Όχι πια κόκκινα δάκρυα

Από την Pet Groomer Φλώρα Σαρτζετάκη

Τι είναι αυτό που κάνει το σκύλο μας να δακρύζει και πώς μπορούμε να το σταματήσουμε;

shutterstock_112210304 crop

Αν ο σκύλος μας παρουσιάζει τους γνωστούς κόκκινους λεκέδες στα μάτια, θα πρέπει, κατ’ αρχάς, να ψάξουμε τις αιτίες που τους προκαλούν. Οι πιο συνήθεις είναι:

  • Το δάκρυ αφήνει στο τρίχωμα μικρόβια και δημιουργούν αυτούς τους λεκέδες (red yeast).
  • Είναι φραγμένος ο ρινοδακρυϊκός πόρος και χρειάζεται να το δει ειδικός. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί και να χρειαστεί χειρουργείο.
  • Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι μπορεί να οφείλεται στη διατροφή. Υποστηρίζουν ότι, όσο πιο φυσικές και απαλλαγμένες από χρωστικές είναι οι τροφές του κατοικίδιου, τόσο ελαχιστοποιείται και η περίπτωση ροής αυτών των χρωστικών δακρύων.
  • Όταν τα επίπεδα των μετάλλων στο νερό της βρύσης είναι υψηλά, λεκιάζει το μουσουδάκι του σκύλου όταν πίνει.

Τι δεν κάνουμε

Πολλοί ιδιοκτήτες ζητούν από τους groomers να κόβουν τις τρίχες αυτές γύρω από τα μάτια, για να μην τις βλέπουν, και έτσι ξεχνούν ότι υπάρχει πρόβλημα. Αυτό δεν είναι σωστό· όσο πιο πολύ κόβουμε αυτές τις τρίχες, τόσο αυτές ξαναβγαίνουν μικρές και μυτερές έχοντας την τάση να γυρίζουν προς το βλέφαρο, επιδεινώνοντας το πρόβλημα και ενοχλώντας ακόμη περισσότερο το σκύλο μας.

Τι κάνουμε

  • Επισκεπτόμαστε τον κτηνίατρο. Αφού γίνει η διάγνωση (και κτηνιατρική αντιμετώπιση του προβλήματος, εφόσον υπάρχει), αν οι λεκέδες επιμένουν, ο groomer θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το κατάλληλο καλλωπιστικό προϊόν. Κάποιες φορές υπάρχει θεαματική μείωση και κάποιες άλλες όχι. Δεν έχω δει περιστατικό που να έχουν εξαφανιστεί εντελώς αυτοί οι λεκέδες, αλλά σίγουρα έχουν ελαττωθεί.
  • Συνήθως συνιστάται η τοπική εφαρμογή του κατάλληλου προϊόντος, διαφορετικού ανάλογα με την αιτία της δακρύρροιας.
  • Υπάρχουν φάρμακα που προσπαθούν να περιορίσουν τα βακτήρια που προκαλούν το κόκκινο δάκρυ. Είναι αποτελεσματικά εφόσον δεν υπάρχει άλλο πρόβλημα στο ζώο, όπως για παράδειγμα φραγμένος ρινοδακρυϊκός πόρος.
  • Η επιλογή μιας πολύ καλής τροφής χωρίς χρωστικές και η λήψη εμφιαλωμένου ή φιλτραρισμένου νερού μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Διαβάστε επίσης

Γιατί δακρύζει ο σκύλος μου;

διαφήμιση

Οι αλλεργίες της άνοιξης ταλαιπωρούν και τους τετράποδους

Άνοιξη και κούρεμα γουλί; Καλύτερα όχι!

Στεγνό καθάρισμα, για όταν πρέπει αλλά δεν κάνει (ή δεν αντέχετε) να πλυθεί!

Μυρίζει… σκυλίλα;

dogtear2



Σχολιαστε