Μικρά και καλότροπα. Είναι δυνατόν;

Από τη Χρυσούλα Χασάπη

Η μεγάλη παρεξήγηση ότι τα μικρόσωμα σκυλιά είναι συνήθως νευρικά, «κακιασµένα» και κακότροπα πρέπει κάποτε να λυθεί. Όπως συµβαίνει σε κάθε θέμα συµπεριφοράς, τα πάντα ξεκινούν από την εκπαίδευσή τους.

DogTricks - Hi 5 www

Photo courtesy of Vangelis Pappas

Η Νεφέλη δεν θυµίζει σε τίποτα την εικόνα του µικρόσωµου, κακομαθημένου σκύλου που οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους. ∆εν χαλάει τον κόσμο, δεν πεισμώνει, δεν παθαίνει υστερία στη βόλτα και δεν είναι κακότροπη όταν πλησιάζει ανθρώπους ή άλλα ζώα. Και όµως, θα μπορούσε να είναι ο κανόνας.

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μιας σοβαρότατης παρεξήγησης. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ότι όλα τα μικρόσωμα σκυλιά είναι «νευρικά», «κακιασµένα» ή «υστερικά»; Οµως, είναι έτσι πραγματικά; Μήπως τα μικρόσωμα σκυλιά έχουν πέσει θύμα του ίδιου τους του χαρακτηριστικού; Μήπως, λόγω του μικροσκοπικού μεγέθους τους, συγχωρούνται συμπεριφορές που σε έναν μεγαλόσωμο σκύλο θα χαρακτηρίζονταν απαράδεκτες; Μήπως η γλυκιά φατσούλα μετατρέπει κακές συνήθειες σε «χαριτωμένες» αταξίες; Μήπως τα αναλογικά μεγάλα, σαν μωρού, µάτια κάνουν τους πάντες να τα κακομαθαίνουν και να «μην μπορούν να τα µαλώσουν»;

Τα μικρόσωμα είναι πρωτίστως… σκυλιά! Είναι εξίσου εύστροφα και εκπαιδεύσιµα, εξαιρετικά σε αγώνες υπακοής και άλλα κυναθλήµατα και γενικά καθ’ όλα ικανά όσο κάθε μεγαλόσωμος συγγενής τους. Όσο κι αν ξεγελάει το μικροσκοπικό τους μέγεθος, ας μην ξεχνάµε ότι τα περισσότερα εξελίχθηκαν για να δουλεύουν σκληρά, ως πρώτης τάξεως κυνηγόσκυλα. Η εικόνα ενός φοβικού, µη ισορροπημένου σκύλου, ο οποίος τρέμει από φόβο στους ήχους του έξω κόσμου ή γαβγίζει και δαγκώνει στην άκρη του τεντωμένου λουριού του είναι εντελώς ασυμβίβαστη µε την καταγωγή τους, αλλά και τη συµπεριφορά ενός σωστά µεγαλωµένου σκύλου.

Όπως κάθε σκύλος, τα μικρόσωμα, πέραν της απεριόριστης στοργής, πρέπει να έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και τα απαραίτητα όρια, καθημερινή σωματική και πνευματική άσκηση και το δικαίωμα να ζουν ως σκυλιά και όχι ως παιχνίδια ή καρικατούρες των μεγαλόσωμων σκύλων. Είναι δικαίωμά τους και υποχρέωσή µας να τους προσφέρουμε μια ζωή πραγματικά όπως τους αξίζει. Σκυλίσια!

Photo courtesy of Vangelis Pappas

Η Νεφέλη είναι ένα Γιορκσάιρ Τεριέ 9 μηνών. Ζυγίζει μόλις 2,6 κιλά, αλλά γνωρίζει βασική υπακοή, αναγνωρίζει περισσότερες από 40 λέξεις και εντολές, ενώ λατρεύει το agility και το φρίσμπι (Photo courtesy of Vangelis Pappas).

Τα λάθη του ιδιοκτήτη

Πολλοί πιστεύουν ότι τα Γιόρκι είναι σκυλιά µε χαμηλή συγκέντρωση και εκπαιδευσιµότητα, κυρίως σε θέματα υπακοής και τουαλέτας. Η αλήθεια είναι ότι, λόγω μικρού μεγέθους, τους συμπεριφερόμαστε διαφορετικά:

  • Δείχνουμε μεγαλύτερη ανεκτικότητα στη συµπεριφορά τους.
  • ∆εν τους βάζουμε όρια.
  • Θεωρούμε περιττή την εκπαίδευση.
  • Δείχνουμε ασυνέπεια στο απαραίτητο καθημερινό πρόγραμμα.
  • Οι βόλτες τους είναι μικρές ή ανύπαρκτες.
  • ∆εν υπάρχει ωράριο στο τάισμα.

Αυτοί οι λόγοι αρκούν για να προκαλέσουν προβλήματα συµπεριφοράς, μεταξύ άλλων επίμονο γάβγισμα, πείσμα, νευρικότητα, πρόκληση ζημιών, προβλήματα στην τουαλέτα ή μαρκάρισμα εντός του σπιτιού.

Και όµως, αν του συμπεριφερθείτε σωστά, το Γιορκσάιρ σας θα γίνει ένας πρόθυμος και ικανός μαθητής µε υψηλή νοημοσύνη, που απολαμβάνει την πρόκληση της εκπαίδευσης και την ευκαιρία να ικανοποιήσει τον ιδιοκτήτη του.

διαφήμιση

 

Διαβάστε επίσης

Δικαίωμα στη βόλτα για τους «μια σταλιά μάγκες»

Agility: παιχνίδια ευκινησίας  για σκύλους, τώρα και στην Ελλάδα

Κοκόνι: ο μικρός πανέξυπνος Έλληνας

Εσείς με ποιον μοιράζεστε το κρεβάτι σας;

Χαρούμενη και ασφαλής βόλτα στην πόλη

 



Σχολιαστε