Γιατί οι σκύλοι (και οι γάτες) πίνουν από την τουαλέτα;

Από την Κλέα Μοριανού

dog-toilet-bowl

Ίσως ο δικός σας τετράποδος να μην το έχει κάνει ποτέ. Ίσως απλά δεν έτυχε να τον πιάσετε στα πράσα. Πάντως είναι παγκοσμίως διαδεδομένη συνήθεια, σκύλοι και γάτες να πίνουν νερό από τη λεκάνη της τουαλέτας.

Έχω πιάσει στα πράσα σκύλους φίλων να πίνουν νερό από τη λεκάνη, τους δικούς μου όμως ποτέ.
Μέχρι που πριν λίγες μέρες παρατήρησα μικροσκοπικά ίχνη από πατουσάκια στην πορσελάνη. Ήταν πολύ μικρά για σκυλίσια, άρα ήταν γατίσια Έκτοτε, προσπαθώ να κλείνω το καπάκι αλλά… πάντα θυμάμαι την ιστορία του Faetza και συγκινούμαι.

 

Γιατί δυσκολεύομαι να κλείσω το καπάκι;

Ήταν 11 Σεπτεμβρίου του 2001, στο Μανχάταν. Μετά την τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους, οι αρχές απέκλεισαν την γύρω περιοχή για αρκετές μέρες, μέχρι να ελέγξουν ότι τα κτίρια ήταν ασφαλή και δεν επέτρεπαν στον κόσμο να προσεγγίσει. Σαν παράπλευρο αποτέλεσμα, αρκετοί τετράποδοι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι μέσα σε διαμερίσματα, στα γύρω οικοδομικά τετράγωνα. Ανάμεσα στα άτυχα αυτά ζώα ήταν και ο Faetza, ένα Ροτβάιλερ με προβλήματα στο συκώτι, που έπρεπε να πίνει μεγάλες ποσότητες νερού. Δυο μέρες χρειάστηκε το αφεντικό του για να καταφέρει να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να επιστρέψει στο σπίτι για να πάρει το σκύλο. Ο Faetza ήταν ευτυχώς καλά και το νερό δεν του είχε λείψει, επειδή ο David είχε ξεχάσει να κατεβάσει το καπάκι της τουαλέτας. Η συνήθεια αυτή τού είχε σώσει τη ζωή.

dog-drink-toilet1

– Να σας ανανεώσω το ποτό, κυρία μου;

Γιατί το κάνουν;

Πάμπολοι σκύλοι και αρκετές γάτες προτιμούν το νερό της τουαλέτας από αυτό που τους βάζουμε εμείς στο μπολ. Είναι τόσο συχνό το φαινόμενο που γράφτηκε βιβλίο με τον ομώνυμο τίτλο «Γιατί οι σκύλοι πίνουν νερό από την τουαλέτα», από τον κτηνίατρο Marty Becker. Ο συγγραφέας παραλληλίζει την προτίμηση αυτή με τη δική μας συνήθεια να πίνουμε το κρασί μας σε κρυστάλινο κολωνάτο ποτήρι αντί ενός πλαστικού.

Για τους ανθρώπους μπορεί να είναι μια σιχαμερή συνήθεια αλλά τα ζώα μας το βλέπουν διαφορετικά: σα μια θαυμάσια ευκαιρία να πιούν από μια υπέροχη γάργαρη αστραφτερή πορσελάνινη πηγή, όπου το νερό συνεχώς ανανεώνεται.

Για τους τετράποδους:

  • Το νερό του καμπινέ είναι πιο φρέσκο και πιο δροσερό από αυτό που βρίσκεται στο μπόλ τους. Δεν στέκεται με τις ώρες, αλλά ανανεώνεται μαγικά με κάθε πάτημα ενός κουμπιού.
  • Η πορσελάνη σαν υλικό το διατηρεί πιο δροσερό από ότι τα πιάτα του και δεν αλλοιώνει τη γεύση όπως το μέταλλο ή το πλαστικό.
  • Παίζει ρόλο, πιθανώς, και το ένστικτο επιβίωσης. Στη φύση, οι σκύλοι και οι γάτες πάντα προτιμούν το τρεχούμενο νερό μιας φυσικής πηγής ή ενός ρυακιού και αποφεύγουν το στάσιμο νερό που ενστικτωδώς γνωρίζουν ότι κρύβει κινδύνους (όπως μύκητες, μούχλα. επικίνδυνα απόβλητα κ.ά.). Αυτό, βέβαια, έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια με τα βαρέα μέταλλα στα τρεχούμενα νερά αλλά τα ζώα μας δεν το ξέρουν ακόμα.
  • Σαν χώρος το μπάνιο τους γοητεύει, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι συνήθως ένα από τα δροσερότερα δωμάτια του σπιτιού: χωρίς πολύ ήλιο, έχει μικρό παράθυρο συνήθως βορινό και πάντα μισάνοιχτο για αερισμό, καλυμμένο με κρύα μάρμαρα ή πλακάκια, και κάπως απομονωμένο από τη δράση (χωρίς πολλούς θορύβους). Ό,τι πρέπει για να ρίξουν έναν υπνάκο τις ζεστές μέρες… Στα συν και η εύκολη πρόσβαση σε άφθονο, ολόφρεσκο, δροσερό νερό μέσα από το υπέροχο πορσελάνινο μπόλ, αν διψάσουν.

 

Είναι επικίνδυνη συνήθεια;

Ας πούμε ότι… δεν βρίσκει σύμφωνους τους ειδικούς, γιατί η λεκάνη μπορεί να περιέχει βλαβερά απομεινάρια από χημικά καθαριστικά και… δικά μας. Η απλή λύση είναι να κρατάμε το καπάκι της τουαλέτας κλειστό. Ταυτόχρονα, ας «ακούσουμε» και το ζωάκι μας. Κάτι πιθανότατα τού φταίει στο νερό που εμείς του παρέχουμε.

 

διαφήμιση

Μήπως θέλουν κάτι να μας πουν;

Εξετάστε το ενδεχόμενο το νερό που εσείς του προσφέρετε να είναι χειρότερο από του καμπινέ. Αν καταφέρετε να αναβαθμίσετε την ποιότητα, με γνώμονα τα δικά του κριτήρια, ίσως δεν χρειαστεί να ξαναπιεί από την τουαλέτα.

Για να προτιμάει το δικό μας νερό προσπαθούμε να…:

  • Το ανανεώνουμε πιο συχνά, 2-3 φορές τη μέρα.
  • Φροντίζουμε να υπάρχει πάντα άφθονο στο μπολ του
  • Δοκιμάζουμε άλλα μπολ από διαφορετικό υλικό (πήλινο, πορσελάνινο, εμαγιέ…)
  • Καθαρίζουμε συχνά το μπολ. Το ξεπλένουμε καλά κάθε μέρα και το σαπουνίζουμε κάθε βδομάδα.
  • Του αλλάζουμε θέση (επιλέγουμε δροσερότερο σημείο όπου δεν το ψήνει ο ήλιος, όπως το μπάνιο!).
  • Αν μας φαίνεται ζεστό, το καλοκαίρι, μπορούμε να κατεβάσουμε τη θερμοκρασία με 2-3 παγάκια.
  • Αν έχουμε περισσότερα ζώα, βάζουμε περισσότερα και μεγαλύτερα μπολ νερού.
  • Για καλύτερη γεύση, αν υπάρχει φίλτρο νερού στο σπίτι, βάζουμε από αυτό το νερό και στους τετράποδους.

 

Διαβάστε επίσης

Γιατί ο σκύλος κυνηγάει την ουρά του;

Γιατί η γάτα μου πατάει το πληκτρολόγιο;

Έχετε ακούσει για το «πολυώροφο σύνδρομο»;

Εσείς με ποιόν μοιράζεστε το κρεβάτι σας;

«Ο σκύλος μου με εκδικείται…» Ισχύει;

Μέρες καύσωνα: Πώς θα βοηθήσουμε τους τετράποδους να τον αντιμετωπίσουν

10 συμβουλές για να κρατήσουμε τη γάτα μας δροσερή το καλοκαίρι

Cat Drinking From Toilet



2 Σχολια

  1. Νικος Κατσινης says:

    Εχω κατοικίδια απο τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Δεν υπάρχει ζώο που να μην το κανει αυτο, ειναι και δεδομένο αλλα επιβεβαιωμένο και ως παρατήρηση.
    Μην προτρέπετε τον κόσμο να βάζει νερό απο φίλτρο σε κατοικίδια, ειναι λάθος. Σε περισσότερα απο 3 ζώα παρατηρήσαμε οτι προτιμούν το νερό της βρύσης απο νερό μέσω φίλτρου αναστροφής όσμωσης και ο λόγος ειναι η παντελης έλλειψη μεταλλικών στοιχείων που τ ζώα μυρίζουν.

    • Ψάξαμε την πληροφορία που μας δίνετε αλλά δεν μπορέσαμε να βρούμε κάτι αρνητικό για την υγεία των τετράποδων στο φιλτραρισμένο νερό. Το γεγονός, για παράδειγμα, ότι απομακρύνεται το χλώριο και μπόλικα βακτήρια και διάφορα βλαβερά κατάλοιπα είναι προς όφελός τους. Όσο για τα μεταλλικά στοιχεία, πράγματι υπάρχει μείωση του ποσοστού αλλά όχι πλήρης αφαίρεση. Από την άλλη, τα δικά μας ζώα, σκύλοι και γάτες, πίνουν πολύ περισσότερο νερό από τότε που τους δίνουμε φιλτραρισμένο (έχει καλύτερη γεύση) και είδαμε διαφορά και στα δόντια τους. Είναι πιο άσπρα. Φυσικά αν σε κάποιο ζώο δεν αρέσει (είναι θέμα γούστου) και σαν αποτέλεσμα πίνει λιγότερο νερό, φυσικά και θα πρέπει να σταματήσει ο ιδιοκτήτης να του βάζει τέτοιο.

Σχολιαστε