«Έχω λόγο που δεν τη στειρώνω»

Από την Κλέα Μοριανού

Καταρρίψτε με επιχειρήματα τις 8 πιο συνηθισμένες δικαιολογίες.

 

Θα έχετε ακούσει πολλές φορές, στο πάρκο ή στην παρέα, θεωρίες σχετικά με το πόσο ωφελούνται οι σκύλες ή οι γάτες αν γνωρίσουν την μητρότητα έστω και άπαξ πριν στειρωθούν. Κάποιοι επικαλούνται ως λόγο το «να μην πάμε κόντρα στη φύση», άλλοι το ότι «το είπε ο κτηνίατρος». Όσες φορές επιχείρησα να εκμαιεύσω το όνομα του συγκεκριμένου κτηνιάτρου, οδηγήθηκα σε αδιέξοδο. Είτε γιατί ήταν, τελικά, ο «κτηνίατρος του φίλου τους», είτε γιατί τους διέφευγε το όνομα… προσωρινά. Σε μια περίπτωση στάθηκα τυχερή. Μου έδωσαν όνομα! Και ήταν ένας κτηνίατρος που έτυχε να γνωρίζω και να εμπιστεύομαι, ο οποίος φυσικά αρνήθηκε ότι είχε συστήσει κάτι τέτοιο.

Εδώ και χρόνια έχω βάλει σκοπό ζωής να ανακαλύψω από που προέρχονται τέτοιες συμβουλές. Έχω ρωτήσει περισσότερους από πενήντα κτηνιάτρους και κανένας δεν παραδέχεται ότι συνέστησε σε πελάτη του να βάλει τη σκύλα ή τη γάτα του να γεννήσει πριν τη στειρώσει. Τότε τι τρέχει; Μήπως, τελικά, ακούμε αυτό που θέλουμε;

Ας δούμε τις 8 πιο συνηθισμένες δικαιολογίες κατά της στείρωσης καθώς και τα στοιχεία που μπορούμε να επικαλεστούμε στο μέλλον προκειμένου να τις αντικρούσουμε.

1. «Καλύτερα για την υγεία του να γεννήσει πριν στειρωθεί.»
ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα ιατρικά στοιχεία δείχνουν το αντίθετο, ότι δηλαδή, αν μια θηλυκή στειρωθεί πριν από τον πρώτο οίστρο και την πρώτη περίοδο, θα είναι υγιέστερη (αποφεύγοντας σοβαρές ασθένειες που σχετίζονται με τα γεννητικά όργανα ή μεταδίδονται σεξουαλικά).

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αν δεν ζευγαρώσει η σκύλα μου, κινδυνεύει;

2. «Θέλω τα παιδιά μου να βιώσουν το θαύμα της γέννησης.»
ΑΛΗΘΕΙΑ: Το θαύμα γρήγορα επισκιάζεται από την πραγματικότητα. Χιλιάδες ζώα εγκαταλείπονται στους δρόμους και βρίσκουν τραγικό θάνατο από φόλες, αυτοκινητιστικά και αρρώστιες. Είναι σημαντικό να διδάξουμε τα παιδιά μας ότι κάθε ζωή είναι πολύτιμη, στειρώνοντας τα σκυλιά και τα γατιά μας.

3. «Μα είναι κρίμα, γιατί είναι καθαρόαιμο.»
ΑΛΗΘΕΙΑ: Ένα στα τέσσερα κατοικίδια που εγκαταλείπονται είναι καθαρόαιμο. Υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά σκύλων και γατών από τη ζήτηση, ανεξαρτήτως του αν αυτά είναι καθαρόαιμα ή ημίαιμα.

4. «Θα σταματήσει να είναι φύλακας.»
ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο σκύλος από ένστικτο προστατεύει το σπίτι και την οικογένεια. Η προσωπικότητα και τα ταλέντα του επηρεάζονται περισσότερο από τα γονίδια και το περιβάλλον παρά από τις σεξουαλικές ορμόνες.

5. «Θα παχύνει και θα τεμπελιάσει.»
ΑΛΗΘΕΙΑ: Εμείς φταίμε που τα περισσότερα ζώα είναι παχιά, νωχελικά και τεμπέλικα. Τα ταΐζουμε παραπάνω από όσο χρειάζεται και δεν τα ασκούμε αρκετά.

6. «Ο σκύλος (ή η γάτα μου) είναι τόσο ξεχωριστός, που θέλω ένα ολόιδιο κουτάβι (ή γατάκι).»
ΑΛΗΘΕΙΑ: Όσο κι αν το επιθυμούμε, είναι γενετικά απίθανο τα παιδιά του να προκύψουν ολόιδια με τον τετράποδο φίλο μας. Άλλωστε, ακόμη κι αν κρατήσουμε ένα ζωάκι που του μοιάζει, τι θα απογίνουν τα υπόλοιπα της γέννας; Μια επίσκεψη σε ένα από τα φιλοζωικά σωματεία της χώρας μπορεί να μας μεταπείσει: υπάρχουν εκατοντάδες ζώα στα αζήτητα, εξίσου χαριτωμένα, έξυπνα, γλυκά, όμορφα, τρυφερά και… ξεχωριστά με το δικό μας αρκεί να τους δώσουμε την ευκαιρία να μας το δείξουν.

7. «Η στείρωση κοστίζει.»
ΑΛΗΘΕΙΑ: Υπάρχουν φορείς που επιχορηγούν τη στείρωση των ιδιόκτητων ζώων. Συμβουλευτείτε το σωματείο της περιοχής σας ή το δήμο σας σχετικά.

ΒΡΕΣ ΤΟ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ: Ψάχνετε τετράποδο σύντροφο; 56 Φιλοζωικά Σωματεία ανά περιοχή για να απευθυνθείτε στο πλησιέστερο!

8. «Έχω βρει σπίτια για όλα τα κουτάβια ή γατάκια.»
ΑΛΗΘΕΙΑ: Ακόμη κι αν τα καταφέραμε, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις αποφάσεις που οι άλλοι θα πάρουν για τα ζώα που τους εμπιστευθήκαμε. Τίποτα δεν μας εγγυάται ότι οι απόγονοι του δικού μας δεν θα καταλήξουν, όπως τόσα άλλα κουτάβια και γατάκια, στο δρόμο ή στα σκουπίδια.

 

διαφήμιση

Η στείρωση τελικά είναι πράξη ζωής

Πώς; Στειρώνοντας το ζώο μας σώζουμε αδέσποτα ζώα, που διαφορετικά θα έβρισκαν τραγική κατάληξη στο δρόμο. Συμπληρώνουν τις θέσεις που θα έπιαναν τα δικά μας κουτάβια ή γατάκια σε υπεύθυνες οικογένειες.

Πριν ζευγαρώσουμε το σκύλο ή τη γάτα μας αξίζει να θυμηθούμε πώς ο υπερπληθυσμός των σκύλων και των γατιών δημιουργείται «μια γέννα τη φορά».

 

Τι προβλέπει ο νόμος για τις γέννες

Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει την υποχρεωτική στείρωση των αδέσποτων ζώων από το 2003. Μάλιστα, επιτρέπει τις σπιτικές γέννες μόνο υπό την προϋπόθεση ότι έχουν βρεθεί σπίτια προκαταβολικά για όλα τα ζωάκια. Φτιάξαμε λοιπόν, όπως ο νόμος ορίζει, τη σχετική λίστα των ενδιαφερομένων και μπράβο μας. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι όσοι εξέφρασαν ενδιαφέρον δεν θα αλλάξουν γνώμη όταν έρθει η ώρα να τα πάρουν σπίτι.

 

Και τέλος μια συμβουλή για όσους ακόμα επιμένουν να γεννήσει

Η λίστα των ενδιαφερόμενων θα πρέπει να είναι μακριά. Παρότι πολλοί εκφράζουν ενδιαφέρον τώρα, αργότερα αλλάζουν γνώμη. Σίγουρα θα υπάρξουν αρκετές ακυρώσεις. Για να είμαστε καλυμμένοι, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσουμε την τεχνική του overbooking, υπολογίζοντας 4 ενδιαφερομένους για κάθε ζώο που θα γεννηθεί. Σκεφτείτε την περίπτωση τσοπανόσκυλων, λυκόσκυλων και κυνηγόσκυλων, που συχνά γεννούν 12 κουτάβια, για να εξασφαλίσουμε καλά σπίτια σε όλα, αυτό σημαίνει 50 ενδιαφερόμενους! Καλή μας τύχη.

 

Διαβάστε επίσης

Αν δεν ζευγαρώσει η σκύλα μου, κινδυνεύει;

Είναι καλό οι γάτες να στειρώνονται

Κάθε πότε μένει έγκυος η γάτα;

Είμαι αρσενικός καθαρόαιμος γάτος. Να με στειρώσουν ή να με ζευγαρώσουν;

Αλητεία και στείρωση

Ποιος έκοψε το αυτί στο γατί της γειτονιάς;

Πώς θα σταματήσει το «καβάλημα»;

Ολίγον… έγκυος

 



262 Σχολια

  1. Νίνα says:

    Έχω ένα κουτάβι (2 μηνών) Είναι κοκώνι που το πήρα από γνωστό εκτροφέα που ενδιαφέρεται για την στήριξη και αναγνώριση της φυλής. Θα ήθελα πολύ να συμβάλλω και εγώ. Είναι θυλικό και δεν ξέρω τι να κάνω με την στείρωση. Μπορεί έγκαιρα να γεννήσει και να την στειρώσω μετά; Τί διακινδυνεύω ; Όπως καταλαβαίνετε, τα νέα κουτάβια είναι εξασφαλισμένα…Θά με βοηθήσει πολύ η γνώμη σας.

    • Αγαπητή Νίνα σε τιμάει που προβληματίζεσαι σχετικά. Η επιλεκτική εκτροφή, στην οποία αναφέρεσαι, δεν είναι στις δικαιολογίες που αναφέρουμε πιο πάνω. Είναι ο ΜΟΝΟΣ αποδεκτός λόγος για να ζευγαρώσεις το σκυλάκι σου. Τα πραγματικά καθαρόαιμα ζώα κάθε φυλής, (με πιστοποιητικό καθαροαιμίας από τον ΚΟΕ ή αναγνωρισμένους Κυνοφιλικούς Ομίλους άλλων χωρών) έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς και ικανοτήτων που κάνουν την επιλογή τους από κυνόφιλους μονόδρομο, πχ κυνηγετικές ικανότητες, ένστικτο προστασίας, οσφρητικές ικανότητες, ποιμενικά ζώα, σκύλος συναγερμός κ.ά. Έτσι, αν όντως τα κουτάβια της σκυλίτσας σου είναι εξασφαλισμένα και έχεις αρκετό χρόνο καθημερινά για να φροντίσεις τη μάνα και τα κουτάβια, να ταωκρατήσεις κοντά της μέχρι να συμπληρώσουν δυο μήνες ζωής και να τα κοινωνικοποιήσεις, μπορείς να πάρεις την απόφαση να ζευγαρώσεις τη σκυλίτσα σου! Και, οπως είπες και εσυ, στηρίζεις και βοηθάς στη διατήρηση μιας υπέροχης ελληνικής φυλής.

Σχολιαστε