Την αγαπά τη γάτα ο Έλληνας;

Η πρόεδρος του Ελληνικού Ομίλου Γάτας (ΕΟΓ), Νεκταρία Φούντου μιλά στις Trihes.gr για τη θέση της γάτας στην ελληνική κοινωνία.

nektaria 2 www

Για τη συμβολή του Ελληνικού Ομίλου Γάτας (ΕΟΓ) στην αναβάθμιση του ρόλου του αγαπημένου ζώου συντροφιάς μας μιλά η πρόεδρος του ομίλου, Νεκταρία Φούντου, με αφορμή τη διπλή διεθνή έκθεση γάτας (24η και 25η) στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Κατοικίδια Εν Δράσει» το τριήμερο 10 -12 Οκτωβρίου στο «Metropolitan Expo»:

Ποια ανάγκη οδήγησε στη δημιουργία του ΕΟΓ;

Είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που έχει ως σκοπό την προστασία και την καταξίωση της γάτας στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε μόλις το 1995 από τον Αντώνη Κασταμωνίτη και φτάνοντας στο 2014 νοιώθουμε υπερήφανοι με την πρόοδό μας. Έχουμε ανεβάσει τον πήχη αρκετά ψηλά. Φροντίζουμε για τη βελτίωση και τη διατήρηση των φυλών αλλά ταυτόχρονα ενημερώνουμε το κοινό για θέματα υγείας, διατροφής και συμπεριφοράς των αγαπημένων μας αιλουροειδών – ανεξάρτητα αν είναι καθαρόαιμα ή ημίαιμα. Ξεκινήσαμε δειλά-δειλά, 5-6 άνθρωποι με αγάπη και μεράκι κάνοντας εκθέσεις μορφολογίας με 20-30 γατούλες και φτάσαμε να μετρούμε πάνω από 250 συμμετοχές στις εκθέσεις μας. Τότε υπήρχαν 1-2 φυλές στην Ελλάδα, τώρα έχουμε 20. Λάτρεις της γάτας, με χόμπι την εκτροφή ήμασταν 4-5 στην αρχή, πλέον είμαστε περισσότεροι από 40.

Ποια είναι η θέση της γάτας στην Ελληνική κοινωνία;

Θέλουμε να πιστεύουμε πως συμβάλλαμε ώστε ο Έλληνας να αγαπήσει και να αρχίσει να δέχεται τη γάτα στη ζωή του. Ακόμη και σήμερα η γάτα είναι ένα παρεξηγημένο κατοικίδιο. Ο κόσμος δύσκολα τη βάζει μέσα στο σπίτι του – συνήθως τις περιορίζει στην αυλή. Πλέον, όμως, αρχίζουν να τη βλέπουν και να την αγαπούν σαν ζώο συντροφιάς και ευτυχώς πολλοί Έλληνες της έχουν δώσει τη θέση που πραγματικά της αξίζει μέσα στην οικογένεια.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει ο ΕΟΓ στην προσπάθειά του;

Η πιο σημαντική είναι η παράδοση του ‘Έλληνα, που τον θέλει να μη συμβιώνει με τη γάτα καθώς και η ελλιπής πληροφόρηση σχετικά με ασθένειες και τη στείρωση. Η φιλοζωική παιδεία θα πρέπει να αρχίζει από μικρή ηλικία. Στόχος του ΕΟΓ είναι η ενημέρωση του κοινού μέσα από εκθέσεις και ημερίδες.

Έπληξε η κρίση το έργο του ΕΟΓ, τη φιλοζωία και, εν προκειμένω, την αγάπη των ανθρώπων για τις γάτες;

Δεν το νομίζουμε. Ίσως ένα μικρό ποσοστό ατόμων να μην αντέχει πια οικονομικά την ύπαρξη κατοικίδιου στο σπίτι του. Οι φιλόζωοι εθελοντές που προσέφεραν και βοηθούσαν στο παρελθόν εξακολουθούν να το κάνουν. Οι εγκαταλείψεις και οι κακοποιήσεις κατοικίδιων είναι ένα φαινόμενο που δυστυχώς αυξάνεται και, κατά τη γνώμη μου, δεν έχει να κάνει με την κρίση. Χρειάζεται καλή ενημέρωση, φιλοζωική παιδεία και φυσικά χρειάζεται να λάβει η πολιτεία τα μέτρα της.

Σε τρία χρόνια από σήμερα τι θα θέλατε να έχει επιτύχει ο ΕΟΓ;

Οι στόχοι και τα όνειρα είναι πολλά. Πρώτα από όλα, να μεταδώσουμε τις γνώσεις μας καθώς και την αγάπη προς την γάτα, είτε πρόκειται για «ράτσας» είτε όχι. Να μεγαλώσει ο αριθμός των ανθρώπων που θέλει να ασχοληθεί με το χόμπι της επιλεκτικής εκτροφής και να έχουμε σημαντικές διακρίσεις γατών ελληνικής εκτροφής σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μα το μεγαλύτερο όνειρο είναι να αναλάβει η χώρα μας το Mediterranean ή το World Show!

Με τις δυο διεθνείς εκθέσεις μορφολογίας, που θα γίνουν στο πλαίσιο του Kατοικίδια Εν Δράσει τι επιδιώκει ο Ελληνικός Όμιλος Γάτας;

Όπως σε κάθε έκθεσή μας έτσι και στο πλαίσια του «Κατοικίδια Εν Δράσει» σκοπός μας είναι να διαδώσουμε την ύπαρξη του ΕΟΓ και των Ελλήνων εκτροφέων. Είναι μεγάλη μας χαρά που συμμετέχουμε στη διοργάνωση, η οποία θεωρείται θεσμός στο χώρο των κατοικίδιων. Μας δίνεται, έτσι, η ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με χιλιάδες ανθρώπους που αγαπούν τα κατοικίδια, που θέλουν να μάθουν περισσότερα για αυτά αλλά και να περάσουν ένα ευχάριστο τριήμερο μαζί με τις αγαπημένες τους γάτες. Σίγουρα τέτοιου είδους εκδηλώσεις βοηθούν να μεταδοθεί η γνώση για τη συμβίωση με τα κατοικίδια. Ευχή όλων μας θα ήταν να γίνονταν πιο συχνά.

nektaria www

 

διαφήμιση

* Η 24η και 25η Διεθνής Έκθεση Μορφολογίας Γάτας θα διεξαχθεί το τριήμερο 10 – 12 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Κατοικίδια Εν Δράσει» στο Hall 2 του «Metropolitan Expo». Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και θα υπάρχει parking για όλους. Για όσους επιλέξουν να έλθουν με μέσα μαζικής μεταφοράς θα υπάρχει συνεχής συγκοινωνία από το επίπεδο των αφίξεων του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» προς το εκθεσιακό κέντρο.
Το trihes.gr είναι χορηγός επικοινωνίας του φεστιβάλ.

 

Info

Η είσοδος για τους επισκέπτες (χωρίς τους σκύλους μας) θα είναι ελεύθερη.
Με αυτοκίνητο: Θα υπάρχει δωρεάν parking για όλους
Με ΜΜΜ: Για όσους επισκέπτες αποφασίσουν να επισκεφτούν το εκθεσιακό κέντρο με μέσα μαζικής μεταφοράς θα υπάρχει συνεχής εσωτερική συγκοινωνία από το αεροδρόμιο (επίπεδο αφίξεων) προς το «Metropolitan Expo».
Facebook: Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στη σελίδα του «Κατοικίδια Εν Δράσει» στο Facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα μας τα νέα, www.facebook.com/pages/ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ-ΕΝ-ΔΡΑΣΕΙ.
Διοργανωτής: Την οργάνωση του πρωτοποριακού εγχειρήματος έχει αναλάβει η εταιρεία «Welldone», γνωστή για την υπευθυνότητα που τη διακρίνει στην διοργάνωση φεστιβάλ για ζώα συντροφιάς.

Περισσότερες πληροφορίες: Στο τηλέφωνο +30 210 7794529 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@welldone.com.gr

 

 

Διαβάστε επίσης

«Κατοικίδια Εν Δράσει 2014» – Εκεί, όπου για 3 ημέρες τα ζώα συντροφιάς θα είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές!

Dog Dancing – χορός με σκύλο, από τη Βάντα Γκρεγκόροβα και τη Μπράντι στο «Κατοικίδια Εν Δράσει 2014»

Οι γάτες Σομαλίας ήρθαν στην Ελλάδα

 



Σχολιαστε