Από τότε που τον δάγκωσαν γαβγίζει & αγριεύει στους άλλους σκύλους

Μπορώ να κάνω κάτι τώρα για το μικρόσωμο σκύλο μου; Υπάρχει τρόπος να αποφύγω τους σκυλοκαβγάδες; Εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν.

shutterstock_121175164 www

Ερώτηση: «Έχω ένα μικρόσωμο αρσενικό σκυλάκι, τον Μπίλι, τεσσάρων ετών, διασταύρωση Πεκινουά με Πομεράνιαν. Δεν είναι στειρωμένος. Τον λατρεύουμε, αλλά η συμπεριφορά του πολλές φορές μάς φέρνει σε δύσκολη θέση.

Γαβγίζει συνεχώς όταν βλέπει άλλους σκύλους, ειδικά αρσενικά, κάνει σαν τρελός, πεισμώνει και δεν δέχεται να απομακρυνθεί. Όταν τον φέρνουμε σε επαφή με άλλα σκυλιά, αγριεύει, όχι όμως από φόβο, αφού κρατάει πάντα την ουρά του ψηλά.

Η γειτονιά μας είναι γεμάτη αδέσποτα και πλέον τον βγάζουμε βόλτα με το φόβο μήπως του επιτεθούν (τον έχουν δαγκώσει ήδη δύο φορές, ευτυχώς όχι σοβαρά). Είναι σχεδόν αδύνατον να τα αποφύγουμε περνώντας απαρατήρητοι, αφού ο Μπίλι γαβγίζει ακόμη και όταν δει σκύλο από απόσταση. Είναι το πρώτο σκυλάκι που είχαμε ποτέ, και έτσι στο θέμα της κοινωνικοποίησης τα θαλασσώσαμε.

Μπορώ να κάνω κάτι τώρα; Υπάρχει τρόπος να αποφύγω τους σκυλοκαβγάδες;»

 

Απαντά ο εκπαιδευτής Κώστας Μαρτίνης

Η επιθετικότητα του Μπίλι, όπως και κάθε σκύλου, πρέπει αρχικά να αξιολογηθεί από ειδικό συμπεριφοράς. Με το τέλος της αξιολόγησης θα είστε σε θέση να γνωρίζετε το βάθος του προβλήματος και πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να βελτιωθεί ή και να επιλυθεί το πρόβλημα.

Η έλλειψη κοινωνικοποίησης και οι τραυματικές εμπειρίες του (τον έχουν ήδη δαγκώσει δύο φορές) είναι ανασταλτικοί παράγοντες. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί σκύλοι που ακολούθησαν προγράμματα αλλαγής συμπεριφοράς ξεπέρασαν το πρόβλημά τους και πλέον συνυπάρχουν χωρίς άγχος με άλλα ζώα.

διαφήμιση

Σημαντικό ρόλο έχει η δική σας παρουσία, αφού πρέπει να είστε ήρεμη, να αποπνέετε ασφάλεια προς εκείνον και να είστε αποφασιστική όπου χρειάζεται. Επίσης, σημαντικό ρόλο στον τρόπο που συμπεριφέρεται ο Μπίλι έχει γενικότερα η χρήση του λουριού, κάτι που θα διαπιστώσετε και την πρώτη μέρα της αξιολόγησης.

 

Διαβάστε επίσης

Φοβάται κάθε επαφή με τον έξω κόσμο και ειδικά τους άλλους σκύλους;  Υπάρχει τρόπος να του τα μάθουμε όλα από την αρχή!

Μικρά και καλότροπα. Είναι δυνατόν;

Καβγατζής χωρίς αιτία. Πώς θα αποτρέψουμε την αδικαιολόγητη επιθετικότητα;

Γαβγίζει στους πάντες

Άργησε να βγει από το σπίτι & είναι επιθετικός προς τους αγνώστους

 



Σχολιαστε