Δυσκολεύεται να πάρει ανάσα; Ασφυκτιά; Ίσως να πάσχει από το σύνδρομο του ανάστροφου πταρμού.

Από την κτηνίατρο Φέη Ζερβουδάκη

Είναι πραγματικά πολύ αγχωτικό, να βλέπουμε το σκύλο μας να δυσκολεύεται να εισπνεύσει. Πόσο επικίνδυνο είναι για το ζώο και πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε;

reverse sneezing www

Ο ανάστροφος πταρμός είναι ένα σύνδρομο που εκδηλώνεται με τη μορφή επεισοδίων παροξυστικής, σύντομης,και θορυβώδους προσπάθειας για εισπνοή. Τα επεισόδια διαρκούν λίγα δευτερόλεπτα έως λεπτά, και κατά τη διάρκειά τους το σκυλάκι τεντώνει το λαιμό και τα μπροστινά του άκρα και κάνει απότομες προσπάθειες να εισπνεύσει, δίνοντας την εντύπωση ότι ασφυκτιά, χωρίς στην πραγματικότητα να έχει δυσκολία να αναπνεύσει.

Ουσιαστικά, ο ανάστροφος πταρμός είναι ένα αντανακλαστικό που πυροδοτείται όταν διεγείρεται ο ρινοφαρυγγικός βλεννογόνος.

 

Πώς προκαλείται;

Συνήθως ο ανάστροφος πταρμός εκδηλώνεται περιστασιακά, σε σκύλους που είναι κατά τ’ άλλα υγιείς και που δεν παρουσιάζουν άλλα συμπτώματα μεταξύ των επεισοδίων. Σε τέτοιες περιπτώσεις, συχνά, το επεισόδιο είναι δυνατόν να πυροδοτηθεί από μία απότομη αλλαγή στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, από το τράβηγμα του περιλαιμίου, ή όταν το σκυλάκι ενθουσιάζεται, ασκείται, τρώει ή πίνει νερό. Πολλές φορές το αίτιο που ενεργοποιεί το αντανακλαστικό δεν μπορεί να διαπιστωθεί.

Η αυξημένη συχνότητα εμφάνισης αναστρόφου πταρμού, ιδίως αν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα ανάμεσα στα επεισόδια, (όπως ρινικό έκκριμα, θορυβώδης αναπνοή, πταρμός, ξύσιμο της μουσούδας ή παραμόρφωση του προσώπου) ενδέχεται να σχετίζεται με νοσήματα των ρινικών κοιλοτήτων και του ρινοφάρυγγα, όπως η παρασίτωση των ρινικών κοιλοτήτων, τα ξένα σώματα, η αλλεργία ή η αντίδραση στην εισπνοή ερεθιστικών ουσιών, η λοίμωξη των ρινικών κοιλοτήτων και του ρινοφάρυγγα, και τα νεοπλάσματα της περιοχής.

 

Πώς αντιμετωπίζεται;

Για την αντιμετώπιση του ανάστροφου πταρμού, επειδή συνήθως δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια, δεν απαιτείται η χορήγηση κάποιας ειδικής θεραπευτικής αγωγής. Αναφέρεται ότι η ήπια μάλαξη του λαιμού ή το κλείσιμο των ρουθουνιών για ένα – δύο δευτερόλεπτα κατά την εκδήλωση του αναστρόφου πταρμού, βοηθά να σταματήσει το επεισόδιο, ενώ ορισμένα ζώα αναποκρίνονται στην χορήγηση αντιισταμινικών ή αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Από την άλλη μεριά, αν ο ανάστροφος πταρμός εμφανίζεται συχνά ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, έχει σπουδαία σημασία το ζωάκι να εξεταστεί και να διερευνηθούν τυχόν πρωτογενή προβλήματα που ευθύνονται για τα συμπτώματά του.

 

Αντίδραση σε εμβόλια

  • Η εκδήλωση αναστρόφου πταρμού δεν αναφέρεται ως ενδεχόμενη ανεπιθύμητη αντίδραση μετά από τον εμβολιασμό ενός ζώου με αντιλυσσικό εμβόλιο.
  • Στην περίπτωση που ένα εμβόλιο χορηγείται ενδορρινικά, όπως γίνεται συχνά το εμβόλιο για τη λοιμώδη τραχειοβρογχίτιδα του σκύλου, είναι δυνατόν να προκύψει μετεμβολιακή αντίδραση με παροδική εκδήλωση συμπτωμάτων όπως πταρμός, ανάστροφος πταρμός, ρινικό ή οφθαλμικό έκκριμα και βήχας.

 

Δείτε ένα επεισόδιο ανάστροφου πταρμού του Mr Puggle

διαφήμιση

 

Επεισόδιο ανάστροφου πταρμού μπορεί να εκδηλωθεί ακόμα και όταν ο σκύλος κοιμάται

 

Διαβάστε επίσης

Ο σκύλος μου φτερνίζεται επίμονα σε νησί χωρίς κτηνίατρο.

Ο σκύλος μου φτερνίζεται συνέχεια & το βράδι δυσκολεύεται να αναπνεύσει.

Άγανα: Ο ύπουλος εχθρός του καλοκαιριού

Οι αλλεργίες της άνοιξης ταλαιπωρούν και τους τετράποδους

 



Σχολιαστε