Μεγαλώνει, μεγαλώνει γερά γατιά! (Επ. 7)

Από τη Λουίζα Κροντήρη

Μεταξύ τυρού και βερίκοκου ο Μίμης προσπαθεί να κάνει δίαιτα.

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Ο γάτος που δεν ήθελα δεν είναι ιδιαίτερα λαίμαργος, ούτε και πολύ εκλεκτικός στο φαγητό του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι καλοφαγάς. Το διαιτολόγιό του βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην ξηρά τροφή, εκτός βέβαια από τις περιόδους που μένει στους γονείς μου, οπότε συχνά πυκνά τρώει και καμία μικρή κονσέρβα «μην τυχόν και τον χάσουν από πελάτη». Παρόλα αυτά ο Μίμης είναι πρόθυμος να δοκιμάσει νέες γεύσεις.

Από μικρός έδειχνε προτίμηση στα γαλακτοκομικά. Κάθε φορά που έτρωγα τυρί ερχόταν δίπλα μου, έχωνε τη μουσούδα του ανάμεσα στο χέρι και το πρόσωπό μου και έγλειφε το κομμάτι που κρατούσα (πολύ επιτυχημένη πρακτική για να οικειοποιηθεί το τυρί μου, πρέπει να ομολογήσω…). Ιδιαίτερη αδυναμία τρέφει επίσης στο γιαούρτι. Μετά από αρκετές διαμάχες για το ποιος έχει περισσότερα δικαιώματα πάνω στο κεσεδάκι καταλήξαμε σε μία μεσοβέζικη λύση. Αδειάζω το γιαούρτι σε ένα μπωλ και ο Μίμης γλύφει ό,τι περισσεύει μέσα στο κεσεδάκι. Έτσι, και δεν χρειάζεται να το ξεπλύνω πριν το ρίξω στην ανακύκλωση και ο Μίμης έχει το κατάδικό του γιαούρτι , σε μικρές εννοείται ποσότητες.

Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με το γάλα, το οποίο του προκαλεί στομαχικές διαταραχές. Η εικόνα που έχουμε όλοι στο μυαλό μας μιας ενήλικης γάτας που απολαμβάνει ένα μπολ με γάλα είναι πέρα για πέρα παραπλανητική. Μετά τον απογαλακτισμό τους και όσο μεγαλώνουν οι περισσότερες γάτες εμφανίζουν δυσανεξία στη λακτόζη με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πέψουν ούτε το γάλα και δη το αγελαδινό, ούτε και τα μη ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα . Το αποτέλεσμα είναι διάρροιες και δυσπεψία. Πιο ασφαλείς λύσεις είναι ίσως το παλαιωμένο τυρί και το γιαούρτι, στα οποία λόγω της ζύμωσης η λακτόζη έχει μετατραπεί σε γαλακτικό οξύ. Στην περίπτωση του Μίμη, μάλιστα, η αδυναμία του στο γιαούρτι μου έλυσε τα χέρια και στη χορήγηση χαπιών. Όταν δεν μπορώ να τον πείσω με τίποτα να καταπιεί ένα χάπι –μετά από τόσα χρόνια, ακόμα δεν το πετυχαίνω- το κάνω σκόνη και το αναμιγνύω με μία μικρή ποσότητα γιαουρτιού. Το χάπι φτάνει στον προορισμό του σε χρόνο ρεκόρ! Περιττό να πω βέβαια πως πριν αρχίσετε να πειραματίζεστε με τη γάτα σας, πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Η άλλη διατροφική αμαρτία, στην οποία ενδίδει καμιά φορά ο Μίμης είναι η καπνιστή γαλοπούλα, ενώ προς μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα ότι τρελαίνεται για τα αποξηραμένα βερίκοκα.

Με το που άνοιξα το σακουλάκι η μυρωδιά τον έσυρε από τη μύτη. Στο πρώτο απειροελάχιστο κομματάκι βεβαιώθηκα: ήταν έρωτας με την πρώτη μπουκιά. Του άρεσε τόσο πολύ που μου έγλειψε ακόμα και τα δάχτυλα. Ψάχνοντας, έμαθα ότι το κουκούτσι των βερίκοκων είναι τοξικό τόσο για τις γάτες όσο και για τους σκύλους, παρόλα αυτά το αποξηραμένο φρούτο –που ούτως ή άλλως δεν έχει κουκούτσι- προσφέρει στον οργανισμό τους φυτικές ίνες, κάλιο και β-καροτίνη. Σαν επιβράβευση, λοιπόν, για την καλή γατ-αγωγή του ο Μίμης απολαμβάνει που και που κανένα πολύ μικρό κομματάκι του πορτοκαλί καρπού. Σύντομα διαπίστωσα πως ο Μίμης λιγουρεύεται σχεδόν όλα τα αποξηραμένα φρούτα που μπαίνουν στο σπίτι. Το πάρτι που έγινε με τον αποξηραμένο ανανά είναι μνημειώδες. Στο τέλος είχε γαντζωθεί πάνω μου απαιτώντας να φαει –ει δυνατόν- και ολόκληρο το σακουλάκι.

Σήμερα ο Μίμης κάνει δίαιτα για να χάσει την μπάκα των διακοπών στους γονείς μου. Αρχικά δοκίμασα ειδική κτηνιατρική τροφή για απώλεια βάρους. Το πρόβλημα ήταν ότι του άρεσε τόσο πολύ η γεύση της που έτρωγε και δεν χόρταινε. Έτσι κι εγώ του πήρα μια εξαιρετική ολιστική light γατοτροφή που δεν του αρέσει καθόλου και μπήκε σε πρόγραμμα. Ήδη έχει χάσει τα πρώτα γραμμάρια και μέχρι το Πάσχα θα έχει γίνει στιλάκι.

 

διαφήμιση

Συνεχίζεται…

 

Περισσότερος Μίμης, ο γάτος που δεν ήθελα…

Ο εισβολέας της μιας σπιθαμής (Επεισ. 1)
Πιο ψηλά από όσο φαντάζεσαι (Επεισ. 2)
Ευτυχώς που δεν γαβγίζει! (Επεισ. 3)
Ευτυχώς που δεν γαβγίζει! – Μέρος 2ο (Επεισ. 4)
Ευτυχώς που δεν γαβγίζει! – Μέρος 3ο (Επεισ. 5)
Η μεγάλη απόδραση (Επεισ. 6)
Pee-llow™ (Επεισ. 8)
Μας ψεκάζουν! – Eποχική παρένθεση στις περιπέτειες του Μίμη

 

Χρειάζεται να αδυνατίσει;

Πόσο κοντά είναι στο «ιδανικό βάρος»; Επίσης, 10 συμβουλές για να αδυνατίσει χωρίς να πεινάει.

ΙΔΕΑ – Χοντρός τετράποδος, ένοχος συγκάτοικος

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com



1 Σχολιο

  1. MARIA KYDA says:

    ΠΑΝΤΑ ΔΙΝΩ ΤΗΝ ΓΑΤΑ ΜΟΥ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΕΥΤΥΧΟΣ ΤΟ ΤΡΩΕΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΤΟ ΤΡΩΩ ΕΓΩ.
    ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΡΕΑΣ ΜΟΝΟ ΣΑΛΑΜΙ ΚΑΙ ΚΡΟΚΕΤΕΣ ΕΙΝΑΙ 12 ΚΙΛΑ

Σχολιαστε