Κάτι πιτσιρικάδες τον «αγρίεψαν» και πλέον αγριεύει σε όσους δεν συμπαθεί.

Εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν.

shutterstock_29910589 www

Ερώτηση: «Ο σκύλος μου ο Μ.Αφ. έγινε 2 χρονών το Φλεβάρη. Πριν 2 καλοκαίρια, που ήταν κουτάβι, τον είχαμε αφήσει για μερικές ώρες στην αυλή του σπιτιού και κάτι πιτσιρικάδες ήρθαν με ξύλα και προσπαθούσαν να τον αγριέψουν (το νόμιζαν παιχνίδι;). Όταν επιστρέψαμε μας ενημέρωσαν σχετικά οι γείτονες.

DSC00196

Αυτός είναι ο Μ.Αφ.

Ο Μ.Αφ. έκτοτε άλλαξε συμπεριφορά: γαβγίζει σε όλα τα παιδιά, πολύ άγρια, και εκτός αυτού γαβγίζει και σε όποιον περνάει μπροστά από την αυλόπορτα. Όταν τον έχω χωρίς λουρί και περπατάμε παρέα στο χωριό όπου κατοικούμε μας ακούει γενικά, αλλά γαβγίζει αυτούς που δε συμπαθεί χωρίς να πλησιάσει. Το καλοκαίρι, που έχει παιδιά στο χωριό, οι γονείς τον φοβούνται χωρίς όμως ποτέ να έχει επιτεθεί σε κάποιον. Βάλαμε παιδάκια να τον ταΐσουν πολλές φορές και πλέον αυτά τα αποδέχεται: είναι απολύτως ήρεμος και δεκτικός προς αυτά, τα αφήνει να τον χαϊδέψουν τα γλείφει κ.λπ. Όμως κάποιους ενήλικες δεν τους θέλει καθόλου.

Σκεφτήκαμε τη στείρωση όμως δεν ξέρω αν αυτό θα μας δώσει τη λύση και δε θέλω να τον υποβάλλω σε κάτι τόσο επώδυνο. Επίσης τον τελευταίο χρόνο μένει μαζί μας ένα αδέσποτο, αρσενικό και αυτό. Είναι πολύ καλοί φίλοι, παίζουν και κοιμούνται μαζί, όμως ο Μ.Αφ τον καβαλάει. Τον Μ.Αφ τον ζευγάρωσα 2 φορές με την ίδια σκυλίτσα αλλά το πρόβλημα παραμένει.»

DSC00199

 

Απαντά η σύμβουλος συμπεριφοράς Marilyn Peters:

διαφήμιση

Πολύ σωστά κάνατε και βάλατε τα παιδάκια να του δίνουν λιχουδιές. Θα πρέπει τώρα, στην ίδια λογική, να χρησιμοποιήσετε την επιβράβευση για να αντιμετωπίσετε και τα υπόλοιπα «σενάρια» που τον προβληματίζουν. Φροντίστε να παίρνετε πάντα μαζί σας λιχουδιές, σε κάθε βόλτα. Όποτε ο Μ.Αφ. δει κάτι που θα τον αναστατώσει -είναι σημαντικό να τον προλάβετε στην αρχή της συμπεριφοράς του, πριν δηλαδή φτάσει να γαβγίσει- δοκιμάστε να πετάξετε λιχουδιές μπροστά στα πόδια του, στο δρόμο του, έτσι ώστε να αποσπάσετε την προσοχή του από το αρνητικό, για αυτόν, ερέθισμα. Έτσι οι λιχουδιές θα τον βοηθήσουν να αλλάξει εικόνα για το συγκεκριμένο ερέθισμα: θα το συσχετίσει με τις λιχουδιές, δηλαδή κάτι «πολύ ευχάριστο», όπως ακριβώς έγινε και με τα παιδιά. Επειδή εδώ ο καλός συγχρονισμός είναι κρίσιμος, ίσως χρειαστεί να σας δείξει τη διαδικασία κάποιος ειδικός.
genteleaderΑν το αρνητικό ερέθισμα είναι τόσο έντονο για το σκύλο που δεν αποσπάται η προσοχή του από τις λιχουδιές, τότε η καλύτερη λύση για να τον ελέγχετε στη βόλτα είναι η χρήση του Gentle Leader. Πρόκειται για ένα κολάρο που θυμίζει χαλινάρι και που θα πρέπει να παραγγείλετε από το διαδίκτυο. Το κολάρο αυτό θα σας βοηθήσει κατά τη διάρκεια της βόλτας να διακόπτετε την οπτική επαφή του σκύλου με το αρνητικό, για εκείνον, ερέθισμα.

Η στείρωση, σε συνδυασμό με την τροποποίηση της συμπεριφοράς του ζώου, θα βοηθήσει να μειωθεί το πρόβλημα. όμως κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητά σε ποιο βαθμό. Σίγουρα, πάντως ο Μ.Αφ. θα γίνει λιγότερο αντιδραστικός, λιγότερο διεκδικητικός και η συμπεριφορά του θα είναι πιο ήπια, γεγονός που θα σας επιτρέψει να δουλέψετε πιο εύκολα μαζί του.

gentle leader2

Άλλες ενοχλητικές συνήθειες ενήλικων σκύλων…

Καβγατζής χωρίς αιτία. Πώς θα αποτρέψουμε την αδικαιολόγητη επιθετικότητα;
Άργησε να βγει από το σπίτι & είναι επιθετικός προς τους αγνώστους
Γαβγίζει στους πάντες
Δεν θέλει την καινούργια γάτα!
Φοβάται και περιπλανιέται
Δεν γαβγίζω στο κουδούνι
«Καβαλάει» άλλους σκύλους, έπιπλα, πράματα, τα παιδιά, εσάς!

 



Σχολιαστε