Γιατί ο αρσενικός σκύλος μου ουρεί σαν θηλυκό;

Εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν.

 

αρσενικο σκυλι κανει πιπι

Ερώτηση: «Έχουμε έναν αρσενικό ημίαιμο σκύλο, ονόματι Ζάφυς, και είναι ενός έτους (και κάτι). Το πρόβλημά μου είναι πως ακόμα δεν έχει μάθει να κάνει την ανάγκη του σαν αγόρι -να σηκώνει το πόδι του εννοώ- και προβληματίζομαι.»

 

Η Jean Glover, ειδική σε θέματα συμπεριφοράς, απαντά:

Την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές ο Ζάφυς ίσως να έχει ήδη αρχίσει να κάνει την ανάγκη του σαν αγόρι, σηκώνοντας το πόδι. Το θέμα σχετίζεται με την ωριμότητα του σκύλου, το βαθμό της αυτοπεποίθησής του και τη θέση του στην αγέλη. Στην ηλικία του ενός και κάτι ο Ζάφυς μόλις τώρα αρχίζει να ωριμάζει, ειδικά αν είναι μεγαλόσωμος. Οι μεγαλόσωμοι σκύλοι ωριμάζουν πιο αργά. Οι αρσενικοί σκύλοι σηκώνουν το πόδι για να ανακοινώσουν την παρουσία τους στα άλλα αρσενικά και θηλυκά που βρίσκονται στην περιοχή. Προσπαθούν να αφήσουν τη μυρωδιά τους τελευταίοι και σε πιο ψηλό σημείο από τους υπόλοιπους αρσενικούς της περιοχής.

Συχνά θα δείτε ένα (συνήθως) μη στειρωμένο αρσενικό να μαρκάρει ακριβώς πάνω από τα ούρα που μόλις έκανε κάποιο άλλο αρσενικό. Έτσι δηλώνει ότι είναι αρκετά ώριμο, ώστε να μπορεί να ζευγαρώσει, και αρκετά σίγουρο για τον εαυτό του, ώστε να μην τρομοκρατείται από το μαρκάρισμα άλλων αρσενικών.

Επίσης:

  • Υπάρχουν κάποια θηλυκά που σηκώνουν το πόδι.
  • Κάποια αρσενικά το σηκώνουν σπάνια ή ίσως και ποτέ.
  • Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ένα αρσενικό μαθαίνει αυτή τη συμπεριφορά βλέποντας άλλα αρσενικά.
  • Ένα νεαρό αρσενικό που ζει μαζί με ένα κυριαρχικό αρσενικό μεγαλύτερης ηλικίας ίσως καθυστερήσει να σηκώσει το πόδι, για να αποφύγει το συναγωνισμό.

Γι’ αυτό χαλαρώστε και απολαύστε τις βόλτες με το σκύλο σας. Όταν ο ίδιος νιώσει έτοιμος, θα αρχίσει να σηκώνει το πόδι του. Αν δεν το σηκώσει, όμως, πάλι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Παρεμπιπτόντως, είναι σημαντικό να μην επιπλήττετε ή κοροϊδεύετε το σκύλο σας όταν δεν κατουράει «σαν αγόρι», γιατί έτσι θα συνδέσει την περιφρόνηση ή την επίπληξή σας γενικότερα με την ούρηση μπροστά σας. Εάν νιώθει άσχημα, θα προσπαθεί να μην το κάνει μπροστά σας ή θα βιώνει μεγάλο στρες όταν υποχρεώνεται να το κάνει.

διαφήμιση

 

Διαβάστε επίσης

Τα στάδια αναπτυξης των κουταβιών

Πώς θα μάθει τουαλέτα το κουτάβι μας;

Πώς να μάθω στο κουτάβι μου να πηγαίνει «τουαλέτα»;

Πώς θα σταματήσει το «καβάλημα»;

Καβγατζής χωρίς αιτία. Πώς θα αποτρέψουμε την αδικαιολόγητη επιθετικότητα;

Μια παράξενη ιστορία: Όταν ο αρχηγός της αγέλης δεν είναι αυτός που περιμένεις.

 



Σχολιαστε