Περιοδοντική νόσος: η συχνότερη πάθηση των ενήλικων σκύλων

Πώς εξελίσσεται, γιατί είναι σημαντικό να την προλάβουμε, πώς μπορούμε να την περιορίσουμε; Επίσης, τι χρειάζεται να γνωρίζουμε για τα άλλα προβλήματα των δοντιών τους.

 

Όταν οι σκύλοι τρώνε, αναπόφευκτα συσσωρεύεται πλάκα στα δόντια τους. Αν η πλάκα δεν αφαιρείται με τακτικό βούρτσισμα των δοντιών θα σκληρύνει και θα μετατραπεί σε πέτρα. Η πέτρα οδηγεί σε αύξηση της πλάκας, με επακόλουθο τη φλεγμονή των ούλων, δηλαδή την ουλίτιδα. Όσο η ουλίτιδα εξελίσσεται οδηγεί σε απώλεια οστών και δοντιών (δηλαδή στο τελικό στάδιο της περιοδοντικής νόσου). Η περιοδοντίτιδα συνοδεύεται από μεγάλη δυσφορία και πόνο.

 

Γνωρίζετε ότι 4 στους 5 ενήλικους σκύλους έχουν ουλίτιδα;

Η ουλίτιδα αποτελεί τη συχνότερη πάθηση των ενήλικων σκύλων, ωστόσο, το 90% των ιδιοκτητών θεωρεί ότι ο σκύλος τους έχει υγιή δόντια και ούλα. Δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπίσουμε την ουλίτιδα.

 

Είναι μόνο θέμα ηλικίας;

Η ουλίτιδα επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, οπότε το πρόβλημα είναι συνήθως μεγαλύτερο στους μεγαλύτερους σε ηλικία σκύλους. Όμως, σε φυλές όπως τα Yorkshire Terrier και τα Miniature Poodles, η ουλίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε σχετικά μικρή ηλικία. Από τη στιγμή που θα εμφανιστεί η νόσος, μπορεί να εξελιχθεί με γρήγορους ρυθμούς.

 

Πώς εξελίσσεται η περιοδοντική νόσος;

Illustration courtesy of WALTHAM® Center for Pet Nutrition | All rights reserved.

Illustration courtesy of WALTHAM® Center for Pet Nutrition | All rights reserved.

ΣΤΑΔΙΟ 1

Πλάκα: Μόλις ο σκύλος φάει, σχηματίζεται στα δόντια του μια υπόλευκη, κολλώδης επίστρωση, η οποία αποτελείται από εκατομμύρια βακτηρίδια, υπολείμματα τροφών και προϊόντα βακτηρίων. Αυτή η επίστρωση ονομάζεται οδοντική πλάκα. Ο σχηματισμός πλάκας στα δόντια είναι μία αναπόφευκτη, αδιάκοπη διαδικασία. Αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας, μέσα σε λίγες ημέρες, γίνεται ασβεστοποίηση της πλάκας, δηλαδή σκληραίνει και μετατρέπεται σε πέτρα.
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ: Δυσάρεστη αναπνοή, ουλίτιδα και απώλεια δοντιών.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Τακτικό βούρτσισμα.

ΣΤΑΔΙΟ 2

Πέτρα: Εάν η πλάκα δεν αφαιρεθεί σκληραίνει (ασβεστοποιείται) και σε λίγες μέρες σχηματίζεται η πέτρα (ένα καφέ, σκληρό επίχρισμα στα δόντια).
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ: Περισσότερη πλάκα που προσκολλάται στην τραχεία επιφάνεια της πέτρας.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Αφαιρείται μόνο από τον κτηνίατρο, με τρόχισμα των δοντιών υπό γενική αναισθησία.

ΣΤΑΔΙΟ 3

Ουλίτιδα: Επειδή η πέτρα έχει ιδιαίτερα πορώδη δομή, προσφέρει ιδανικό περιβάλλον για το σχηματισμό περισσότερης πλάκας. Αυτό μπορεί να ερεθίσει τα ούλα και να οδηγήσει στην ουλίτιδα, δηλαδή στη φλεγμονή των ούλων. Όταν σχηματιστεί ουλίτιδα, τα ούλα υποχωρούν και διαχωρίζονται από τα δόντια. Το κενό που δημιουργείται ανάμεσα στο δόντι και το ούλο προσφέρει ένα πλούσιο περιβάλλον για επιπλέον βακτήρια, επιδεινώνοντας το πρόβλημα. Η ουλίτιδα αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη στοματική φροντίδα.
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ: Περιοδοντίτιδα, ένα μη αναστρέψιμο στάδιο της περιοδοντικής νόσου που ενδέχεται να προκαλέσει απώλεια οστών και δοντιών.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Έγκαιρη αφαίρεση της πλάκας και της πέτρας που έχουν αναπτυχθεί στα δόντια του σκύλου με τρόχισμα και στίλβωση, υπό γενική αναισθησία, από τον κτηνίατρο.

ΣΤΑΔΙΟ 4

Περιοδοντίτιδα: Χωρίς την κατάλληλη αγωγή τα ούλα υποχωρούν, το δόντι χαλαρώνει και τελικά πέφτει και στην κενή περιοχή αναπτύσσονται βακτηρίδια. Η περιοδοντική νόσος ενδέχεται να βλάψει ανεπανόρθωτα τα ούλα και τις υποστηρικτικές δομές των δοντιών. Σε προχωρημένο στάδιο οδηγεί σε εξαιρετικά μεγάλη δυσφορία και πόνο, απώλεια περισσότερων δοντιών ενώ ενδέχεται να επηρεάσει και άλλα όργανα και συστήματα του οργανισμού. Σε πολλές περιπτώσεις τα βακτηρίδια εισέρχονται στο αίμα, με πιθανότητα πρόκλησης σοβαρών προβλημάτων στην καρδιά, στους πνεύμονες και τους νεφρούς. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να ξεκινήσουμε πρόγραμμα στοματικής φροντίδας από τα πρώτα στάδια της ζωής του σκύλου και να το τηρούμε σε καθημερινή βάση.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Υπάρχει δυνατότητα να ανασταλεί η εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου εάν αφαιρεθεί η πλάκα και η πέτρα που έχουν αναπτυχθεί στα δόντια του σκύλου με τρόχισμα και στίλβωση. Ωστόσο, εάν δεν ακολουθηθεί η συνιστώμενη οδοντική θεραπεία εγκαίρως, οι αλλοιώσεις είναι μη αναστρέψιμες.

 

Photos courtesy of WALTHAM® Center for Pet Nutrition | All rights reserved.

Photos courtesy of WALTHAM® Center for Pet Nutrition | All rights reserved.

Εντοπίστε εγκαίρως τα σημάδια

Οι προειδοποιητικές ενδείξεις της περιοδοντικής νόσου περιλαμβάνουν δυσάρεστη αναπνοή, ερυθρότητα και οίδημα των ούλων στην περιοχή όπου εφάπτονται με τα δόντια, αιμορραγία στα ούλα, ακόμη και μεταβολές στη συμπεριφορά του σκύλου.

Δυσάρεστη αναπνοή: Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, η δυσάρεστη αναπνοή στους σκύλους δεν είναι φυσιολογική και αποτελεί σχεδόν πάντα ένδειξη υπολανθάνουσας ουλίτιδας. Καθώς σχηματίζεται η πλάκα, τα βακτήρια που τη δημιουργούν αναδύουν δυσάρεστη οσμή. Ορισμένες φορές όμως (πιο σπάνια), η δυσάρεστη αναπνοή ενδέχεται να οφείλεται σε άλλες αιτίες, όπως π.χ. νεφρική ανεπάρκεια ή διαβήτη. Εάν λοιπόν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας. έχει δυσάρεστη αναπνοή, πηγαίνετέ τον στον κτηνίατρο για εξέταση.

Αιμορραγία ή φλεγμονή των ούλων (κόκκινα ή πρησμένα ούλα): Πρόκειται για ένδειξη ότι τα βακτήρια της πλάκας επιτίθενται στον ιστό των ούλων, προκαλώντας τους φλεγμονή και αιμορραγία.

Μεταβολές συμπεριφοράς: Οι σκύλοι με προβλήματα στα ούλα ενδέχεται να εμφανίσουν βαθμιαίες αλλαγές στη συμπεριφορά. Για παράδειγμα, μπορεί να μειωθεί η ζωντάνια τους και η κοινωνικότητά τους και να μην έχουν όρεξη για παιχνίδι. Η απροθυμία του σκύλου να αφήσει τον ιδιοκτήτη ή τον κτηνίατρο να πλησιάσει στο στόμα του ή ακόμα να του αγγίξει το κεφάλι, μπορεί να αποτελεί ένδειξη πόνου στα δόντια ή τα ούλα. Οι αλλαγές στη γενικότερη συμπεριφορά μπορεί να είναι ανεπαίσθητες και να μεγαλώνουν σταδιακά και μακροχρόνια, γεγονός που προκαλεί περαιτέρω σύγχυση. Πολλοί ιδιοκτήτες μένουν έκπληκτοι με τη διαφορά στη ζωντάνια του σκύλου τους μετά από οδοντική θεραπεία από επαγγελματία.

διαφήμιση

 

Μπορούμε να προλάβουμε την ουλίτιδα;

Το τακτικό βούρτσισμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε τα ούλα και τα δόντια του σκύλου μας πιο υγιή.
Επίσης, είναι καλή ιδέα να ελέγχουμε τα δόντια και τα ούλα του σκύλου ή της γάτας μας εβδομαδιαίως ώστε να προλάβουμε τυχόν προβλήματα όσο ακόμα είναι αναστρέψιμα. Τα βασικά είναι τα εξής:

  • Ξεκινάμε σε μικρή ηλικία, ώστε να συνηθίσει στον έλεγχο του στόματος και των ούλων και στο βούρτσισμα των δοντιών.
  • Ελέγχουμε ότι τα δόντια έχουν απαλό ροζ χρώμα (η ερυθρότητα είναι σημάδι φλεγμονής).
  • Ελέγχουμε για σχηματισμό πέτρας, τα βακτήρια της οποίας μπορούν να συμβάλλουν στη φλεγμονή των ούλων.
  • Με τη βοήθεια του κτηνίατρου, φτιάχνουμε μια λίστα με τα «φυσιολογικά» χαρακτηριστικά των δοντιών έτσι ώστε να μπορούμε να εντοπίσουμε τυχόν αλλοιώσεις.
  • Φροντίζουμε η στοματική υγιεινή του σκύλου να εξετάζεται τακτικά από κτηνίατρο
  • Ποτέ δεν είναι αργά. Ακόμη και αν ο σκύλος είναι ήδη μεγάλος σε ηλικία, ξεκινάμε να βουρτσίζουμε τα δόντια του αφού αυτά καθαριστούν από τον κτηνίατρο.

 

Άλλα συνηθισμένα οδοντικά προβλήματα των τετράποδων

katagmadontiou

Κάταγμα δοντιού: Εάν πρόκειται για κάταγμα στη μύλη (στο εμφανές τμήμα του δοντιού) είναι σημαντικό να ελέγξουμε μήπως είναι εκτεθειμένος ο πολφός (τα αγγεία και τα νεύρα). Συνήθως αναγνωρίζεται από μία ερυθρή ή μαύρη κηλίδα. Τα δόντια με εκτεθειμένο πολφό προκαλούν πόνο και πρέπει να θεραπεύονται.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Εξαγωγή ή ενδοδοντική θεραπεία.
ΠΡΟΛΗΨΗ: Αποφεύγουμε κόκαλα, πέτρες και παιχνίδια σκληρότερα από τα δόντια του.

apotribidonti

Αποτριβή: Τα δόντια φαίνονται φθαρμένα και έχουν χάσει το χαρακτηριστικό τους σχήμα.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Εξαγωγή ή ενδοδοντική θεραπεία εάν ο πολφός είναι εκτεθειμένος.
ΠΡΟΛΗΨΗ: Χρησιμοποιούμε παιχνίδια και μπάλες που έχουν σχεδιαστεί για σκύλους (αποφεύγουμε μπαλάκια του τένις και παιχνίδια με τραχεία επιφάνεια).

apoxrwmatismos

Αποχρωματισμός δοντιών: Το χρώμα του δοντιού μπορεί να κυμαίνεται από ροζ έως μαύρο ανάλογα με το βαθμό τραυματισμού ή τη βλάβη του πολφού. Τα αποχρωματισμένα δόντια δεν αντανακλούν το φως εξίσου ομοιόμορφα με τα φυσιολογικά δόντια. Επομένως, ο κτηνίατρος πρέπει να ελέγξει τα δόντια υπό ισχυρό φως για να εντοπίσει τυχόν προβλήματα.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Εξαγωγή ή θεραπεία ριζικού σωλήνα.
ΠΡΟΛΗΨΗ: Αποφεύγουμε κόκαλα, πέτρες και παιχνίδια σκληρότερα από τα δόντια του. Το παιχνίδι με φρίσμπι ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα επιβλαβές.

teridona

Τερηδόνα: Σε αντίθεση με τον άνθρωπο οι σκύλοι σπάνια υποφέρουν από τερηδόνα. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο κτηνίατρος θα ελέγξει για τυχόν κηλίδες στην επιφάνεια σύγκλεισης των γομφίων χρησιμοποιώντας διαγνωστική μήλη. Εάν η μήλη προσκολληθεί στο δόντι με μικρή αντίσταση, είναι πιθανό να υπάρχει τερηδόνα στο δόντι.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Σφράγισμα του δοντιού εάν η αλλοίωση είναι επιφανειακή, εξαγωγή εάν είναι εκτεταμένη.
ΠΡΟΛΗΨΗ: Αποφεύγουμε τα σνακ που περιέχουν ζάχαρη.

Πηγή

WALTHAM® Center for Pet Nutrition | All rights reserved.

 

Διαβάστε επίσης

ΙΟΥΝΙΟΣ 2015 – Δωρεάν Οδοντικοί Έλεγχοι σε σκύλους από 200+ κτηνιάτρους, σε όλη την Ελλάδα!

Τα δόντια του σκύλου & της γάτας

Pedigree® Dentastix®: η απόλαυση που φροντίζει καθημερινά τα δόντια τους




Σχολιαστε