Πόσο ακίνδυνο είναι τελικά ένα τσιμπούρι;

Από την κτηνίατρο Τόνια Γούβαλη

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για τη θανατηφόρο ερλιχίωση.

tik4

Οι κρότωνες, ή αλλιώς τα κοινά σε όλους μας τσιμπούρια, δεν είναι απλώς ενοχλητικά για τον σκύλο στον οποίο παρασιτούν, αλλά και άκρως επικίνδυνα καθώς ένα τσίμπημά τους εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την υγεία του ακόμα και για την ζωή του.

Η μετάδοση της Ερλιχίωσης -όλων των ειδών του γένους Ehrlichia- στο σκύλο μας πραγματοποιείται μέσω του σάλιου των προσκολλημένων σε αυτόν κροτώνων που μολύνονται όταν μυζούν αίμα από άλλους μολυσμένους σκύλους. Το συχνότερο είδος Ehrlichia στην Ελλάδα είναι η Ehrlichia canis.

 

Κλινική εικόνα

Η οξεία φάση της νόσου ξεκινάει μία έως τρεις εβδομάδες μετά το τσίμπημα από το μολυσμένο με Ehrlichia τσιμπούρι. Τα κυριότερα συμπτώματα που μπορεί να διακρίνει ο ιδιοκτήτης στο σκύλο του είναι:

  • πυρετός
  • ανορεξία
  • κατάπτωση
  • υπνηλία
  • ωχρότητα βλεννογόνων
  • οφθαλμικό – ρινικό έκκριμα
  • λεμφογαγγλιομεγαλεία

Η διάρκεια της φάσης αυτής είναι 2 έως 4 εβδομάδες.

Η υποκλινική φάση ακολουθεί την οξεία και μπορεί να διαρκέσει έως και πολλούς μήνες. Σε αυτή τη φάση τα κλινικά συμπτώματα υποχωρούν παρότι το ζώο συνεχίζει να νοσεί.

Η χρόνια φάση είναι το επόμενο στάδιο. Κυριαρχούν τα ίδια συμπτώματα σε εντονότερο βαθμό, επίσης:

  • αιμορραγική διάθεση (όπως επίσταξη -δηλαδή ρινορραγία- ουλορραγία, μέλαινα -δηλαδή κόπρανα μαύρα σαν πίσσα- αιματουρία, κ.α.)
  • αναιμικοί βλεννογόνοι
  • προοδευτική απώλεια βάρους
  • συμπτώματα από το νευρικό σύστημα (λόγω μηνιγγοεγκεφαλομυελίτιδας) όπως αταξία, σπασμοί, πάρεση, ακόμη και κώμα

 

Διάγνωση

Μία επίσκεψη στον κτηνίατρό μας μόλις αντιληφθούμε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα είναι απαραίτητη. Αυτός με βάση την κλινική εικόνα του σκύλου μας και τη λήψη αίματος για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις είναι σε θέση να μας πει αν ο σκύλος πάσχει από ερλιχίωση.

 

διαφήμιση

Θεραπεία

Η θεραπεία της ερλιχίωσης είναι απλή. Γίνεται στο σπίτι από τον ιδιοκτήτη, διαρκεί περίπου ένα μήνα και η θεραπευτική ουσία που χρησιμοποιείται είναι η δοξυκυκλίνη. Τα συμπτώματα, εφόσον δεν είναι σε προχωρημένο στάδιο υποχωρούν μέσα σε 48 ώρες από την έναρξη της θεραπείας.

 

Πρόληψη

Το σημαντικότερο κομμάτι για την αντιμετώπιση της ερλιχίωσης είναι η πρόληψη. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι η χρήση αποτελεσματικών εξωπαρασιτοκτόνων, ιδιαίτερα τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες και ο περιορισμός έκθεσης του σκύλου μας στα τσιμπούρια. Περισσότερα για την πρόληψη εδώ.

 

Διαβάστε επίσης

Έπαθε ερλιχίωση, θα του μείνει για πάντα;

Ψύλλοι, τσιμπούρια, ακάρεα, ψείρες, ταινίες ή άλλα παράσιτα; Ποτέ ξανά!

Με τι κριτήρια να επιλέξω αντιπαρασιτική αμπούλα για το σκύλο και τη γάτα μου;

Σπιτικό σπρέι για να διώχνουμε ψύλλους, σκνίπες & τσιμπούρια από τη γούνα των τετράποδων

Προστατεύστε τα από τη διροφιλαρίωση

ΙΔΕΑ: Μην πετάτε ότι περισσεύει από το αντιπαρασιτικό κολάρο του

tsibouri pinakida



Σχολιαστε