Άργησε να βγει από το σπίτι & είναι επιθετικός προς τους αγνώστους

Εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν.

φυλαξη αυτοκινητου2 crop


Ερώτηση: «Ο σκύλος μου άργησε να βγει από το σπίτι, λόγω ασθένειας. 
Είναι ημίαιμος αρσενικός μεγαλόσωμος (ζυγίζει 30 κιλά).  Σε ηλικία 5 μηνών εκδήλωσε ξαφνικά φοβική συμπεριφορά προς τους ανθρώπους και ιδιαίτερα προς τα παιδιά (πριν είχε φυσιολογική συμπεριφορά).

Εκδηλώνεται στο σπίτι με επιθετικότητα (χωρίς να έχει δαγκώσει ποτέ, μόνο γαβγίζει), και στη βόλτα (την οποία δε θέλει καθόλου) με υπερβολικό άγχος: κοιτάζει συνέχεια πίσω του, προσπαθεί να κρυφτεί όπου πιστεύει ότι μπορεί να βρει καταφύγιο και τρέμει από το φόβο του.

Με τα άλλα σκυλιά είναι κυριαρχικός. Πάντως όταν βρίσκεται σε ασφαλές περιβάλλον γίνεται πολύ κοινωνικός και παιχνιδιάρης μαζί τους.

Έχει κάνει εκπαίδευση για βασική υπακοή, αλλά στο θέμα του φόβου είναι πολύ μικρή η πρόοδός του. Όταν δεν είναι όλη η οικογένεια στο σπίτι είναι διαρκώς αγχωμένος, γρυλίζει και περιπολεί συνεχώς όπου υπάρχει μπαλκονόπορτα, πόρτα και πηγή θορύβων… Μόλις μαζευτούν όλα τα μέλη της «αγέλης» μας, ηρεμεί και παίζει σαν κουτάβι. Με τους ανθρώπους που γνωρίζει και με αυτούς που συνηθίζει (μετά από κάποιες συναντήσεις μαζί τους, χρειάζεται κατά μέσο όρο 15 φορές να συναναστραφεί με κάποιον και να τον πλησιάσει) είναι πολύ γλυκός και αγαπησιάρης.

Έχετε κάτι να μου προτείνετε για να βελτιώσω την ποιότητα της ζωής του και να μειωθεί το στρες;»

 

Απαντά η σύμβουλος συμπεριφοράς Marilyn Peters

Δυστυχώς έχετε στα χέρια σας ένα πολύ συγχυσμένο, αγχωμένο, και κατά συνέπεια δυστυχισμένο πλάσμα. Η περίπτωση του είναι πολύ καλό παράδειγμα των συνεπειών μιας ανεπαρκούς, σχεδόν ανύπαρκτης κοινωνικοποίησης.

Για να βελτιωθεί η κατάστασή του θα πρέπει να γίνει ένα ολοκληρωμένο «rewind», δηλαδή ένα καινούργιο ξεκίνημα (μια επανεκκίνηση) σχετικά με την επανένταξή του στον ανθρώπινο κόσμο. Πρέπει να μάθει από την αρχή με πολύ συγκεκριμένο τρόπο πώς να επεξεργάζεται και να χειρίζεται όσα συμβαίνουν στον έξω κόσμο.

Επιπλέον πρέπει να μάθετε και εσείς πώς να του συμπεριφέρεστε. Χρειάζεται πολύ ιδιαίτερο χειρισμό, να τον κατευθύνετε με εποικοδομητικό τρόπο και όχι με έναν τρόπο που θα ενίσχυε το πρόβλημα.

διαφήμιση

Για παράδειγμα, θα πρέπει να μάθετε πώς και πότε πρέπει να του δίνετε την προσοχή σας και πότε όχι. Αν, λανθασμένα, του δίνετε προσοχή όταν φοβάται θα του περάσετε το λάθος μήνυμα ότι «ο φόβος φέρνει χάδια και αγάπη» και θα μάθει να «κερδίζει» την προσοχή σας με τη φοβία του! Επιπλέον, είναι σημαντικό να βρείτε τρόπους να του αποσπάτε την προσοχή από τον φόβο του. Εδώ παίζει σημαντικό ρόλο το σωστό timing, το πόσο άμεση, δηλαδή, θα είναι η αντίδρασή σας ώστε να καταφέρετε να τραβήξετε την προσοχή του σε κάτι οικείο, γνώριμο, ασφαλές για αυτόν.

Συμπληρωματικά θα σας πρότεινα να ακολουθήσει και μια ολιστική εναλλακτική αγωγή για την απελευθέρωση του άγχους και του στρες που τροφοδοτούνται καθημερινά από την ανασφάλειά του. Ακόμα και με όλη αυτή την προσέγγιση οι πιθανότητες να γίνει ένας εντελώς «φυσιολογικός» σκύλος είναι εξαιρετικά μικρές. Πάντα θα έχει κάποιες φοβίες αλλά τουλάχιστον αυτές θα είναι πλέον διαχειρίσιμες.

Η γνώμη μου είναι πως χρειάζεστε άμεσα την βοήθεια ενός επαγγελματία για την αποκατάσταση της εικόνας του για τον κόσμο. Δυστυχώς , αν τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν αντιμετωπιστούν σωστά και γρήγορα το πιθανότερο είναι η επιθετικότητά του να κλιμακωθεί επικίνδυνα.

 

Σχετικά με την κοινωνικοποίηση…

Φοβάται κάθε επαφή με τον έξω κόσμο και ειδικά τους άλλους σκύλους;  Υπάρχει τρόπος να του τα μάθουμε όλα από την αρχή!
Υιοθετώντας ενήλικο σκύλο
3 πολύτιμες συμβουλές ώστε το κουτάβι μας να γίνει «Σούπερ Σκύλος» όταν μεγαλώσει
Η συµβίωση με το κουτάβι μας θέλει τρόπο. Ξεκινήστε νωρίς και ξεκινήστε σωστά.
Κοινωνικό κουτάβι = ισορροπηµένος σκύλος

Άλλες κακές συνήθειες ενήλικων σκύλων…

Καβγατζής χωρίς αιτία. Πώς θα αποτρέψουμε την αδικαιολόγητη επιθετικότητα;
Γαβγίζει στους πάντες
Δεν θέλει την καινούργια γάτα!
Κάτι πιτσιρικάδες τον «αγρίεψαν» και πλέον αγριεύει σε όσους δεν συμπαθεί.
Φοβάται και περιπλανιέται

 



Σχολιαστε