Ο σκύλος μου φτερνίζεται επίμονα σε νησί χωρίς κτηνίατρο.

Εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν.

sneezing dog

Ζω σε ένα μικρό νησί που το λένε Κάσο και δεν έχουμε κτηνίατρο.
Τις τελευταίες 3 μέρες ο σκύλος μου φταρνίζεται συνέχεια. Τι μπορεί να φταίει και τι πρέπει να κάνω;

Απαντά η κτηνίατρος Φέη Ζερβουδάκη

Εάν το σκυλάκι σας παρουσίασε ξαφνικό και παροξυστικό πταρμό, είναι πολύ πιθανό τα συμπτώματά του να οφείλονται σε κάποιο ξένο σώμα (συχνά άγανο) που έχει καθηλωθεί στη μύτη του, ιδίως αν τα φτερνίσματα ξεκίνησαν μετά από έναν περίπατο ή αν το ζωάκι ζει έξω από το σπίτι.

Στην περίπτωση που έχει καθηλωθεί άγανο στη μύτη του κατοικιδίου σας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να το βρείτε μόνη σας, και θα πρέπει να γίνει ρινοσκόπηση για τον εντοπισμό και την αφαίρεσή του. Δυστυχώς, -ανεξάρτητα από την αιτία των πταρμών- δεν υπάρχει κάποια ασφαλής αγωγή που θα μπορούσατε να εφαρμόσετε για να ανακουφίσετε το ζωάκι σας. Εφόσον τα συμπτώματα επιμένουν, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν κτηνίατρο ώστε να διαγνωσθεί και να αντιμετωπιστεί η αιτία των πταρμών.

Άλλες αιτίες επίμονου πταρμού σε σκύλους είναι η ρινίτιδα λοιμώδους, αλλεργικής ή ιδιοπαθούς αιτιολογίας, η ρινίτιδα από εισπνοή ερεθιστικών ουσιών, τυχόν προβλήματα της στοματικής κοιλότητας, καθώς και τα νεοπλάσματα των ρινικών κοιλοτήτων. Σε νεαρά ζώα οι πταρμοί θα μπορούσαν να οφείλονται και σε ανατομική διαταραχή του ανώτερου αναπνευστικού.

Μερικές φορές το φτέρνισμα συγχέεται με ένα σύνδρομο που ονομάζεται ανάστροφος πταρμός.

Ο ανάστροφος πταρμός παρουσιάζεται με τη μορφή επεισοδίων απότομης, σύντομης και βίαιης προσπάθειας για εισπνοή και διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα ή λίγα λεπτά, χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στην αναπνοή του ζώου. Η αιτιολογία του αναστρόφου πταρμού δεν είναι πλήρως διευκρινισμένη. Συνήθως οφείλεται σε μη παθολογικά αίτια, μπορεί ωστόσο να προκαλείται και από προβλήματα στην περιοχή των ρινικών κοιλοτήτων και του ρινοφάρυγγα. (Διαβάστε περισσότερα για το σύνδρομο του ανάστροφου πταρμού εδώ.)

 

Δείτε ένα επεισόδιο ανάστροφου πταρμού του Mr Puggle

διαφήμιση

 

Επεισόδιο ανάστροφου πταρμού μπορεί να εκδηλωθεί ακόμα και όταν ο σκύλος κοιμάται

 

Διαβάστε επίσης

Το σύνδρομο του ανάστροφου πταρμού

Ο σκύλος μου φτερνίζεται συνέχεια & το βράδι δυσκολεύεται να αναπνεύσει.

Άγανα: Ο ύπουλος εχθρός του καλοκαιριού

Οι αλλεργίες της άνοιξης ταλαιπωρούν και τους τετράποδους

 



Σχολιαστε