Κάτι μου μυρίζει…

Από τον Γιώργο Φραντζεσκάκη

Στην, κατά τα άλλα πλουσιότατη, νεοελληνική γλώσσα «μυρίζω» σημαίνει «αναδίδω οσμή» και «οσφραίνομαι» ταυτόχρονα. Τα σκυλιά μας διαπρέπουν και στα δύο!

shutterstock_32071456 www2

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πόσους περισσότερους οσφρητικούς υποδοχείς έχει ένας σκύλος σε σχέση με τον άνθρωπο. Εκατό χιλιάδες; Ένα εκατομμύριο; Το σίγουρο είναι πάντως ότι η κυνική φυσιολογία είναι έτσι διαμορφωμένη από την εξελικτική διαδικασία, ώστε να τοποθετεί την αίσθηση της όσφρησης στο ανώτατο σκαλοπάτι των αντιληπτικών της ικανοτήτων. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στον αριθμό των υποδοχέων, αλλά και στην τοποθέτησή τους επάνω στο διατεταγμένο όργανο της όσφρησης, την περίφημη -και πάντα υγρή- σκυλίσια μύτη!

Η βλεννώδης υφή της προσελκύει σαν μαγνήτης τα αιωρούμενα μικροσωματίδια στο χώρο και η επεξεργασία των πληροφοριών που φέρουν τα σωματίδια αυτά γίνεται σε εκατονταπλάσια ταχύτητα σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στον άνθρωπο. Επίσης, η συνήθεια των σκύλων να εισπνέουν και να εκπνέουν σε ταχύτατους ρυθμούς και μόνο από τη μύτη (τα σκυλιά αναπνέουν από το στόμα μόνο για να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία απαγωγής θερμότητας προς το περιβάλλον και να δροσιστούν, το κοινώς λεγόμενο λαχάνιασμα) ευθυγραμμίζει τη ρινική κοιλότητά τους, επιτρέποντας στα σωματίδια να εισχωρήσουν βαθύτερα στους ακόμη πιο ευαίσθητους οσφρητικούς υποδοχείς που βρίσκονται εκεί.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ένας εξειδικευμένος θάλαμος πάνω από τον ουρανίσκο των σκύλων, το «όργανο του Γιάκομπσον» (Jacobson’s Organ), διαθέτει άλλο ένα σετ υποδοχέων, που μεταβιβάζουν τις πληροφορίες που δέχονται από το περιβάλλον κατευθείαν στον εγκεφαλικό υποθάλαμο, μια περιοχή που σχετίζεται με την κοινωνική και αναπαραγωγική συμπεριφορά του σκύλου (τώρα ξέρετε γιατί δεν ξεκολλάει τη μούρη του από τα πισινά της σκυλίτσας του γείτονα στο πάρκο…).

Και τι σημαίνουν όλα αυτά τα ακαταλαβίστικα επιστημονικά; Οτι οι σκύλοι μας μυρίζουν καλύτερα; Το ξέραμε ήδη! Εκείνο που μόλις αρχίζουμε να εξερευνούμε είναι η χρησιμότητά τους, πέρα από την ανίχνευση άλλων ζώων ή ουσιών (στο κυνήγι, στην ασφάλεια αεροδρομίων από εκρηκτικά, στον εντοπισμό ναρκωτικών κ.α.).

Σε προηγούμενο άρθρο («Σκυλιά που εντοπίζουν καρκίνους;») αναφερθήκαμε στο ενδιαφέρον που παρουσιάζει για την Ιατρική η ικανότητα των σκύλων να μυρίζουν -κυριολεκτικά- ορισμένες μορφές καρκίνου στον άνθρωπο, ιδίως όσες σχετίζονται με το μελάνωμα . Σήμερα, επιστήμονες ασχολούνται με την εύρεση εκπαιδευτικών «εργαλείων», συναφών με την οσφρητική δεινότητα των σκύλων, και προτείνουν ήδη αρωματοθεραπευτικές συνεδρίες για σκυλιά που πάσχουν από το άγχος του αποχωρισμού, που είναι δύστροπα ή που δεν ανέχονται ορισμένες αναπόσπαστες συνήθειες της καθημερινότητάς μας, όπως η μετακίνηση με αυτοκίνητο, αεροπλάνο, τρένο. Η μυρωδιά της λεβάντας λέγεται ότι έχει θαυματουργά αποτελέσματα στα νευρικά σκυλιά.

 

Βόλτα, το σινεμά των τετράποδων

Η όσφρηση είναι ο βασιλιάς των αισθήσεων για τους τετράποδους φίλους μας. Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό να τους βγάζουμε βόλτα έξω από το σπίτι (η αυλή μας έχει σχεδόν πάντα τις ίδιες μυρωδιές και δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον), ώστε να προσλαμβάνουν πληθώρα οσφρητικών ερεθισμάτων, που εμπλουτίζουν τις εμπειρίες τους και βοηθούν ιδιαίτερα στην κοινωνικοποίηση και τη συμβίωση με άλλα ζώα και ανθρώπους. Σκεφτείτε το αυτό την επόμενη φορά που θα βαριέστε να βγείτε βόλτα. Τα σκυλιά, όταν βγαίνουν έξω να μυρίσουν, είναι σαν να πηγαίνουν σινεμά!

 

Πώς αντιλαμβάνονται οι σκύλοι τον κόσμο;

«Ζω. Το ξέρω όμως;» Έχουν υπαρξιακά οι τετράποδοι;

Πώς βλέπουν τα σκυλιά μας;

Σκυλιά που εντοπίζουν καρκίνους

«Γίνομαι η σκιά σου»

Πόσο «ανθρώπινα» μπορώ να νιώσω;

διαφήμιση

«Στη δύση της σκυλίσιας ζωής μου»

 

Περισσότερα για… μύτες

Σκασμένη ή ξεφλουδισμένη μύτη;

Ο σκύλος μου φτερνίζεται επίμονα σε νησί χωρίς κτηνίατρο.

Ο υπερήλικος σκύλος μου φτερνίζεται συνέχεια & το βράδι δυσκολεύεται να αναπνεύσει.

Δυσκολεύεται να πάρει ανάσα; Ασφυκτιά; Ίσως να πάσχει από το σύνδρομο του ανάστροφου πταρμού.

Κρυολογούν ο σκύλος και η γάτα;

Άγανα: Ο ύπουλος εχθρός του καλοκαιριού

 

Περισσότερα για… βόλτα

ΧΑΛΤΙ – Το θαυματουργό κολάρο για να μην τραβάει στη βόλτα

Δικαίωμα στη βόλτα για τους «μια σταλιά μάγκες»

«Στη βόλτα με το σκύλο μου είναι σα να μην υπάρχω»

Χαρούμενη και ασφαλής βόλτα στην πόλη

 

shutterstock_32071456 www4



Σχολιαστε