«Αντί για το φαγητό της τρώει τις ακαθαρσίες της και μετά μας φιλάει.»

Εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν.

mama day 28 044

Ερώτηση: «Είμαι ιδιοκτήτης ενός θηλυκού Γερμανικού Ποιμενικού 9 μηνών. Η Ήρα έχει εκπαιδευτεί στη βασική υπακοή και από την ηλικία των τριών μηνών ακολουθεί σχεδόν κάθε δραστηριότητα της οικογένειας.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, εδώ και ενάμιση μήνα, τρώει ελάχιστα, περίπου το μισό της ημερήσιας ποσότητας. Το έχω συζητήσει με τον γιατρό και μου έχει πει ότι δεν είναι καλό να τρώει τόσο λίγο σε φάση ανάπτυξης. Του έκανε βέβαια εντύπωση ότι δεν έχανε κιλά, αλλά, αντίθετα, τον τελευταίο μήνα έχει πάρει παραπάνω από 3 κιλά.

Σήμερα το πρωί ανακάλυψα τι συμβαίνει. Την είδε η σύζυγός μου στον κήπο να τρώει τα κόπρανά της. Φανταστείτε ότι το σοκ ήταν μεγάλο, γιατί την περιποιούμαστε πάρα πολύ και δεν έχουμε πρόβλημα όταν μας γλείφει στο πρόσωπο, εμάς και τα παιδιά μας. Θα σας παρακαλούσα να μου δίνατε τη συμβουλή σας για το τι πρέπει να κάνω. Ο γιατρός είπε ότι είναι η μοναδική περίπτωση που δικαιολογείται ακόμα και μορφή ήπιας βίας.»

 

Απαντά η εκπαιδεύτρια Jean Glover:

Ως προς την αύξηση βάρους, δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν ένας σκύλος να μην τρώει και, παρ’ όλα αυτά, να παίρνει τρία κιλά καταναλώνοντας τροφή η οποία έχει ήδη περάσει μέσα από το σώμα του και της οποίας τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά έχουν απορροφηθεί. Κάτι άλλο συμβαίνει. Πιθανόν κάποιος στην οικογένεια να της δίνει στα κρυφά μεζεδάκια και αποφάγια.

Ως προς τη δυσάρεστη συνήθεια που ανακαλύψατε, εάν είναι κάτι που κάνει από κουτάβι, αυτό οφείλεται στις κακές συνήθειες του εκτροφέα ή του αρχικού ιδιοκτήτη.

διαφήμιση

Παίρνοντας ως δεδομένο ότι είναι κάτι που το ξεκίνησε τώρα, μαζί με τη μειωμένη όρεξη, θα πρέπει πρώτα να αποκλείσετε ορμονικά ή άλλα προβλήματα υγείας. Αν πρόκειται για πρόβλημα συμπεριφοράς, νομίζω ότι το σκυλί σας σάς στέλνει το μήνυμα ότι βαριέται ή ότι κάτι το στρεσάρει. Θα πρέπει να σκεφτείτε τα ακόλουθα:

  • Ασκείται αρκετά; Παίρνει όσα ερεθίσματα χρειάζεται; Η εκπαίδευση τη βοηθούσε να τονώνεται και να καταναλώνει ενέργεια. Τώρα που ολοκληρώθηκε, τι δραστηριότητες κάνετε μαζί της; Εχετε έναν πολύ έξυπνο σκύλο – και δεν έχει φτάσει ακόμα στην ακμή του. Ξεκινήστε κάποιο σπορ, όπως ατζίλιτι, ή δοκιμάστε να της μάθετε νέα κόλπα, με κλίκερ. Η έλλειψη όρεξης και η αύξηση βάρους, λοιπόν, ίσως να οφείλονται στην απουσία άσκησης, σωματικής και πνευματικής, και όχι στο γεγονός ότι τρώει ακαθαρσίες. Μακροπρόθεσμα, αν δεν απασχολείται αρκετά το μυαλό της, υπάρχει πιθανότητα να εκδηλώσει ανία, υπερβολικό γάβγισμα, κατάθλιψη και πιθανόν επιθετικότητα. Με μια μεγάλη βόλτα, κάθε μέρα για 45 λεπτά, όπου θα μπορεί να τρέξει με ασφάλεια (σε έναν περιφραγμένο χώρο) ή εάν κάνετε μαζί τζόκινγκ για 30 λεπτά, νομίζω ότι θα δείτε διαφορά, ειδικά αν συνδυάσετε την άσκηση και με εκπαίδευση.
  • Η σκυλίτσα σας είναι 9 μηνών. Πολύ πιθανόν οι ορμόνες να επηρεάζουν τη συμπεριφορά της και να της προκαλούν στρες. Ίσως να ξεκινάει ο οίστρος της ή να σκέφτεται το ζευγάρωμα. Εάν δεν θέλετε να τη ζευγαρώσετε με σκοπό να αποκτήσετε καθαρόαιμα κουτάβια, τότε καλό θα ήταν να τη στειρώσετε.
  • Έχει αλλάξει κάτι στην οικογένεια ή σε πράγματα που σχετίζονται με την ίδια; Για παράδειγμα, έφυγε κάποιος για σπουδές; Μήπως κάποιο παιδί περνάει ταραγμένη εφηβεία; Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί συχνά είναι ευαίσθητοι σε οικογενειακά θέματα. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια ισορροπημένη ατμόσφαιρα γύρω από το σκύλο και -επαναλαμβάνω- κρατήστε την απασχολημένη και ευχάριστα κουρασμένη.
  • Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να απομακρύνετε τις ακαθαρσίες από τον κήπο όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ως προς τις «ήπια βίαιες μεθόδους», ενδεχομένως να σταματήσουν την κατανάλωση ακαθαρσιών προσωρινά, αλλά δεν χτυπάνε το πρόβλημα στη ρίζα. Νομίζω ότι ένας Γερμανικός Ποιμενικός δεν χρειάζεται τέτοια αντιμετώπιση και πιστεύω ότι το μόνο που θα επιτυγχάνατε θα ήταν να κατευθύνετε την προβληματική συμπεριφορά σε κάτι άλλο, δεδομένου ότι δεν αντιμετωπίζετε την αιτία που την προκαλεί. Ειδικά, μάλιστα, αν οφείλεται σε στρες, θα προκαλέσετε στην Ήρα ακόμα περισσότερο.
  • Τέλος, ώσπου να σταματήσει αυτή την κακή συνήθεια, είναι λογικό να μη θέλετε να σας γλείφει στο πρόσωπο. Αποφύγετέ το χωρίς, όμως, να κάνετε το σκύλο σας να αισθανθεί ότι τον απορρίπτετε, επιδεινώνοντας έτσι το στρες του. Για παράδειγμα, μη δείχνετε αηδιασμένοι. Απλώς σηκωθείτε επάνω, φωνάξτε την και αποσπάστε την προσοχή της με ένα μπαλάκι ή με βόλτα.

 

Διαβάστε επίσης

Παρουσίασε γαστρεντερικά προβλήματα -έμετο ή διάρροια- και δεν βρίσκω τον κτηνίατρο.

Επιτρέπεται ο σκύλος μου να κάνει τις ακαθαρσίες του σε πάρκο που παίζουν παιδιά;

Η συµβίωση με το κουτάβι μας θέλει τρόπο. Ξεκινήστε νωρίς και ξεκινήστε σωστά.

 



4 Σχολια

  1. Antonis Christodoulopoulos says:

    Για τη κοπροφαγία υπάρχει ένα διατροφικό συμπλήρωμα, το FORBI-KA (στα κτηνιατρικά φαρμακεία) το οποίο χορηγείται για 5 ημέρες με το φαγητό του σκύλου και δίνει στα κόπρανα του μία πολύ άσχημη γεύση. 100% αποτελεσματικότητα.

  2. Ειρηνη says:

    Eμενα ο σκυλος μου ετρωγε τα κοπρανα του κ ο γιατρος ειπε πως του λειπει καποια βιταμινηη εχει χαμηλο ασβεστιο… καναμε εξετασεις κ τελικα οντως ετσι ηταν… Τωρα παιρνει ασβεστιο κ ολα καλα!!!

  3. Ειρήνη Παπαδάλου says:

    Δεν είναι τίποτα απο τα παραπάνω, λείπει κάποιο στοιχειο απο τον οργανισμό της. Εχω δει σκυλί με το ίδιο πρόβλημα στη κ. Τουλα Μιλιτση που έκανε θεραπεία με φάρμακα. Μετα απο 20 ημέρες ηταν απολύτως καλά!! Αν θέλετε επικοινωνηστε μαζί μου να σας δώσω το τηλέφωνό της

  4. Νana Hatsiou says:

    Το ιδιο προβλημα ειχαμε και εμεις με τον Αρη ,7 μηνων ΓΠ και διαβασα οτι το κανουν τα σκυλια αν τα μαλλωσουμε μικρα για τις ακαθαρσιες τους Τα τρωνε για να μην τα δουμε και τα μαλλωσουμε παλι Ο κτηνιατρος μας ειπε οτι εχει μια σκονη που ριχνεις στο φαγητο τους και δεν τρωνε τις ακαθαρσιες τους Εγω οταν τον ειδα να το κανει του φωναξα εντονα ΜΗ ΕΛΑ ΕΔΩ και απο τοτε το σταματησε.

Σχολιαστε