Ποιο ημίαιμο μας ταιριάζει;

Ο εκπαιδευτής Κώστας Μαρτίνης μάς βοηθά να επιλέξουμε και εξηγεί τις διαφορές ανάμεσα ατην επιλογή ενήλικου σκύλου και κουταβιού.

Η Νόβα (Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com)

Η Νόβα (Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com)

Μικρόσωμος ή μεγαλόσωμος, δραστήριος ή τεμπέλης, σκερτσόζος ή σνομπ, για όλους υπάρχει ο ιδανικός ημίαιμος σύντροφος και περιμένει να τον βάλουμε στη ζωή μας, όχι δίνοντας χρήματα, αλλά αγάπη, γιατί, όπως λέει και η λαϊκή θυμοσοφία, οι φίλοι δεν αγοράζονται…

«Όταν αναφερόμαστε σε ημίαιμους σκύλους, πρέπει να ξεχωρίσουμε τα κουτάβια από τα ενήλικα ζώα. Και αυτό γιατί στα κουτάβια δεν μπορείς να αξιολογήσεις και να δεις τα χαρακτηριστικά που θα έχουν καθώς μεγαλώνουν, παρά μόνο σε κάποια βασικά σημεία. Αντιθέτως, οι ενήλικοι σκύλοι μπορούν να αξιολογηθούν σε βάθος. Τα μόνα κουτάβια που μπορούμε να αξιολογήσουμε πιο εύκολα -και αυτό έως ένα σημείο- είναι όσα προέρχονται από πρώτης γενιάς διασταύρωση δύο διαφορετικών καθαρόαιμων φυλών, καθώς γνωρίζουμε τους γονείς, αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποια χαρακτηριστικά θα κυριαρχήσουν από τον κάθε γεννήτορα.

Πέρα όμως από την αξιολόγηση, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός που επιδρά καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός σκύλου με σωστή ή λάθος συμπεριφορά. Τα κουτάβια επηρεάζονται πολύ περισσότερο, είτε θετικά είτε αρνητικά, από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντός τους σε σχέση με τα ενήλικα που σαφώς έχουν ήδη διαμορφώσει κατά πολύ μεγάλο βαθμό το χαρακτήρα τους.

Στον ενήλικο σκύλο μπορούμε να δούμε σε βάθος όλα τα στοιχεία εκείνα που θα μας δώσουν ξεκάθαρη εικόνα για τον εσωτερικό του κόσμο και τελικά να τον ταιριάξουμε με τον αντίστοιχο υποψήφιο ιδιοκτήτη.

διαφήμιση

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Επιλέγοντας ημίαιμο σκύλο

Πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε για το χαρακτήρα, τη συμπεριφορά τις ικανότητες και τις ανάγκες του;

Μπορούν να αξιολογηθούνΚΟΥΤΑΒΙΑΕΝΗΛΙΚΑ
Έφεση για εκπαίδευσηΈως ένα βαθμόΝΑΙ
Βαθμός προσαρμογής σε ήχους, άγνωστα αντικείμενα, άγνωστο περιβάλλον, ανθρώπουςΝΑΙΝΑΙ
Αν έχει φοβίεςΈως ένα βαθμόΝΑΙ
Επίπεδο κοινωνικότηταςΝΑΙΝΑΙ
Επίπεδο ενέργειαςΈως ένα βαθμόΝΑΙ
Επίπεδο κυριαρχίαςΝΑΙΝΑΙ
Επίπεδο σωματικής ευαισθησίαςΝΑΙΝΑΙ
Επίπεδο ψυχικής ευαισθησίαςΈως ένα βαθμόΝΑΙ
Θηρευτική τάσηΝΑΙΝΑΙ
Βαθμός διαχείρισης στρεςΈως ένα βαθμόΝΑΙ
Ένστικτο φύλαξης περιοχής και, ανάλογα με την ηλικία του, σε κάποιες περιπτώσεις, αξιολόγηση αν κάνει και για σωματοφυλακήΟΧΙΝΑΙ
Επιθετικότητες διάφορων μορφώνΟΧΙ (πολύ σπάνια, π.χ. από φόβο)ΝΑΙ
Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Διαβάστε επίσης

3 σημαντικοί λόγοι για να υιοθετήσω ενήλικο σκύλο
Υιοθετώντας ενήλικο σκύλο
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΗΜΙΑΙΜΑ: Κάθε ημίαιμο είναι μοναδικό, ένα όπως κανένα… (άλλο)!
Από πού κρατάει η σκούφια του ημίαιμου σκύλου μας;
Γνωρίζετε τι είναι σκύλος-υβρίδιο;

 



1 Σχολιο

  1. Ελένη says:

    Καλημερα θελω να παρω ενα σκυλακι συγκεκριμενα μικροσωμο (και αν ειναι δυνατον κοκονι)η μονη απετηση μου ειναι να ξερει οτι πρεπει να βγενει εξω να κανει την αναγκη του,εχω τρια παιδια ηλικιας 10, 7 και 5,5 ετων ειναι καταλληλες ηλικιες για να φερω σκυλακι στο σπιτι?Εγω μεγαλωσα με σκυλακι και εχω τις καλλητερες αναμνησεις.Που θα μπορουσα να απευθηνθω?

Σχολιαστε