Ποια παρέα προτιμούν τα ζώα μας;

Από τον Γιώργο Φραντζεσκάκη

Τη δική μας ή των ομοειδών τους;

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Για τα σκυλιά και τις γάτες που ζουν στα σπίτια μας, η διάκριση των άλλων μορφών ζωής στο περιβάλλον τους γίνεται βάσει της ιεραρχικής τοποθέτησης, του ηλικιακού διαχωρισμού, του φύλου και της κατανομής του ζωτικού χώρου. Με αυτές τις τέσσερις πληροφορίες τα ζώα «κατανοούν» το ρόλο των άλλων πλασμάτων και αδιαφορούν για το εάν αυτά είναι κουνέλια, τίγρεις ή άνθρωποι.

Οι κατά καιρούς υιοθεσίες ζώων που ανήκουν σε άλλα είδη από μανάδες που έμειναν άτεκνες και με περίσσεια μητρικού ενστίκτου είναι μια απόδειξη. Μια άλλη απόδειξη είναι το ότι ένας σκύλος μπορεί να αδιαφορήσει εντελώς για την παρουσία ενός «συγγενούς», όταν δίπλα του βρίσκεται ένα μέλος της «αγέλης του» που γνωρίζει και εμπιστεύεται.

Άρα, να υποθέσουμε ότι τα ζώα δεν έχουν ανάγκη από την παρέα άλλων ζώων. Σωστά;
Υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι, ακόμη και αν ο σκύλος σας δεν συναντήσει ποτέ στη ζωή του άλλο σκύλο, δεν θα έχει κάποιο συγκεκριμένο έλλειμμα εμπειριών ούτε παράπονο για να πάρει μαζί του στην άλλη ζωή.

Ωστόσο, σκύλους και γάτες δεν έχουμε μόνο εμείς. Έχουν και οι άλλοι άνθρωποι γύρω μας. Και η κοινωνικοποίηση ανάμεσα στα κατοικίδιά μας και τα ξένα ζώα συντροφιάς φέρνει σε επαφή ομοειδή πλάσματα με ομοειδείς ανάγκες. Όσο και αν αγαπάτε το σκύλο σας, όσο τρυφερά και αν φέρεστε στη γάτα σας, δεν μπορείτε να ξοδέψετε μαζί ενέργεια με τον ίδιο τρόπο. Στις βόλτες, τα λυτά σκυλιά κάνουν ακριβώς τα πενταπλάσια χιλιόμετρα από εσάς, τρέχοντας πέρα-δώθε. Ένα δεύτερο σκυλί μπορεί να ακολουθήσει και να ενισχύσει αυτή την απόλαυση. Ένας άνθρωπος, όσο fit ή πρόθυμος και αν είναι, όχι.

Αυτή η συνέπεια στη συμπεριφορά, που έχει να κάνει με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε είδους, κάνει τελικά ευπρόσδεκτη (και για μερικούς, αναντικατάστατη) την παρουσία ενός δεύτερου σκύλου ή γάτας σε μια ανθρωποαγέλη.

Και κάτι τελευταίο… Ας αποφύγουμε τις συγκρίσεις με τα ανθρώπινα μοναχοπαίδια. Οι άνθρωποι που κακομαθαίνουν τα σκυλιά τους θα υποκύψουν στον πειρασμό, είτε έχουν ένα είτε πέντε. Απλώς, με τα πέντε θα πληρώσουν πιο βαρύ τίμημα. Και πιο γρήγορα.

arak & cocker

Διαβάστε επίσης

Πότε δύο σκυλιά είναι καλύτερα από ένα;

Mια γάτα για τη γάτα μας

διαφήμιση

Ταιριάζοντας τους αταίριαστους, το σκύλο με τη γάτα

Όταν ο σκύλος γνώρισε τη γάτα

Δεν θέλει την καινούργια γάτα!

Γατάκι… εισβολέας

«Γίνομαι η σκιά σου»

«Ζω. Το ξέρω όμως;» Έχουν υπαρξιακά οι τετράποδοι;

Η ζήλια τους είναι… μεταδοτική

 



1 Σχολιο

  1. Κλεοπάτρα Θανοπούλου says:

    Αγαπητοί φίλοι,
    Ξεκίνησα ένα ψήφισμα και σας παρακαλώ να βάλετε την υπογραφή σας. Το ψήφισμα ονομάζεται: Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Σταματήστε τις δηλητηριάσεις αθώων ζώων.

    Αυτό το ζήτημα σημαίνει πολλά για ‘μένα και προσπαθώ να μαζέψω 3000 υπογραφές. Ελπίζω στη βοήθειά σας.

    Διαβάστε περισσότερα για το ψήφισμα και βάλτε την υπογραφή σας πατώντας εδώ:
    https://secure.avaaz.org/el/petition/Ypoyrgeio_Dimosias_Taxis_kai_Prostasias_toy_Politi_Stamatiste_tis_dilitiriaseis_athoon_zoon/?Day2Share

    Ψηφίσματα όπως αυτό ξεκινούν πάντα από πολύ χαμηλά αλλά μεγαλώνουν γρήγορα όταν απλοί πολίτες σαν κι εμάς συμμετέχουν.

    Παρακαλώ βοηθήστε με υπογράφοντας και διαδίδοντας αυτό το ψήφισμα.

    Ευχαριστώ πολύ!

Σχολιαστε