Ο γάτος που ήθελε να γίνει δήμαρχος

Από την Τασούλα Επτακοίλη

Ο ενός έτους Μόρις, αν και πρωτάρης στην πολιτική, έκανε αισθητή την παρουσία του στις τελευταίες δημοτικές εκλογές στο Μεξικό, με οργανωμένη καμπάνια και σύνθημα «Yes We Cat»!

Μόρις γάτος για δήμαρχος

Όλα ξεκίνησαν σαν ένα αστείο, για να φανεί το χάσμα που χωρίζει τους έντιμους πολίτες -οι οποίοι νοιάζονται πραγματικά για τη χώρα τους, είτε ασχολούνται με τα κοινά είτε όχι- από τους διεφθαρμένους πολιτικούς, τα «τρωκτικά» όπως τους αποκαλούν (και) στο Μεξικό. Κάπως έτσι ο Μόρις έθεσε υποψηφιότητα για δήμαρχος στην Xalapa, πρωτεύουσα της επαρχίας Veracruz, στα ανατολικά της χώρας. Η πόλη των 450.000 κατοίκων υποφέρει τα τελευταία χρόνια από την υψηλή εγκληματικότητα και τη διαφθορά των δημόσιων λειτουργών. Οπότε, αν το καλοσκεφτεί κανείς, ο Μόρις ήταν ιδανικός υποψήφιος: νέος, έξυπνος, κοινωνικός και, κυρίως, παθιασμένος και άτεγκτος κυνηγός τρωκτικών. Τι και αν ήταν γάτος…

Η είδηση για τον «candigato» (λογοπαίγνιο στα Ισπανικά των λέξεων candidato=υποψήφιος και gato=γάτος), στα μέσα του καλοκαιριού, μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Φωτογραφίες του ενός έτους ασπρόμαυρου αιλουροειδούς και των υποστηρικτών του (εφοδιασμένων με T-shirt, καπελάκια, αφίσες και ό,τι άλλο απαιτεί κάθε σοβαρός προεκλογικός αγώνας) κατέκλυσαν τα κοινωνικά δίκτυα. Μόνο στο Facebook (www.facebook.com/elcandigatomorris) ο τετράποδος Μεξικανός πολιτευτής με το σύνθημα «Yes We Cat» συγκέντρωσε περισσότερα από 130.000 like. Στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου έλαβε περίπου 12.000 ψήφους, «τερματίζοντας» τέταρτος ανάμεσα σε έντεκα υποψηφίους. Καθόλου άσχημα για έναν debutant της πολιτικής.

morris poster

Βέβαια, πέρα από το γλαφυρόν της ιστορίας και το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα ζώα συχνά αξίζουν την εμπιστοσύνη μας περισσότερο από κάποιους ανθρώπους, και δη αρκετούς πολιτικούς, υπάρχει και μια άλλη πτυχή του θέματος που πρέπει να αναφερθεί. Η μεξικανική Αριστερά κατήγγειλε όσους κατέβασαν τον Μόρις στο… ρινγκ της πολιτικής για προβοκάτσια, με το επιχείρημα ότι στην πραγματικότητα ωφελημένο θα έβγαινε το κυβερνών δεξιό κόμμα (PRI). «Ας είμαστε ρεαλιστές», απάντησαν οι επικεφαλής της γατοκαμπάνιας. «Ένας γάτος θα φταίει γι’ αυτό ή η ανόητη διάσπαση της αντιπολίτευσης;»

Άλλωστε, ο Μόρις δεν ήταν ο μοναδικός υποψήφιος αυτών των δημοτικών εκλογών που δεν ανήκε στο ανθρώπινο γένος. Στα ψηφοδέλτια υπήρχαν και άλλες αναπάντεχες παρουσίες: ένα γαϊδουράκι στην Ciudad Juárez, ένας σκύλος στην Oaxaca και ένα κοτόπουλο στην πόλη Tepic…

13 morris facebook

διαφήμιση

 

Κι άλλοι ξεχωριστοί τετράποδοι

ΟΣΚΑΡ ΦΟΞ: Γάτος ταξίδεψε Αθήνα-Ζυρίχη στη ρόδα αεροπλάνου και επέζησε

ΠΕΡΙΚΛΗΣ: Ο εξόριστος γάιδαρος του Πηλίου

ΣΑΡΔΕΛΑ: Η τετράποδη πρωταγωνίστρια του «Ράδιο Αρβύλα»

ΤΑΪ: η τετράποδη θεραπεύτρια

ΛΑΪΚΚΟΥ: ένα ξεχωριστό ελκυθρόσκυλο

 



Σχολιαστε