμαι ανεργη και δεν μπορω πλεων να του προσφερω εναν εκπαιδευτη για μια βασικη εκπαιδευση γιατι απο οτι εχω ακουσει ειναι τρελα τα ποσα τι μου προτεινεται να κανω??? σας ευχαριστω!!

  21. Δήμητρα says:

    Καλησπέρα σας εχω ενα αρσενικο κουταβακι πομερανιαν 2 μηνων οταν παιζουμε δαγκωνει προσπαθώ να το αποτρέψω φωνάζοντας αποτομα και μη δίνοντας του σημασία και παροτρυνοντας το να δαγκωσει τα παιχνιδια του, όμως δαγκωνει κ εκτος παιχνιδιου γινεται επιθετικο οποτε μασουλαει κατι και παω να τ παρω ή οταν παω να το χαϊδέψω χωρις να κραταω καποια λιχουδια κατ δαγκώνει άγρια. Τι μπορω να κανω ?

Σχολιαστε