Γιατί ο σκύλος μου δεν έρχεται όταν τον φωνάζω;

Από τον εκπαιδευτή Θωμά Αναστασιάδη

Το «έλα» είναι η πιο σημαντική εντολή που οφείλουμε να μάθουμε στο σκύλο μας. Κυρίως επειδή έτσι θα τον προφυλάξουμε από κινδύνους και ατυχήματα.

shutterstock_119160436www

Πολλά ζώα θα είχαν σωθεί αν άκουγαν τους ιδιοκτήτες τους όταν τα καλούσαν ενώ αυτά έτρεχαν στους δρόμους. Ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες, η ανυπακοή του σκύλου στη διάρκεια της βόλτας χωρίς λουρί (θυμίζουμε: πάντα σε ελεγχόμενο περιβάλλον) προκαλεί εκνευρισμό και αγανάκτηση στον ιδιοκτήτη. Ας δούμε πώς μπορούμε να τον κάνουμε να υπακούσει.

 

Πώς φτάσατε στο σημείο να μην έρχεται ο σκύλος στο κάλεσμά σας;

  • Μήπως, όταν τον αφήνατε ελεύθερο στο πάρκο να τρέξει, τον καλούσατε με το «έλα» όταν έπρεπε να επιστρέψετε στο σπίτι;
  • Μήπως, όταν κατάλαβε ο σκύλος ότι το «έλα» σημαίνει ότι τελείωσε η βόλτα και επιστρέφουμε σπίτι, σας αγνόησε και όταν τον πιάσατε του«τις βρέξατε»;
  • Μήπως καλούσατε το σκύλο σας με «έλα» για να τον περιορίσετε, γιατί έπρεπε να κάνετε κάποια δουλειά;
  • Μήπως χρησιμοποιήσατε το «έλα» για να του δείξετε κάποια ζημιά που έχει κάνει και να τον επιπλήξετε;

Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες σκύλων και «αποδυναμώνουν» την εντολή. Συνήθως, σκύλος που αποφεύγει να υπακούσει στο «έλα» έχει συνδέσει την εντολή με κάτι δυσάρεστο, και αυτό έχει αποτέλεσμα να μην έρχεται ποτέ.

 

Πώς θα υπακούσει;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ορίσετε στη σχέση σας με το σκύλο είναι «έλα» = κάτι καλό – «έλα» για φαγητό, «έλα» για βόλτα, «έλα» για το παιχνίδι σου κ.λπ.

Βγαίνουμε βόλτα με το σκύλο και τον καλούμε 2 – 3 φορές όχι για να φύγουμε, αλλά για να πάρει μια λιχουδιά και να επιστρέψει στο παιχνίδι. Τον «συλλαμβάνουμε» με το λουράκι την τρίτη ή την τέταρτη φορά που τον έχουμε καλέσει. Γενικά, προσπαθούμε να «μπερδεύουμε» το σκύλο μας, έτσι ώστε να μη γνωρίζει ότι το «έλα» είναι μόνο για να φύγουμε από τη διασκέδαση και να πάμε σπίτι.

Παράλληλα, πρέπει να μάθει ότι το «έλα» δεν είναι προαιρετικό, αλλά υποχρεωτικό. Για να το μάθει, δουλεύουμε μαζί του φορώντας του ένα μακρύ λουρί. Καλούμε το σκύλο και σε κάθε του επιστροφή τον ανταμείβουμε είτε με το χάδι μας, είτε με μια λιχουδιά, είτε με το αγαπημένο του παιχνίδι. Σε περίπτωση που δεν υπακούσει στο κάλεσμά μας, το υποβοηθάμε χρησιμοποιώντας το λουράκι. Όποτε επιστρέφει κατευθείαν, τον ανταμείβουμε πλουσιοπάροχα και όποτε χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε το λουράκι, είμαστε «σφιχτοί» στις επιβραβεύσεις. Αυτή την άσκηση τη δουλεύουμε για κάποιες μέρες σε περιβάλλον χωρίς παρενοχλήσεις και αντιπερισπασμούς, και σταδιακά την εφαρμόζουμε σε εξωτερικούς χώρους με πολλά ερεθίσματα, ώστε να μάθει να ανταποκρίνεται ανεξάρτητα από τις συνθήκες.

 

Διαβάστε επίσης

«Στη βόλτα με το σκύλο μου είναι σα να μην υπάρχω»

διαφήμιση

O δεκάλογος της επιβράβευσης

Πώς θα του πούμε ότι έκανε λάθος;

Τα 10 συχνότερα λάθη στην εκπαίδευση

Δεν φοβάμαι το πλήθος

Καβγατζής χωρίς αιτία. Πώς θα αποτρέψουμε την αδικαιολόγητη επιθετικότητα;

«Στη βόλτα με το σκύλο μου είναι σα να μην υπάρχω»

Χαρούμενη και ασφαλής βόλτα στην πόλη

Απαγορεύονται τα «απαγορεύονται τα σκυλιά»

 



5 Σχολια

  1. Έχω ένα σκυλάκι τριών μηνών του είχα μάθει την εντολή Έλα αλλά τώρα δεν έρχεται.Επισης δεν έρχεται να παίξουμε και κάθεται μέσα στο σπίτι του.Πως μπορεί πάλι να με εμπιστευτεί

  2. AIKATERINI NAKA says:

    Καλησπέρα σας.. Πήρα ένα αδεσποτο σκυλί και το υιοθετησα πριν δύο εβδομάδες. Στις αρχές το έβγαζα βόλτα με το λουρι και δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα στην βόλτα. Της τελευταίες δύο μέρες όταν πάμε βόλτα βγάζει το κολαρο του και τρέχει έξω και δεν γυρνάει σπίτι μαζί μου αλλά ύστερα από δύο ώρες.. Δεν θέλει να πάει βόλτα με το λουρι. Έχω προσπαθήσει με λιχουδιές και χάδια αλλά τίποτα. Σας παρακαλώ βοηθήστε με.ευχαριστω πολύ.

  3. Εχω ενα ημιαιμο κοκονι 1 ετους! Το υιοθετησα οταν ηταν 3 μηνων αλλα δεν υπακουει στην εντολη “ελα” ερχεται μονο οταν θελει εχω προσπαθησει με λιχουδιες και ερχεται. Αν ομως δεν κραταω λιχουδια δεν ερχεται! Τι πρεπει να κανω για να με ακουει

    • Μη βιάζεσαι! Πρέπει να κάνεις πάρα πάρα πάρα πολλές επαναλήψεις, ΠΑΝΤΑ με λιχουδιές. Δεν χρειάζεται να τις βλέπει… 100άδες επαναλήψεις, πολλές μικροσκοπικές λιχουδιές. Μόνο αφού έρχεται κάθε φορά, χωρίς καθυστέρηση, μπορείς να γλιτώνεις πού και πού την επιβράβευση, δηλαδή 1 στις 5 φορές. Μη βιάζεσαι. Και πάντα, όταν αργότερα έρχεται κάθε φορά, θα του δίνεις κάποια επιβράβευση (χάδια, μπαλάκι, ενθουσιώδες μπράβο) και πού και πού επαναλήψεις με πολλές λιχουδιές. Διάβασε και αυτό: Τα 10 συχνότερα λάθη στην εκπαίδευση

Σχολιαστε