Δυσκολεύεται η γάτα να μείνει μόνη στο σπίτι;

Από την εκπαιδεύτρια Jean Glover

Αρκετοί σκύλοι πάσχουν από άγχος αποχωρισμού. Πόσο δύσκολη είναι η μοναξιά για τις γάτες;

Photo courtesy of Anastasia Voutyropoulou | www.anastasiav.com

Photo courtesy of Anastasia Voutyropoulou | www.anastasiav.com

Γενικά, οι γάτες δεν φαίνεται να έχουν πρόβλημα μακριά μας, όσες ώρες κι αν τις αφήσουμε. Ακόμα και μέρες, αρκεί να έχουν φαγητό, νερό και καθαρή άµµο. Ωστόσο, τους αρέσει; Νομίζω όχι.

Οι γάτες -όπως μπορούν να σας διαβεβαιώσουν οι εκτροφείς αλλά και όσοι είχαν πολλές- έχουν πολύ διαφορετικούς χαρακτήρες. Κάποιες μπορεί να είναι πιο «δεμένες» με τους ανθρώπους, και αυτές είναι που ίσως έχουν πρόβλημα να μένουν μόνες.

Στο σπίτι έχουμε τρεις γάτες. Η μία -19 ετών, τη σώσαμε μικρή από κάτι σκύλους- δεν δίνει δεκάρα αν είμαστε εκεί ή αν λείπουμε, αρκεί να έχει φαγητό όταν πεινάει και να μπαινοβγαίνει όποτε θέλει.

Η δεύτερη -πρώην χοντρή, της κάναμε δίαιτα και τώρα είναι στυλάκι- μας κατσαδιάζει κάθε φορά που επιστρέφουμε. Τα έντονα νιαουρητά της µας θυμίζουν γονιό που φωνάζει στα έφηβα παιδιά του, επειδή γύρισαν σπίτι μετά τα μεσάνυχτα. Περνούν δέκα λεπτά πριν μας συγχωρέσει και αρχίσει πάλι να τρίβεται πάνω μας.

Ο τρίτος -ένας κεραμιδί στειρωμένος γατούλης- αγαπάει πάρα πολύ την κόρη μου, που τον μάζεψε μωρό από το δρόμο. Αλλά μόνον εκείνη. Όταν αυτή λείπει, ο γάτος δεν πατάει καν στο σπίτι, ακόμη και για μέρες. Και όταν εκείνη επιστρέφει, αυτός εμφανίζεται από το πουθενά, φωνάζοντας νιαουρητά διαμαρτυρίας, τα οποία δίνουν σύντομα τη θέση τους σε νιαουρητά ευχαρίστησης.

Τέλος, παλιά είχαμε μια γάτα που απλώς μας αγνοούσε, λες και δεν υπήρχαμε.

διαφήμιση

Ορίστε, τέσσερις γάτες, τέσσερις διαφορετικές συμπεριφορές στην απουσία των ιδιοκτητών. Και υπάρχουν κι άλλες: φίλοι µας µας λένε ότι οι γάτες τους δεν γκρινιάζουν καθόλου και ότι τρέχουν να τριφτούν πάνω τους αμέσως μόλις τους δουν. Ωραία θα ήταν…

Συνεπώς, όταν μια γάτα δυσανασχετεί επειδή λείπουμε, το κάνει για διαφορετικούς λόγους από εκείνους που το κάνουν τα σκυλιά.
Ίσως επειδή έχει την άποψη ότι εμείς ανήκουμε σε εκείνη και όχι εκείνη σ’ εμάς. Εντάξει, θα επιβιώσει όσο εμείς λείπουµε, αλλά μόλις γυρίσουμε, θα µας κάνει να το πληρώσουμε µε φωνές. Έστω και για δέκα λεπτά.

 

Διαβάστε επίσης για το άγχος αποχωρισμού στους σκύλους

 



Σχολιαστε