Ο νέος μας σκύλος άλλαξε συμπεριφορά στις 20 μέρες. Τι μπορεί να φταίει;

Από τη σύμβουλο συµπεριφοράς Marilyn Peters

Όταν τον υιοθετήσαμε ήταν ήρεμος και καλοσυνάτος. Δεν περιμέναμε μέσα σε λίγες μέρες να γίνει τόσο άγριος και δύσκολος. Τώρα τι κάνουμε; Εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν.

15 angry dog www

Ερώτηση: «Πριν 3 μήνες υιοθετήσαμε έναν τρίτο σκύλο, τον αρσενικό Λίο, περίπου 2 ετών. Είχαμε ήδη δύο θηλυκά σκυλιά, την Άλι (3,5 ετών) και την Μπαλού (2 ετών). Τα κορίτσια είναι και τα δύο μαζί μας από κουτάβια, η Άλι από 4 μηνών και η Μπαλού από 40 ημερών – και τα δύο πρώην αδέσποτα. Και οι τρεις σκύλοι είναι στειρωμένοι.

Στην αρχή όλα πήγαιναν καλά, για 20 μέρες. Από εκεί και πέρα ο Λίο άρχισε να αλλάζει. Έχει γίνει επιθετικός με τους πάντες, γνωστούς και αγνώστους. ανθρώπους και ζώα. Η βόλτα μαζί του είναι μόνο άγχος: μη συναντήσουμε άλλο σκύλο, μη συναντήσουμε άνθρωπο, μη συναντήσουμε ποδήλατο, γίνεται χαμός, γαβγίζει, γρυλίζει… Τι μπορεί να φταίει; Είναι τα προηγούμενα βιώματά του;

Το μόνο που γνωρίζουμε για το παρελθόν του είναι ότι ζούσε έξω από κάτι εταιρείες στον Ασπρόπυργο και λίγες μέρες πριν τον πάρουμε σπίτι, του είχε επιτεθεί δεσποζόμενο Πιτ Μπουλ, στο μπροστινό πόδι.

Με τις σκυλίτσες μας ευτυχώς τα πάει καλά. Με τη μεγάλη βέβαια υπάρχει αδιαφορία και από τους δυο. Με την μικρή έχουνε γίνει το team του χουλιγκανισμού. Τώρα σκεφτόμαστε να βρούμε κάποιον να τον δώσουμε. Εγώ δεν είμαι πολύ σύμφωνη αλλά η συγκάτοικός μου επιμένει. Υπάρχει κάποια λύση;
Αααα, επίσης θα γρυλίσει και σε μας αν πάμε να τον πιάσουμε από το κολάρο, ακόμα και μέσα στο σπίτι. Μπορούμε να κάνουμε κάτι ή τελικά να συμφωνήσω να τον δώσουμε;»

 

Απαντά η σύμβουλος συμπεριφοράς Marilyn Peters:

Από ό,τι καταλαβαίνω, ο Λίο τις πρώτες 20 μέρες συμβίωσης ήταν σε κατάσταση ανάρρωσης από τα παλαιά του βιώματα και προσαρμογής στο καινούριο περιβάλλον.

Τώρα που αισθάνεται καλύτερα και έχει αποκτήσει σιγουριά και αυτοπεποίθηση στον χώρο σας και στην οικογένειά σας αρχίζουν να του βγαίνουν και όλα όσα κουβαλάει από τη ζωή του στους δρόμους. Στην ουσία εμφανίζει αυτό που λέμε «κοινωνική επιθετικότητα» στην προσπάθειά του να ελέγξει το περιβάλλον του.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα θα πρέπει να τεθούν αυστηρά και απαραβίαστα όρια και κανόνες στο σπίτι και ο Λίο θα πρέπει να μάθει να εκτελεί κάποιες βασικές εντολές, όπως το «κάτσε» και το «στάσου». Με αυτόν τον τρόπο, μέσα από την υπακοή σε απλά παραγγέλματα, θα μπορείτε να τον ελέγχετε και να του δίνετε την ευκαιρία να κερδίζει όλα όσα θέλει ως αντάλλαγμα για την καλή και ήρεμη συμπεριφορά του. Θα πρέπει να μάθει ότι «τίποτα δεν είναι δωρεάν» και ότι εσείς έχετε τον έλεγχο όλων των αγαθών.

διαφήμιση

Η αλήθεια είναι ότι θέλει λίγη δουλειά το πρόβλημα που μας περιγράφεις. Αν είστε διατεθειμένες να το προσπαθήσετε υπάρχουν αρκετές ελπίδες για αλλαγή. Το αν θα τον δώσετε για υιοθεσία ή όχι είναι καθαρά δική σας επιλογή. Θα πρέπει πάντως να λάβετε υπ’ όψιν σας ότι είναι πολύ πιθανό ο Λίο να παρουσιάσει παρόμοια συμπεριφορά και στο επόμενο σπίτι. Με λίγα λόγια, κάποιος θα πρέπει να «δουλέψει» μαζί του και να βάλει τα πράματα σε τάξη.

 

Διαβάστε επίσης

Κοινωνικοποιείται ο ενήλικος σκύλος;

Υιοθετώντας ενήλικο σκύλο: 9 Κανόνες για να προσαρμοστεί γρηγορότερα στο νέο περιβάλλον

Άργησε να βγει από το σπίτι & είναι επιθετικός προς τους αγνώστους

Από τότε που τον δάγκωσαν γαβγίζει & αγριεύει στους άλλους σκύλους

Καβγατζής χωρίς αιτία. Πώς θα αποτρέψουμε την αδικαιολόγητη επιθετικότητα;

15 angry dog



Σχολιαστε