Πώς θα απαλλαγεί από τα δερματικά προβλήματα;

Απαντά η κτηνίατρος Φέη Ζερβουδάκη

Εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν.

Ερώτηση: «Ένα από τα σκυλιά µου, θηλυκό, παρουσιάζει πολύ συχνά μύκητες στο δέρμα, οι οποίοι εμφανίζονται ξανά μόλις σταματήσει η αγωγή (σιρόπι, χάπια και φαρμακευτικό σαμπουάν). Την πρώτη φορά, που ήταν η χειρότερη, όλο της το σώμα ανέδιδε άσχημη μυρωδιά. Τώρα έχει σε αρκετά σημεία το μολυβί, γκρίζο χρώμα. Γενικότερα, από πολύ μικρή είχε ξηροδερμία και βγάζει κρεατοελιές, όχι όµως αυτό το πρόβλημα που υπάρχει τώρα.

Έχω αναζητήσει πληροφορίες στο Διαδίκτυο, της άλλαξα τροφή ώστε να περιέχει περισσότερα ω3 λιπαρά, όµως το πρόβλημα εξακολουθεί και το θέμα είναι ότι πρέπει να την κρατώ σε απομόνωση από τα άλλα σκυλιά, πράγμα που τη στενοχωρεί. Τι μπορώ να κάνω;»

 

Απαντά η κτηνίατρος Φέη Ζερβουδάκη:

Η συνηθέστερη μυκητίαση που προκαλεί στους σκύλους δερματίτιδα µε δυσάρεστη οσμή, κοκκίνισμα, φαγούρα, πάχυνση και αλλαγή της χροιάς του δέρματος είναι η δερματίτιδα από ζυµοµύκητες του γένους Malassezia. Η μυκητίαση αυτή είναι επακόλουθο κάποιου πρωτογενούς προβλήματος.

Η αλλεργική, βακτηριδιακή ή παρασιτική δερματίτιδα, ορισμένες ενδοκρινοπάθειες και μεταβολικά νοσήματα, καθώς και οι διαταραχές της κερατινοποίησης, είναι μερικές από τις πρωτογενείς παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να ευνοήσουν την υπερανάπτυξη του μικροοργανισμού αυτού.

διαφήμιση

Η δερματίτιδα από Malassezia δεν είναι μεταδοτική και δεν υπάρχει λόγος απομόνωσης της σκυλίτσας σας από τα άλλα σκυλάκια του σπιτιού. Η διάγνωσή της βασίζεται στο ιστορικό, στην κλινική εικόνα και στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η απλούστερη εργαστηριακή εξέταση που χρησιμοποιείται στην περίπτωση αυτή είναι η κυτταρολογική και περιλαμβάνει τη λήψη δειγμάτων από την επιφάνεια του πάσχοντος δέρματος και την εξέτασή τους στο μικροσκόπιο μετά από ειδική επεξεργασία.

Η θεραπεία βασίζεται πράγματι στη χορήγηση αντιµυκητιασικών φαρμάκων από το στόμα, καθώς και στην εφαρμογή τοπικής αγωγής µε διαλύματα ή σαμπουάν, ανάλογα µε την έκταση και τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Σε χρόνιες και υποτροπιάζουσες περιπτώσεις, σαν τη δική σας, τα φάρμακα αυτά χορηγούνται και προληπτικά σε προσαρμοσμένα δοσολογικά σχήματα. Ανεξάρτητα όµως από την αντιµυκητιασική αγωγή, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αναζήτηση τυχόν πρωτογενών προβλημάτων, που, όπως προαναφέραμε, σχεδόν πάντα κρύβονται πίσω από αυτήν τη δερματίτιδα και ευνοούν την ανάπτυξή της.

 

Διαβάστε επίσης

Ατοπική δερματίτιδα: η συχνότερη αιτία φαγούρας στο σκύλο και στη γάτα

Μύκητες στο τρίχωμα του σκύλου ή της γάτας; Για να απαλλαγούμε οριστικά είναι απαραίτητος και ο καθαρισμός του χώρου.

 



6 Σχολια

  1. Georgia belle@ says:

    Εχω ενα μαλτεζακι κοντοκουρεμενο κ εχει παθει κατι σαν εκζαμα σε κανα δυο σημεια του δερματος της..εχει κ φαγουρα σ αυτα τα σημεθα.γνωριζετε καμια αλοιφουλα να την παρω?

  2. Καλησπέρα..Έχω ένα yorkshire και έχω και εγώ ένα πρόβλημα με το δέρμα της..είναι ακριβώς όπως στην φώτο που έχετε ανεβάσει μόνο που εμένα ξεκινάει από τον σβέρκο μέχρι το τέλος της ουράς της..εχουμε κάνει τα πάντα από εξετάσεις κ δεν έχει τίποτα μόνο μια ελαφριά μύκητα και μας έδωσε μια αλοιφή με την οποία και δεν έγινε τιποτα..εχουμε αλλαξει πολλούς γιατρούς και κανένας δ εν μπορεί να βρει τι έχει..στον τελευταίο που πήγαμε κάναμε εξετάσεις για θυρεοειδή αλλά δεν είχε. Επιμένει πως είναι άλωπεκεια και είναι κληρονομικό..Ενώ τις βγαίνουν κανονικα τρίχες είναι κοντές και άμα τις τραβήξω βγαίνουν σαν να είναι νεκρές.. άμα ήταν άλωπεκεια θα βγαίναν κανονικά και θα τις πέφτανε όπως της μικρής μου?

  3. Έχω ένα westie, στην οποία διαγνώστηκε malassezia πριν 5 μήνες. Η αγωγή του προηγούμενου γιατρού μας δεν απέδιδε. Η νέα γιατρός μας, Θεωρεί πως το θέμα μας είναι αλλεργία στους ψύλλους και της κάνει ενέσιμη κορτιζόνη, η οποία την κρατά ήρεμη από θέματα κνησμού για 2 μήνες περίπου (δεν θέλω να πιστέψω πως ο μόνος τρόπος επίλυσης είναι να κάνω ενέσεις στην σκυλίτσα μου κάθε 3 κ λίγο…)
    Έχω παρατηρήσει ότι έχουν ‘σκάσει’ (ανοίγουν σας ακίδες) τα πατουσάκια της. Είναι διαταραχές της κερατινοποίησης όπως αναφέρετε παραπάνω???
    Στον νέο μας γιατρό λέω πως είναι σίγουρα ο μύκητας υπάρχει κ δείχνει τα σημάδια του, του έστειλα κ το συγκεκριμένο συγκεκριμένο link (http://groomingtaxi.com/Yeast-Infection!.php) κ με ακύρωσε!!! Τα πατουσάκια της μικρή μου μοιάζουν σε μικρότερο βαθμό σκασίματος με την μικρής μου.
    Οι γιατροί πάντως με κάνουν να αισθάνομαι παρανοϊκή , ότι διογκώνω τα πράγματα κ δεν δέχονται να τους πω πως θα κάνουν την δουλειά τους, το θέμα είναι πως εγώ ζω κ γνωρίζω καλύτερα από εκείνους την συμπεριφορά του σκύλου μου…
    Δυστυχώς πάλι θα αλλάξουμε γιατρό…

    • Είναι δύσκολη η διάγνωση των δερματικών, δυστυχώς. Και επίσης δύσκολο να απαλλαγούμε από αυτά. Μεταφέραμε το ερώτημα στην κτηνίατρο. Ελπίζω σύντομα να έχουμε απάντηση.

    • Τιτικα says:

      Μην ακουτε τους γιατρους. Σοδα Η θαυματουργη.Αφου κανετε μπανιο το ζωακι διαλυστε σοδα σε νερο και μην το ξεβγαλετε.Η σοδα ειναι πανακεια και σκοτωνει τους μυκητες.Αν πιναμε και εμεις καθε μερα νερο με ενα κουταλακι κοφτο σοδα 1 ωρα προ φαγητου η 3 – 4 ωρες μετα δεν θα αρρωσταιναμε ποτε.Ποιος γιατρος θα στου δωσει αυτην την συνταγη?

Σχολιαστε